Idag damp fattigpensionärsbeskedet i form av Pensionsmyndighetens orange kuvert ner i brevlådan. Beskedet är att jag ligger något över garantipensionen och helst ska jobba till 68 år och fyra månaders ålder.
Beskedet om statlig pension |
Går jag i pension vid 65 års ålder får jag 12 100 kronor före skatt, i dagens penningvärde. Efter skatt ger det mig 10 082 kronor i månaden att leva på. Väntar jag till rekommendationen 68 år och fyra månader får jag 12 133 kronor. Detta givet att inte skatten höjs och att pensionsmyndighetens alla totalt orealistiska prognoser om avkastning på investerat kapital uppfylls.
Som jag skrivit förr, vi 70-talister och yngre kan drömma om att få en pension värt namnet, utan bör ställa in oss på att dö på jobbet. Till viss mån gäller det antagligen även 60-talisterna, men de har lite bättre odds helt enkelt för att de går i pension före och därmed har fallet inte blivit lika stort i ekonomin tills dess.
Pensionsmyndigheten räknar förstås med stigande beräknad genomsnittlig livslängd, dvs att vårt hälsostatus bara ska bli bättre och bättre. Jag är som bekant tveksam till detta. Dels kommer 60-talister och yngre att ha växt upp med det moderna industriella giftjordbruket, och ju yngre generationer desto mindre har vi rört oss som små, med potentiellt allt sämre hälsostatus på äldre dagar. Släng på resistenta bakterier och allt större befolkning på jorden och med det en smältdegel för nya spännande sjukdomar att lätt och snabbt spridas över jorden så kan man nog ta de där livslängsprognoserna med en nypa salt.
Går livslängden ner finns mycket att tjäna för överlevande pensionärer.
En reservation för min usla pension är att jag ligger likvid i Spiltan Räntefond Sverige i PPM (Tillägg: Sedan dödskorset i augusti om någon undrade). Mycket möjligt att Pensionsmyndigheten därmed räknat med fortsatt noll procent avkastning på min premiepension. Något privat pensionssparande att tala om har jag inte, och tjänstepension har jag som egen företagare förstås inte haft råd att sätta av till sedan jag började med detta 2008.
Spara gärna era orange kuvert, så kör vi en undersökning till helgen om hur mycket din beräknade statliga pension ska bli.
63 kommentarer
Låter bra, då kan vi förvänta oss en jämn ström av bra böcker i 40 år till! Antar väl att du har sett till att ha låga utgifter på ålderns höst så man klarar sig på små inkomster.
Ja, precis. Får skriva böcker hela vägen till graven.
Fast ett par lax i månaden i tjänstepension måste du väl kunna lösa??
När jag nått full lön kan jag börja titta på det.
Dock – varför? Varför inte bara jobba (=skriva) till jag blir så gaggig att jag ändå inte har någon glädje av pensionen? Vad ska man annars göra med tiden? När man paketeras in på slutförvar tas ju ändå hela pensionen i slutförvarsavgift.
Slutförvar… visst går det tänka på det viset. Tror dock att många bäckar små från 25-30 års åldern gör en viss skillnad efter 65… förutsatt att man lever då…
Ursprungliga tanken med pension (om man vill vara konspiratorisk) var att man skulle slippa så mycket kollegor som dör. Istället lät man dem gå i pension lagom tills det var dags att dö.
Jag ser inte varför man skall nödvändigtvis gå i pension vid 65. Är man fortfarande arbetsför och gångbar på marknaden så finns det ju ingen anledning till att oroa sig för att det inte finns så mycket pension åt en vid 65.
Exempelvis om man är en snål ogin jävel som absolut vill ha tillbaka alla pengarna som man betalat in innan man dör kan det vara ett incitament att gå i pension även om man i princip skulle kunna fortsätta. Ett annat är att man helt enkelt inte riktigt hänger med längre och det är bättre för arbetsgivaren att byta ut en mot en yngre förmåga. Men visst , om man verkligen vill och har möjlighet så ska man naturligtvis fortsätta.
Exempelvis vissa regissörer, författare och liknande verkar ju bara fortsätta som duracellkaniner ända tills de dör, och dessutom bara bli bättre och bättre. Clint Eastwood är ett bra exempel på skådespelare/regissör i den kategorin.
Det bästa med att Cornucopia kommer få jobba hela vägen till graven är att vi får veta hur cynisk och bitter en författare kan bli, givet den redan nu höga nivån 😀
Det finns väl möjligheten att arbeta trots att man tar ut pension? Cornu kan alltså ta ut pension vid 65 och dryga ut den med övriga inkomster. Kan skilja dock beroende på vad för slags pension det är.
Nackdelen med att vi "lever" längre o längre, eller rättare sagt "hålls levande". Systemet var inte gjort för att folk skulle hållas vid liv så länge som idag. Inget konstigt att vi får räkna med att jobba längre och längre om vi ska ha nån pension värd namnet.
Själv har jag länge sagt till de naiva i min omkrets att vi aldrig kommer få nån pension då det är minst 40 år kvar till den (jag är strax över 30). Detta brukar komma på tal när man pratar om hur bra det är att betala skatt….
Jag ser framför mig hur politikerna kommer justera livslängden (nedåt) i framtiden, den enda parameter de rår över. Alternativt att en fast summa avsätts för varje person, är den förbrukad så får du lita till släkt till vänner eller ta ättestupan.
Jag har sagt i flera år nu att den bästa pensionsförsäkring man kan ha är att se till att gå in i pensionen skuldfri.
Erfarenheter från andra länder visar också att tjänstepension och andra privata pensionsförsäkringar sällan går säkra från desperata regeringar i jakt på pengar, en klassiker är ju att "för spararnas skull" tvinga in deras pengar i statspapper, som man senare bekvämt låter bli att betala.
Pengar i näven är nästan det enda som är säkert, problemet är ju att alla med pengar i näven är misstänkta brottslingar idag…
För tillfället ligger inte sverige värst till, men var uppmärksamma på vad som händer i övriga europa när nedgången kommer på allvar, håll era tillgångar likvida och var beredd på att flytta runt dem…
Håller med om skuldfrihet. Vår plan är att vi skall ha betalt våra hus om 10 år. Sen får man se om de är värda några pengar då.
Om inget annat så är det ett boende där du slipper betala ränta till banken. Det är alltid värt något.
Litar på tjänstepensionen, nästan 12000 i månaden i avsättning, frågan är hur "garanterade" dom pengarna är? Hur som helst verkar pensionsbolagen i alla fall sprida sina risker, bygger mycket hyresrätter t.ex, verkar vara en bra idé idag.
Konfiskering är ett riksdagsbeslut bort, vår grundlag har inget skydd för äganderätt i sig.
Jo, fast med det argumentet ska man aldrig någonsin spara en enda krona eller köpa någon fast egendom. Jag tror det är betydligt mer sannolikt att det svenska näringslivet finns kvar om 20 år än att staten skulle konfiskera företagen.
Farliga tankar: jag har för mig att de införde en sådan paragraf i grundlagen, men som bekant är den ju inte starkare än att staten kan konfiskera en del av din inkomst…
Pensionen tycks öka med ca. 1000 kr/år (gäller det alla?) ju längre man väntar med att ta ut den. När är det bäst att ta ut den för att få störst totalsumma? (Man får så klart anta hur gammal man blir.)
Är du över 49 och saknar ID kan du kanske få ÄldreFörsörjningsStöd?
http://www.kristianstadsbladet.se/debatt/var-ar-hennes-pengar-som-hon-har-betalt-in-under-livet/
Jupp. Det är skevt.
Orangea kuverteten innehåller bara en del av informationen. Vill man ha en bättre totalbild får man gå in på minpension.se som sammanställer med tjänstepension etc och gör prognos.
Och vill ha mer pension av staten (baserad på max 7,5 basbelopp) än nuvarande prognos får man väl se till att tjäna mer pengar och betala in mer.
Kan då berätta om min Mamma som är 83 i år och får UT 18000 efter skatt varje månad. Hon har helt och hållet "tjänat" in sin pension i det gamla systemet. Ett högst vanligt jobb på Kungliga Biblioteket har hon haft hela sitt liv och jobbade dessutom deltid under många år då jag och min brorsa var små. Tror hennes pension bygger på de bästa 15 åren, vi andra får pension baserat på lön under 40 år. Om jag förstått det rätt. Är 60-talist, tidig, det verkar inte hjälpa. Mitt oranga kuvert är inte mycket mer upplyftande kan jag säga. Vi sparar på egen hand och hoppas att husen vi har går att sälaj med god vinst i framtiden, men med bostäder kan vad som helst hända. 50% ras skulle inte förvåna mig.
Det är väl rimligt att man får ut motsvarande vad man totalt betalat in, med rta penningvärdeändring etc, uttaget under levnadsåren 65-85 (20 år) eller vad man nu har för beräknad återstående livstid. Men det kräver förstås att den arbetande befolkningen som betalar nuvarande pensionärers pension inte minskar. Ska man exempelvis ha ut 20kkr före skatt i månaden behöver man ha arbetat in motsvarande ca 5Mkr i dagens penningvärde i pensionsinbetalningar under sitt liv, och lita på att kommande generationer håller sin ibetalningarna igång under de 20 år man har kvar när man går i pension.
Ja, man kan grovt säga att 40 års arbete ska finansiera 20 års pension. Bäst vore förstås att göra detta i individuella system (där man tex sparar 25% av sin lön i 40 år, vilket med lite tillväxt blir 75% av lönen i 20 år), men i alla länder har man av dålig tradition valt vårat "PAYGO"-system, vilket inte går att reformera enkelt och billigt utan att slå mot dagens pensionärer. Sveriges system är åtminstone lite mer hållbart än andra länders, eftersom vi har den automatiska bromsen i systemet. Det är ändå troligt att skatter och pensionsålder höjs för att ha ett system som är någorlunda hållbart…
Ja, med nuvarande allmänna PAYGO pensionsdel förlorar man ju en del värdeutveckling jämfört med aktier o liknande, även om allmänna pensionen verkar följa något slags index. Jag får väl sätta min förhoppning till tjänstepensionen som gick om den allmänna i intjänat värde för några år sedan.
Precis samma situation här, tjänstepensionen är viktigast. Tjänstepensions- och premiepensionsbitarna är ju något säkrare än den statliga inkomstpensionen eftersom de faktiskt är fonderade. Med allmänt privat sparande och tjänstepension ska det nog ordna sig.
Jag vågar inte titta på mitt besked. Men snart sagt allt torde ändra sig under de nästkommande femton åren, så jag satsar på att klara mig som preppad levnadskonstnär. Får man inte ens pengar till mat på ålderns höst kan det bli jobbigt. Men riktigt så illa blir det troligen inte. Bara man har hälsan kvar kan man ha ett bra liv.
Tvivlar på att man får någon pension, staten har nog lyckats gambla bort den tills dess. Alternativ blir pengarna värdelösa av allt pengatryckande.
Som vanligt i "Orange kuvertet"-tider så blir stämningen lite pressad. Men, glöm inte tjänstepension, att spara privat och att amortera lånen. Jovisst, som egenföretagare måste du ordna sådant själv — men det är väl bara att leva med?
Jag tror att aktiv dödshjälp kommer att tillåtas i Sverige. Så vi kan se fram emot att bli kallade till utsläckningssamtal med våra barn i framtiden.
Det gäller bara att hitta på ett bra namn för företeelsen, kanske "åldersabort" eller "resursåtervinning".
Precis, efter vecka 3796 är lagligt med åldersabort. Kan bli verklighet on CUF får bestämma, det ska ju bli lagligt med juridisk abort säger dom. Mannen som inte vill ha barn… det ska vara jämställt…
Kizunguzungu kanske?
Många som "lever här och nu" kommer nog att bli rejält överraskade den dagen de går i pension. Skygglappar på för ett flådigt leverne nu. Jag räknar som mest med 50 % av slutlön i statlig pension.
Ska man få det vettigt gäller det att ha låga omkostnader då och en rejäl undanlagd summa sparad.
Troligt med 10 000 kr/mån efter skatt. Jag vill gärna ha minst lika mycket utöver. Utbetalat i 15 år = 1 800 000 kr. Med skatt ännu mer.
Att bygga in sig med stora lån som ska räntas och amorteras på halv lön blir nog ett uppvaknande
Pensionär sedan 6 mån.
Född 1950, hade jobbat in 30 år i det gamla systemet, maximal p-poäng.
Så kom det nya systemet
Jag har i alla år legat på max avsättningar.
Netto få jag 1500:- mer än hustrun, trots mkt stora skillnade i livslön.
Sensmoral
Gör som jag, lita aldrig på systemet
Börja pensionsspara tidigt och håll ut
Amortera skulder innan pension
Idag har jag tillräckligt med draåthelveteförsäkringar för att klara mig på egen hand den dag skiten verkligen hamnar i fläkten
har du den pensionen så har du inte plockat ut lön och betalat skatt för att få fulla pensionsavsättningar. Kanske plockat utdelning till lägre skatt istället. Att du inte sett om ditt hus och tecknat marknadsmässiga försäkringar kan du ju knappast skylla på ngn annan än dig själv. Kanske hade varit bättre för dig att ta anställning hos en seriös arbetsgivare än att vara oseriös arbetsgivare åt dig själv.
Handlar snarare om hur lite jag tjänat.
Om man tjänar lite, sparar lite och skattar lite så kan man inte förvänta sig mycket : )
För ÄFS behöver du inte ha tjänat ett öre. Plus gratis vård etc. Du behöver inte ens bo i Sverige under delar av året kanske inte alls då kontrollen är obefintlig. Gäller dock inte alla…
"Jag är säker på att det vi gjort inte kommer att vara populärt om 20 år när de som går i pension ser vad vi gjort […] Vi har försökt informera, men det ligger så långt bort. En del som inte förstår systemet kan nog bli överraskade över hur det slår." Göran Persson
Orealiserade börsförluster i AP-fonderna år 2008 medförde uppbromsning av pensionsomräkningarna från och med år 2010. Effekterna av denna beräknas av Pensionsmyndigheten ligga kvar ända fram till år 2026.
Utan tidigare överföring av cirka 260 miljarder kronor från AP-fonderna till statsbudgeten hade bromsen inte utlösts år 2010.
Tomas Ehrenstråle: Utan den av Dig omnämnda överföringen av 258 miljarder från AP-fonderna till statsbudgeten hade snarare bromsen slagit till ännu tidigare eftersom i sådant fall änke-/efterlevadepensioner, förtids-/arbetsmarknadspesioner samt Garantipensioner och förmodligen också Äldreförsörjningsstöd legat kvar i pensionssystemet.
De omnämnda 258 miljarderna var pensionssystemets betalning till socialförsäkringssystemet för att slippa undan ansvaret för de omnämnnda posterna.
Svenska folket måste förstå att man inte kan äta kakan och ha den kvar. Befolkningsutbyte KOSTAR. Vill man ha massinvandring från MENA så måste man vara beredd att betala för det.
Det är en vinst på sikt. Inget talar för att problemen vi upplever nu håller sig. Genus och jämställdhets utbildning till alla nya unga män från fjärran löser utmaningarna på sikt.
Oj vad många floskler du fick med på så få ord. Tror du verkligen på det där själv?
gastrolit: Kostnaderna för invandring och integrering har ingenting med finansieringen av allmänpensionssystemet att göra.
De är fullkomligt inkommensurabla storheter.
Vet du ens vad inkommensurabla betyder?
I bägge fallen rör det sig om en summa pengar som avsätts till olika ändamål, dessa summor är dessutom i SEK så man kan mycket väl jämföra dem.
Dessutom så är det så att de till stor del tas från samma kassa och det betyder det som läggs på en post gör utrymmet lägre för att lägga pengar på andra poster. Om man inte löser det med högre skatter. I vilket fall som helst sså blir det någon som får betala för kalaset…
Anonym: Jag är synnerligen medveten om gängse definition av begreppet "inkommensurabla storheter" och finner det i högsta grad applicerbart i ovanstående sammanhang.
Och Din utläggning i repliken härovan visar på ett närmast övertydligt sätt att Du fullständigt har missuppfattat hur och enligt vilka regelverk vårt nuvarande allmänpensionssystem är finansierat till skillnad från socialförsäkringssystemet.
Återkom när Du läst på.
mvh
Har du själv låst på? Att du fortfarande tycker inkommensurabla är applicerar tyder inte på det, men du kan gärna utveckla. Hur tror du att pensionen finansierad? Mig veterligen är den till stor del finansierad genom att man tar skatt från skattebetalare och ger pengar till pensionärerna.
Chief karlsson är ett typexempel på en person som är bildad och någorlunda intelligent, men som ändå inte förstår så mycket och har fel i det mesta. (Att den här bloggen kryllar av sådana personer är vad som gör den så "intressant"). När han påstår att budgeten för pensioner och invandring inte har med varandra att göra så baxnar man ju. Är han inte medveten om att Göran Persson tömde pensionsystemet på 260 miljarder för att finansiera äldreförsörjningsstödet, dvs det stöd som främst betalas ut till invandrare som inte arbetat i Sverige? Chief Karlsson verkar heller inte förstå principen om kommunicerande kärl. Att påstå att två kostnadsposter, trots att de finansieras av samma skatter, inte har med varandra att göra bara för att det är skilda områden är ju ren idioti.
Bästa både Anonym och Gastrolit: Jag vidmakthåller min definition av begreppet inkommensurabla storheter och finner dem mycket väl applicerbara på sätt jag inledningsvis förklarat.
Jag tror inte rörande hur allmänpensionen är finansierad…Jag vet!
Och det är en väsentlig skillnad mellan att tro ochh att veta.
Så till Anonym blir svaret då att allmänpensionen finansieras inte via skatterna utan via den pensionsavgift om 16% (+2.5% fri placering) på antälldas bruttolön (samt diverse transfereringar ur socialförsäkringssystemen) som går under namnet pensionsavgift.
I samma ämne då till gastrolit att pensionsavgifter i förhållande till skatter är inte kommunicerande kärl…och har inte någonting med varandra att göra…det är just det som gör dem inkommensurabla.
En skatt är en skatt och går in i Kommun, Landsting respektive Finansdepartement. En pensionsavgift går in i pensionssystemet och huvuddelen betalas omgående ut till dagens pensionärer (bortsett från den lilla del, exvis pensionsavgifter uttagna ur lönedelar överstigande 7.5 inkomstbasbelopp vilka fonderas i AP-fonderna 1 – 4.)
Slutligen då att vare sig Göran Persson eller någon annan tömt pensionssystemet på 260 miljarder för att finansiera ÄFS.
Däremot så att blocköverskridande Riksdagsbeslut för femton år sedan vid implementeringen av det nya allmänpensionssystemet medförde att pensionssystemet avlastades den ackumulerade skulden för änke-/efterlevande-pensioner, arbetsskade-/förtids-pensioner och det som skulle bli omvandlingen av den äldre folkpensionen till garantipensioen och därmed överfördes 258 miljarder från AP-fonderna till Socialförsäkringssystemet för att balansera den avlastningen.
not. Den beräknade skulden låg på cirka 330-350 miljarder men AP-fonderna slapp undan med att betala endast 258 miljarder och är således fortfarande skyldiga Finansdepartementet runt räknat 75 miljarder. Dessa pengar kommer dock inte att utkrävas.
Däri ligger skillnaden mellan tro och vetande samt betackar jag mig för epitet idiot.
mvh
Säger inte PISA-resultaten mer om de framtida pensionerna än vad prognoserna i de orangea kuverten gör?
Vilken tur att det kommer massor med nya lärare till Sverige då. Plus att det kommer väldigt många högutbildade och akademiker, vi har verkligen tur att många väljer Sverige.
Själv kommer jag att få hela 9100 före skatt. Har varit arbetslös under perioder och jobbat utomlands. Min tilltro till politikerna är väl inte den största, så jag gissar att man blir tvungen att lägga undan pengar på egen hand om man vill ha något att leva på till ålderns höst.
Om du inte arbetat i Sverige så är det väl inte rimligt att förvänta sig en flådig pension från Sverige. Du få sätta din förhoppning till de länder du arbetat i.
Fick min första pension nyss. Uppdelat på två utbetalningstillfällen. Inte för att beloppen var så stora 😉
Men Cornucopia och jag har det gemensamt att vi jobbat på egen hand länge.
Regelbunden inkomst har jag saknat länge.
Tur att man känner till att flöden kan begränsas både i utloppet och i tillflödet.
Dammen är fylld!
Har inte fått min dödsdom ännu men har sparat i egen pensionsförsäkring i 30 år så framtiden ser trots allt hyffsat bra ut.
Däremot kommer säkert den framtida regeringen införa någon extraskatt på mina surt ihopsparade pensionspengar enligt devisen 'ingen skall ha det bättre än någon annan i Sverige….'
Trenden har ju å andra sidan varit tvärtom de senaste 10 åren eller så.
Ingen arvsskatt, ingen gåvoskatt, ingen förmögenhetsskatt, lägre fastighetsskatt, och rejält lägre kapitalvinstskatter (låg ränta + ISK/KF = betydligt mindre än 30% skatt senaste åren). Och det är en klar minoritet som faktiskt vill se höjda kapitalskatter i Sverige.
Jag håller tummarna…….
Läste just en extremt inspirerande artikel i Året Runt, om en 90-plussare som emigrerat till USA och nu återvänt till Småland. Killen hade haft verkstad i Kalifornien till dryga 70-årsåldern, tog lastbilskort vid 80 för att därefter satsa på nytt jobb som flyttgubbe. Inspirerande – därför att man fick intryck av att ingenting någonsin är för sent. Å andra sidan kanske han hade så taskig pension att han var nödd och tvungen att jobba, men det verkade faktiskt inte så.
Blev pensionär för 6 veckor sedan.
Jobbat i 46 år.
Född och uppvuxen i arbetarfamilj och levde de första 15 åren i vad som brukar kallas "barnrikekvarter".
Och är tacksam över att det inte blev ännu lägre nivåer i allmänpensionssystemet.
Festen är nämligen slut sedan länge och 60- och 70-talet kommer aldrig tillbaka.