Industriförbunden inom Svenskt Näringsliv har en kampanjsajt som heter Industripolitiken. Nu finns en riktigt bra artikel med utgångspunkt i en intervju med mig att läsa på websajten.
Gå och läs. Citaten är tillräckligt korrekta.
En viktig poäng är att mycket stora delar av tjänstesamhället, specifikt högutbildade tjänstemän, har industrin som kund. En orsak är outsourcing, där många industrier inte kör allt i egen regi. Ananrs hade vi inte haft i närheten så många tjänsteföretag.
Slår vi bort industribasen, med sina ca 400 000 arbetstillfällen, så försvinner över 800 000 övriga jobb, främst inom tjänstesektorn. Vi kan alltså inte stirra oss blinda på tjänstesamhället. Allt mer avancerad industri, både tekniskt och för att kunna upprätthålla konkurrensförmågan i en globaliserad värld, kräver förstås allt större inslag av tjänstemannayrken – allt från ingenjörer, forskare och utvecklare, till marknadsförare och säljare. Men dessa yrken förutsätter likväl en livskraftig industri. Det handlar också om specialisering, vilket är något som skapar välstånd och utveckling.
Och industrifrågan glöms ofta bort i landsbygdspolitiken. Som påtalas i artikeln så är andelen anställda i industrin större på landsbygden än i stan. Det finns fler anställda på landet inom industri än inom jordbruket, även om både en och annan landsbygdsindustri förstås tillhör livsmedels- eller skogssektorn och är beroende av de areala näringarna.
Oavsett, artikeln hittar ni här.
Tillägg: Ja, det är sommar. Då är det brist på makthavare att intervjua, och då får vi pseudokändisar mer plats i media. Ja, ni kanske tycker det är tjatigt, men det går över till augusti.
11 kommentarer
Detta är en självklarhet för ALLA som arbetar i någorlunda kontakt med verkligheten. De flesta företag idag använder sig av konsulter i någon form. Komplexiteten av alla frågor som måste utredas (delvis drivet av byråkratin inom offentliga myndigheter som på så sätt skapar sitt eget existensberättigande) har lett till att företagen har inte råd eller kan motivera anställda specialister som underutnyttjas delar av tiden utan man fokuserar på vissa delar av verksamheten som ger mest spinoff. Sedan är det också en fråga om flexibiltet när det gäller resursbehovet i förhållande till konjunktur och affärsläge för verksamheten. Förr kunde man ha massor av folk anställda, de gick att flytta runt mellan olika arbetsuppgifter på ett helt annat sätt. Idag går det inte pga specialisering och komplexitet. IT konsulter kan inte sköta maskinoperatörens jobb och vice versa, eller redovisningsexperten för den delen. Eller miljöansvariges.
Att Sverige skulle lyckas exportera tjänster istället för varor baserade på våra råvaror , ja det går såklart men skall vi konkurrera med indiska programmerare måste nog ITfolkets löner ner några snäpp och itne som idag ligga över alla andras. Som exempel. Och många tjänstejobb är väldigt specialiserade för svenska förhållanden och krav. Genus- och jämställdhetspecialister tex 🙂
Så ja, det är en självklarhet för alla utom vänsterblocket där merparten ändå aldrig befunnit sig på Terra Firma utan cirklar i sin egen bana utan kontakt med andra än sina egna.
Jag glömde såklart att skriva att utbildning efter behov är en nyckelkomponent i omställningen men det är egentligen en separat fråga. Vi blir inte rikare bara för att vi utbildar en massa männsikor till saker som inte behövs och inte tillför så mycket värde. Det ser vi också på missmatchningen arbetssökande och arbetsmarknad , även om arbetsgivarna har orimliga förväntningar ibland (fast det har alla 80talister också 🙂 …
"Bönderna odlade linfrön som under vintrarna förädlades till lin. " sommarvikarie får vi hoppas…
Det var en bra artikel. Osignerad. Bursell, kanske?
I augusti torde det väl bli en hel del om din nya bok. Det är bara att hoppas att den får ett gott bemötande och att den får folk att bli lite mindre säkra på att allt fixar sig bara vi anammar anarko-globalism.
Om vi skall få ordning på det här landet och den här världen så tror jag att vi bör börja prata om den anarko-globalism som för närvarande är dominerande ideologi i den här världen, även fast ordet nästintill är okänt. Tror du på anarko-globalism Cornu?
Vad är alternativet? Redan innan du framlägger det kan jag enligt gängse diskurs skälla dig för främlingsfientlig, juche-ideologisk bakåtsträvare.
Juche? Du syftar tydligen på nordkoreansk ideologi.
Det finns två alternativ förutom att bejaka global anarki. Den första är att man försöker få till stånd hållbara ordningar i den globala politiska ekonomin. Den andra är att man accepterar nationalism (eller möjligen europism) som en överlevnadsnödvändighet tills vidare. Finns det inga globala ordningar som garanterar social hållbarhet så måste nationer säkra sin egen hållbarhet. Då kan man inte förtrösta sig på att de internationella anarkiska "ordningarna" skall leverera social hållbarhet.
Graceful degradation. Det är nyckelordet.
Med den ideologiskt stålblå blicken riktad mot ett globalt tusenårsårsrike får man inte bränna alla broar utan se till att behålla fall-back-moder på anständiga nivåer.
Den nationella nivån är (ofta men inte överallt) väl inarbetad och därför lämplig att säkra som fall-back-mode, så att rekylen landar mjukt och "graceful".
Jag tror att det är precis det som Kuckeliku skrev. Vi torde alltså vara överens. Bränn inte de nationella broarna på vägen mot "Imagine"/"Alle-Menschen-werden-Brüder" – utopierna.
du är nära att beröra ett annat bekymmer, dvs att många offentligt anställda har betydligt längre semestrar och kan klappa igen utan bekymmer under juli. Vilka företag har råd att göra det?
Jag vet åtminstone att de statliga verk som jag har att göra med har 35 dagar semester per år – utan att vara I en chefsroll eller ha ålderstillägg. Det kommer utöver detta..
När det gäller export växer tjänster med 8,2% per år de senaste 15 åren enligt Business Sweden. Indien är världsledande i tillväxt men vi tillhör också den absoluta toppen. 2009 motsvarade den 465 miljarder och kul är att den snabbast växande delen är kommunikation data och informationstjänster. Vår tjänsteexport till Indien och Kina växer stort.
Rent anekdotiskt såg jag igår på kvällen lika många människor som läser bloggen vid Rolling Stones 14 On Fire och tidigare på dagen var Stadsgården packad med kryssningsfartyg och alla fick inte plats vid kajerna. Kultur finns mest i större städer och turism är en del i tjänsteexporten. 284 miljarder gav turismen 2013 varav 106 var tjänsteexport. Inte ens summan av all export av järnmalm, järn och stål samt personbilar nådde detta.
Tycker för övrigt att artikeln i industripolitik var givande.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Bra jobbat. Enträgen vinner. Fler och fler får upp ögonen för Cornucopia? och den (oftast) intressanta diskussionen som pågår här.
Situationen i Sverige har paralleler utomlands och det är förvånande hur många människor på vår jord som inte har en aning om vad eller vilka som faktiskt genererar inkomster i ett land eller en bygd. Det kanske vore en idé till en framtida bloggserie?
Vad får Kommun X att gå runt? Vad lever just den här kommunen på? Vilka företag och resurser gör att vi kan importera iPads från Kina och vilka företag och resurser är de ekonomiska motsvarigheterna till att klippa varandras hår och renoverar varandras kök?
Tack för en bra blogg.