Vismas Affärsbarometer visar på snabbt fallande optimism hos småföretagen. Resultaten i affärsbarometern är de sämsta sedan 2012.
Under första halvåret 2015 låg Affärsbarometern i topp, men har nu på ett halvår snabbt fallit till de lägsta nivåerna sedan 2012 för försäljningsprognoserna och samma nivåer som för 2013 på inköpssidan.
Värt att notera är dock en viss cyklicitet. H2 verkar alltid vara negativare än H1.
Vismas Affärsbarometer för inköp. Själva barometerindex är linjen. |
Affärsbarometern baserar sig på enkät svar från 913 små- och mellanstora företag och har genomförts två gånger om året sedan 2011. Resultatet för dessa företag går tvärt emot vad som sägs i Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer, som pekar på snar överhettning hos svenska företag.
Å andra sidan är det rimligt med minskad optimism när man är på toppen av överhettningen. Konjunkturbarometern mäter nuläget, medan affärsbarometern mäter framtidsutsikterna, så kanske finns det inte någon motsägelse här. Istället ser de små- och medelstora företagen att nuvarande överhettning i många branscher inte kommer hålla i sig.
I våras var optimismen på topp, och konjunkturbarometern ligger just nu i toppläge och överhettning för i princip alla branscher, där bara hushållen håller emot.
Affärsbarometern ser vid en enklare analys ut att ha ett gott prognosvärde kontra konjunkturbarometern. Vi kan om detta stämmer vänta oss att konjunkturbarometern alltså kommer falla i vår.
Vismas Affärsbarometer för inköp. |
Visma Advantages vd Henrik Salwén tror att det kan finnas politiska orsaker till den minskade optimismen.
“Andelen företag som tror på ökad försäljning det kommande halvåret har minskat drastiskt sedan i våras, vilket är en oroväckande signal. Vi kan just nu ana en orolig politiskt situation, vilket kan vara en bidragande faktor.”
Dock är företagen överlag positiva fortfarande. Samtidigt finns det en survivorship bias i sådana här undersökningar – de företag som håller på att gå i konkurs, eller gått i konkurs, svarar inte på sådana här enkäter.
Vi kan alltså också vänta oss att börsen vänder ner och kanske rent av att bostadsmarknaden viker, om konjunkturen saktar in redan i vår. Naturligtvis allt annat lika och att Affärsbarometern korrekt prognosticerar konjunkturbarometern.
16 kommentarer
Är inte småföretagen i större utsträckning B2C än storföretagen? Hushållen är väl tokpessimister med tanke på politisk röra, oro för bostadspriser, ökade kostnader för allt , dolda skattehöjningar (ex avgifter på banker) osv.
Folk är oroliga för att de feta åren är slut. Alltså konsumerar man mindre. Och det märker småföretagen, men bjässarna ångar på blinda och döva.
Bankerna har aldrig haft det så bra. Utom möjligen sista kvartalet.
Nja, många små- och mellanstora företag är B2B. Däremot är de inte i samma utsträckning internationella, utan jobbar oftare enbart mot den svenska marknaden. Därmed blir man känsligare för det inhemska konjunkturläget och även hushållens icke-optimism. Även om man är B2B, så kan man ju jobba mot ett B2C-företag.
Småföretagen är helt utelämnade åt politikernas skattenycker, oron stiger och det märker jag själv också.
Sympatin för alliansen sjunker, även om många blev glada när DÖ övergavs så har detta snabbt bytts ut mot en hel del förakt nu när det står klart att DÖ bara övergavs i ord och inte i handling.
Med facit i hand undrar jag om inte DÖ gjorde mer för att skaffa röster åt SD än någonting annat, och vi i kommande opinionsundersökningar antagligen kommer se SD studsa upp igen, och det rejält…
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Hm, istället för ett svar blev det en kopia. Feta fingrar…
Ja, det är rimligt att småföretagen oavsett kunder är mera nära marknaden. Och märker av förändringar fortare.
Men trenden du visar är ändå uppåt, måhända med hack.
nja, vet inte om det finns survivorship bias i den där undersökningen, själv kastar jag allt som inte måste göras enligt lag eller har betydelse för min verksamhet.
Om några småföretagare överhuvudtaget alls i det svenska dagsläget har någon optimism inför framtiden måste de nog ha en synnerligen usel koll på den troliga framtiden.
Om man inte är i asylbranschen, givetvis…
Optimismen är hög i den nya ekonomin som blomstrar med hjälp av blockkedjan. Trenden har vänt och den här gången är det annorludna med nya börser med institutionell status bland annat. Vi går nu mot ett nytt paradigm.
http://www.coindesk.com/price/
Att blockkedjan hade en tillfällig svacka förutsåg Cornu när han skrev – "Men det kommer säkert fler bubblor inom bitcoin". Grattis alla som köpte på cornus lite otydliga köpråd.
Min kompisar som driver 2-3 mansföretag inom renovering och tillbyggnad av privata hem brukar fnysa åt uppdrag som ger mindre än 1500 SEK timmen numera. Det är ett tydligt tecken att marknaden är överhettad och kan krascha i närtid.
Vem betalar 1500 idag för att få 50% rotavdrag, närdet om ett år går att få jobbet utfört för några hundralappar, alt svart?
Folk kan inte räkna själva vilken tid det tar att göra ett badrum, en inglasad uteplats eller lägga ett nytt tak på det gamla…..de bara går snällt till banken och lånar.
Vem betalar 1500 idag för att få 50% rotavdrag, närdet om ett år går att få jobbet utfört för några hundralappar, alt svart?
Folk är generellt dumma i huve nå jävulskt och räknar bara på månadskostnaden på lånen och då spelar arbetskostnaden ganska liten roll i sammanhanget.
Det låter lite överhettat. Tänker osökt på denna artikel http://www.google.ch/url?q=http://people.ucsc.edu/~hutch/When%2520Irish%2520Eyes%2520Are%2520Crying%2520_%2520Business%2520_%2520Vanity%2520Fair.pdf&sa=U&ved=0CA0QFjABahUKEwini93y-_TIAhVMVhQKHfKUDJw&usg=AFQjCNHLmHK57SsR0QHvZ91GAyckBP0u2A (bränd keltisk tiger).
Trots alla krascher runtomkring verkar vi inte ha lärt oss att hushålla. Utan snarare har det verkar som vi tror vi varit förmer.
Lite Kent (Dom Andra):
"Ett långfinger åt döden
Vi gick över lik
Och skylta' med vår kärlek,
vårt rika inre liv
Men plåtarna till himlen
var slut när vi kom dit
Och priset vi betalat
För att klassas som elit
Var att vi blev som dom andra
Vi blev som dom andra
Vi blev som dom andra"
Mörka tider är att vänta i byggbranschen. Speciellt när bankerna slutar låna ut pengar till vem som helst.
Flera hembygganre ROT-entreprenörer jobbar numera stenhårt med att försöka komma in i asyl-branschen. Nästa bransch bubbla ? Först skall staten utreda. Sen lagstiftar man om att kommunerna måste ta emot folk. Sen handlar kommunerna upp entreprenörer. Det företag som kan fixa ett "hemligt" avtal om vinstdelning med Socialchefen eller i små kommuner, socialnämndens ordförande kommer att tjäna stora pengar !