Fortums vågkraftpark utanför Smögen har börjat installeras (Stampen/Bohusläningen). Det handlar om världens största vågkraftanläggning och sker med det svenska företaget Seabased AB:s teknik. Samtidigt rapporterar storägaren och grundaren Mats Leijon på Facebook att bolaget flaggar med Finlands, Ghanas och Irlands flaggor.
Den finska flaggan får man förmoda avser Fortum, om nu inte en Östersjöorder är på gång även till Finland, vilket varit uppe tidigare. Ghana är redan officiellt, även om frågetecken om kundens finansiering inte är utredda. Den irländska flaggan bör nog tolkas som att man åtminstone har irländska intressenter på besök, eller som VD:n Billy Johansson sade: “Vårt problem är inte orderingången utan hur vi expanderar kapacitet på ett säkert sätt.”
Lite läsarfoton från Smögen nedan.
Aggregat på pråm. Foto: Världens bästa tvättbräda |
Kram, pråm och aggregat om natten. Foto: Världens bästa uthållighet |
Seabased har haft aggregat i havet sedan 2005, dvs i nio år, inklusive pilotparker. Man har världsrekord i antal år i drift, även om det till nu inte varit kommersiella anläggningar. Tekniken har utvecklats och förbättrats rejält sedan 2005, och det handlar alltså inte om oprövad teknik. De olika problem som finns att hantera, t ex orkaner, is, sjöfart, beläggningar, drift och underhåll mm har alltså testats skarpt i många år och tekniken är mogen.
En fullskalig vågkraftpark med de nyaste aggregaten kommer förstås snabbt ge ytterligare viktiga erfarenheter.
Fortums vågkraftpark är delvis finansierad av Energimyndighetens stöd till ny teknik. Med tanke på eventuella exportordrar till inledningsvis Ghana (20 miljarder SEK), Irland och Finland, så finns det sämre saker för svenska staten att lägga några miljoner på för att få igång en ny potentiell storindustri inom något världen desperat behöver – förnyelsebar miljövänlig energi.
9 kommentarer
Spännande! 25 GWh/år ~ 2.5MW snitteffekt för 340 aggregat om jag tolkar siffrorna rätt. Någon som vet ungefärlig nuvarande och framtidsprojicerad kostnad/aggregat utan subventioner o dyl? Vore intressant ur uppskalnongs- och energimixsynpunkt.
Det finns inga offentliga priser ännu. "Insiders" vet dock att berätta att Seabaseds vågkraftteknik väl kommer att konkurrera med havsbaserad vindkraft. Även EROI är för tidigt att diskutera men kommer förmodligen kunna bli >10. Då ska man komma ihåg att den fossila energi som finns kvar har ett EROI på 12-20 och Kanadensisk oljesand så lågt som <5. Så det ser oerhört intressant ut för Seabased.
Värt att notera är också att det är den välrenommerade elekricitetsforskaren Mats Lejon som ligger bakom generatortekniken (Mats L är ABB's fd forskningschef).
Det är faktiskt nästan 2.9 MW snitteffekt för 340 aggregat. Varje aggregat väger 52 ton. Det är 17680 ton installation för 2.9 MW snitteffekt. För att producera lika mycket som en kärnreaktor på 1 GW gör så skulle det krävas 15 stycken parker om 340 aggregat vardera. 5000 vågkraftverk alltså plus de extrakraftverk som krävs för ersättningsenergi när det är våglöst hav eller det ligger is. Det är därför jag inte tror på det här.
Med tanke på den enorma energi som måste ersättas om och när man går ifrån fossilkraft så finns nog bara ett alternativ, kärnkraft. Aleklett säger i sin bok att vi i världen varje dag eldar upp ett 340 meter högt proportionerligt oljefat. Räknar man lite själv är det en kub på ca 230 meter med olja, och ungefär lika mycket kol, varje dag. Dags att börja bygga kärnkraft.
Alternativet är förstås att minska på befolkningen till några hundra miljoner, men det kan ju verka lite negativt, att ha ihjäl människor menar jag.
Tack Micke för bra info!
Det verkar som om varje jätteaggregat har en snitteffekt över tid på dryga 8 KW om 340 stycken producerar 25 miljoner kwh per år. Det är den låga energidensiteten som sänker förnyelsebar energi. Vågaggregat har dock fördelen att de inte massakrerar mängder av fåglar och ger radiostörningar som vindkraftverk gör men annars är tekniken meh. I princip finns det inget annat än kärnenergi och vattenkraft för ett modernt industrisamhälle.
"modernt industrisamhälle" syftar du inte på de senaste 40åren nu, låter inte såååå modernt i mina öron:)
Jaså, är drt Mats Leijon. Coolt.