“Att följa kvällspressens upplagesiffror är lite som att titta på ett avsnitt av Walking Dead. Alla är redan döda, de vet bara inte om det.” – Håkan Olofsson i raderad krönika hos Resumé
Gammelmediakoncernen Stampen ansöker om konkursskydd, vilket rent formellt kallas rekonstruktion på svenska. Man vill alltså slippa betala sina skulder till sina fordringsägare efter åratal av underskott och vanskötsel. Till koncernen hör Muteborgs enda större tidning flaggskeppet Göteborgs-Posten.
Hamnkanalen i Muteborg |
Stampen har brottats med ekonomiska problem sedan länge. Så sent som i november misslyckades man att ta in nödvändiga en halv miljard kronor för att fortsätta den olönsamma mediafesten.
Förutom Göteborgs-Posten och en lång rad lokaltidningar hittar man endel mer dominerande tidningar i några halvstora svenska städer som Örebros Nerikes Allehanda, eller Trollhättans TTELA.
Rekonstruktion kan även kallas konkursskydd och om folk är mer insatta i amerikanska begrepp så kallas det chapter 11 i USA. Godkänd ansökan om rekonstruktion betyder att fordringsägarna, de som Stampen är skyldiga pengar, inte kan begära Stampen i konkurs.
Att ansöka om rekonstruktion innebär alltså att Stampen är konkursmässigt. För större bolag är rekonstruktionsförsöken ett tämligen normalt förfarande, som kan förlänga plågan något år.
Tanken är att man under rekonstruktionen ska förhandla med fordringsägarna om att slippa betala delar eller hela sina skulder, som ska skrivas av eller på andra sätt omförhandlas. På något sätt tänker man sig att det ska göra koncernens tidningar lönsamma, men i slutändan handlar det om kontroll. Man vill inte att koncernen ska plundras på de eventuella guldkorn som finns i koncernen. En del tidningar kan ju rent av gå med vinst, medan övriga är värdelösa förlustmaskiner som ingen fordringsägare är intresserade av att mäta ut från koncernen.
Flaggskeppet GP kan ju betinga ett visst värde som varumärke och köpas upp av förslagsvis Bonnier, som behåller 1-2 sidor med lokala nyheter och i övrigt publicerar samma nationella och internationella artiklar som i DN. Detta vill förstås Stampens ägarfamilj Hjörne i det längsta undvika.
Upplagan för GP hade 2014 fallit till 177 000 enligt Wikipedia och är sannolikt ännu lägre idag. 2015 rapporterades det om ett tapp på 12.4% i antalet läsare. TS Mediafakta anger 156 500 i upplaga för GP, varav många exemplar ges bort gratis.
Trenden är tydlig. Även om GP:s ledarsida sedan förra året fått en rejäl uppryckning, så är tidningens osmakliga vurmande för den av göteborgarna själva avskydda Västlänken och tidningens täta samarbete med Muteborgs korrumperade politiker en starkt bidragande orsak till att man får allt färre läsare.
Fast varumärket GP kan säkert vara värt några kronor när konkursen kommer.
Man ska vara på det klara med att företag i en negativ trend på en krisande marknad sällan kan vända utvecklingen genom en rekonstruktion. Likt för t ex Saab Automobile förlänger en rekonstruktion bara plågan ett tag. En rekonstruktion ger tolv månader i respiratorn och sedan är konkurs nästa steg.
Stampen gråter ut och hävdar att det handlar om 3 000 jobb. Men nej, det gör det inte. Alla kommer inte bli av med jobbet när fordringsägarna tar över eventuella livskraftiga delar av Stampenkoncernen. Däremot kan nog rekonstruktionen och Stampens försök att slippa betala sin momsskuld på 400 MSEK göra att en och annan underleverantör går i konkurs. Nedan har vi en journalist som nu inte får betalt av Stampen för det vederbörande fakturerat.
Lol. Fick just samtal från Stampen. Mina fakturor som ej redan betalats ut kommer jag i nuläget ej få betalt för.
— Emmy Rasper (@EmmyRasper) May 23, 2016
Knappast den enda frilansaren som kan drömma om betalning nu. Men Stampen fortsätter väl gråta ut om sina 3000 anställda.
Jag vill också passa på att referera till förra årets blogginlägg om det bästa du läst om den svenska mediakrisen. Håkan Olofssons länkade och citerade artikel hos Resumé, där han förutspådde Stampens förestående död raderades av Resumé, så klickar ni på länkarna blir det 404 not found. Men ironiskt nog kommer det nog svaras med 404 not found på många av Stampens sajter framöver.
27 kommentarer
4 miljarder i lån har väl också viss betydelse utöver de negativa upplagorna?
Centerpartiet gjorde en större vinst när de sålde sina Halländska tidningar.
Hoppas de inte ligger kvar med lån till Stampen.
Stampen-vilket passande namn!
Nerikes Allehande tillhör sedan en tid tillbaka Mittmedia.
Lite väl lågt att anlita frilandsjournalister när man vet att man inte kan betala. De har ingen lönegaranti som de anställda har där staten går in och täcker upp.
Göteborgsanda?
Kanske.
Ja, till lands då…
Problemet här är väl ifall man har för lång kredit på fakturorna. Hade man inte haft det skulle man kunna lösa det genom att arbeta via eget bolag – då blir man ju anställd med lönegaranti.
Lönegarantin gäller inte ägare i fåmansbolag. Däremot så får vi betala för den vi arbetsgivaravgifterna på den lön vi tar ut. %€"%&€%& Socialdemokrater!
Det hade jag missat.
Ett annat alternativ om man kan är att se till att använda kredit (t.ex. belåna fakturan) för att betala ut lön och låta banken ta smällen.
Rätt sjukt att man "främjar" det risktagande som företagande innebär genom att erbjuda sämre skyddsnät (samtidigt som man får betLa för skyddsnätet). Antar att de vill att man skall gå på bidrag istf att tjäna egna pengar…
Det beror helt på vilken fakturanasare du anlitar. Om de skall stå risken så får du rätt dåligt betalt och de godkänner bara fakturor till företag som har väldigt låg risk att de inte skall betala.
Förvärva – förvalta- fördärva, gammal sentens som fortfarande gäller (tydligen). Synd nu när ledarsidan fått lite sting (menar inte den ekonomiska ledningen).
På GP och Hallands Nyheter verkar de ha lovat personalen att det inte kommer något sparpaket och att det inte blir några neddragningar. De borde har lyssnat på han hudkrämen istället: den som är satt i skuld är icke fri.
Kan bli ett obehagligt uppvaknande.
"Man ska vara på det klara med att företag i en negativ trend på en krisande marknad sällan kan vända utvecklingen genom en rekonstruktion. "
I många fall beror det på att man ansöker om skydd för rekonstruktion, men låter sen bli med att rekonstruera…
Tja, lovar man en massa saker till sin personal innan man ber fordringsägarna att skriva av skulder, är väl förutsättningarna för en uppgörelse inte lysande. Lär krävas att de säljer av i princip allt som går, och ändå stor risk för konkurs efter det om de inte lyckas sälja till bokfört värde.
Gissar att ett låneaccord skulle rädda Stampen.
De hävdar att kärnverksamheten ger positivt resultat.
Jag gillar mer denna delen av Cornucopias text:
"Jag vill också passa på att referera till förra årets blogginlägg om det bästa du läst om den svenska mediakrisen. Håkan Olofssons länkade och citerade artikel hos Resumé, där han förutspådde Stampens förestående död raderades av Resumé, så klickar ni på länkarna blir det 404 not found."
Här på bloggen heter det i stället :
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Censur!
Vad betyder förresten cen i ordet censur?
Sur förstår jag ;-))
@Oppti
Det är lite det som är poängen med rekonstruktionen som jag menar ibland glöms bort. När man har beviljats rekonstruktion så gäller det ju att rekonstruera bolaget så att man efter rekonstruktionen har ett företag som går med vinst (t.ex. genom att lägga ner sånt som tär på vinsten till den grad att det slutar med förlust).
Att då ge sken av att man skall försöka värna om de anställda är oärligt. I processen kan ju ingå att man faktiskt får göra sig av med personal.
Censur kommer från latinets "censeo" – ge en opinion.
Är det verkligen relevant idag att gasta om sjunkande upplaga. Den kommer gå mot noll vad det lider. Det vet såklart tidningarna om. Det som sker nu är inte alls säkert att det blir en tidningsdöd. Det handlar om att folk ska betala för det som man kan läsa på nätupplagan. DN har tex lyckats ganska bra och antalet läsare växer konstant på nätet.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Om det blir en kreditförlust på upp mot 4 miljarder, kan det få spridningseffekter?
I Stampens fall handlar det väl inte enbart om vikande upplagor, man har väl också gjort en del vansinnesaffärer i IT-branschen. Får de rekonstruktion beviljad blir Stampen nästa Saab. Lägg ner skiten.
Intressant statistik för 2015 för "alla" tidningar. Tydligen verkar inte kvällspressen ingå.
http://ts.se/media/1184/upplage_rackviddsutveckling2006_2015.pdf
Det är väl banken och staten som är de stora fordringsägarna och säger banken nej så blir det KK och blir det så, så blir det inte mycket över sen konkursförvaltaren har tagit sitt. Antagligen får fordringsägarna 30%, troligtvis kommer någon kapitalstark person att gå in med kapital mot en viss andel av koncernen.
https://www.flashback.org/t2723845
Om "stampen" vill öka på sin trovärdighet kanske man skulle ta upp ovanstånde tråds händelser.
Lite samhällsproblem av idag,aka verkligheten kan vara uppiggande,inte bara pk propaganda och melloartiklar.
Det finns exempel på stora koncerner som gått från rekonstruktion till vinst och expansion. Men jag tvivlar på att det är möjligt i Sverige.
http://www.japantoday.com/category/business/view/kyocera-founder-explains-his-strategy-to-revive-jal
Ledarsidans uppryckning? Jag tror att det kan finnas ett samband mellan den nya ledarredaktionen och nedgången i upplaga på 12,4 % under 2015. Övergången i politisk inriktning från liberal till oberoende sverigedemokratisk uppskattas säkerligen inte av alla.
En till som anklagar GP för att vara bruna? Helt sjukt hur ni resonerar.
Internet glömmer aldrig. Artikeln i Resumé https://web.archive.org/web/20150709093722/http://www.resume.se/nyheter/artiklar/2015/07/07/aftonbladet-ar-det-sista-bonnier-behover/
Stampen äger inte Nerikes Allehanda (NA) det gör Mitt Media. Men annars var det ju rätt.