Priset på en medelvilla ligger nu på nästan tio års disponibel medelinkomst. 1981 kostade villan bara drygt två och ett halvt års disponibel inkomst.
År 2013 passerades nio års disponibla medelinkomster för svenska hushåll jämfört med den svenska medelvillans pris på 2 235 000:- SEK. Siffrorna för 2014 är preliminära, och utgår från en kanske orealistisk ökning av disponibel medelinkomst för svenska hushåll på hela 2%. För 2014 har Mäklarstatistiks prisökning om 7.2% för helåret använts och inte exempelvis SCB:s medelpris vid årsslutet.
Antal disponibla medelinkomster för att köpa en medelvilla 1981 – 2014p. |
Villapriserna i förhållande till disponibel inkomst har fallit tre år under perioden. Dels 1992 och 1993, under 90-talets bostadskrasch, och dels under år 2011 (när jag gick ut och sade att bostadspriserna skulle ner).
Den relativa prisuppgången 2014 är den fjärde största under perioden, efter rekordåren 2001, 2003 och 1991.
Den aktuella relevansen för grafen ovan är att den visar hur tung en amortering är vid dagens bostadspriser. Förr betalade man visserligen högre räntor, men kunde istället ganska enkelt amortera av sin bostad helt på 20 – 30 år, vilket därefter borgade för en mycket god privatekonomi med nästan gratis boende, med endast drifts-, underhålls- och renoveringskostnader.
Man ska komma ihåg att ovanstående alltså är medel för landet. I Stockholms kommun var samma siffra 16.50 år 2013, alltså mer än sexton disponibla årsinkomster, för att betala en villa.
26 kommentarer
Eller annorlunda formulerat kan man tolka det som att fallhöjden är 70-80% i genomsnitt.
Jag vet att en och två generationer före mig så byggdes villorna ofta upp med sparade pengar, dessutom på ett egentligen dyrare vis, utan isolering och med trä rakt igenom. Vissa som lånade amorterade bort lånen långt innan pensionsåldern.
Och då var det normalt med räntor på 10%.
Då ligger Stockholm på ungefär samma nivå som Hong Kong (17) och är betydligt dyrare än Vancouver (11) och Sydney (10).
Det skiljer lite i beräkningsmetoderna men siffrorna är ändå jämförbara: http://www.demographia.com/dhi.pdf
Villor i Hong Kong? Finns det?
De pratar väl om "housing", vilket inte är samma som "houses"? Eller?
Kanade ligger också i topp över världens mest överskulsatta hushåll. Det här är ju inget som händer för att vi pratar svenska, bubblan och åtföljande depression är en logiskt nödvändig konsekvens av att staten planekonomiskt har avskaffat räntan. När priset på lånande och sparande är ett pressmeddelande från en byråkrat istället för det marknadspris som balanserar sparande med lånande, då går det så här. Det vet väl alla? För de som inte fattar logiska bevis, kan ju ta en titt på alla de gånger som detta har utspelat sig runtom i världen i världen i alla tider.
Kapitalist, dina tirader har högt underhållningsvärde och då och då ett korn av sanning i sig.
Vad är marknadspriset på ett lån just nu då, Kapitalist? 8,3%? Pi?
Du har ingen aning, eller hur?
Givet att P/E på fastighetsbolag ligger kring 20x så kanske det inte är så konstigt.
Cornu, lägg in en linje på bolåneräntan under denna period så får du förklaringen…
…inse att bostadspriserna är en normal reaktion på lägre utbud på bostäder, tillväxt i disponibelinkomst för marginalköparen (dvs folk med jobb) och lägre ränta. Fullt rimligt m a o
Om räntan går upp så är det inte rimligt. Och går inte räntan upp så blir det ingen tillväxt utan bara felinvesteringar i blindo utan information om människors tidspreferenser, den viktigaste av alla parametrar i en ekonomi. Felinvesteringar som leder till en dfepresisomnscykel i en blind högriskekonomi, ända tills Riksbanken och alla andra planekonomiska finansmyndigheter avskaffas och människor ömsesidigt frivilligt kommer överens med varandra om en ränta som är anpassad till verkligheten.
Jag antar att "dfepresisomnscykel" är en sån där rolig trehjuling som man får på Hjälpmedelscentralen?
10x genomsnittsinkomsten. Då ligger vi ungefär som UK (för ett år sedan) m a o
http://www.telegraph.co.uk/finance/property/house-prices/10905333/House-prices-rise-to-ten-times-average-salary.html
För att sätta detta i perspektiv, jmf med 2010 har svenska huspris-inkomst index ökat i samma takt som genomsnittet i OECD.
http://www.imf.org/external/research/housing/
10 ggr medianlönen är visserligen högre än många OECD länder men inte alla och det finns väldigt många andra länder (oftast korrumperade och med dåligt fungerande marknader) där kvoten ligger betydligt högre
http://www.numbeo.com/property-investment/rankings_by_country.jsp
Vissa har ibland satt korruptionsgraden som en funktion och proportionell med skattetrycket. Och subventioner och regleringar följer skattetrycket som en följd av omfördelningsutrymmet.
Generellt kan man säga att USA och Australien, trots allt, har låga kvoter
http://www.numbeo.com/property-investment/gmaps_rankings.jsp
Här bra verktyg för att titta på fastighetsprisutveckling över längre tidsperioder. Sverige högt jämfört med USA och Tyskland men i nivå med Frankrike och betydligt under ex Spanien och Hong Kong.
http://www.economist.com/blogs/dailychart/2011/11/global-house-prices
Kostar det 10 års disponibel inkomst.
Hur många årslöner för en snickare blir det?
4-5 årslöner för att anställa en snickare direkt eller 2-3 årslöner för en firma.
Material och tomt för halva summan ger 1,5 årslöner kvar. 2 man 7 månader!
Stämmer nog rätt bra, 2 man 7 månader. Grannen håller på bygger nytt (ej byggsats), och det är snart klart. Det har hållit på i ca 7 månader med uppskattningsvis i genomsnitt 2 pers. Periodvis fler och periodvis inga alls beroende på vad de håller på med för tillfället.
Lekta bara med siffrorna lite.
Vi saknar ofta respekten för hantverket som krävs och kostar. Samt insikten om att min disponibla inkomst är mycket mindre än totala kostnaden detta eftersom fler vill disponera den!
Själv brukar jag räkna bilar och multiplicera varje bilmånad med 100 000!
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Själv har jag vid något tillfälle nedslående reflekterat över pendlingstid till jobbet. Typ 2 timmar om dagen 200 dagar per år blir 400 timmar, motsvarande 10 arbetsveckor per år… 🙁
Det verkar som att all inflation hamnat på ett ställe. Kanske därför FI är så blasé? 🙂
Ta ett steg tillbaks och fundera på vad det betyder i förlängningen ? Och i kombination med oligopolsituationen på bolånemarknaden och statens signaler om att gå in och peta i reglerna för kraftigt ändra situationen för vissa grupper…. Om 200 år kommer historieforskarna troligen definiera detta som en ny form av "statare" eller "bolåneslavar". Det är inte du som bestämmer var du vill bo och när du skall flytta – det är banken. Med olika regler. Allt större andel av disponibel inkomst kan gå till ränta – när banken vill. Egentligen en sjuk situation. Sen spär byggbranschen på det hela genom lobbying för byggregler, arbetsplatsskydd, materialval, där det dessutom är en oligopolsituation för byggmaterial…. den totala bilden av situationen är helt sjuk.
Hej Corn,
Tack för en fin blogg.
Skulle det vara möjligt att få en uppdatering på denna artikeln? Gärna som tittar ännu längre bakåt i tiden!
Hälsningar
Marcus