Även om gårdagen var Årets Varmaste Dag ™, så går sommarlovet mot sitt slut och antagningsbeskeden till högre utbildning, med tillhörande panik över studentbostad, börjar rinna in. Söndercurlade 90-talister gråter sina ögon röda och får sina föräldrar att pantsätta bostaden och ta upp lån för att köpa en central liggbar lägenhet åt den lille lintotten, som ska läsa framtidsämnet intersektionell genusvetenskap på Södertörns högskola. Men det finns billigare alternativ, om man nu ska öppna plånboken.
Den billigaste ettan i Stockholms kommun är just nu enligt Booli en lägenhet för 995 000:- SEK i Hässelby och månadskostnaden landar, inklusive drift på 5 726:- SEK i månaden. Mycket pengar för lintottens boende.
Mitt förslag till alternativ är att köpa en husbil till lintotten istället.
För ca 585 000:- kan man få en ny tvåbädds husbil (jag slängde på 10 000:- priset för en dold fastbultad säkerhetsbox för värdeföremål som bärbar dator etc, och någon solpanel för laddning av batterierna under iaf sommarhalvåret), med inbyggt förråd, toalett, dusch, pentry, matbord och fyra matplatser, cykelställ och en bil på köpet. Eftersom päronen tar lån på sin bostad, så är räntan med 3-månaders rörlig oprutad ränta hos SBAB 2.38% och månadskostnaden blir endast 1190:- SEK.
Nu tillkommer det en del andra kostnader, som uppvärmning (diesel?) vintertid, gasol (?) till köket, tömning av gråvattentanken, påfyllning av nytt vatten etc. Samt parkering. Det senare löser man genom att t ex parkera på gratisställen som köpladeparkeringar (IKEA! – billig frukost, lunch, middag och dessutom toaletter). Säg att värme, gråvatten, vatten etc går på 810:- SEK i månaden. Jag gissar att det är billigare. Odlar man dessutom kontakter på rätt sätt kan man säkert hitta någonstans att koppla in en elsladd för gratis uppvärmning, åtminstone periodvis.
Dock har man ju ingen tvättmaskin, så en maskin i 40 grader i veckan (fyra ggr i månaden) går på 400:- SEK per månad, och borde räcka för en student. Om man inte helt sonika tar bostaden hem till päronen för nyttjande av tvättmaskin etc.
För att få duscha på riktigt köper man ett årskort i någon simhall. Jag känner inte till Stockholms simhallar tillräckligt bra, men i Göteborg har man t ex Åbybadet för 100:- SEK i månaden. Därtill gratis parkering dygnet runt utanför Åbybadet.
Så månadskostnaden för ett extremt flexibelt studentboende blir 1190+810+400+100=2500:- SEK.
Internet ordnar sig förstås via trådlöst bredband. Därtill kan man alltid WiFi-snylta och streama Netflix om man parkerar rätt, t ex utanför någon McDonalds eller 7-Eleven (Shell) med gratis WiFi.
Husbilen är mer än tillräckligt rymlig och komfortabel som permanentbostad för en och med fyra sittplatser (plus sängarna) kan man lätt ha över vännerna för för- eller efterfest.
Fördelarna är många. Ska man sommarjobba någonstans kan man ta med sig bostaden, så somamrjobb hindras inte av bostadstillgången. Annars kan den stå hemma hos föräldrarna sommartid. Ska man på fest/gasque1./sittning, kan man ta med sig bostaden och parkera den i anslutning till detta och har krypavstånd hem. Mycket liggbart med så nära festlokalen om det är vad man fokuserar på.
Semestern löser sig också, och behöver man komma undan för råplugg inför tenta kan man köra till lämplig plats där man kan få plugga ostört, med fin naturutsikt.
Och nej, man blir inte trailer park trash för detta.
1. Gasque betyder sittning på Chalmers. Kanske på andra platser också.
15 kommentarer
Jag har tittat på liknande lösning i Jönköping. Där kostar en etta ungefär 400000, men i Nässjö fyra mil bort kostar det knappt hälften. Tyvärr är kollektivtrafiken mellan Nässjö och Jönköping extremt dålig.
Fast din tid är inte gratis även om du är student. Dessutom har en husbil betydligt kortare ekonomisk livslängd (säg 20 år) än en lägenhet (minst 50 år). För övrigt så behöver du körkort vilket är dyrare och svårare idag än någonsin tidigare och är inget man gör några veckor innan skolstarten. Det är svårt att laga mat i en liten husbil vilket leder till dyrare halvfabrikat. De husbilar jag varit i har haft ytterst begränsade skrivbord – ett riktigt skrivbord är nödvändigt för att kunna studera.
Är man såpass driftig så kan man lika gärna gå till någon lämplig tomtägare och t.ex. byta arbetet att bygga ett Attefallshus mot att få bo där under utbildningen. Kostnad: noll. Arbetsinsats: typ 3 månader.
Gnäll.
Ramen-nudlar kostar väl 5:95 och är lika enkelt att laga i en husbil som i ett trendigt designkök för en halv miljon.
Körkort skaffar man redan året man går 2:an – 3:an i gymnasiet, dvs när man fyllt 18.
I övrigt vad gäller mat, få 18-åringar som lagar avancerad mat. Koka nudlar eller pasta går utmärkt i en husbil. Dessutom kan man ha en grill och ställa ute om man vill grilla.
Bordet i husbilen duger gott för att studera.
Eller står studerar man på skolan, vilket man har tillgång till 24/7 med passerkort, där det finns toa och sådana saker.. 🙂
Körkort om man övningsskör mycket samt sköter teorin på egen hand med de hjälpmedel som finns tillgängliga överallt på webben = körkort för 5000kr ungefär. Jag gjorde så för 2 år sen själv och det var inte ens svårt. Fattar ärligt talat inte varför ett körkort ska kosta 20k eller mer som det basuneras ut lite överallt. Alla har vi ju föräldrar/vänner med körkort som man kan övningssköra med. (har man inga föräldrar/vänner så kan det ju dock bli rätt mkt svårare men då skulle jag försöka annonsera efter någon som har tid övers och övningssköra med denna mot en lägre kostnad, går garanterat att finna en massa vettigt folk att göra detta med.)
@Alexander A
Så hippa föräldrar sänker sig nog inte till att hålla på och åka omkring med lintotten för att körkortet skall bli billigare. Man får nog slänga på 20tkr för körkortet, men det har de väl redan betalat för att lintotten skulle ha sitt körkort på 18års-dagen (om det nu inte är så att körkort är aldeles ute på söder).
Varför ha toa när man kan bajsa ute på parkeringen? Onödig bekvämlighet helt klart…
Bra idé!
Studerar gör man bäst i biblioteket, sitta hemma blir lätt lite slött.
På sommaren tar man sen husbilen till Norge och vips så var den bilen finansierad.
Vad är felet med en husvagn? Betydligt billigare. Och ja, alla kan lära sig köra med släp.
En annan idé är ju att hyra en husbåt. Dels mer utrymme och billigare driftkostnad. Dock är jag inte helt bekant med vilka regler som gäller i Stockholm. I Berlin där jag bodde för ett tag sen var det inga som helst problem, både billigt och mysigt.
Borde inte avskrivning på husbilen vara med i kalkylen?
Södertörns högskola ligger inte i Stockholms kommun, utan i ghettot Flemingsberg i Huddinge kommun, där kan man köpa en etta för 850 papp + 1800 i månadskostnad.
En husbil minskar ju ganska rejält i värde, men å andra sidan kan man köpa en uråldrig om den ändå bara ska stå på samma ställe…
Får man verkligen ställa upp en husbil var som helst utan att få böter eller bli ivägjagad?
Vissa kyrkor upplåter sina parkeringar till EU-migranternas husbilar gratis.
Skaffa en rumänsk registreringsskylt bara och en pikant brytning.