Fackföreningen Civilekonomerna rapporterar föga överraskande om nya rekordmedellöner för sina medlemmar. Medellönen för en civilekonom ligger nu över 50 000:- SEK, men att det är nytt rekord är i sig förstås inte överraskande eftersom löner generellt höjs varje år.
Vad som kan sänka medellönen för civilekonomernas medlemmar är förstås om arbetslösheten ökar mer än lönerna eller om många unga med lägre löner anställs.
Plats att hämta ut sin lön som kontanter. |
Över 13 000 respondenter har svarat på fackförbundets enkät och medellönen landade på 50 500:- SEK. Det handlar alltså om löner på chefsnivå, men bland civilekonomerna hittar man även managementkonsulter med medlet 59 980:- SEK i månaden eller affärsutvecklare med 60 640:- SEK i månaden.
Typiska ingångsjobb som redovisningsassistenter eller ekonomiassistenter får dock nöja sig med medellöner om 29 874:- SEK respektive 27 730:- SEK.
Vad faktiska ingångslöner ligger på framgår dock inte, men uppenbart är att civilekonom är tämligen vällavlönat. Sedan hade det varit mer önskvärt att Civilekonomerna hade redovisat medianlöner istället för medellöner. Fast ekonomer har ofta svårt för det där och gillar medelvärden eftersom de ofta ser roligare ut än medianen. Eftersom det finns civilekonomer med extremt höga löner drar dessa upp medellönen, som med all sannolikhet ligger väsentligt högre än medianlönen. Trots allt finns det en botten i vad man kan få i lön, men inget tak.
Vill ni att telningen ska nå hög lön så får ni väl börja påverka vederbörande att ekonomi är kul och att plugga på Handels är ännu roligare. Så kan ni säkra er egen pension. Eller inte.
10 kommentarer
Att handels (Stockholm) är en bra karriärsväg är ju svårt att säga något om. Dock skulle jag aldrig råda något barn studera till civilekonom idag.
De har extremt höga medellöner för att det förr i tiden var en mycket fin examen. En tid då det var fint att ha en examen överhuvudtaget, och fyra år var något extra speciellt.
Därför är idag väldigt många civilekonomer extremt högavlönade. Medan det börjar bli svårare att svårare att komma in på marknaden bra, vilket är utbildningens största syfte.
Vidare är det internationellt tveksamt att inte gå en riktig master.
Håller inte med dig Linus. Medianexamensår för verksamma civilekonomer idag lär väl vara omkring andra halvan av 90-talet. Mig veterligen har inte civilekonomexamen blivit vanligare eller mindre värd sedan dess. Om något är arbetsmarknaden för civilekonomer betydligt bättre idag än den var på 90-talet.
Faktum är att lönerna för välutbildade i konkurrensutsatta sektorer har ökat mer än vad många är medvetna om. Förklarar hur folk har råd att betala 5mkr för en tvåa. Ett par med 35k i månaden i lön klarar av en boendekostnad på 15kkr i månaden. Får då 40kkr över per månad att leva (och amortera) för.
Civilekonomerna räknar dock i stort sätt alla ekonomer som civilekonomer.
"Titeln civilekonom har inget juridiskt skydd i Sverige. Det innebär i realiteten att vem som helst kan kalla sig för civilekonom. Däremot är det praxis att bara den som uppfyller Civilekonomernas medlemskrav får kalla sig civilekonom." https://civilekonomerna.se/medlemskap/arjagcivilekonom
http://webmail.civilekonomerna.se/medlemskap/civilekonomernas-medlemsavgifter/medlemsvillkor
Håller generellt med om resonemanget kring median men i det här fallet kanske det är tveksamt om det skulle bli bättre. Ställer mig skeptisk till hur en sån här undersökning skulle fånga så värst många av de högsta lönerna för dem med civiekexamen då de inte lägger tid på att svara på undersökningen, tvivlar på att de ens är med i facket.
Mitt lilla input, som en liten civilekonom där lönen är uppåt 45, är att många kommuner och myndigheter (Dock ej landsting) börjat öppna plånboken för att få in bra kompetenser. Har suttit med i flertal rekryteringar och det är skrämmande hur dåliga många faktiskt är. Vi pratar t.ex. en civilekonom (eller redovisningsekonom) inte klarar av att hantera debet och kredit rätt, att inte förstå hur BR och RR hänger ihop eller varför kontoplanen har sin struktur.
Sedan dyker den där personen upp, som inte är dum i huvudet, och får jobberbjudande. Ingångslönen (när jag började) var 27000:-, de som jag har mött har aldrig lagt sig under 30. Kan själv tycka att 27 var högt som ingångslön. Nu har jag dock arbetat typ 5 år och har ökat på lönen rejält – men det är rätt uppenbart att kommuner/myndigheter har problem med kompetens. Speciellt när det kommer till redovisnings och system som skall stödja den processen (headhuntad andra gången nu, byter jobb om en månad, profil? redovisningsekonom möter datanörd).
När man fyller i deras enkäter så ombeds man fylla i värdet på diverse förmåner som man förmånsbeskattas för. Exempelvis bonusar, förmånliga banklån, rabatter etc som kan vara vanligt inom ekonomtunga branscher som bank och försäkring. Jag tror att dessa räknas med i statistiken. Det står att "Lönen består av grundlön plus diverse lönetillägg".
Lönen ligger väl mellan 30-40k. Inget speciellt, men inte dåligt heller.
Problemet är bara att ekonom är ett otacksamt, otillfredsställande och stressigt yrke där man får arbeta med underbara system som SAP…
Sen kan man fråga sig hur stort behövet för tex redovisningsekonomer och ekonomiassistenter kommer vara i framtiden. Ekonomisystemen gör ganska mycket automatiskt idag, är bara en tidsfråga innan de ersätter ekonomerna helt.
Enligt lonestatistik.se för civilekonomer:
medel:34.253 kr
median :30.700 kr
http://www.lonestatistik.se/loner.asp/yrke/Civilekonom-1056