En av flaskhalsarna och single points of failure i den allt mer Internetfierade svenska samhället har gått ner. Det handlar om om BankID-tjänsten, vilket utelåser miljontals människor från myndigheternas Internettjänster eller för den delen från Internetbanker.
BankID skriver:
“Vi har just nu en driftstörning för användning och utgivning av BankID. Detta innebär att du inte kan använda ditt BankID för inloggning eller underskrift eller hämta ett nytt BankID. Vi återkommer med uppdaterad status.”
Visserligen finns det alternativa BankID-tjänster, t ex via Telia, som en mycket liten delmängd använder, men det tar dagar att ansluta sig till den tjänsten. Som det är nu är det inte ens möjligt att använda Skatteverkets Internettjänster.
Något sådant här får förstås inte hända, utan så här central infrastruktur får inte ha nedtider. Jag har redan fått ett halvt dussin mail från läsare, som drabbats.
22 kommentarer
Ja man kan inte nog diversifiera bland leverantörer och tekniska lösningar.
Här är tips på hur man diversifierar banktjänster: http://z2036.blogspot.se/2015/06/diversifiering-30.html
Dock är mobilt bank-id centralt för konceptet, glömt inte att ha alternativa inloggningsmetoder
Har kollat och det går utmärkt att använda som vanligt? Är det bara fast bankid o inte mobilt som drabbats?
Troligtvis, mobilt har fungerat för mig idag (ändrade om lite i mitt aktieinnehav på mobilen imorse).
Mobilt bank-id fungerar inte för mig.
http://bitcoinuptime.com/
Single points of failure kan byggas bort.
Framtida id-system baserat på blockkejdateknologi.
The Basics Of A Bitcoin-Based Global Identity System
Så Bitcoin har varit nere lite mer än fem timmar. Känns som en bit ifrån 100%. Hur mycket har bank-ID varit ner kan man undra. Är det ens fem timmar?
Hur många noder tror du det fanns när bitcoin var spädbarn? Tror du inte vi hade 100% i år eller förra året eller året innan det?
Sen får du väl googla det verkar har varit nere titt som tätt. Säkert har du sovit vid många av gångerna. Eftersom uppdateringar och fixer säkert sker nattetid.
Tror gör man i kyrkan. Där är jag mycket sällan.
Hade problem tidigare idag med mitt mobila bank-ID, men nu funkar det fint!
Att helt bli av med nedtid är väl en ganska orealistisk tanke. Verkar fungera nu, och detta är det enda driftsavbrott jag någonsin hört talas om angående bankid — internetleverantören går ner oftare, och det är oftare strömavbrott.
Jo det går. Placera id-systemet det på blockkedjan så kan upptiden vara 100%.
Min poäng är att du är beroende av elektricitet och internetuppkoppling för att kunna nå ditt system, och dessa punkter fallerar oftare än tjänsten självt. Det gäller även bitcoin.
Eller om vi tittar på tio års sikt: Du kanske har 5-10 strömavbrott, 5-10 tidpunkter när du saknar Internet, och 1-2 gånger när själva tjänsten (Bankid) är nere. Då har du 11-22 avbrott totalt sett (om de inte råkar inträffa samtidigt). Om du byter ut bankid mot något som finns i molneti blockkedjan så har du ändå 10-20 avbrott "end to end".
Sen får man ärligt talat fundera på om man verkligen behöver 99,9999% uptime för saker som banktjänster…
Jag förstår inte din poäng riktigt. Systemet är fortfarande fungerande även om det lokalt för just dig är strömlöst. Systemet har alltså 100% upptid.
"Sen får man ärligt talat fundera på om man verkligen behöver 99,9999% uptime för saker som banktjänster"
Med den mentaliteten så skulle vi ju kunna bygga om mejlsystemet till ett Single points of failure. Varför ska man kunna lita på att mejlen kommer fram? -Onödigt! De flesta inser nog att det är oerhört mycket viktigare att banksystemet fungerar 100% än mejlsystemet. Rymdåldern väntar för de som inser vikten av fungerande system.
Jo, det får man såklart ta hänsyn till. En RCA lär visa vad det var som hände i BankID den här gången.
Det jag säger är att det finns en självklar kostnad med att bygga 99,9999% uptime jämfört med 99,99%. Något system som har 100% uptime tror jag blir svårt att hitta. Vi kan ju ha globala routingstörningar på Internet, till exempel, om nu bitcoin är en sorts ideal.
Bitcoin verkar ju ha sina problem också om man vill räkna så:
http://bitcoinuptime.com/
"The Bitcoin network has been functional for
99.989348335 %
of the time since its inception on Jan 3 2009 02:54:25 GMT"
… det vill säga lite mindre än en timmes downtime om året. Glöm 100%.
Nej, absolut inte någon jävla timme downtime om året.
Ursäkta svordom, men det är irriterande med människor som skriver "Glöm X" och dylika formuleringar utan att visa den minsta lilla ambition att vare sig läsa på om saken eller ens tänka över det lilla man har läst.
När jag nu har lugnat ned mig lite kan jag påpeka att du tänker i centraliserade termer, vilket är anledningen till att din trygga sanning plötsligt är falsk.
Mycket riktigt att det är en stark heuristik att det i regel kostar för mycket att gå till 99.999% kontra tex 99.98%. För centraliserade system.
Som en pedagogisk visualisering: föreställning dig sannolikheten att världens alla människor av en slump sover samtidigt.
Jag förstår din poäng. Så ja, bortser man från avbrott i den lokala datakommunikationen så kan man säga att Bitcoin "funkar" till 100%. Det jag försökte mena från början var väl att sådana avbrott förmodligen överskuggar avbrotten i den specifika centraliserade tjänsten. Jag tänker mig att någonting i storleksordningen 1 timmes nedtid/år är mer än tillräcklig tillgänglighet för till exempel privatpersoners tjänster.
Nej inte någon jävla timme om året. 100% uptime idag och i framtiden.
Det finns andra egenskaper utöver uptime som gör blockkedjaID tilltalande. Identiteterna på Blockkedjan skulle kunna ägas av individerna själva tex.
6 nior upptid (5 minuter nertid per år) var länge telecombranschens riktmärke. Nu när inte allt är centraliserat på samma sätt kan man acceptera mer nertid för delar av servicen, och väljer andra billigare distribuerade lösningar. På samma sätt är det förmodligen med andra branscher, som bank o dyl (google et al).
Kan säga att 6 nior är extremt dyrt att uppnå, och ligger på gränsen för vad som är möjligt i praktiken.
Det är bara början. Vänta bara tills man lyckats avskaffa kontanterna. Då kanske folk fattar att pengar på kontot inte längre är deras pengar, utan bankens eller kortutgivarens, men det är så dags då.