Jag har de senaste veckorna utvärderat en iRobot Roomba 880-robotdammsugare, och kan konstatera att jag är helt frälst och mer nöjd med dammsugningen än min egna manuella dammsugning. Jag kan absolut rekommendera årets julklapp, men kan bara svara för Roomba 880 då kvalitet och förmåga garanterat varierar enligt devisen man får vad man betalar för.
Roomba 880 dammsuger under ett matbord. |
Att jag valde en Roomba 880, dvs iRobots nyaste robot på svenska marknaden, även om den sannolikt ännu dyrare 980 snart börjar säljas. Roomba 880 kostar 6 990:- hos CDON och jag gissar att 980, med litiumbatteri, större dammbehållare och WiFi, samt appstyrning kommer kosta runt 8 990:- i Sverige.
Jag har bara valt mellan premiummodellerna, där Roomba 880 motsvaras av Neato D85 (ca 5000 – 5500:- SEK) och 980 motsvaras av Neato Botvac Connected (ca 7 500:- SEK). Jag kan inte uttala mig om billigare robotdammsugare, men gissar att man får vad man betalar för.
Det finns två renodlade av allt att döma seriösa och ledande dammsugarrobottillverkare. Dels iRobot med Roomba-serien, och dels Neato. Neato är någon tusenlapp billigare för motsvarande premiummodeller, men jag ska nedan motivera varför jag valde Roomba. Både Roomba och Neato har god tillgång till reservdelar, och åtminstone Roomba är byggd modulärt för att man enkelt ska kunna byta ut delar, inklusive batteriet när det nått sin livslängd. 880 har NiMH-batteri, men på eftermarknaden finns det litiumbatteri att köpa när NiMH-batteriet tjänat ut.
1. Samtliga jag kommunicerat med som valt en Neato är mycket nöjda. Så nöjda att de har överseende med att bortsten hela tiden sätter igen med hår och att samtliga har tvingats lämna in sin robot för garantireparationer, rent av utbyte. Neato har uppenbarligen kvalitetsproblem, men är ändå så bra att användarna inte bryr sig. Roomba verkar inte ha några kvalitetsproblem. Man får vad man betalar för.
2. Roomba är något lägre i höjd än Neato, vilket gör att den kommer in under fler möbler. Med några möbler där millimetrar avgör fick det bli Roomban.
3. Roomba 880 (dock ej äldre modeller än 880) har inte traditionella borstar, utan två gummirullar, vilket gör att inte hår (människa såväl som djur) fastnar och måste rensas bort. Precis i lederna fastnar lite hår, vilket enkelt rensas bort enligt rekommendationen en gång i veckan (vid städning flera gånger i veckan). Roombas gummiborstar är konstruerade för att detta hår ska kunna rensas bort mycket enkelt, och det kan jag bekräfta.
4. Roomba är tystare än Neato. Då jag jobbar hemma och inte kan låta roboten dammsuga medan jag är på jobbet är detta viktigt. Jag drar bara upp musikvolymen, så hör jag inte Roomban. Kanske går även att maskera Neaton med musik.
Neato D85 har dock bättre algoritm med full kartläggning av bostaden, samt åker tillbaka, laddar om och fortsätter till den är klar, medan Roomban vid första anblick verkar uppföra sig slumpmässigt, men i själva verket följer ett mönster1. som är lätt att upptäcka för den måttligt begåvade.
Neato kan sägas ha mer imponerande tekniska specar, men brister i kvalitet, underhållsbehov och höjd. Roomba 980 kommer ha motsvarande specar som en Neato, men kosta mer. Antagligen just på grund av kvalitetsskillnaden. Tittar man på internationella tester är det värt att notera att robotarna är bättre, ofta betydligt bättre, på att dammsuga än traditionella dammsugare, trots betydligt mindre energiåtgång. Skillnaden beror antagligen på den optimerade konstruktionen, plus deras envishet.
Med ett gammalt hus och riktiga trösklar, en del rum med stängda dörrar (badrum, tvättstuga), samt två våningar kan roboten förstås inte klara av allt utan manuellt stöd (lyft). För min del innefattar det att man när andan faller på får lyfta in roboten i biblioteket, badrummet eller tvättstugan, eller bära upp den på övervåningen. Har man obegränsat med pengar skaffar man förstås en robot per våning, vilket det finns hushåll som har, enligt vittnesmål.
Roomba 880 dammsuger bättre än jag själv gör med en traditionell dammsugare av värstingmodell från Electrolux. Endast själva trappan och några enstaka småplatser man inte ser själv behöver dammsugas, vilket det räcker med t ex en batteridriven Electrolux Ergorapido för att ordna.
Roomban hittade i själva verket in under möbler jag inte trodde den skulle klara. Det inkluderade en fåtölj, som man inte kommer under med vanlig dammsugare, utan normalt behöver flytta. Den klarade också av att hitta under en 100+ år gammal chiffonje, där snickarglädje kunde misstänkas göra detta omöjligt. Men den kom precis in och dammsuger rent där under. Roboten kommer även in under skoställ, och förstås sängar och soffor. Sovrum kan vara lite trånga för ett långt dammsugarmunstycke, vilket gör att det kan vara svårt att dammsuga bra under sängar. Här gör roboten rent hus utan att du behöver krypa på golvet själv för att alls se vad du gör.
Den klarar rent av att dammsuga betydligt bättre i “fulentrén”, som blir hårt smutsad av lera, hö och allmänt höstrusk, inklusive göra hallmattan betydligt renare än med värsting Electroluxen, komplett med borste.
Jag trodde också att roboten inte skulle klara av att dammsuga under matbord, på grund av alla stolsben och att stolarna är för smala i bakkant för att roboten ska ta sig in. Men det klarar den ändå och dammsuger under bord, genom att ta sig in via den bredare sidan på stolarna och sedan navigera runt inne i labyrinten under matborden. Om man dessutom lämnar någon stol lite utdragen, dvs inte skjuter tillbaka dem perfekt, blir det ännu enklare för roboten att hitta in.
Eftersom den här typen av robotar har en (Roomba) eller två (Neato) borstar, som tar en bit utanför roboten och viftar in damm och skräp under roboten, så tar den även i hörn. Samt även en bit in under låga möbler som vitvaror, t ex tvättmaskiner, diskmaskiner eller kylskåp, där det lätt kan samlas skräp annars. Naturligtvis är borsten på Roomba enkelt utbytbar – se t ex manualen (PDF) för hur man servar och byter olika delar.
Det enda problemet än så länge, förutom vissa trösklar och förstås trappan, är att den inte klarar av mina baggar – långhåriga baggskinn. Enklast är att bara avlägsna dem när man vet att dammsugaren ska dra igång.
Med 880:n får man med fjärrkontroll och även två fyrar eller virtuella väggar, om man vill stänga av delar av bostaden, t ex en varm kamin. Efter att ha testat lite och läst på nätet så bör man undvika att använda fyrfunktionerna. Visserligen kan de guida roboten, men gör att den kan stanna för länge i ett rum och inte hinna med hela bostadsytan.
Roomba 800 sägs klara cirka 90 m2 på de 75 minuter som originalbatteriet klarar av (ytterligare 30 minuter när man uppgraderar till litiumbatteri). Genom att inte använda fyrarna kan den över en vecka, där man låter den dammsuga flera gånger, klara av större ytor än så. Själv har jag kommit fram till att dammsugning måndag, onsdag och fredag räcker för att täcka in hela ytan. Frekvent dammsugning minskar också behovet av att damma, och dammbehållaren blir bara delvis fylld eftersom bostaden inte hinner bli så smutsig när den dammsugs helt eller delvis varannan dag under veckorna.
Så man behöver inte betala för funktioner att den ska dammsuga av allt varje gång, genom att åka tillbaka och ladda om och köra iväg igen. Istället duger det med timer och dammsugning en gång om dagen, vilket över en vecka stokastiskt ger minst en helstädning av hela den berörda ytan, vilket inkluderar kök och vardagsrum – dels de ytor som används mest, och dels de där man har besökare. Med 880:n ser det alltid dammsuget ut, utan mer än några minuters arbetsinsats i veckan (tömma behållaren, skaka rent HEPA-filtret, rensa övrigt, torka av sensorer).
Jag är fortfarande inte nöjd med placeringen av laddstationen. Beroende på var man har vägguttag och lämpliga placeringar kanske inte laddstationen placeras perfekt. För att säkerställa att roboten kör tillbaka när batteriet närmar sig slut eller behållaren är full så bör laddstationen vara placerad ganska centralt.
Men om den blir stående när den är full eller slut är det inget större problem – dammbehållaren ska ändå tömmas dagligen och att bära tillbaka roboten tar bara några sekunder.
Trots att det handlar om årets konsumistiska julklapp är jag löjligt nöjd och har inte dammsugit själv på flera veckor nu.
Värt att notera att om man hårdtestar roboten utan att ha dammsugit på länge, så kommer dammbehållaren snabbt fyllas och roboten behöver tittas till manuellt flera gånger för att få huset rent. Men när man väl är nere på robotnivå, ungefär som med robotklippta gräsmattor, behövs ingen handpåläggning.
Har man en modern bostad med låga eller inga trösklar slipper man även det problemet och roboten kan ta sig fram överallt själv. Dock kommer man inte runt stängda rum som badrum eller tvättstugor.
Själv avser jag att testa om vissa trösklar kan besegras genom att man mjukar till dem med metallister.
Roomba 880 finns för 6 990:- SEK hos CDON. Man har dock inte Neato till salu, utan där får ni hitta andra leverantörer.
För er som är skeptiska, så gör min 880 att jag kan spendera mer tid på att skriva blogginlägg och böcker. Åtminstone en till två timmar sparade i veckan, som istället kan gå åt till produktiva sysslor. Vad gäller konsumistiskt miljöalibi, så drar robotdammsugare mycket mindre energi än traditionella dammsugare. Dock lär inte energikostnaden spara in dem, men man slipper åtminstone dammsugarpåsar, både ekonomiskt och miljömässigt.
Som tidigare nämnt är iRobot börsnoterade och ett lönsamt bolag sedan länge. Detta bäddar för tillgång till reservdelar även framöver. Köper man någon billig dammsugare av NoName-märke ska man fundera på livslängden och tillgången till reservdelar.
Detta inlägg är inte sponsrat och ingen form av ersättning har utgått till mig eller till mig närstående för att skriva detta. Roboten har utvärderats privat utan inblandning av någon sponsring eller produkttest. Känner du själv någon med en dammsugarrobot, be att få låna hem och testa. Men varning, de här gynnarna säljer sig själva, åtminstone premiummodellerna, och det kan bli dyrt. Som årets julklapp kan man säkert hålla sig till januari-februari och köpa lätt begagnade robotar på Blocket.
1. Mönstret verkar vara att den först snurrar runt sig själv när den hittat vad som verkar vara en öppen plats i rummet. Därmed mäter den med IR in storleken på rummet. Sedan tar den av i en till synes slumpvis riktning till den når en vägg. Därefter vinklar den av till den träffar en vägg eller ett hinder till och en gång till. Sedan kör den tillbaka till första väggen den träffade och börjar kantdammsuga. Den håller sedan på och följer kanter längs väggar och hinder till den verkar nöjd med att täckt in rummets kanter. Därefter börjar den köra runt utan att träffa kanterna till den verkar nöjd, och lämnar rummet, eller råkar köra ut ur rummet under tiden (och ibland råkar köra tillbaka igen). Det kan se slumpmässigt ut, men om man studerar beteendet ett tag är det inte slumpmässigt. Systematiken är dock inte så ortogonal som en Neato, och drar mer batteri då den verkar basera sig på att genom att köra på saker (försiktigt – den saktar in innan den stöter på något) kartlägger rummet.
56 kommentarer
Tack för gedigen konsumentupplysning,det får bli en Roomba.
Vore intressant att veta hur höga hinder, exempelvis trösklar, den klarar av. Kanske du kan göra ett experiment?
Cirka 1 cm tröskel och då inte om det är en trappformad tröskel (1+1 cm går nog inte). Dock kan den rymma ut från vissa rum den inte kan komma in i själv, så vissa riktningar kan den klara på trappformade trösklar.
Den klarar t ex en bred äldre trappformad tröskel, där första steget är 12 mm och andra tio millimeter, med ca 5 cm mellan stegen. Svårare med smalare trösklar, men den kommer ut genom en 15 mm, följd av 5mm tröskel, med ca 3 cm steg. Åt andra hållet är det dock 20mm och då kommer den inte över. Där tänkte jag mig en list i trä för ytterligare ett trappsteg. Dock blir det totalt tre trappsteg från andra hållet pga utbyggnader i olika generationer av hus och olika tjocklekar på ytskit i olika rum.
Iaf kör den inte fast. Den kan stå 20-30s och verka sitta fast, men sedan vänder den om och kör därifrån.
För att klara de svåraste trösklarna brukar den vilja komma in i en sned vinkel. En del saker den stoppar på om den kör vinkelrätt in kan fungera om den kör snett in. Blir lite stokastiskt när den tänker rymma. Man tror att den ska stanna i biblioteket, men helt plötsligt har den rymt, men kommer inte tillbaka åt andra hållet. Stänger därför dörren dit när den dammsuger.
Stänga med virtuell vägg går förstås, annars kan man faktiskt stänga dörren…
Tack för infon. Ska gå och mäta mina trösklar.
Dom klarar högre hinder än vad du tror. Försök blockera in den. Jag har 3+2cm höga trösklar som den lirkar över. Den har program för att lös sånt, roligt nog.
Dom klarar högre hinder än vad du tror. Försök blockera in den. Jag har 3+2cm höga trösklar som den lirkar över. Den har program för att lös sånt, roligt nog.
Man kan fundera huruvida man inte kan byta ut sina gamla trösklar mot lägre. Förr var de väl till för att kunna sluta tätt mot rum för att spara värme. Idag har de flesta av oss, tack vare effektiva isoleringsmaterial, hela huset uppvärmt ändå och då bidrar väl snarare lägre trösklar till ökad ventilation (dessvärre mindre ljudisolering). Hur man sedan gör detta på ett snyggt sätt eller om det finns andra anledningar till att ha höga trösklar lämnar jag till er andra att fundera över.
Du kan skicka din gamla electrolux värdting till mig för återvinning!
Har själv haft en neato något år och även den gör ett bra jobb! Dock låter den som ett (mindre) jetplan vilket är sjukt irriterande!
Jag har lagat värstingen ett antal gånger och bytt reservdelar, men nu är det något glapp i den som gör att den spontant stänger av sig, så den börjar nå end-of-life. Lämnas förstås INTE med kontakten i…
Ditt vittnesmål bekräftar att jag som hemarbetande gjorde rätt val som valde Roomban pga ljudvolymen.
Ja antagligen gjorde du rätt val pga ljudnivån. Tekniknörden i mig kunde dock inte välja bort en produkt med laserscanner i! …
Om någon trots allt är på jakt efter en gammal hederlig icke robotiserad dammsugare så såg jag att ica maxi har en (till synes) helt okej electrolux på kampanj nu för tusenlappen!
Jag har i hemlighet friat till min Roomba o.O <3
Vad svarade den?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Vad var det du tände på, den roterande mustaschen eller den bländande konversationen?
Att den är duktig på att suga?
Hört att Mieles nya maskin ska vara bra?
Ingen aning.
Det roligaste kommer när alla tröttnat på sina maskiner och i stort sett skänker bort dom, då köper jag ett par, kompletterar med en Raspberry Pi, en GoPro och styr dom via WiFi med bild tillbaka, programvara är redan färdig, hårdvaran strax efter jul.
Har en LG homebot sedan två år snart. Tyst, bra, klarar höga trösklar. Dock gick den sönder efter nästan exakt ett år. Inga problem att få en helt ny. Men vad händer nästa gång?
Jag googlade väldigt mycket inför köp och den fick generellt bättre betyg än neato. Främst var det ljudnivån som var till LG:s fördel.
Min robot pratar dock bara tyska.
Har roboten fått nåt namn än?
Det är en maskin.
Maskiner kan också ha namn. Vi har en enkel Hoover som heter Edgar – förstås.
(duh)
Så du har förbrukat en massa resurser nu?
Gläder mig att du är nöjd. Men, och inte för att deppa ner dig, men alla jag känner tröttnade på manicken efter ett tag av det enkla skälet att de alltid behövde städa rent från, framför allt barnens, alla prylar som drällde på golven.
Beror väl på
1) Hur gamla barnen är
2) Hur man uppfostrat barnen och saker som var de får sprida ut sig fritt
För övrigt tror jag man behöver plocka undan barnens alla prylar innan man dammsuger med en vanlig dammsugare också.
spelar ingen roll hur du uppfostrar är de yngre än tonår så dräller det lego och eksaker överallt–som alltid går att putta undan med dammsugarmunstycket 🙂
Och en och annan hade "antropomorfiserats" och fått ett namn…
Hur reagerar katten?
Hur robust verkar den? Ser framför mig hur jag av misstag råkar trampa på den så det låter krk.
Hur hanterar den mattor? Baggskinnen gick inte men klarar den någon typ av matta? Tänker att den borde ha svårt med mattor som inte vill ligga still eller som är högre än 10mm.
Tunna trasmattor kommer den kanske knyckla ihop om de inte är nedtyngda av något. Mindre lammskinn puttarr den runt – inget problem som jag ser de, de skakar man lämpligen av utomhus ibland ändå.
Sk "dhurrie" (?)-mattor 1.5-2cm tjocka klarar den med bravur, liksom andra styvare mattor.
Nja, neato ligger som sagt en generation före när det gäller scanning av rum, och klarar av högre trösklar, samt borsten är mer effektiv och mycket längre då den sitter vid kanten av högerhörn, vilket gör att den tar upp skräp bättre. Endast senaste 980 har rumskanning men den kostar nästan det dubbla jämfört med Neato. Enda nackdelen med neato är att dan har Ni-mh, men de kommer jag byta ut mot lithium när fabriksbatterierna är slut.
https://www.youtube.com/watch?v=Gz27_zwt6HU
Här ett bra exempel https://www.youtube.com/watch?v=V7PIjwfw30U
Fast är en tre år gammal video så relevant?
Javisst, det är i princip samma maskiner då som den nuvarande neato och 880
Kul att det fungerar!
Har haft några stycken och jag drog ned en timme på RUT-tanten efter att vi skaffade den första. Hon blev lite sned för hon fattade ju varför. Men det gick göra en rätt bra kalkyl på intjäningen på det viset.
Nu är vi kompisar, RUT-tanten och jag igen så allting gott.
Jag har en Roomba 580 som jag haft sedan… 2008?, och även om jag är oerhört nöjd så har/hade även roomban kvalitetsproblem. Växellådan till borstenheten fick jag bytt på garanti ganska snart efter leveransen, och jag har själv bytt batteri en gång samt bytt fotocellerna som styr om den går in i nått framifrån.
När sagda fotoceller inte längre fungerar så tror roomban att den hela tiden har gått in i någonting och backar i några minuter innan den ger upp och larmar. Lite enklare googling så insåg jag att jag inte var ensam om problemet och att komponenter för typ 15kr, en lödpenna, skruvmejsel och en ledig timme skulle fixa problemet. Ingen för vem som helst dock, kräver lite övning då man behövde demontera nästan allt.
Förutom det är jag helt nöjd med min roomba, nu inne på sitt 6:e år av cruising på nästan helt rena golv. Plocket efter barnen slipper man dock inte ifrån.
Växellådan har länge varit ett problem. Jag öppnade min några gånger och rensade, moddade senare med kullager och tillslut blev det byte till (grå?) modellen.
Några generationer sedan. Vet inte om de förbättrat sedan dess. Rimligtvis, men man kan ju inte vara säker förstås.
Vilken chock att du "på eget initiativ" och "utan sponsoravtal" recenserar just "årets julklapp", såhär en månad innan jul. Om man vore konspiratoriskt lagd skulle man ju tro att det rörde sig om något samarbete som inte vill påskinas, men den s.k. foliehatten ligger i tryggt förvar i kammaren än så länge, så allt rör sig säkerligen om ett rent sammanträffande. Så det kan bli.
Insinuerar du att Cornu skulle vara korrupt?
(Så klart han är, hur skulle han annars tjäna pengar?)
Känslan när man upptäcker att man kan gå barfota utan att få sand under fötterna… 🙂
Tack för omdömet, jag har kollat lite till o från på det där, var svårt att välja. Får bli en 980 då antar jag. Borde väl inte vara nån mening att vänta på blocketförsäljningar då jag tror att andrahandsvärdet blir väldigt högt och om dessa modeller är så bra som du säger så lär folk inte sälja dom.
980 är överprisad men hittar du en för 6-7tkr är det bra köp
Jag känner också att priserna på Roombas är väl höga. Komponenterna motsvarar inte alls priset, förstås, och det går ju svåligen att motivera utvecklingskostnader efter så många år med vinster? Fet katt på gång?
Hur hanterar den trappor? Gör den som småbarn och ramlar ner för dem om man inte sätter upp stängsel?
Jag har en Neato Robovac, alltså generationen innan D85. Har inte haft några kvalitetsproblem eller saker som gått sönder. Sidoborsten slits litegrann men är enkel och billig att byta ut. Har även läst att kullagret till stora borsten (som är gjord i plast/gummi) ska vara dåligt, så det är nog bra att kolla så det inte sätts igen.
Jag gjorde en annan bedömning än bloggaren. Dels rekommenderade vänner Neato istället för Roomba, flera efter att ha haft robotdammsugare av båda fabrikat, och haft stora problem med Roomba. Dels läste jag tester där Neato kom ut som vinnare.
Visst får man vad man betalar för till en viss gräns. Men sen finns det alltid fabrikanter med orimligt höga priser.
Frälst blir man genom Jesus Kristus. Inte genom en robot.
Electroworld har black friday på Roomba 880:
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2430937
tretti.se har 20% rabatt på allt idag. Där kostar den 5591:- efter rabatten är dragen. Fri frakt också.
Har haft roomba sen 2006. Hade uppehåll i användandet ett tag när min tjej var liten, men nu tycker hon det är kul att plocka undan för roomba. Oslagbar på mattor med djurhår. Har bytt batteri och rensat runt kugghjulen som sitter vid borstarna. Båda jag mamma och mormor har varsin. Har inte testat med trappor men det ska fungera.
Hej
Undrar om dammet. Den har alltså ingen påse, utan man tömmer en behållare. Sådant brukar vanligtvis damma förskräckligt. Hur är det med den saken?
Hörnen, hur går det för Romba-betjänten att komma åt hörnen? Har hört att det kan vara ett problem för robotdammsugare.
Inga problem att tömma, dammar inte eftersom dammet komprimerats hyfsat i behållaren.
Eftersom den har en borste i ena hörnet tar den i praktiken hörn – borsten gör dammsugaren "fyrkantig" i sitt hörn. Robotdammsugare borstar så att säga in dammet till själva dammsugaren, förutom det som valsarna borstar upp. Enstaka ställen med dålig åtkomst har jag en liten Electrolux batteridammsugare att ta med ibland, tar några minuter i månaden.