I Östsverige är man lite mer rak på sak. Till den senaste tidens nyheter hör att man slutar dela ut posten på tisdagar, samt att man eftersom man har euro som valuta genomför en intern devalvering och sänker lönerna.
Östsvenska flaggan. |
Östsvenska posten, Posti, har beslutat att inte dela ut normal post och tidningar på tisdagar längre. Det hela sägs påverka väldigt lite, då tisdagar är den dag i veckan som har minst post. I spåren av allt mindre post i dagens e-komsamhälle ska man istället börja klippa gräset åt folk. [Via Slashdot]
För att råda bot på den för Östsverige alldeles för starka valutan genomför man nu en intern devalvering i landet.
Bland annat ökar man årsarbetstiden, sänker semesterersättningarna och fryser lönerna under ett år. Kort sagt minskar företagens, och speciellt exportindustrins kostnader. 85% av de östsvenska arbetarna ska beröras av den interna devalveringen.
För Sveriges del är det ju enklare med en flytande egen valuta. Löntagarna slipper se sina löner sänkta, utan får istället vid behov en svagare krona och därmed försämrad köpkraft på i princip allt de köper, eftersom det är importerat. Alla glada och nöjda.
Nu får vi se när PostNord slutar dela ut post i Sverige. Själv får jag aldrig någon post på måndagar, men det är säkert bara en ren slump.
34 kommentarer
Alla som studerat reglerteknik vet att det är viktigt att kunna ändra styrsignalen ofta. Att reglera något om man endast får göra ett ingrepp en gång per år är svårt. Om man får göra ingrepp på sekundnivå blir resultatet mycket bättre. (Hur kan någon tro något annat?)
Alltså: En flytande valuta kommer alltid att ge ett bättre resultat än ett system med interna devalveringar.
Klockrent !
Visst, klarsynt och rätt. Men flytande valuta har nackdelen att det brukar påverka politiken i den mån att man slackar. Man låter valutan devalveras istället för att förändra landet till att bli effektivare på alla sätt. Och därmed höjer man inte produktiviteten, vilket skulle gett mer tillväxt.
Så ni tycker alltså att Ingves och gänget gör ett bra jobb?
Lyckas finnarna frysa lönerna i alla samhällsskikt eller är det bara arbetare som detta gäller?
Stefan Hill, Reglerliknelsen faller på att aktuatorn i det här fallet saknar en regulator.
Det blir snarare som på kontoret där all personal springer och skruvar upp temperaturreglaget när de fryser å morgonen, senare på dagen är det för varmt så allihop tar sin sväng till elementet och drar ner elementet så efterföljande morgon är det återigen iskallt på kontoret.
iblandekonomi. Läs artikeln.
"With the country's largest industrial workers' union on board, around 85 percent of Finnish workers have now signed up for the deal. The government has promised to sweeten the deal with tax cuts."
Stefan Östergren
Det kan ju finnas ytterligare överenskommelser som inte bara gäller arbetarna, utan även deras chefer. Eller så ingår det uppoffringar även för cheferna i denna uppgörelse.
@Stefan Östergren
"Så ni tycker alltså att Ingves och gänget gör ett bra jobb?"
Oavsett om vi tycker bra eller blä är svaret irrelevant för resonemanget. Precis som motfrågan: Tycker du att Dragi och gänget gör ett bra jobb.
En looser.
Varför är det irrelevant? Förstår du inte sambanden?
Ett styrsystem är effektivt eller ineffektivt på att styra något.
Om Ingves (eller våra politiker som försett honom med styrparametrar) gör ett bra eller dåligt jobb är en annan fråga än om styrsystemet är effektivt eller inte.
Så du menar att själva apparaten (hårdvaran) är bra men att Ingves (mjukvaran) är felprogrammerad?
Stefan,
Ingves gör ett mycket bra jobb. Precis det jobb han har fått i uppdrag att göra. Det är bara att uppdraget är antagligen helt felaktigt. Och det är Riksdagen som ger uppdraget till Riksbanken.
Så gör de ett bra jobb?
Ingves: Ja
Riksdagen: Nej
Nu får ni allt ta och bestämma er.
Är det fel på mjukvaran eller hårdvaran eller både och?
Och var inte den svenska modellen med egen valuta bättre än euron enligt er åsikt?
Jag menar nästan som du skriver:
Hårdvaran är utmärkt.
Operatören Ingves är hyfsad.
Cheferna, politikerna och finansministrarna Anders Borg och Magdalena Andersson, är helt värdelösa.
Men om de nu är så värdelösa, varför ska vi då ha en egen valuta?
Om vi ponerar att vi haft euron kan vi faktiskt anta att vi haft marginellt högre boräntor i landet och därmed mindre bubbeltendenser. Vore inte det ett bättre alternativ än dagens?
Nää…
Vi har dåliga politiker, lösningen på det är att byta till bra politiker inte att byta valuta så att våra politiker kan fortsätta vara värdelösa.
Byta till bra politiker?
Nu var du "rolig".
Jag vet 🙂
Det kommer förstås inte att hända men det gör inte att lösningen blir att man ska byta valuta eller helt andra kvasi-relaterade lösningar så att politikerna kan fortsätta smörja sina krås med skattepengar utan att egentligen ens ha några uppgifter.
Den enda andra relevanta lösningen är att avskaffa politikerna och deras uppgifter så gott det är möjligt om de ändå är inadekvata att lösa någon form av uppgift.
Många Grekerna tycker att Euron varit ett dåligt skydd mot usla politiker.
För Grekland är naturligtvis euron helt värdelös.
För Sverige vore det win-win.
Stefan, Ta nu själv och förklara: På vilket sätt vore Euron en win för Sverige?
Där kan jag nog ge Stefan en liten poäng. Med nu rådande omständigheter skulle jag vilja gissa att det skulle vara en win för Sverige.
Detta för att valutan blir artificiellt lågt värderad för Sveriges del., likt som för Tyskland, då man tvingas dras med en massa kaosnationer som Grekland, Spanien Portugal och Italien. För dessa länder blir valutan egentligen för stark vilket skapar problem men för de länderna i andra änden av spektrat så blir valutan billig vilket gynnar makroekonomin i dessa länder. Därmed inte sagt att det blir bättre för alla på individuell nivå. Dessutom är detta endast sant just nu, om X år kan det vara annorlunda.
Finlands exponering mot grannen i Öster och de sämre relationerna ditåt har drabbat landet hårt.
Men de är vana vid värre.
Förmodligen har också behovet av tidningspapper också påverkat. Fd Nokia är ytterligare en faktor.
Vi får ganska mycket papperspost hem, men det kommer stötvis vissa dagar. Har ett dunkelt minne av att det kom både för- och eftermiddagspost i mitt första barndomshem i den Värmländska urskogen. Nu med fler postorganisationer förekommer det ibland post två ggr och lite reklam däremellan. Ibland leder det till att morgontidningarna blir våta.
Regnet idag är trots allt mycket viktigt för växterna eftersom de lokala åskvädren missat tomten.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Helt rätt av posten att se över brevutdelningen. Det gäller att hänga med i tiden.
-> Att bära ut information på fysiskt media är på nästan alla sätt underlägset elektronisk leverans. Information via post är sällan tidskritisk.
-> När det gäller leverans av varor så önskas en högre servicegrad än idag.
Därför föreslår jag följande:
* Dela ut morgontidningar, post och paket samordnat på morgonen till hushåll.
* Dela ut tidningar, post och paket till företag dagtid.
* Inför helgutdelning av tidningar, post och paket till privatpersoner.
* Förbättra leveransen av paket till brevlådan, så att man kan få i princip allt hem.
* Inför bättre upphämtning av post och paket.
* Höj portot för vanlig privatpost. 5 eller 10 kr spelar ingen roll.
* Förbered robotiseringen av postleveransen nu.
* Samordna digital och fysisk posthantering så att man kan skicka digital post till någon. Har mottagaren inte läst inom x dagar går en fysisk kopia ut.
* Inför möjlighet att skicka post märkt med QR-taggar där all relevant information finns (avsändare, mottagare, betalningsinformation osv). Sådan post bör kunna sorteras helt automatiskt och man behöver inte hålla på och muppa med frimärken och den kan enkelt göras spårbar. Mottagen kan också enkelt routa om posten om denne vill ha den till en ny adress.
* Inför individadressering som alternativ till fysisk adress. Då behöver man inte hålla på med adressändring, och det är lätt att stänga sin postlåda under semestern om man är bortrest.
"Jag älskar Sverige och Finland, som är en del av Sverige." – Gérard Depardieu
Sjukt intressant!!
Låter nästan självklart när man läser!!
Synd att man bor i ett land där demokratin/viljan att förändra är ytterst låååångggsammm…….
Den största skillanden mellan Sverige och Finland är att Sverige har trevliga grannar ….
Postnord delar heller inte ut post alla dagar i alla delar av det här landet. Bara västsverige och möjligen Östermalm skulle jag tro som har postutdelning varenda vardag.
Det stämmer gott här i Skåne. Vi har inte fått någon post på tisdagar under flera års tid.
Lars, det heter inte Östsverige, det heter Finland pss som det heter Östra Ukraina och inte Novorussia
efter några år i östra delarna av vårt land har det slagit mig hur mkt de resonerar (gemene man såväl som intellektuella) som vi gjorde innan åtstramningarna på 90-talet, dvs det finns ingen insikt om att vissa system å ena sidan är trevliga, men å andra sidan är helt ohållbara, för att de är under/o-finansierade. När den politiska viljan uppstår att ta tag i detta blir alla motvalls, nostalgiska och letar efter syndabockar, gärna 'kapitalet' mm osv, Jag tror det är nära kopplat till ett annat stort problem – de har inte haft en egentlig marknadsekonomi pga beroendet till grannen i öst, dvs de tycker det normala är att man politiskt gör upp om handel osv helt utan konkurrens, snarare än att man satsar på att vara konkurrenskraftiga. märkligt nog har de detta gemensamt med sydeuropa, men där är det uppgörelser på personlig snarare än politisk nivå som är det normala och som gör att folk upplever konkurrens och egentlig marknad som störande.
Väl talat Rufus!