Skattebetalarnas förenings VD uppmärksammar i en debattartikel hos Bonnier/Expressen att den kommande (s)-regimen kan komma att återinföra fastighetsskatten. Detta trots sin retorik – problemet är att den retoriken förutsätter ensam socialdemokratisk riksdagsmajoritet.
Istället är återinförd fastighetsskatt en av de punkter man är beredd att förhandla med (v)änsterpartiet om, och ingenstans har (s) och Löfvén sagt att fastighetsskatten aldrig kommer förhandlas om. Istället används ordet pragmatisk och (s) påtalar att alla ekonomer gillar fastighetsskatten.
Någonstans måste miljarderna för vänstersocialisternas politik tas, speciellt som Migrationsverket ovanpå alla vallöften akut behöver 48 miljarder SEK till.
Därtill finns alltid en risk att förmögenhetsskatten hamnar på bordet vid regeringsförhandlingar. Den skulle göra att fastighetsskatten slår dubbelt, och istället för de 16 000:- SEK i höjd skatt för medelstockholmarens villa eller radhus, landar man därmed ännu högre.
Idag är taxeringsvärdena så höga att många villaägare i speciellt Stockholm även skulle få betala förmögenhetsskatt. Åtminstone de som köpte en villa innan bostadsbubblan drog igång, och rimligtvis inte har så stora skulder.
Man ska också komma ihåg att fastighetsskatten ska betalas med redan skattade pengar, dvs din nettoinkomst.
21 kommentarer
Fastighetsskatten är av samlad expertis runt om i världen hyllad som den mest effektiva skatten. Sverige är ganska ensamt i västvärlden om att inte ha fastighetsskatt.
Tycker det vore ett utmärkt förslag att införa den igen, om inte annat skulle den skyla av priserna i storstäderna som det oroas om på denna blogg.
Fastighetsskatten är utmärkt i det att den betalas av alla, direkt eller indirekt.
Skatten behöver inte heller nödvändigtvis tas ut löpande utan kan ackumuleras som en skuld tillhörig fastigheten och avräknas vid försäljning. På så vis kan äldre människor med låg pension bo kvar och inte tvingas iväg av fastighetsskatten vilket var en klassisk kvällstidningsartikel innan KD lyckades dupera Alliansen att genomdriva den regressiva fastighetsskatten.
Beskattningen av eventuell reavinst skall hållas låg så att medborgarna ständigt söker sitt optimala boende vilket blir samhällsekonomiskt effektivt.
Nja, vi har det högsta skattetrycket i världen eller det näst högsta, länder som har fastighetsskatt har ofta mycket lägre skatt på annat, tror dock inte att den rödgröna röran kommer att sänka de övriga skatterna
Spara och hushålla istället för att höja skatterna är väl det bästa, tycker jag.
Jag avsåg mer att meddela min uppfattning om fastighetsskattens kvalitet som skatt än att förespråka en allmän höjning av skattetrycket. Det svenska skattetrycket skulle med fördel kunna sänkas till mer normala nivåer.
@Sverigeakrobat
Å andra sidan kan du bara fantisera om att sänkning av skattetrycket skulle bli en realitet med en rödgrönrosa regering. Det är väl i det närmaste givet att det blir höjt skattetryck och givet den mängden skatt som skall tas ut så får man nöja sig med att betrakta alternativen som är realistiska.
Tillägg: jag tror att fastighetsskattens kvalitet som skatt är ganska oförändrad givet att totala skattetrycket är vad-det-nu-är.
Visst är det så, kvaliteten på skatten avgörs inte av skattetrycket.
Apropå det rödgrönrosa så vore det roligt om någon journalist någon gång kunde vässa till sig och till exempel fråga Romson:
"- Kan du här och nu garantera att svenska folket får mindre i plånboken om ni vinner valet, att väljarna kan ta det som ett vallöfte och att ni inte kommer att backa från det?".
Det är nog inte priserna (tror jag) det ylas så mycket om, snarare den ohållbara skuldsättningen, eller för att vara riktigt exakt; nivån samt ökningen av denna.
Hade folk amorterat i takt med vad de lånat de senaste 20 åren, eller bara hållt skuldernas storlek intakt relativt den totala ekonomins storlek, hade såklart även bostadspriserna seglat lugnt.
@ Lars Sundberg
Tror du tänker på gamla siffror. Italien, Belgien och Danmark har högre skattekvot än Sverige 2012. Hur det såg ut förra året har jag inte hittat några siffror på.
Ja, återinför fastighetsskatten men inför lägre skatt på sparat kapital tex upp till ett visst belopp.
Vilken kapitalskatt är det du vill reducera? Visste inte att vi hade någon…
Eller menar du en helt ny "låg" skatt på kapital, förutom för de förmögna (de som har kapital över den gräns du har tänkt dig)? Vad är tanken med det? 🙂
Ur askan i elden känns ett passande ordspråk gällande det kommande regimbytet.
Men har man inte tidigare implicit sagt att man skall införa en fastighetsskatt? Vad är nyheten då egentligen? Att skattebetalarnas förening kommit underfund med vad sossarna sagt verkligen betyder?
Det tråkiga för de som vill (ta ansvar och) planera sin ekonomi är just det faktum att man inte tycks vilja säga rakt ut vilka skatter man avser att höja/införa. Istället får man lägga pussel och till viss mån gissa var skatterna kommer hamna.
"Man ska också komma ihåg att fastighetsskatten ska betalas med redan skattade pengar, dvs din nettoinkomst. "
Det är nonsens, om skatten betalas med beskattade pengar eller inte är bara en fråga om vilken ordning man gör inbetalningarna. Detta till skillnad på det som kanske försöks göra sken av att den baseras på nettoinkomsten vilket ju inte är sant då skatten baseras på taxeringsvärdet. Jmfr med moms på bensin som baseras på priset inklusive punktskatter, inkomstskatt för näringsidkare som baseras på inkomsten efter egenavgifter – man skulle iofs kunna hävda att taxeringsvärdet avspeglar marknadspriset efter moms.
Det är ju ett utmärkt förslag att återinföra fastighetsskatten, villaägare har ju fått många flygande sparvar. Om det är som Cornu skriver att det blir en förhandling med V så är det inte troligt med återinförande av förmögenhetsskatten. Det blir som sagt en förhandling och då kan ju motparten inte få allt den vill.
Hus kan inte flytta utanför landet men pengar försvinner väl över en natt om förmögenhetsskatten införs.
LÄGG MÄRKE TILL att många i själva verket fick HÖJD "fastighetsskatt" via fastighetsavgiften, det talas det inte mycket om (landsbygd).
Jag skall inte länka till min egen blogg men läs några inlägg under taggen fastighetsskatt.
http://www.dn.se/ekonomi/landsorten-betalar-skattesankningarna/
En fördel med fastighetsskatten, som inte så många har tänkt på, är att när inflationen kommer med hundratals procent, eller mer, med en flykt till reala tillgångar så kan man införa en engångsfastighetsskatt på säg 30 procent av taxeringsvärdet. Pensionärerna blir blåsta av obligationerna. Fastighetsägarna blir blåsta av engångsfastighetsskatten. Alla måste bli fattigare. För att inte ekonomin ska mattas allt för mycket så måste man vara försiktig med högre skatter på företagande, kapital och arbete. Här finns även i framtiden stora möjligheter att moralisera och fly verkligheten.
Återinför man fastighetsskatten mitt i bostadsbubblans peak så är det att jämställa med en ekonomisk atombomb som briserar.
Tyvärr tror jag att Löfven och Fridolin inte har en aning och med berått mod kommer göra det. Men det kanske kan vara värt det om 10 år, när dammet lagt sig, om vi slipper sosseregeringar resten av våra liv efter det.
Avskaffandet av fastighetsskatten var ett svek av alliansen. Helt plötsligt valde man att sänka skatten på kapital istället för arbete. Anders Borg var emot, men KD hade ett särintresse som tyvärr gjorde att arbetslinjen förlorade.
Fastighetsskatten har aldrig avskaffats. Jag betalar den varje år. Däremot har den sänkts för dyra villor och höjts för billiga villor. Det finns mycket som talar för att det gamla systemet var bättre, och det finns även borgerliga partier som tycker så.