Hos Schibsted/SvD spekuleras det nu kring huruvida Riksbanken kommer börja stödköpa bolåneobligationer för att Sverige inte ska tappa i tävlingen om vem som kan försvaga sin valuta mest. Enligt tidningen äger Riksbanken nu redan en tredjedel av de svenska statsobligationerna och det kan medföra likviditetsproblem på obligationsmarknaden. Likt bolånen är mycket större än statsskulden finns det betydligt mer bolåneobligationer att köpa än statsskuld, vilket kan lösa problemet.
Riksbanken köper sedan något år tillbaka svenska statens statsskuld i form av statsobligationer i försök att få upp KPI-inflationen. Det spekuleras nu kring att ECB ska börja köpa bolåneobligationer, vilket i så fall gör att Riksbanken behöver göra det samma. Sverige måste ju försvaga sin valuta lika mycket som eurozonen, annars kommer inflationen tryckas ner av billigare import när svenska kronan stärks.
Samtidigt innebär obligationsköpen att obligationsmarknaden blir allt mindre likvid, vilket i sig kan pressa upp räntorna och öka osäkerheten. Vilket förstås gör att Riksbanken måste köpa ännu mer obligationer ad nauseum.
Bolånemarknaden är på grund av den enorma skuldbubblan som driver bostadsbubblan förstås betydligt större än de svenska statsobligationerna så även det problemet kan lösas genom att Riksbanken även går in och köper hushållens bolåneskulders finansiering.
Det kommer pressa räntorna på nya bundna bolån, men inte påverka majoriteten av bolånen, som har rörlig (eller 3-månaders) ränta.
Samtidigt beklagar sig Riksbanken över bostadsbubblan och hushållens skuldbubbla. En bubbla de själva orsakat via sin räntepolitik.
Den intressanta frågan är hur, om och när västvärlden ska ta sig ur den rävsax man försatt sig i? Det handlar främst om den gigantiska obligationsbubblan som överskuggar allt annat.
23 kommentarer
Aha, det är så bolåneskulderna skall socialiseras. Så när Stockholms bostadsmarknad krashar skall alla betala för hipsters livstil på söder.
( jag vet att det är lika illa på andra ställen men sett till totalmängden är Stockholm störst)
Fast hipsterindividerna bli väl inte skuldfria? Så dom får inga pengar mer än inflationen på lånen antar jag. Jag tror många på söder kan bli ledsna…
Skuldsanering finns ju.
Och är det utbrett med mångmiljonskulder utan säkerhet pga kollapsade fastighetspriser är de en stark röstgrupp.
Visst, de alipper inte hela skulden men merparten. Och att leva på existensminimum några år kanske är ett billigt pris för att upprätthålla livsstilen.
IPA och skäggtrim får man finansiera på andra sätt, kniv Söder kommer ånyå bli ett känt begrepp eftersom det bara är fattiglappar som bor på Söder !
Allt går i cirklar som bekant.
För övrigt vill jag, bara lilla jag tacka Bostadsbubblan som gett mig så mycket. Alltid retar det någon.
1. Köp guld.
2. Köp aktier i guldbolag.
3. Gå till punkt 1 och upprepa.
1. Köp en gård.
2. Lär dig självhushåll.
3. Praktisera självhushåll.
Självhushåll? På en gård? Vaxljus och oxar som dragdjur, leva tre månader från svälten? Dö utsliten i tidiga 60 års åldern av en förkylning som övergår i lunginflammation ?
Ellet är det en mera light verision med mobilt bredband och en dieseltraktor i ladan, plattTV o parabol när man är klar med dagens sysslor?
Mer en light version.
Men mer uthållig än de stackarna som vill sugar på sina guldtackor härdar ut vid en kris.
Men det är ju lite mer som sätts in i spelet här. väl. Är det någon som kan förutse vad som kommer hända den dan pris-inflationen faktiskt börjar trenda uppåt? (Vad betyder ordet inflation i dessa dagar) För det gör den ju, för eller senare, av vilken anledning det nu blir den här gången.
Ja såklart, man har ju dragit stolleriet förbi alla förnuftiga gränser och nu får det inte braka ihop eftersom följderna vore katastrofala. Så självklart måste kollektivet på något sätt socialisera bördan som egentligen bara borde ha landat på bolånetorskarnas axlar. Det går igen över allt.
Förr eller senare kommer det ju braka samman ändå men det ska skjutas upp till alla stående medel. Det kommer bli mer bisarrt än så här. Notera bara att det tex börjat pratas om helikopterpengar.
Jag har hört att en del kommuner har börjat köpa bostadsrätter och hyr ut dessa i andrahand.
Hur påverkar det bostadsmarknaden?
På så sätt att det blir… svårt att sälja i dessa brfer.
På så sätt att det blir… svårt att sälja i dessa brfer.
Det är inget nytt.
Uppsala kommun ägde t ex redan 2012 över 900 bostadsrätter.
Ja, typ.
Fast å andra sida kommunerna har inte ens börjat placera ut de som kom 2014.
Så, kommunernas behov är inte mättat på ett tag.
Kanske lagom efter valet 2018?
Det här är inte kul att se, sen när fick centralbankerna rätt att göra detta? För mig ser det ut som man rundar en helsikes massa lagstiftning för att få igång en inföation när det redan är inflation på allt utom pengar – kan inte sluta bra detta.
Blir lika trött när kommunerna som inte följer lagstiftiningen att stadsplanera i takt ned befolkningsökningen nu ger sig in och budar på bostäder på den öppna marknaden, ett par år efter att dom sålt ut allmännyttan.
Men det är ungefär lika illa lverallt kan meddelas, peak korruption
Rätten att göra detta har de fått av våra folkvalda, glöm inte det!
Vad är en bolåneobligation? Jag försökte Googla på det men hittade inget vettig förklaring.
Används som säkerhet när bankerna lånar av varann på RIX. Ett sorts pantbrev. Om en bank lånar 1 miljon av en annan bank så kan de andra banken få en bostadsobligation som säkerhet för lånet.
Kallas bostadsobligation. Det krävs förståss en fastighet för att skapa en bostadsobligation och andrahandsmarknaden är stor. Jag tycker det verkar olustigt att riksbanken skulle köpa dessa och bli hårt exponerad mot fastighetsmarknaden som de själva målar upp som en bubbla.
Kallas bostadsobligation. Det krävs förståss en fastighet för att skapa en bostadsobligation och andrahandsmarknaden är stor. Jag tycker det verkar olustigt att riksbanken skulle köpa dessa och bli hårt exponerad mot fastighetsmarknaden som de själva målar upp som en bubbla.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
ECB köper redan företagsobligationer för att hålla ned alla sjunkande europeiska företags finansiella kostnader. Bolåneobligationer är ett rimligt och förväntat steg. Riksbanker måste köpa allt mer skuldslag för att hålla finansmarknaderna vid liv. Insolvens och kaos skulle annars bli konsekvensen. Naturligtvis kommer det bli seriösa problem innan de äger 100% av all skuld. Var gränsen går är svårt att säga.
Jag har svårt att tro att dagens moderna samhälle kan hantera en depression, allt för mycket komplexitet, världshandel och ökande kostnader för råvaruutvinning bl.a. Det verkar som om även riksbankerna fattar det…
Självfallet inte rimligt.. men förväntat kanske.
Insolvens och kaos kommer att bli konsekvensen. Men ju längre man skjuter på det desto värre blir fallet.
Det man gör nu är ju bara att rätta in varenda parameter mot en superkrasch istället. Förmodligen västvärldens fall.