Halländska Getinge har drabbats av översvämning, sedan den rekordvarma juli månad bytts till en kall och mycket regnig augusti. Vattnet svämmar över Räddningsverkets (numera del av MSB) tidigare karteringar för både 100-årsflöden och dimensionerande nivåer vid vattenkraftsdammbrott. Tillägg: Åtminstone Räddningsverkets äldre översvämningskarteringar kan vara fel på upp till 2.5 m i höjd och har bara utgått från en mätpunkt var 50:e meter. Man bör alltså inte bygga inom 2.5 m i höjd från ens dammbrottsflöden i gamla karteringar. Om det samma gäller nyare karteringar låter jag vara osagt.
Tillägg: MSB replikerar och korrigerar mig – karteringen räknar vare sig med dammbrott eller att det kan regna lokalt, utan hanterar i princip bara vårfloden. Ändå används karteringens gränser ofta för exploatering, fast den alltså inte går att lita på.
Vi pratar alltså om flöden som bara ska inträffa om en kraftverksdamm brister.
Hallandsposten har ett foto på översvämmade 70-talsvillor på sin framsida. Det handlar om villorna på Hagavägen, baserat på fjärranalys av Googles satellitfoton, bekräftat av Google Streetview enligt nedan.
Enligt räddningsverkets översvämningskartering av Suseån, se bilaga 2, bild 2 i denna PDF, ska vattnet aldrig kunna nå fram till ens Gärdesvägen (där Google Streetview-bilen kör), inte ens vid ett dammbrott, än mindre vid ett sk hundraårsflöde. Karteringen gjordes så sent som 2006-09-29. Gärdesvägen ligger enligt Hitta.se ca 137 m från Suseån och själva Hagavägen på Hallandspostens foto ligger 182 m från Suseån.
Även Getinges reningsverk är placerad på en plats som inte ska kunna översvämmas ens vid dammbrott, och absolut inte vid 100-årsflöde, men ska vara översvämmad och reningen fungerar inte – avlopp går rätt ut i Suseån.
Fortums transformatorstation i Getinge ska också översvämmats och 700 abonnenter ska sakna ström. Jag har inte lyckats hitta var denna anläggning ligger och kan inte jämföra med översvämningskarteringen. Tillägg: Aftonbladet filmade hemma hos en person som bor 191 meter från Suseån, eventuellt nyare bostäder än Hagavägens 70-talsvillor. Tillägg 2: Getingeskolan ska vara stängt på grund av översvämning och byggdes 1981. Vårdcentralen är stängd då man inte kan komma dit med fordon, och ligger 205 m från Suseån. Själva vårdcentralsbyggnaden ser ut att vara äldre än 60-talet. Tillägg 3: Vårdcentralen byggdes 1949 och byggdes ut 1990. 1949 kunde man alltså inte tänka sig att detta var översvämningsmark och vi pratar om en översvämning som inte fanns i mannaminne 1949.
Tillägg 4: Bingo. Har på Aftonbladets foton hittat typiska enstegstätade fasadhus utan utskjutande takfot, dvs byggda efter år 2000, och som nu står i ett antal decimeter vatten. Troligtvis handlar det om husen på Klockarevägen 39 – 63. Ägs av kommunala Halmstads Fastighets AB. Dock verkar Halmstads Fastighets AB varit före sin tid och husen byggdes redan 1991. Ligger ca 200 m från Suseån.
Beskedet är att MSB:s/Räddningsverkets karteringar kan förpassas i soptunnan. Vi kan trots en mycket torr sommar och tillhörande mycket torra mark få så pass mycket nederbörd att alla gränser för karteringen slutar gälla.
Kort sagt behöver nya bostadsområden ha betydligt större marginaler än man tidigare trott och rekommendationen till bloggläsare är att aldrig köpa en bostad ens i närheten av ett 100-årsflöde eller dammbrottsflöde.
Sedan kan förstås kraftverksdammbrott även innebära en flodvåg och lite mer dramatik, men vattnet står alltså så högt som det blir när det lugnar ner sig.
SMHI har utfärdat en klass 3-varning för Halland vad gäller flöden, dvs ren katastrofvarning av värsta sort. Och regnet fortsätter falla.
Tillägg: Läsaren Ben Dover påtalar det finstilta i karteringen, som i princip innebär att den kan vara riktigt usel:
“Lantmäteriets rikstäckande digitala GSD-Höjddata [2] baseras på ett höjdvärde var 50:e meter i ett regelbundet rutnät. En geometrisk noggrannhet i höjd motsvarande ett medelfel av ± 2,5 m eftersträvas enligt Lantmäteriet.”
Kort sagt baserar sig översvämningskartorna på ett mycket grovt nät av höjdmätpunkter, och höjderna kan i verkligheten oavsett få mätpunkter vara upp till 2.5 m fel mot karteringen. Vilket kan dränka ett helt bostadsområde eller för den delen en hel ort likt Getinge.
27 kommentarer
Samtidigt står det ju i karteringen (skummade bara) att det ska finnas nåt medelfel på +/- 2,5 m och att någon höjdkartering inte gjorts. Känns som en höjdavvikelse på 2,5 m kan vara rätt avgörande om man kollar på ett enskilt hus?
Men ja, nån kanske får förklara sig lite. Om det är ett noggrannhetsfel eller något annat fel får väl visa sig.
Tjena. +/- 2.5 m är enormt mycket…
@Cornu
Behöva sitta på nocken och äta frukost är väl bagateller;)
Från rapporten "Lantmäteriets rikstäckande digitala GSD-Höjddata [2] baseras på ett höjdvärde
var 50:e meter i ett regelbundet rutnät. En geometrisk noggrannhet i höjd motsvarande
ett medelfel av ± 2,5 m eftersträvas enligt Lantmäteriet. Detta innebär att ett höjdvärde
eller samtliga höjdvärden kan ligga för högt eller lågt på någon sträcka. Eftersom tvärsektionernas
höjdprofil hämtas ur GSD-Höjddata och översvämningsskikten senare
beräknas med hjälp av samma höjddata kommer en del av dessa höjdfel att försvinna i
kartpresentationen.
Längs vattendraget är inga invallningar eller vägbankar inlagda i modellen. Sådana återfinns
inte i den digitala GSD-Höjddata och därmed inte heller på översvämningskartan.
Det innebär att översvämningszonerna på kartan kommer att sträcka sig över eventuella
vägbankar, som i verkligheten kan hindra överströmning."
https://www.msb.se/Upload/Kunskapsbank/Kartor/oversvamningskartering/Suse%c3%a5n.pdf
"ett medelfel av ± 2,5 m eftersträvas enligt Lantmäteriet."
Jag ser ett fel redan där…
Inte lika blött hos dig uppenbarligen, men hur långt är det från Sätila?
Något att tänka på när pengakåta kommuner gärna säljer av den där nordsluttningen 2 m över havsnivå till högstbjudande.
Vänj dig vid en torr, hård gräsmatta och köp högt, fritt och i sydläge så kommer huset stå kvar i alla lägen.
Det känns bra att bo på Guldheden i Göteborg 🙂
Det handlar bara delvis om ovanligt höga flöden. Även med flödena som finns så ska det inte svämma på detta sätt. En professionell gissning som jag stött på tidigare är att kommun/fastighetsägare ger själva fan i att muddra ån/diket. Helt plötsligt regnar det större mängder och dämmar i närmsta lågpunkt längst med vattendraget. Detta händer hela tiden.
Tack, intressant.
Underdimensionerade avlopp/dagvattensystem är heller inte ovanligt, särskilt i områden med relativt nybyggda fastigheter.
Det råder muddringsförbud i stora delar av Suseån..
Varför har man muddringsförbud?
Suseåns dalgång korsas av E6.
Där gjordes ansträngningar på 90 talet för att rena vägens avrinning.
Jag anar en miss i dimensioneringen från Vägverkets sida!
Beräkningen som Sweco gjort med hjälp av räddningsverket visar på problemets art. Pappersvändare litar på enkla datorsimuleringar med brasklappar typ: Inga buskar i vattnets flödesvägar. Nån som vet hur det ser ut längs Suseåns dalgång?
Reportern bekräftar min gissning-Vattenflödet stoppas under broarna!
Man litar på enkla datorsimuleringar med "brasklappar" för att det är det enda realistiska alternativet som finns, självklart med vissa faktorer för hinder. Däremot så är det omöjligt att ta allting i beaktning, man säger istället "detta måste hållas rent".
Säg att du köper en ny bil, sen kör du på som vanligt och fyller aldrig någonsin på kylarvätska eller motorolja. En dag skär motorn. Då kan du knappast skylla på pappersvändarna som ritat motorn och simulerat vad den klarar av med hjälp av datorer.
"Vi kan trots en mycket torr sommar och tillhörande mycket torra mark få så pass mycket nederbörd att alla gränser för karteringen slutar gälla."
Någon hydrolog kanske kan bekräfta om inte ordet "trots" skulle kunna bytas till "på grund av"? Torr mark suger inte upp vatten speciellt bra, det rinner bara vidare ovanpå jorden.
Riktigt så torrt har man inte haft det i Halland och riktigt så plötsligt kom inga syndafloder av regn.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Misslyckades med redigerande…
Lera har långsam vattengenomsläpplighet, men det handlar om väldigt momentan dålig sugförmåga. Annars så är torr mark 100 fall av 100 bättre på att ta upp vatten än vad vattenmättad mark är.
Däremot är det intressant när jag tog en titt på sgu:
http://apps.sgu.se/kartvisare/kartvisare-jordarter-25-100-tusen-sv.html?zoom=360895.50615,6298435.34497,363102.129958,6299858.802534
Hela den sidan som har svämmat nu med bostäder där det inte ska svämma även med högsta dimensionerade flöde, består av svämsediment. Pekar ju på att det faktiskt har svämmat åt det hållet rätt rejält genom tiden. Däremot har jag ingen koll på huruvida siltig sand är yngre än lerig silt. Gissar på lerig silt, svämsediment borde vara finkornigt när det är ungt och sedan sveps det finkorniga iväg av nederbörd.
Var ute och cyklade med sonen och tog lite bilder, verkar ha sjunkit undan ett par decimeter, iaf runt Kvibille (syns på skräpet på asfalten). Men nu börjar det regna igen…
Jämför jag verklighet och msb.se och Kvibille/Slättåkra så ligger den verkliga högstanivån under 100-årsflödet, t.ex. vägen söder om Slättåkra var aldrig översvämmad.
Vattnet hamnade i Getinge istället…
Naturvårdsenheten vid Länsstyrelsen i Halland har sedan sekelskiftet arbetat för att bevara och säkerställa våtmarker och översvämmningsområden kring Suseån mfl åar som planeras bli Natura2000-områden. För att fisk och djurliv skall trivas undviker man att muddra, utdika eller röja bankarna. För att lekbottnar skall ha stabil vattenföring görs även åtgärder för att få ett långsamt flöde i åarna.
Onekligen har man lyckats väl med långsamma flöden och översvämmningsområden och välväxta strandbankar. Bara att mha Streetmap kolla ån vid motorvägsbron vid Gnetinge, säkert lika smalt och igenväxt vid de andra broarna längs åarna.
Försäkringsbolag och innevånare skickar lämpligen fakturorna till Länsstyrelsen.
Bäverenheten på Länsstyrelsen? 😉
Hade regnet kommit längre norrut så hade Kungsbacka drabbats, där om någonstans kommer det att uppstå problem, man har byggt nya hus på leråkrarna vid ån……
I Göteborg byggs det nära älven och då låtsas man inte om de kommande klimatförändringarna, som man annars pratar vitt och brett om.
Det är ju klart, man får ju inte prata högt om såna saker. Det kan ju störa marknaden. Tänk dig själv, kunna sitta på altan och doppa fötterna i ån en sommar som denna, vad är inte det värt? Om man betalar några miljoner för att bo så och får en halvmeter vatten i sovrummet nångång ibland får man ju ta. Man kan ju åka till huset i Thailand när huset saneras av försäkringsbolaget.
Orelaterat…
Är Putin en man eller en mus!!??
ALS Challenge