En mycket påläst och rutinerad skribent, journalist och svensk SF-ikon har läst Stjärnklart och blir riktigt upprörd av boken. Vilket förstås är bra, en bok som lämnar någon likgiltlig är ingen bra bok.
Ämnet som diskuteras, analyseras och problematiseras i SF-ikonens recension av Stjärnklart relateras till reaktioner i samhället vid en kollaps. Jag får dock enligt svensk SF-fandom som författare inte diskutera detta om jag nämner personen vid namn, citerar recensionen eller länkar till recensionen. Denna text råkade på grund av dåligt omdöme läggas i samma blogginlägg som min länk till recensionen, för vilket jag nu offentligt bett om ursäkt.
Man diskutera om och hur länge vi skulle förenas i We shall overcome – Kumbaya vid en total katastrofsituation. Utlandsveteraner som tjänstgjort i t ex ex-Jugoslavien vet hur det kan bli efter ett tag, även vid relativt Stjärnklart milda sammanbrott av civilisationen som inbördeskriget i ex-Jugoslavien. Men initialt blir det ofta ganska mysigt, vilket det också blev i Stjärnklart. Till en början. Vilket all erfarenhet faktiskt visar. Men vad händer när informationsvacuumet förblir en kompakt tystnad och vad händer när inget återställs? Hur länge håller samhället då?
Dock, vilket också sker i Stjärnklart, så är mänskliga samhällen självorganiserande. En ny organisation uppstår anpassad till den komplexitet som rådande omständigheter kan hantera. Det sker också i Stjärnklart, även om vägen dit är rätt … taggig. Och organisation och civilisation innebär inte alltid att det sker i en utifrån våra värderingar önskad form. Men nog kommer anarki aldrig bli varaktig. All erfarenhet visar att anarkin är övergående, om den så ska ersättas av krigsherrar eller något annat. Det finns förstås allegorier i Stjärnklart, t ex skymtar barnsoldater förbi i ett läge. Kanske är det inte så stor skillnad på oss och andra, enda skillnaden är att vårt samhälle inte kollapsat. Än.
Bokus topplista skönlitteratur. |
SF-ikonen verkar ändå tycka att Stjärnklart var en bra bok.
Oavsett var det en välskriven utläggning och analys av Stjärnklart, som jag dessvärre inte ska länka till då det tydligen är fel att länka till något som kan uppfattas som kritiskt mot mina egna böcker. Författare får inte föra en dialog med läsare kring de ämnen en bok berör, eller ännu värre, själva boken. Om man inte blir inbjuden till detta.
Hemska tanke att vi alla skulle ha samma världsuppfattning, vare sig i verkligheten eller kring fiktionens världar.
Angående läsupplevelser så finns det de som tycker att Stjärnklart är för detaljerad på de militära punkterna. Då har de inte läst Midvintermörker… Erfarenheten är att det alltid kommer finnas någon som anmärker på något de inte själva är intresserade av. Oavsett hur lite av det man har med.
I slutändan skriver jag som författare böcker jag själv vill läsa. Om det då precis som SF-ikonen påtalar blir väldigt mycket Heinlein, som jag dock anser är ganska missförstådd, så blir det så. Och ja, exempelvis A tunnel in the sky är en bok som jag läste tidigt, säg i 11 – 12-årsåldern, och som påverkat mig mycket. En bra ungdomsbok för den som vill skola en prepper.
16 kommentarer
Är det nåt slags informella regler för att undvika s k "drev" eller vad är syftet?
Finns en god regel att inte kommentera recensioner. Detta visar varför.
Läsare vill kunna diskutera sina läsupplevelser, böcker och författare utan att författarna lägger sig i diskursen. Vill man diskutera m författaren vänder man sig aktivt t författaren. Fandom ska ses som en privat klubb där man som författare endast bjuds in som besökare. Aldrig som deltagare.
Och man ska absolut inte gå i svaromål om man blir angripen. Sådana är reglerna.
Jaha, vem har bestämt det då, förlaget?
Trodde du var en liten rebell…
Låter jättekonstigt om du svarar på din egen blogg och länkar. Borde vara mer fel att inte länka. Småbarnsligt av "sf-ikoner" vad det nu är för djur.
Anarki betyder anti-hierarki, alltså att du inte behöver lyda Reinfeldts diktat. All vänskap, familjeliv, industri, vetenskap är anarkistisk. Anarki är det enda sättet att organisera saker och ting, staten är ju ett planlöst kaos, ser t.ex. den lagliga handgranatimporten i dagens Sverige.
För att försöka tänka på tanken kanske vi borde analysera vad som händer inuti hjärnan? Låter som ett bra försök i alla fall. Här är en länk till någon som beskriver hur han (de) allvarligt försöker ta reda på det, utifrån en kubikmillimeter av en hjärna som deras unika diamantknivapparat skurit upp i många tusentals tunna skivor. Tyvärr kan de ännu analysera bara en liten liten del av denna kubikmillimeter, och dessutom handlar det hela bara om att kartografera kontaktpunkter mellan neuroner utan någon klar koppling till sånt som vårt medvetande. Men ska man konstruktivt börja nånstans så börjar man väl tappert där. Inte med att rabbla ihop debattartiklar eller blogginlägg om att "Gud Staten borde å måste", för de fantasierna händer ju inte, det är eftertryckligen falsifierat vid det här laget.
http://www.ibiology.org/ibioseminars/neuroscience/jeff-lichtman-part-3.html
“Eve: All this riot and uproar, V… is this Anarchy? Is this the Land of Do-As-You-Please?
V: No. This is only the land of take-what-you-want. Anarchy means "without leaders", not "without order". With anarchy comes an age or ordnung, of true order, which is to say voluntary order… this age of ordung will begin when the mad and incoherent cycle of verwirrung that these bulletins reveal has run its course… This is not anarchy, Eve. This is chaos.”
― Alan Moore, V for Vendetta
6 AUG. Oslo
7 AUG. Köpenhamn
14 AUG. Skara
Anna ´Åka´Davour:
"Jag är ju själv någon form av vetenskapjournalist med visst teknikintresse,
och i mina ögon är det absurdt att de fiktiva tidningarna här skriver
nyhetsartiklar om en massa teknik som går sönder och inte ser något mönster i det."
Kan hålla med om att det är absurt att ingen av dagstidningarna ser något mönster i det,
men det speglar ju den värld vi lever i.
Det intressanta här är ifall det enbart är frågan om 'copy-cat' fenomen från individer men underliggande psykologiska problem,
eller om det är en underrättelseoperation, från främmande makt, för att kartlägga lednings- och kommunikationssystem mellan
de respektive Skandinaviska ländernas polis och säkerhetspolis.
@flata
Om ingen teknik funkar så blir det heller ingen rapportering, eller analys, av sagda fenomen. Och ingen blir då varse om analysen utan får dra sin egen slutsats.
För det första;nu slutade visserligen inte all elektronik att fungera över en natt.
För det andra; det är inte där skon klämmer! Du bör nog läsa om vad jag skrev.
Det är väl klart att folk hjälps åt i början. När det börjar trytabör man vara förberedd.
Men vårt samhälle kommer inte kollapsa över en natt. Det kommer ta några år nät peak- allt börjar bränna på allvar i mitten / slutet av detta århundradet.
En svart svan kan göra att kollapsen kommer plötsligt. Allt du kan tänka ut är inte en svart svan. Och att förbereda sig för svarta svanar är nog det bästa man kan göra med tanke på att de dyker upp hela tiden.
Det är dyrt att förbereda sig för en svart svan.
Dessutom är sannolikheten stor att det dyker upp en svart svan som man inte har förberett sig för.
Jo, vårt samhälle kommer att kollapsa över en natt. Det är det som ordet kollaps betyder. Annars skulle ju folk förbereda sig och försvara sig och förhindra det. Somliga försöker, men de allra flesta bara hoppas på det bästa, likt bysantinerna, egyptierna, grekerna, persierna, syrianerna o.s.v. för tusen år sedan. Nu sitter de där de satt sig. Sitter du?
Att det är nästan inte är fel med fortplantning eftersom ikonen själv gjort är ju en befriande ståndpunkt. Men vändningarna kring ditt numera egencensuererade inlägg och "diskussionen" är ju underhållande i sig.
Hej Cornu.
Det jag skriver nu är OT i fht artikeln, men jag måste få berömma dig för Stjärnklart & -fall. Det är utan tvekan den mest skruvade, skrattretande, mystiska, förvirrade, skrämmande och spejsade bokserie jag läst hittills. Och jag fullkomligt älskar den!
Det kommer väl en trea? Snälla! Lova!
Tack för jättebra böcker! (Jag har alla fyra)
Bästa hälsningar
PW