Jag har under några veckor utvärderat Apple CarPlay efter att ha uppgraderat stereon i min 11 år gamla Honda. Tekniken är ett lovande initiativ, men appstödet brister och särskilt för svenska förhållanden.
Vi fortsätter väl på förmiddagens biltema. Alla foton på Apple CarPlay är tagna i en stillastående bil.
![]() |
Hemskärmen för Apple CarPlay. |
Apple CarPlay är Apples teknik för att spegla innehållet i appar och telefon på en multimediaskärm i en bil. Framöver kommer allt fler fabrikslevererade bilar att ha tekniken inbyggd och det är därför intressant att titta på om den håller vad den lovar.
Jag har som livstidsförlängning av min elva år gamla Honda bytt ut originalstereon mot en CarPlay-enhet för eftermarknaden. Märket är Pioneer, modellen har jag inte koll på, men den kostade ca 3 500:- kronor via Bilradiolagret på Mölndalsvägen i Göteborg, och drygt 4 000:- kronor inklusive montering. En förhållandevis billig uppgradering jämfört med att köpa en ny bil.
I grunden har smartphoneinnehavare idag med sig en kommunikations- och navigeringslösning med sig, och att dubbla detta i bilen är en onödig utgift och även onödig miljöbelastning. Istället kan biltillverkare montera en billigare enhet utan extern kommunikation och utan navigator, om inte kunden köper till en annan lösning, och låta kundens smartphone agera kärna.
![]() |
På äkta amerikanskt vis måste man förstås klicka bort en disclaimer varje gång man startar CarPlay. |
Kärnan i användargränssnittet är förstås Apples röststyrningstjänst Siri, precis som för Apples smarta hem Homekit. Eftersom Siri tolkas online så kräver dock röststyrningen att man åtminstone har 3G-täckning när den används. Annars blir det dålig stämning. Dock finns möjligheter att mata in med fingret också, men först längre ner i gränssnitten.
Fokus ligger helt på trafiksäkerhet. Första inmatningsgränssnitt är alltid Siri. Endast CarPlay-stödjande appar finns tillgängliga eller kan lämna notifikationer, t ex Apples kalenderapp.
När CarPlay är inkopplat kommer inga andra appar att lämna notifikationer – t ex kommer inte Facebook Messenger att plinga till om man får meddelanden och telefonens skärm kommer inte heller tändas när meddelanden kommer in.
Det här gör att man främst har Apples appar att använda, åtminstone som svensk. Spotify har stöd, men enligt uppgifter till mig står många svenska apptillverkare av relevanta appar på kö till Apple, för att få tillgång till API:er, men släpps inte in.
![]() |
Göteborg i rusningstrafik. Rött och orange anger olika nivåer av extra tung trafik. |
Det verkar inte heller som konkurrerande appar släpps in. Navigatorn är endast Apples kartsystem och mer kraftfulla navigatorer som marknadsledande Waze (ägd av Google) finns inte tillgängliga. Ej heller kan man flytta om ikonerna på hemskärmen, så installerar man Spotify hamnar den på nästa skärm.
Detta gör att det saknas appar med t ex svenska trafikmeddelanden, även om Apple rapporterar vägarbeten, avstängda vägar, tjock trafik i två nivåer och att en viss rutt kommer passera biltullar. Men var biltullarna finns anges inte, ej heller fartkameror etc. Några detaljer kring stängda vägar eller vägarbeten finns inte heller att tillgå.
I äkta Apple-anda finns inte heller några inställningar, annat än om bilen är höger- eller vänsterstyrd. Apple har gjort sin analys av vad användaren ska få tillgång till och så var det med den saken.
![]() |
Stockholm en minut senare. |
Dock fungerar Siri utmärkt, utom när jag i min bullriga Honda CR-V 2005 (som jag har “lovat” mig själv ska bli min sista fossilbil) med dubbdäck kör i 110 på motorväg. Att säga, “Siri, spela Foo Fighters Walk” är förstås trevligt.
Eller att chatta via Apples iMessage, som har CarPlay-stöd. Meddelanden kommer in, man säger att man vill läsa dem, Siri läser upp, man säger om man vill svara och dikterar in sitt svar, som läses upp för kontroll av Siri, varefter man skriver om eller skickar. Det visas aldrig någon text, eftersom man av trafiksäkerhetsskäl ska titta på vägen och inte på skärmen.
Sedan går kanske trafiksäkerhetstänket till amerikansk överdrift. Skivomslag syns knappt. Se nedanstående två bilder, där första låten är inrippad från en CD i min ägo och saknar omslag i Apples musikspelare.
![]() |
Inget skivomslag. |
Nästa låt är från en skiva köpt via iTunes Store. Det ser likadant ut om man använder Apples strömmande tjänst Apple Music. Inte direkt visuellt, allt för att inte störa föraren.
![]() |
Ser ni skivomslaget? |
Förhoppningsvis förbättras CarPlay.
Tekniken är lovande. Bara att koppla in telefonen i stereon, så drar CarPlay igång automagiskt. Inga inställningar, ingen konfiguration.
Appstödet brister dock stort, speciellt som svensk. Jag vill ha svenska GPS-baserade trafikmeddelanden. Kan jag inte få Waze, så vill jag ha en separat app med svenska trafikmeddelanden, som kommer som tillåtna notiser i CarPlay, skimmat från Trafikverkets sajt. Man vill ha SR:s app, eller Rockklassikers app etc, även om dessa kan spelas upp på telefonen så ljudet kommer via stereon ändå.
Populära podcasttjänster som Acast saknas också, utan det är bara Apples egen podcastapp som stöds.
Nu kan man förstås spela upp Waze ljud i stereon, men det kan man även med en enkel-DIN mediaspelare för 695:- kronor. Det behövs inte någon dubbel-DIN mediaspelare för det.
Ska CarPlay verkligen slå behövs appstödet utökas rejält. Kanske kommer det på allvar i takt med att CarPlay blir tillgängligt även på nya bilar och inte främst på eftermarknaden, för oss som har så gamla bilar att man faktiskt kan byta bilstereo. Samtidigt kan man förvänta sig att Apple kväver konkurrerande kart- och meddelandetjänster. Använder man t ex Facebook Messenger mer än iMessage (och SMS) blir CarPlay inget vidare användbart – Apple verkar dock ovilliga att släppa in Siri i andras appar.
Ingen form av ersättning har utgått för detta blogginlägg, vare sig till mig eller till mig närstående. Jag har köpt bilstereon för mina egna skattade och ihopsparade pengar – att jag nämnde Bilradiolagret på Mölndalsvägen i Göteborg beror på bra, rapp och trevlig service.
![]() |
Carplay eftermarknadsmonterat. Den vita sladden går till telefonen. Som ni ser på hastighetsmätaren står bilen stilla. |
6 kommentarer
Vart tog alla vägen? I vilket fall – intressant idé, och tummen upp för att de tog trafiksäkerheten före diverse cool grafik så länge.
Största bristen är som sagt att Apple vägrar släppa in andra navigeringsappar än Apple Maps, som är sämre än Google Maps, Waze, Navigon etc. Speciellt i Europa. Enda apparna som tillåts är musik/radio-appar och så har det varit sedan lanseringen. Näst största bristen är att Siri inte tillåts i tredjepartsappar, mest tydligt saknas stöd i Spotify. Tredje största bristen är att meddelandetjänster inte stödjs, som Facebook Messenger. Fjärde största bristen är att Apple Maps ej stödjer offlinekartor så CarPlay-navigering på Europasemestern är bara att glömma. Det som funkar bäst är telefon-/meddelandeintegrationen.
Varför inte en stereo som stödjer Apple Play och Chromecast? Inga restriktioner med Chromecast skärmdubblering.
Android Auto heter Google-varianten. Enheten som Cornu installerat har en HDMI-ingång så du kan koppla vad som helst till den. Du måste dock jorda handbromskabeln för att kringgå säkerhetsföreskrifter.
Har carplay i en Skoda och det har häpnandväckande manga buggar. Lyckas rätt ofta fa in fel där den inte vill spela upp musik via spotify eller fortsätter spela under samtal.
Sen vore det trevligt om man kunde sänka volymen pa ringsignalen när det ringer. Fatt hjärtat i halsgropen ett antal ganger redan..
Att bara ha en fossilfri bil är dock inte så bra i krislägen. Bättre att ha en diesel-bil och några dunkar diesel extra hemma, då klarar man sig länge, troligtvis även till sommarstugan/fjällstugan/BOL:en.