Den som gav absolut bäst intryck under gårdagens röstning på regimbildande statsminister var Anna “Stockholmare är smartare än lantisar” Kinberg Batra. En mycket kompetent, förtroendegivande och statsmannaaktig person, med betydligt mer utstrålning och närvaro än mähät Fredrik Reinfeldt. Kinberg Batras framförande igår aktualiserar frågan om Löfvéns axelmaktregim överlever budgetomröstningen i november.
Som talesman för den samlade och enade alliansen var Kinberg Batra mycket tydlig med att alliansen kommer lägga fram ett eget budgetförslag, och att de kommer rösta på detta. Kinberg Batra förutsatte att (v) kommer rösta på axelmaktens budget, men nämnde inte öht Sverigedemokraterna.
Sverigedemokraterna kan alltså välja budget i november – a) antingen lägga ner sina röster och stödja axelmaktens socialistiska budget eller b) stödja alliansens budget, som därmed får flest röster och blir den som gäller. Följden av b) är att axelmaktregimen måste avgå.
(sd) får naturligtvis inget som helst stöd för sin hjärtefråga i någondera budget, men måste ställa sig frågan om man vill låta socialistiska axelmakten få igenom sin budget, eller om man vill ha regimombildning, alternativt nyval.
Svekdebatten inom (s) och (mp) är redan i full gång. Frågan är om så pass många av (sd):s väljare är normalbegåvade att de inser att om (sd) lägger ner sina röster så stödjer de en diametralt motsatt politik mot den egna, och partiet riskerar därmed också en svekdebatt. Avgörande blir då intelligensen hos (sd):s väljare, vilken inte ska överskattas (och nej, kära läsare, du och de du känner är en anekdot, inte en representanter för den gemonsnittlige (sd)-väljaren).
Så med Kinberg Batras uttalande om att alliansen lägger en egen budget de kommer rösta på ligger avgörandet hos (sd). Kinberg Batra är så pass slipad att hon genom att öht inte nämna (sd) tar passivt avstånd, men samtidigt mycket väl vet vem som friar eller fäller Löfvén.
21 kommentarer
Nu finns det ett tredje alternativ C för SD, vilket är att lägga sin egen budget och "aktivt" inte rösta på varken den ena eller den andra av de övriga budgetarna. Men vill SD ha ett nyval, kan bara ett fåtal av SDs ledarmöter rösta för Alliansen, Åkesson tar avstånd från de som inte röstar på deras egen budget, men leende för att han inser att de skapat en regeringskris.
@ModeratMartin
Enligt premissen att rödgröna röran röstar för regeringens förslag och alliansen röstar på alliansens förslag så finns det i praktiken bara två alternativ. Antingen stödjer man implicit den rödgröna budgeten eller alliansens – vägen dit är bara spel för galleriet.
Alternativ C: SD röstar på egen budget innebär att man konstaterar att SD's alternativ fått minst röster och förslaget stryks och regeringens förslag ställs mot alliansens. Sen går man vidare och SD kan då välja mellan alternativ A eller B.
Att (sd):s ledamöter splittrar sig internt, även om det så är en taktisk manöver, är ingenting som kommer att gynna partiet. Tvärtom, så är det som jag ser på saken, det enda sättet (sd) nu kan bryta sin trend uppåt genom att de framstår som oseriösa..
(sd) gör bäst att stå fast vid sitt vallöfte, nämligen att inte stödja en regering som forsätter den nuvarande invandringspolitiken. Åkesson sade i och för sig också, att de kan tänka sig att stöja det alternativ man anser minst skadligt för Sverige. Det minst skadliga för Sverige just nu, är att vara utan regering.
@Doktor Syn
Det alternativet finns inte och är framförallt inte upp till SD att avgöra. Sverige har redan en regering och det skall mycket till innan sverige ställs utan regering. Notera också att nuvarande invandringspolitiken står fast om ingen förändring görs – att blockera är bara relevant ifall man står inför en försämring av politiken.
Kaos i Sverige. Snart anarko-kapitalism. Reinfeldt har lyckats.
Har just lyckats låna Det sovande folket på biblioteket. Ska bli kul att titta lite i boken. Stått i kö sedan före valet men det roliga är att boken verkar helt oläst. Utlånad men oläst – Varför?
Vänliga hälsningar
Nanotec
Fri (?) nedladdning av nämnda bok
http://sovandefolket.se/
Popcornfaktorn får betraktas som hög.
Och med det menar jag att scenariot är spelteoretiskt fulländat, särskilt om man lägger in Reinfeldts "öppna våra hjärtan" som del av taktiken, uttalat för att ge SD en säker vågmästarroll. Om AKB blir partiledare för M kan även vänsterblocket gå miste om titeln Sveriges första kvinnliga statsminister.Stockholmare kanske ÄR smartare än lantisar?!
(och nej, kära läsare, du och de du känner är en anekdot, inte en representanter för den gemonsnittlige (sd)-väljaren).
Hmmm.., gäller inte det många partier eller menar du att Kinberg-Batra har rätt (SD är överrepresenterade på landsbygden, hänvisar också gärna till följande konsversation http://juggen.wordpress.com/2014/09/20/ar-du-medlem-i-feministiskt-initiativ/).
Rent formellt behöver väl inte regeringen avgå? Dock skulle det ju se märkligt ut med en regering som misslyckas att få igenom budgetpropositionen (alliansen misslyckades delvis ju senast – så så värst kostigt är det inte).
Konsekvensen blir att regeringen borde inse att de måste söka förankra sin budget i annat än den rödgröna röran. Det står dock tämligen klart att de inte kan ta in något alliansparti (det skulle ju splittra alliansen) eller SD (fullständigt politiskt inkorrekt) i regeringen. Så frågan är ifall de kan lägga en budget som de åtminstonde kan få något alliansparti att lägga ner sina röster för, men även det skulle ju innebära en spricka i alliansen.
Lyckas inte Löfven skapa och nyttja en spricka i alliansen så verkar enda chansen till att sitta kvar alls vara att lägga fram en budget som de kan få alliansen i sin helhet att acceptera. Frågan är då ifall han kan få mp att stå bakom den – det skulle kunna bli en sprucken regering och bli tvunget att ombilda till en ren sosseregering.
Utan spricka i alliansen förefaller det inte troligt att alliansen skulle försöka sig på att bilda regering eftersom man då i större utsträckning erkänner att man gör det med stöd av SD, isht då sossarna misslyckats driva sin politik pga SD. Dock kan man ju notera att avseende SD så är det inget som har ändrats i det parlamentariska läget – varken rödgröna röran eller alliansen har egen majoritet, precis som före valet.
Jo, efter förra valet var alliansen större än axelmakten. (sd) kunde lägga ner sina röster, alliansens politik gick igenom ändå.
@Cornu
Jo det är ju sant, men i hur stor utsträckning gick alliansens förslag igenom pga detta? Jag har en känsla av att SD faktiskt röstat för en hel del av politiken.
Poängen är att utan att spräcka alliansen eller "förhandla med rasister" så lär ju inte S kunna driva sin politik – ja inte mindre än att de "råkar" lägga förslag som SD släpper igenom (risken blir då att man lätt tappar stödet från v).
Isht blir det svårt för regeringen om man inte släpper in SD i utskotten – det är ju bara genom att höra på vad de har att säga som man kan linjera förslagen efter dem utan att för den delen förhandla med dem (att bara gissa är nog inte möjligt eftersom man verkar ha en skev uppfattning om vad SD tycker).
Så moderaternas starkaste kort är Anna Kindberg Batra. Nu tror jag S, MP och V drar en lättnadens suck. Det där uttalandet hon gjorde om lantisar var verkligen osmakligt och där försvann all respekt för henne.
Tyckte som du men nu är det länge sedan och hennes undomliga arrogans verkar ha ersatts av både förstånd och erfarenhet. Hon kan bli bra för Sverige, som Bildt skulle uttryckt det.
Det var 16 år sedan. Då var hon typ 24-25, hon är i 40-årsåldern nu. Det kan ju ha hänt något med hennes inställning sedan dess.
Sd:s väljare väljer sd per default, och det har vad jag kan se föga relation till hur sd agerar i olika frågor i Riksdagen.
I vilket scenario blir det egentligen nyval? Är det om SD röstar för Alliansens budget, men sedan Alliansen själva väljer att inte bilda regering med så svagt underlag utan utlyser nyval istället? Har de den möjligheten? (Och vill de det i så fall, eller föredrar de att regera vidare i minoritet, i kraft av att åtminstone ha fått igenom budgeten?)
@Börjesson
Formellt ifall regeringen beslutar om det eller om talmannen misslyckas med att föreslå statsministerkandidat som blir antagen av riksdagen (fyra gånger i rad).
Sen är det väl bara att använda fantasin för att måla upp scenarion som leder till något av dessa situationer. Man bör ha i åtanke att vissa partier kanske inte är så intresserade av att skapa en situation där nyval blir aktuellt (och även andra faktorer).
Rent formellt så föranleder inte misslyckande från regeringen att få igenom en budgetproposition något nyval eller ens avsättande av regeringen, men man måste ju erkänna att det blir rätt märkligt ifall regeringen Löfven skulle bli tvungen att regera med en alliansbudget som grund.
Tack för svaret, Anonym! Verkar lite komplicerat, men kontentan är alltså att regeringen själv bestämmer (nu när omröstningen om statsminister gått igenom). Antar att om budgeten fälls så kommer sosseregeringen att inbjuda Alliansen att bilda regering istället, och tackar de nej blir det nyval.