Den vanligaste gated communityn i Sverige är en bostadsrättsförening eller hyreshus med portkod och låst port och gård. Tydligen debatterades sk gated communities i SVT:s sk debattprogram Debatt igår. Vilket kan väcka funderingen om en riktig gated community är möjlig i Sverige. Svaret måste bli nej, då löneläget helt enkelt inte gör det möjligt.
Till en början: Titta inte på SVT Debatt. Gör något vettigt istället. Själv har jag tackat nej till deltagande tre av tre gånger, med ursäkter som att “formatet passar inte för seriös debatt av komplexa frågor och passar inte min personlighet”.
Jag föreslår att ni som TV-tittare tackar nej till SVT Debatt ni med. Stäng av TV:n och ägna er åt någon eller något ni älskar istället för självplågeri.
Tillbaka till huvudfrågan om gated communities.
Diskussionen är egentligen en icke-fråga. Det existerar redan massivt med dessa begränsade grannskap i Sverige.
Dels finns de i form av ekonomiska spärrar, där prissättningen på villa- och bostadsrättsområden utesluter personer utan tillräcklig kreditvärdighet, sk white flight. Dels finns de i form av alla bostadsrättsföreningar och hyreshus som har låsa portar och låsta gårdar.
Men för en riktig gated community ska man även ha bemanning, patrullering och inpasseringskontroller. Detta är inte möjligt där vägarna har kommunalt huvudmannaskap eller ens för vägföreningar om dessa vill ha kommunalt och statligt bidrag för de samhällstjänster boende vid allmän väg får via skatten (underhåll och drift som snöröjning, slyröjning etc, som alla betalar för).
Rent juridiskt skulle en gated community behöva vara en gemensamhetsanläggning, t ex en vägförening. Därmed skulle man kunna upprätta inpasseringskontroll även för fordon. Området behöver sedan omgärdas av ett skalskydd i form av inpasseringsspärrar (stängsel). Detta kan vara svårt att få bygglov för, även om vi ser det på industrifastigheter.
Genom att man inrättar en gemensamhetsanläggning i form av en vägförening tvingas samtliga anslutna fastigheter att delta och betala för en gated community. Annars kan ju enskilda fastigheter avsäga sig medlemskap, och via samfälligheternas tragedi ändå få skalskyddet. Inflikning, om man hade kunnat undvika detaljplan kunde väktarna varit beväpnade med jaktvapen om alla upplåter jakträtten till gemensamhetsanläggningen. Dock sätter storleken på en gated community stopp för frånvaron av detaljplan.
Men framför allt behöver en gated community säkerhetspersonal, och då talar vi inte om bostadsrättsföreningens vaktmästare.
Säkerhetspersonalen behöver vara på plats dygnet runt. Lämpligen har de ett kontor vid inpasseringskonstrollen. Normal bemanning är två personer. En vid inpasseringskontrollen och en patrullerande väktare. Personalen behöver vara utbildade och certifierade säkerhetsvakter. Inpasseringskontrollen kan även hanteras automatiskt, ifall den patrullerande väktaren behöver kalla på understöd.
Därtill behöver man teknisk bevakning i form av kameror, som övervakas från inpasseringskontrollens kontor. Då dessa behöver övervaka vad som trots inpasseringskontroll antagligen klassas som allmän plats behöver man Länsstyrelsens tillstånd. Mycket tveksamt om man kan få detta.
Total säkerhetspersonal behöver vara 2×3 för att hantera vardagarnas fem arbetsdagar i tre pass. Till detta behövs ytterligare tjänster för helgerna, ytterligare fyra personer. Minst tio säkerhetsvakter behövs för en riktig gated community. Med löner (inklusive OB-tillägg), utrustning, försäkringar, semestrar, pensioner, arbetsplatser, fordon etc kan man med lätthet räkna med schablonen en miljon kronor per anställd och år.
En riktig svensk gated community kostar alltså 10 MSEK om året.
Att ha väktarkopplat larm kostar idag runt 500:- SEK i månaden, inklusive allt. Man får förmoda att en sådan här gated community har en egen lösning för alla bostäder. 500:- SEK i månaden är alltså fullt acceptabelt att betala.
Service- och säkerhetsgraden är avsevärt högre än ett väktarkopplat 30-minuterslarm. Frågan landar i hur mycket är de boende beredda att betala?
Man får anta att en gated community vänder sig till övre medelklass. Låt oss säga att man är beredd att betala 2 000:- SEK i månaden. Det gör det hela mycket exklusivt då få vill betala 24 000:- SEK om året för inte bara inbillad trygghet, utan även upplevd dito.
Det krävs 10 MSEK / 2000 SEK = 500 bostäder för en sådan här gated community. En sk villamatta, vilket inte byggs längre. Eller en väldigt stor bostadsrättsförening av den typ som sällan byggs längre.
Exempelvis skulle 500 villor med tomter, vägar och andra gemensamhetsytor antagligen ta upp cirka 100 hektar, dvs ett område om en kvadratkilometer.
Slutsatsen är alltså att det är mycket svårt att uppföra en riktig gated community i Sverige. Om man går upp i exklusivitet går det förstås att pressa storleken, men antalet köpare krymper desto snabbare.
En variant är en form av deltidssäkerhet, likt deltidsbrandkårer, där boende i området utbildas och certifieras och har jour i hemmet kvälls- och nattetid, och extern bemanning bara finns dagtid, när folk är på jobbet. Detta skulle kunna pressa kostnaden till kanske 3 MSEK om året och därmed ner till kanske 150 villor eller bostadsrätter. Men det är svårt nog att rekrytera till deltidsbrandkårer. Knappast lättare att rekrytera till batong- och radiopatrullen. Och 150 villor är även det i överkant för de största nutida villamattorna.
Slutsatsen är att svenskarna har för låga inkomster och för höga löner för att gated communities skulle vara realistiska i Sverige. Men samtidigt är varenda låst port gated. Därmed slut på den debatten.
Ja, jag älskar att lägga ut foto på den här villan, som inte har något med ämnet att göra. |
22 kommentarer
I utlandet har en säkerhetsperson ofta jobbet som extrajobb. Jag tror att lön med omkostnad hamnar på ca 20 000 SEK/mån, det ger ca 350 000 SEK per år med extra allt. Jobbet är slött och ytterst enformigt och handlar väl mest om att göra det som Svenska försvaret gör i utlandstjänst – jaga ungdomar som vill ha lite spänning. Bilen är arbetsplats och kontor. Du får 3 vakter på en miljon SEK tror jag.
Ja.
Uppskattningen av vaktpersonal verkar vara grovt överskattad.
Har själv jobbat i säkerhetsbranschen och vet hur "billigt" det är att ha väktare på plats.
1 väktare på plats dygnet runt = 4 heltidstjänster med ett 5-2-schema.
Dagtid – Mestadels placering vid inpasseringen för att släppa in varutransporter och liknande.
Nattetid – sitta och uggla vid inpasseringen samt patrullera området då och då.
4 väktare på heltid kanske kostar 2 miljoner högt räknat vilket betyder 4000 om året per bostad vilket blir ca 330 kr. Många betalar gladeligen mer än så för ett villalarm med ca 2 timmars inställelse-tid.
Det är inte bara lönen som är en kostnad.
Jag räknade med två väktare, då fick jag det till tio. Nära nog dina 4+4.
Hur många bostäder räknar du med för 4000:- om året?
Dubbel bemanning dygnet runt är en överskattning av behovet – därför räknade jag med 4 heltidstjänster.
Priserna jag räknade på är vad ett företag betalar till Securitas för att hyra in en väktare för större placering vilket heltid dygnet runt betyder.
Nu var det några år sedan jag såg en riktig offert men jag har hört att det inte stigit så mycket. 250-300 kr/timme.
Räknade på 500 bostäder som du hade i artikeln.
Om man vill pressa priset ytterligare så kan man ha bemanning 6-18 och sedan bara patrullering 18-06, t ex totalt 6 timmar med bil och till fots mellan 18-06 när tillfälle ges (dvs inte alltid samma tider osv).
Ok, 4000:- per år är ju fullt acceptabelt. Kostar mer med larm. Antar att man även kan kalla in förstärkning?
Dock kvarstår problemet med 500 hus.
En väktare tjänar följande (kan vara 1-2 år gamla uppgifter):
Timlön – 138,16 kr.
OB 18-06 Vardag – 18,96 kr
OB 18-06 Helg – 32,35 kr
OB 06-18 Helg – 28,82 kr
Kanske blir billigare att anställa väktare själv men då ska man sköta utbildning, vidareutbildning, tillstånd och sådant själv.
Lägg på arbetsgivaravgifter, semester, försäkringar, tjänstepension, sjukfrånvaro, lokaler, kläder, utrustning, fordon, utbildning etc.
Ja – det är ungefär det man får betala för plus några procent avkastning om man hyr in bevakningen från Securitas.
Sen ska man komma ihåg att "gated community" inte per automatik betyder vakter på plats hela tiden.
Skulle gissa att majoriteten av "gated communitys" i USA INTE har vakter på plats hela tiden utan att det istället rör sig om automatiska in och ut-passager samt patrullering till fots eller med bil samt beredskap på att rycka ut om "någon ser något misstänksamt".
Bara möjligheten att kunna ringa ett nummer och så dyker det upp en väktare 10-30 minuter senare för att kontrollera vem det är, vad han gör och om han verkligen har rätt att vara där är nog värt mycket. Ringer man polisen händer ju ingenting eller så svänger de förbi några timmar senare.
Eftersom det i Sverige inte är lika lätt att sätta upp kameror, staket och passerkontroller så krävs det nog mer vakter än i usa.
Vakterna blir nog tvungna att släppa in buset men punktmarkera dem så att de inte trivs i miljön.
Det finns folk i Sverige som har tillräckligt med pengar för att bo i en sån community men det är ju ett ganska begränsat antal.
@Cornu
De 250-300kr/h som Wofser nämnde avser en offert – där ingår antagligen (såvida inte vaktbolaget glömmer att täcka sina kostnader i offerten) arbetsgivaravgifter, försäkringar, tjänstepension osv.
Det som skulle kunna saknas är momsen beroende på vem offerten är ställd till.
Vi har frivilliga som patrullerar ofta med hund-Grannsamverkan.
Vi har även hamnbevakning på nätter under säsong.
Ett tag så kunde oroliga abonnera på en säkerhetstjänst som var väldigt aktiv för några hundra i månaden.
Men det blev för mycket när grannsamverkan skaffade bilar som frivilligt skulle köra runt och "patrullera".
Det räcker med civilsamhällets kontroller.
En svensk version skulle ju kunna vara inhägnad med kameraövervakning och väktartjänst och grindar för ut- och inpassage. Väktarna är då inte knutna sitt just den communityn utan patrullerar och larmytrycker för flera communities.
Det stora problemet är väl nog få tillstånd till inhägnad och övervakningssystem. Det är ju alltid någons frihet som blir kränkt.
Ska alla investeringar man gjort i larm och staket löna sig måste man också ha koll på vilka som har portkoder, och här kanske det riktigt stora problemet finns, med koder och nycklar som får vingar och sprids. Med en inpasseringsvakt 24/7 blir det givetvis inget problem, men som redan artikeln säger så blir kostnaden för detta alldeles för stor i dagsläget.
Höga murar av stålstängsel med flera lager av taggtråd högst upp. Helst skulle man kanske murat, men det beror ju på hur mycket pengar man har.
Hur mycket en väktare från ett vaktbolag kostar är ju inte svårt att ta reda på. Be vaktbolaget göra en offert.
Det som fattas är givetvis skjutvapen för väktarna. Men vi lever ju i Sverige.
Jag känner åtminstone till en brf i stockholm som har väktare nattetid. Denna ligger i innerstan.
Att bygga inhägnade villaområden kommer, som du skriver, inte att hända, pga kommunala tillstånd. Möjligtvis nya radhus-brf:er med kameraövervakade grindar och väktarlarm.
Sen kan jag säkert se att mer välbärgade områden, tänk Torekov, Långedrag, Djursholm, Äppelviken, delar av Lidingö bygger ut sina villaföreningar/grannsamverkan med privata väktarbolag.
Borde man inte kunna göra en virtuell gated community? I mitt homogena medelklass-villaområde så har vi en grannsamverkan med kontakt med polisen och en facebookgrupp där vi kan varna för suspekta element som rör sig i området. Om man tänker sig att vi skulle vilja satsa lite extra på detta så borde vi kunna sätta upp en kameraövervakning som bevakar alla vägar som leder in i området, denna borde kunna förvaltas av grannsamverkansgruppen. Det borde gå att koppla ihop det med någon APNR-mjukvara så att vi bara sparar filmer på de bilar som inte är hemmahörande i området.
Man kan också vara noga med att kolla vad vi har för hantverkare i området dagtid och försöka odla en kultur där det är normalt att vara lite frågvis och nyfiken.
Det blir givetvis inte samma säkerhetsnivå som med taggtråd och vakter, men troligen tillräckligt för att tjuvar och andra oönskade element ska tycka att det är ett jobbigt område att vistas i.
Blandar man villor och lägenhetskomplex så tror jag att det får o fixa ett gated community med ganska rimliga kostnader.
Utveckla gärna, vad skulle en blandning av villor och lägenhetskomplex göra för skillnad på kostnaden?
Men man kommer ganska långt med staket och murar. ÄVEN med fri invandring (och fri införsel av vapen och handgranater) så har vi långt kvar innan vi har nått Mexico, El Salvador, Sydafrika eller Colombias nivå.
Jag har bott in en gated community i Rio…underbart. Två utomhuspooler, tennisplatser, en restaurang, stort gym med inomhuspool, gemensamma festutrymmen inomhus och utomhus med BBQ, patrullerande säkerhetspersonal, enorma underjordiska garage samt egen brandkår. Ett paradis för alla barn som strövade fritt till fots o med cyklar i detta för dem enorma grönområde.
Sen fungerar ju vatten som en naturlig barriär, så öar och halvöar omgiva av vatten på 3 eller 2 sidor kan man betrakta som naturligt "gated". Om läget tillåter så räcker med att gräva en kanal på 3 meter bredd på en sida av villaområdet så har man effektivt spärrat av den sidan för gående och fordon. Inbrottstjuvar och annat bus har sällan båt och är nog inte så sugen att simma heller.
Snart kommer avdrag för säkerhetsnära tjänster, sk SNUT-avdrag.