Svenska Dagbladet har precis släppt en unique selling point (USP) för att prenumerera digitalt på tidningen. Hela deras arkiv, tillbaka till den 18:e december 1884 finns nu utlagt och sökbart på nätet för deras prenumeranter. Detta är en historisk guldgruva att ösa ur och en tjänst jag vet att jag kommer använda professionellt, både som bloggare och författare. Tack, SvD!
![]() |
Svenska Dagbladet på min födelsedag midsommaraftonen 1970. |
SvD skriver i sitt utskick till prenumeranter:
“Från och med i dag kan du som inloggad prenumerant ta del av SvD:s historiska tidningsarkiv, från 1884 till dags dato med uppdateringar varje dag. Tidningsarkivet kommer att bli det mest heltäckande som en svensk tidning erbjuder sina kunder – ett unikt stycke svensk ögonblickshistoria. Välj den nyhet, skribent, fotograf eller tidpunkt som intresserar dig, läs och begrunda.”
Det här är en ren guldgruva och hur värdefullt som helst. Jag kommer både som bloggare och författare nyttja den här tjänsten. Bra jobbat och rätt tänkt av SvD.
Låt oss t ex hoppa till rubrikerna den 3:e november 1942, dagen då vändpunkten i Nordafrika, slaget vid el-Alamein, avslutades.
Väldigt stridsvagnsslag rasar i öknen efter brittiskt stormanfall – Tysk framryckning på Kaukasusfronten – Sjöstrider i kanalen. Djup kil vid kusten i Egypten säger London – ovisst om tyskarna lyckas rädda sig ur hotande inringning. Strider i förterrängen säger Berlin om Afrika – de brittiska förlusterna betecknas som utomordentligt stora. Penningpolitik och folkhushållsbekymmer – riksdagens första dag bjöd på tre regeringsdeklarationer. Regnet i Vänernområdet gav 300 miljoner kilowattimmar – kraftsituationen blir ljusare. Mästarfiolernas gåta löst. Sju japanska båtar sänkta – USA u-båtar aktiva i Fjärran Östern. Sten kastades mot spårvagn – attentat mot Örbylinjen. Stridsvagnar lagas snabbt – effektivt brittiskt reparationssystem. Nobelpristagare i krigsarbete. Kung Christian snart fullt frisk – drottningen åter på Amalienborg. West Ham-turné i Ryssland – efter kriget. Statsmannen i kapucinkåpan. Statlig kontroll över hundaveln. Läcker fisk med gifttaggar. Ny litterär pristävlan.
28 kommentarer
Wut?! Någon på gammelmedia har alltså tänkt till lite?! *sprängt sinne*
I övrigt riktigt intressant det där. Det är till och med så att jag överväger att (för första gången i mitt liv) frivilligt ge pengar till en dagstidning.
Hade jag inte varit en så vänlig människa så hade jag skrivit
"En olycka kommer sällan ensam"
Konservativa vann och tåget spårade ur på samma dag alltså!
Men det var väl säkert en arab som kastade den där stenen på spårvagnen va?
Vi har alltid kastat sten på lokaltrafiken i Sverige!
Och våra folkvalda har alltid klätt sig i religiös klädsel! "Statsmannen i kapucinkåpan." "Mona är inte längre konstig!" borde bli morgondagens rubrik.
Ja, såväl papisteri som anfall på kollektiva transportmedel verkar väl vara gamla fina svenska traditioner?
Skillnaden mellan nu och då är väl att det kom i tidningen då.
Nu är det hänvisat till Avpixlat, varför då Ben?
Ja nu återstår bara att sparka ut "prins" Daniel från kungahuset och tillse att de blåblodiga gifter sig ståndsmässigt med andra individer med blått blod som traditionen föreskriver. Sen bör ordningen vara återställd.
Bra skrivit!
Hon den där Hagwall kanske hade rätt, om araberna hade fått äga 5% av media som hon vill så hade de kanske kunnat ha en tidning om sina egna hoppies, typ stenkastning och hur man sätter potatis i parketten.
dude, det här är bara från förra veckan:
http://www.sydsvenskan.se/2016-10-31/raddningstjansten-utsatta-for-stenkastning-pa-rosengard
http://www.sydsvenskan.se/2016-10-28/liten-flicka-skadad-av-stenkastning
Du skulle inte kunna argumentera dig ur en blöt papperspåse ens om ditt liv hängde på det.
Nej där har du ett försprång!
Kan det bero på träning?
Snarare på intelligens.
Roligt skrivit, Ben D!
(subtila skämt på trollens bekostnad applåderar vi gärna och ihållande)
Äsch, kungliga biblioteket har haft en sådan här tjänst hur länge som helst och då för så gott som samtliga dagstidningar – kostnadsfritt.
Det mesta är bara tillgängligt på biblioteket. På internet är det upphovsrättsskyddade materialet blockerat. Testa att hitta aftonbladet före år 1900 tex
Ja, spännande att matbristen var så stor att folk tydligen lagade stridsvagnar.
Jo smöret var ju ransonerat under kriget:
https://i1.wp.com/madamepickwickartblog.com/wp-content/uploads/2012/04/heartfield9.jpg
Man ser att det är ett gossebarn på bilden eftersom han leker med bila.
De äldre här i Kåhög pratar fortfarande om olyckan 1970, det var ett par år innan vi flyttade hit, kunde ha varit värre, tåget kunde ha vält ner i ån.
Trodde aldrig jag skulle teckna mig för en prenumeration på en svensk morgontidning efter det att jag avslutade DN.
Nu ska jag läsa tidningen som kom ut morgonen efter Palme mördades. Den som jag såg på hallgolvet när jag kom hem efter en allt för blöt kväll i februari 1986.
Det var väl inte helt pk att lägga ut detta.
Gruppvåldtäkter verkar ju inte vara en gammal svensk tradition som hittebarnsteffe påstod under sitt usa besök.
Även DN har en liknande tjänst: http://arkivet.dn.se Tyvärr bara sökbart fram till 1992…
Något sämre presentation då sökordet ej är markerat i artikeln, men liksom SvD krävs en digital prenumeration.
En rolig funktion är att man kan jämföra hur ord trendar över tid, exempelvis syns stavningsreformen (1906?) tydligt: http://arkivet.dn.se/?phrases=huvud–hufvud
Proposition..
Alltså, gör jag något fel men jag får icke sån skärpa att jag kan läsa, nu har jag läst -1930 typ men ändock…? Förstorar till max men ändå oläsbart…
Märkligt. Det funkar iaf på min pren.
Något fel måste jag göra/inställningar, men jag förstorar till max….
Här kör jag 1920/1080p i upplösning på 27 tums skärm, då funkar det.
Webläsare Chrome.
Får på inställningar ändra till 200% då funkar det.