Kreditvärderingsinstitutet S&P har fastställt att Argentina nu är statsbankrutt och misslyckats att betala sina skulder, efter förhandlingar igår bröt samman. (Bloomberg)
Argentinas ekonomi är större än Greklands, men skulderna i utländsk valuta är lägre och handlar enligt Bloomberg om 200 miljarder USD. Man misslyckades betala räntan på 13 miljarder av dessa. Greklands euronoterade statsskuld kan liknas vid utländsk valuta, eftersom Grekland inte kan trycka mer på egen hand och betala skulderna med via hyperinflation, medan Argentina kan trycka nya (digitala) pengar och betala räntan på skulder i sin egen valuta.
Världens börser i de asiatiska tidszonerna verkar inte reagera nämnvärt. Nikkei +0.30%, Hang Seng -0.16%, SSE Comp -0.03% och All Ordinaries +0.12%. Den amerikanska S&P 500-terminen är ner 0.4% från de amerikanska börsernas stängning, och sätter väl tonen för börsdagen.
Som vanligt verkar marknaden prisat in den inte helt oväntade statsbankrutten i förväg. Än så länge. Det finns alltid risk för okända dominoeffekter.
21 kommentarer
Du har stavat fel i rubriken
Kuckeliku d eller t har inte stor betydelse för förståelsen. Intressant att ett ganska stort land förklaras i konkurs utan att den heliga Marknaden verkar reagera.
Vänliga hälsningar
Nanotec
@Nanotec
Antalet invånare eller kvadratkilometer spelar väl ingen större roll, man skall se till hur stort landet är rent ekonomiskt och speciellt då sett till hur pass negativt det "egna kapitalet" är (mer korrekt uttryckt hur stora nedskrivningar av statsskulden som kommer göras).
Som sagt har det väl inte kommit som en överraskning, kanske rent av något man räknat med?
Det viktiga i sammanhanget är att hedgefonderna som stämt Argentina till varje pris måste hållas borta från ersättning.
@Gustav
Hur tänkte du nu? Skall man som fordringsägare tappa sin rätt till återbetalning för att man kommer på den "osmakliga" iden att faktiskt kräva tillbaks sina pengar?
Eller menar du att hedgefonderna stämde Argentina på andra grunder än att de lånat ut pengar till dem? Är det ett rättfärdigt krav som de riktat mot Argentina så blir frågeställningen densamma – skall man gå miste om sin rätt för att man kräver sin rätt?
Ja. Hedgefonderna skall inte särbehandlas bara för att de är amerikanska.
@Gustav
Så du menar egentligen att alla skall hållas borta från ersättning?
Ja, det är liksom själva poängen vid en konkurs.
@Gustav
Att man inte skall betala något alls? Jag undrar då var man skall göra av eventuella pengar som blir över vid likvidationen? Skall styrelsen gå på strippklubb för de pengarna eller?
Vem går in som konkursförvaltare när ett land konkar? När ett vanligt företag konkar delas väl det som finns kvar ut enligt någon prioritet till fordringsägarna.
Antar att man inte kan tvångsförsälja delar av ett land för att betala skulder.
@Ardenner Svensson
Det beror ju lite på hul staten är organiserad och hur lagstiftningen ser ut och funkar. Det är långt ifrån säkert att det finns utmätningsbara tillgångar att tala om hos gäldenären av en eller annan anledning.
Notera också att konkursförfarandet är reglerat i lag och denna lag stiftas av landet i fråga. Fordringsägare kan iofs tänka sig att annat lands lag skall gälla, men de har nog ganska magra utsikter att få domstolsbeslut från annat land verkställt (om de nu får en domstol med sig) – iaf i den omfattningen att verkställningen behöver ske hos gäldenären.
Förhoppningsvis blir det väl inte lika illa som 2001:
https://www.youtube.com/watch?v=Zsqa-YHE36A
Jag hörde på radion igår att Argentina har pengarna att betala med, men att de inte vill. Det är ju viss skillnad på det och bankrutt, men jag har inte forskat närmare i vad radioprataren (en nationalekonom med argentinska rötter) menade. Någon som har en förklaring?
@marcus
Utan att gå in på detaljer om hur Argentinska staten är organiserad så kan det vara mycket mer likt (betalningsovilja och bankrutt) än vad man skulle kunna tro. Möjligheten att återfå sina pengar man lånat ut till en stat hänger väldigt mycket på att staten faktiskt återbetalar pengarna frivilligt.
@Anonym
Tack för svaret! Jo, jag misstänkte ju att det var något sådant det skulle bottna i.
Det ryktas att en grupp av argentinska banker kommer att "ta över" skulderna från hedgefonderna. Således ingen statsbankrutt. Vi får se vad som händer.
Nja, nu är det inte en statsbankrutt i sin riktiga bemärkelse, Argentina betalar 99% av sina lån som dom ska. Detta är ett fåtal obligationer som ägs av ett litet gäng hedgefonder som inte vill gå med på ett ackord. Visst kan kan det påverka Argentinas möjligheter att låna upp specifikt från USA. Men internationellt är inte påverkan stor. Argentina lånar till största del från Kina nu mera.
@skies
Jo det låter ju "lugnande" – betalas skulderna som de skall under förutsättning att fordringsägarna går med på ackord (=accepterande av lägre belopp som återbetalning)? I så fall så är väl inte skillnaden så drastisk.
Är det å andra sidan så att bara vissa fordringsägare tvingas på ackord så är det ju också illa. Jag tycker inte det verkar okej att särbehandla fordringsägare sådär.
…ännu en västerlänskt försök att socialt och ekonomiskt destabilisera ett land i tredje världen genom en medial propaganda attack…så otroligt upphetsande *gäsp*
Få se nu…
1) Argentina har varit svarlistad hos IMF (Internationella Maffia Förbundet) sedan länge
2) Man skiter i att betala ockerlånen som hedge gamarna gav när en illegal militärmakt skuldsatt e landet efter en militärkupp finanserat av samma gamar.
Visst kan detta påverka börsen negativt på kort sikt men den återhämtar sig snabbt när sedelpresserna går varma.
Bra gjort, betala inte!
@HejHopp
Vari ligger ockret i lånen som hedgefonderna gav?