Då jag snart får journalist och fotograf på besök för en intervju återupplivar jag i all enkelhet den gamla nyhetsbulletinen Ymnighetshornet med ett litet axplock av aktuella nyheter.
Skatter. Skatt svenskens största utgift (SvD). Med en månadslön på 25 000 kronor betalar man 17 200 kronor i skatt. I rättvisans namn ska det då sättas i relation till en månadslön på ca 32 500, dvs inklusive arbetsgivaravgifterna som ligger på drygt 30% ovanpå lönen, vilket gör att ca 59% 53% av arbetsgivarens lönekostnader betalas i skatt. Något som vi som har eget företag förstås redan visste.
Polisen. Mordförsök utreds inte i Borlänge (DT). Borlängepolisen har en sådan resursbrist på grund av dels asylkrisen och dels polisens omorganisation, så att man inte kan utreda mordförsök. Det är helt enkelt inte ett tillräckligt prioriterat brott. Men man ska inte oroa sig, man har nämligen rekryterat två förändringsledare.
Politik. Invandring och integration nu väljarnas viktigaste fråga (DN). DN/Ipsos konstaterar i en ny opinionsundersökning att invandring och integration anses vara den viktigaste frågan för svenskarna, med 40% som anser att det är viktigast, mot 18% för skolan, 13% för jobb och 11% för sjukvården. Därefter kommer miljön på 10%. Försvar och säkerhetshot anses vara den viktigaste frågan för 2% och landsbygdsutveckling 1%. Det enda parti där väljarna inte tycker invandring och integration är viktigast är Miljöpartiet. Detaljer finns i en PDF hos Ipsos.
Börsen. Odramatiskt. OMXS30 är i skrivande stund i princip oförändrad på +0.03% och inget intressant kan sägas ha hänt, annat än att Anoto har fallit 13.85%.
33 kommentarer
Skatter: Tack vare dessa skatter jobbar svenskar mer nu än tidigare, och mer än man gör i många andra länder med lägre skatter. Sysselsättningsgrad – internationellt. Ofta behöver man jobba mer om man har mindre pengar.
När 40% anser att invandringen/integrationen är den viktigaste frågan så är det väl så klart som så att de anser det viktigt att vi tar hit ännu fler? Det kan väl inte vara så att vi har 4 miljoner rasister?
Det är nog många som tycker att vi ska lösa de problem som invandringen/integrationen innebär. Att fokusera bara på antalet nya invandrare kommer inte lösa speciellt mycket, mer än i vissa SD-politikers fantasi.
Följande tankegångar är väl självklara?
1. Flyktingar är rationella och informerade.
2. Systemet är återkopplats så att flyktingar söker sig dit man satsar på integration och dit där det finns möjligheter hellre än att stanna i Grekland.
Alternativet till att kontrollera inflödet är därmed att minska integrationspolitik, lägstalöner och social service så långt att pullfaktorn försvinner.
Detta kanske är rätt.
Men beskriv gärna ett tredje alternativ om du har något.
Men är det inte rimligt att anta problemens storlek ökar i liknande takt som invandringen ökar? Jag som bara är insatt på lägre nivå tycker att det borde vara dynamiskt och ha ett samband men jag kan ha fel.
@Robin Fransson
Det finns fler invandrare i Sverige än vad det kommer nya invandrare. Därför är det vettigare att fokusera på de problem vi har, och undvika att de förvärras, än att fokusera på de problem vi tror att vi kanske får.
Tex SD har i stort sett alltid haft politiken "det är dåligt och det kommer att bli sämre". Aldrig "så här gör vi för att det ska bli bättre". Och nej, att minska invandringen är inte ett sätta att minska problemen för de som redan är här.
@En looser
Den tredje lösningen är att minska problemen med invandring så att fördelarna överväger. Men då måste man genomföra förbättringar.
Hur många människor i världen tror du är beredda att riskera livet för att komma till Sverige vid "dagens problemnivå"?
Ungefär?
Och har du någon konkret förbättring att berätta om?
@Iblandekonomi
Jag förstår inte resonemanget. "Och nej, att minska invandringen är inte ett sätta att minska problemen för de som redan är här."
Det är väl helt självklart att det påverkar. Ju fler desto svårare integration. Det är ju detta som SD påtalat i alla år.
Det är väl samma sak som om det är översvämning någonstans och att det kommer ännu mera vatten. Det blir ju knappast bättre. Om man inte är MP:are.
Om man inte fokuserar på problemen som KAN uppkomma, hur ska man då kunna undvika dem? Låter som dagens politiker nästan, som har en sådan fin "här och nu är det helt plötsligt akut och ingen såg det komma för ingen vågade titta"-problemlösning.
@Nils Nilsson:
"Ju fler desto svårare integration" Vem har bestämt det? Det skulle lika gärna kunna vara tvärt om i takt med att det anses normalt med invandring och samhället förbättrats för att undvika problem.
@Robin Fransson
Om man ska lösa alla problem som kan uppkomma i någons fantasi får man inte tid över till att lösa de problem som finns.
Jag väntar på resultat av en "snarkundersökning" som gjordes för 3 veckor sedan. Idag kom beskedet: Vårdgarantins 90 dagar kommer att överskridas. Det kan ta upp till 10 månader.
Har det hänt något i Sverige som jag har missat?
Nu är detta väl mest troligt olagligt, men prova med att tvångsrekrytera alla som blir utvisade till Afghanistan till en Svensk "Frihetsbrigad" och berätta för de ofrivilliga soldaterna att de skall efter 2 års avancerad militär träning utrustas väl och skeppas till Syrien och Afghanistan för att befria sina egna länder från terrorister – främsta anledningen är att Svenska unga män och kvinnor vill inte blöda för deras skull. Då blir det tempo i att byta land när informationen sprider sig med facebooks hastighet. Danmark skulle få svårt att "toppa" ett sånt förslag.
@Iblandekonomi
Vem det är som bestämt det? Det har väl ingen men är ju en konsekvens av förd politik. Måste nog vara blind för att inte se det.
Nr 1: Att först och främst hitta kortsiktiga boenden till till de som kommer.
Nr 2: Att hitta ett något mer permanent boende som inte är en korridor på invandrarverket och där man tänkt stanna under en kortare tid. Ofta en förläggning, medans man väntar på beslut om att får stanna eller inte. Nu i detta krackelerade tillstånd i flera år.
Nr 3: Om de får stanna hitta ett permanent riktigt boende där man dessutom har chans att få ett jobb. Nu ofta i en utflyttningskommun där största arbetsgivaren lagt ner och därför alla flyttar därifrån. Endast de som har bidrag från staten kan bo men vad händer när bidragen tar slut.
Nr 4: Hur dess barn ska få en vettig skolgång med en skola som inte hunnit med den integrationspolitik som förs. Finns ju inte ens lärare som kan undervisa. Fattas närmre 40 000 nu och väldigt få som vill bli det.
Nr 5: Skapa varaktiga och riktiga jobb som inte bekostas av skattepengar. Alltså ej inom stat, kommun och landsting i sk offentlig sektor. Hur dessa människor ska få jobb i privata sektorer när trenden på antalet jobb går åt ett annat håll.
Och, nu undrar man ju vad du har för lösning. Inget av ovanstående problem löses genom minskad invandring.
Att du inte anser att lärare och läkare i offentlig sektor utför riktiga jobb är bara sorgligt.
Det går inte att släcka en eld med bensin. Men det går att släcka en eld om man inte tillför mer bränsle.
Jo. Det är jobb. Men bekostas ändå med skattepengar. Men enligt dig kan väl då alla i hela Sverige jobba i offentlig sektor.
Men om man är en MP eller V så förstår man inte sådant!
Nu är ju inte 60% skatter, en del går till pensionsavsättningar dvs en skuldsedel som den anställde (dvs rövkn-e) har att kräva in mot pensionssystemet. Men ändå är det anmärkningsvärt att staten TROTS 50% , i praltiken 59 % eftersom man kommer bränna pensionspengarna på mög inte kan sköta sitt åttagande. När folk inser detta kommer det bli… Ingenting.
Så är det ju redan. En släkting gick nyligen i pension efter 35 yrkesverksamma år totalt, med en högskoleutbildning i bagaget och en genomsnittlig lön under de yrkesverksamma åren. Inkomst vid pension var cirka 34 000 kr brutto.
Detta ger en nettopension om 12 000 kr i månaden som kommer bli än lägre när personen fyller 70 år. Det är tufft för en ensamstående pensionär i Stockholm.
Bostadstillägg går inte att söka heller då inkomsten är för hög och bostadskostnaden för låg. Bostadskostnaden ligger på cirka 6 000 kr i månaden för 2 rok.
Sverige, med världens högsta skatter klarar alltså knappt av att försörja sina pensionärer.
Ingen tjänstepension? Inget privat sparande?
Den allmänna pensionen kommer aldrig ensamt att räcka till något mer än absolut minimum.
Vet ej ännu. Hörde det igår från en annan släkting och denne skulle ta reda på hur det såg ut mer i detalj.
personen i fråga har jobbat på landstinget i hela sitt liv, jag vet inte hur det ser ut med tjänstepension där historiskt.
tror det finns en liten IPS där planen verkar vara att ta ut den efter 70 års ålder då pensionen sjunker i övrigt. Dock tror jag det är klokare att blåsa den på en gång för att få bostadstillägg istället vid 70 års ålder.
Rickard Ohlin: att man får rätt till pension som skattebetalare ändrar faktiskt inte det faktum att det är frågan om skatt.
Dessutom så bör man veta att det mesta av pensionsavsättningarna INTE är att betrakta som en skuldsedel. Det är bara premiepensionsdelen som med lite välvilja kan betraktas som det.
Dessutom så gäller väl bara att avsättningar upp till en viss nivå kommer en tillgodo i ppm-systemet. Var pengarna som "avsätts" utöver detta lämnas som en övning.
D.L. Tror också det är klokare att försöka få en bättre inkomst nu medans han orkar göra något för pengarna.
Han skall vara glad att han får någon pension alls! Jag räknar kallt med att jag inte får någon statlig pension samt att PPM och tjänstepensionerna kommer bli konfiskerade "för vi måste alla solidariskt hjälpa till i pensions krisen".
@Farliga tankar
Ja, det är min åsikt också. samhällskontraktet är brutet, politikerna är värdelösa osv.
Den äldre generationen betalade skyhöga skatter under någon slags illusion om välfärd och pension och de trodde faktiskt på det. Så många har inte sparat för de trodde inte någon kunde blåsa dem så grovt längre fram.
Min generation har förstått och vet att vi är helt blåsta och ser förhoppningsvis om vårt hus bättre. Det tragiska är att vi betalar samma skyhöga skatter som den äldre generationen men vi förstår att vi är blåsta för all framtid.
Jag både mår dåligt och skäms för att det är så här. men likförbannat får Magdalena Andersson stå och säga att vi inte kan sänka några skatter för att de behövs i skolan och vården… Skolan och vården som alltså inte är statliga åtaganden. Lögnerna står som spön i backen och folk fortsätter rösta på samma idioter om och om igen i någon slags vag förhoppning att de inte ljuger den här gången.
D.L.
Det är svårt att förstå att någon kan "känna sig blåst" vad gäller inkomstpensionen.
Dess funktionssätt och finansiering har varit allmänt känd i mer än 15 år och för de av oss som av olika anledningar satte oss in i pensionsfrågan från mitten 90-talet och framöver kommer Cornucopia´s artikel härovan inte som någon överraskning utan snarare som ett ytterligare bekräftande av vad som varit känt sedan lång tid.
Samt att tillägga att enligt min egen mening så är det svenska inkomstpensionssystemet synnerligen långsiktigt stabilt.
Att nivåerna i systemet upplevs som alldeles för låga kan måhända ha att göra med orealistiskt uppskruvade förväntningar från dem som inte satt sig in hur systemet fungerar och finansieras.
Övergången från det tidigare Folkpensions-/ATP-systemet var till nuvarande system var i allra högsta grad nödvändigt för att undvika kollaps i pensionssystemen eftersom det tidigare systemet var dels från start a) underfinansierat b) förmånsbestämt c) byggt på antaganden från "Sveriges Guldålder" om en helt annorlunda utveckling av BNP-tillväxt än vad som i verkligheten blev fallet i och med utgången av 70-talet.
De flesta länder i Västeuropa har denna reformering av pensionssystemen fortfarande framför sig och sitter därför på tickande pensionsbomber.
Och till Anonym kan endast sägas att det är ingen svårare övning att spåra vart de på PGI baserade pensionspremier överstigande 7.5 IBB tar vägen….De går nämligen rätt in i AP-fond no. 1-4…ingen annanstans. Och den som påstår annat ägnar sig åt skruvade konspirationsteorier… Sådana teorier som brukar återfinnas hos SD´s fotsoldater och på Avpixlat.
Om 17200 kr är skatt och lönen (=lönekostnader) är 32 500 kr, så kan väl det inte bli 59%? Jag får 17200/32500 till 53%. Eller så är skatten 24 700 (17200+(32500-25000), vilket skulle ge 76% i skatt. Hur får du 59%?
Möjligen FORA ca 5% som är en fackligt tvingande avgift för dom som går under kollektivavtal. Extraskatt säger vissa. "Försäkring" säger andra.
Problemet med FORA är att alla inte har rätt att utnyttja den trots inbetalad premie. Men t.ex. Kommunal behöver väl extra påfyllning att täcka förlusterna i sin "restaurangverksamhet"
FORA regleras enligt avtal och bör därför inte betraktas som skatt – dock med brasklappen att avtalet kanske inte är frivilligt att ingå (i vilket fall det är att betrakta som skatt).
Du har helt rätt, jag skrev fel, räknade fel, fick hjärnsläpp. Det ska naturligtvis vara 53%. Jag har korrigerat.
Skatt såsom moms, skatt på drivmedel, alkohol m.m. måste väl räknas in? Det blir mycket mer skatt än vad cornu angivit. Skall man inte räkna in statens upplåning också?
Börsen har väl gått ner 2% eller är det någon jag missat? Raset ser ut att fortsätta.
"I skrivande stund" står det.
Sedan finns det dolda skattetrycket.
Många kommunala avgifter chockhöjs, till och med flera gånger innevarande år. Lägg till också att statsägda bolag har tagit stora lån, lån som endast kan betalas av kunder. Till exempel har nätavgifter höjts flera gånger för att det är så dåligt skick på elnätet men samtidigt har det tagits stora lån som plockats ut av ägarna (så kallad lagligt bolagsplundring) m.a.o. det byggs upp en enorm ryggsäck eftersom det påstådda ändamålet inte utförs d.v.s. underhåll av elnätet.
Sjunkbomben du får läsa på lite om det svenska elnätet.
Kortfattat: Överordnat stamnät är bra. Men det behöver byggas ut på många håll. Lokalnät är olika beroende på ägarens skötsel. Alla lokalnät ägs av den som har koncession och på många håll behöver det byggas ut eftersom samhällena växer. I några fall behövs mer omfattande renovering men de flesta koncessionsägare sköter detta bra.
Vattenfall däremot är i ett erbarmligt skick och behöver på alla tänkbara sätt försöka få in mer pengar efter de vansinniga köpen utomlands.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Argumentationen var otydlig, nätbolagen höjer för att man kan höja helt enkelt och du har rätt i att näten är i bra skick.
"Har monopol på näten
Elnätbolagen har monopol på näten i sina olika områden, och får därför inte höja priserna som de vill. För varje fyraårsperiod måste de ansöka om prishöjningar hos Energimarknadsinspektionen, EI. Men som Dina Pengar tidigare skrivit kan bolagen överklaga EI:s beslut och tidigare i år vann elnätbolagen en sådan överklagan.
– De höjningar vi nu ser är konsekvensen av att elnätsföretagen i domstol fått rätt att chockhöja avgifterna, säger Mari-Louise Persson."
http://www.expressen.se/dinapengar/sa-mycket-hojs-elnatspriset/
Men låt oss inte fastna vid detta. Poängen är att en del av skattetrycket betalas på skattsedeln, en del som "avgifter" och en del via diverse nödvändigheter som avlopp, sophämtning m.m. där det sistnämnda blivit en mjölkko för diverse budgethål.