Dags för lite äkta, mysigt, icke-ironiskt fredagsmys. Jag kan konstatera att ominstallationen av min dator gick utmärkt, eller åtminstone resultatet av ominstallationen. Datorn uppför sig nu som den ska och jag har inte sett av ett enda spinning color-wheel of hate.
Det fördes fram teorier om att hårddisken skulle vara sönder, men jag har mätt hårddiskprestanda mellan min ominstallerade early 2011 Macbook Pro med OSX Mavericks 10.9 och en annan early 2011, med samma hårdvaruspecar men OSX Snow Leopard 10.6. Benchmarks är nästan identiska, rent av något snabbare för min dator med OSX Mavericks än med Snow Leopard. Kan bero på åldern på installationen, möjligen, eller så är Mavericks faktiskt snabbare.
Även nätverksbaserad backup via Time Machine fungerar nu smärtfritt och tar bara någon minut. Tidigare kunde det ta dagar, och det var anledningen till att jag behövde göra en ny, fräsch backup innan ominstallationen.
Så vad var anledningen till att min dator var oanvändbar?
Svaret ligger antagligen i alla uppgraderingar. Snow Leopard -> Lion -> Mountain Lion -> Mavericks. Erfarenheten här måste vara att alltid göra en komplett backup, och installera en ren installation istället för en uppgradering.
Min dator känns nu som helt ny och här sparar jag alltså ett femsiffrigt belopp på att inte behöva skaffa ny dator. Bara en sådan sak som att om jag klickar på en applikation, så startar den direkt, och jag behöver inte vänta fem minuter. Jag kan klicka på menyer utan att få en spinning color-wheel of hate. Till och med Apples Mail fungerar för första gången sedan jag uppgraderade till Mavericks, och nya mail kommer direkt, och mail hanterade på iPrylar raderas, flyttas eller uppdateras korrekt på datorn. Helt fantastiskt!
Riktigt trevligt fredagsmys på er! Ska bara lyckas släppa datorn själv, men den är så fascinerande snabb nu att jag inte vet hur …
27 kommentarer
Trevligt! Trodde faktiskt man skulle slippa ominstallationer när jag gick över från PC/Windows till Mac, men så kanske inte är fallet. Dock känns den ändå fortfarande som ny trots att den är nästan fyra år gammal nu. Har förvisso slutat uppgradera Mac OS då det bara verkar göra allt långsammare.
Avvaktar nog minst till Apple släpper något med Intels Skylake, man vill ju att det ska märkas lite när man uppgraderar.
För att citera dig själv: "Definitionen av idioti är nämligen att upprepa något som redan provats, och förvänta sig ett annat resultat."
När byter du OS? 😀
Jag har aldrig provat ominstallation förr, och det fungerade uppenbarligen utmärkt.
Jag byter inte OS, har för mycket programvaror och ekosystem som skulle behövas förpassas på soptippen.
När jag satt med Windows 98 en gång i tiden installerade jag om datorn minst en gång i månaden… Min hårddiskbestyckade Amiga installerade jag aldrig om och den fungerade som en dröm. Min C64/C128 blev i princip "ominstallerad" varje gång man slog på strömbrytaren och hade mycket prediktivt beteende.
Du kommer dessutom att få njuta av fler ändring i år verkar det som…
http://www.idg.se/2.1085/1.559284/apples-kommande-omdesign-av-os-x-ar-den-storsta-hittills
Verkar mest vara kosmetiska ändringar: "Apple is keeping iOS as iOS and OS X as OS X. The convergence will solely surround feature parity that makes sense and aesthetics". http://9to5mac.com/2014/05/01/os-x-10-10-focus-planned-for-wwdc-ios-8-features-pushed-to-ios-8-1-new-apple-tv-os-in-the-works/
Och ominstallation är inte precis smärtfritt. Räkna med en dag innan man är tillbaks till en någorlunda fungerande miljö igen, sen blir det alltid en massa saker som man får ta efter hand. Så åtminstone jag drar mig för det om det inte är alldeles nödvändigt.
@Stefan
På Amiga låg ju operativsystemet i ett ROM chip och för att uppgradera fick rent fysiskt byta chippet. En övning jag gjorde som liten grabb f.ö. 🙂
Det var en annan värld och Amigan var långt före sin tid.
När jag hade datorkunskap så var man på min skola övertygad om att Amiga var framtiden och det datorsystem som skulle utklassa både Apple och Windows. Kanske allt för många missade något?
Ägaren till Commodore, mr Gould, påstods resa världen runt i företagsjeten och den som var ansvarig ( glömt namnet ) var inkompetent och företagets försäljare ansåg att det inte var fint nog att sälja en "speldator" utan försökte sälja IBM kopior som kontorsdatorer. Det senare fungerade inte särskilt bra utan gjorde bara slut på de goda inkomsterna från Amigan.
Utvecklingen av Amigan var tydligen också blockerad, anpassades aldrig till en PC-skärm utan hölls låst till TV-skärm med max 40 läsbara tecken per rad.
Företaget Commodores skötsel verkade helt obegriplig.
@Åke
Om Commodore hade skötts professionellt och utnyttjat det faktum att man hade flera års försprång så hade utvecklingen varit längre fram idag.
Istället fick monopolisterna på Microsoft ta på sig ledartröjan. Och så blev det Windows som egentligen har utvecklats ganska lite under lång tid (har mest gynnats av landvinningarna på hårdvarusidan).
Vilka avgörande skillnader finns t.ex. i Word på Windows 95 och Word på Windows 8, 19 år senare? Jämför med den fantastiska utvecklingen föregående period (1976) då det varken fanns mus, typsnitt eller färggrafik…
@Björn: Amigans OS låg inte på ett ROM. Det var Kickstart som låg på ROM som såg till att boota upp AmigaOS. Själva OS:et låg på diskett eller på hårddisk. Aldrig haft ett så bra fungerande OS. Mycket av dagens självklarheter får vi dock tacka en svensk uppfinnare för, Håkan Lans.
En annan sak man kan göra är att köpa en SSD och byta ut sin hårddisk (mycket lätt) och få ytterligare några års livslängd! 🙂
Min bärbara PC känns typ dubbelt så snabb sen jag satt in en SSD istället, aldrig mer en vanlig disk
SSD är väldigt snabb i början, men blir senare långsammare då den måste börja att fysiskt radera innan den skriver nytt. Så i början blir den blixtsnabb, men senare när hela disken är skriven en gång allt långsammare. SSD-diskar bör vara rejält överdimensionerade om man skall bibehålla hastigheten, för när den raderar så raderar den en hel "rad", och om inte det går direkt så blir det en massa omstuvningar vilket tar tid.
Man måste komma ihåg att köra mjukvaran man får med SSD-diskar om ändrar på hur swapfiler m.m. ändras. Sen skall man inte fylla den till max. Annars förstörs disken i förtid vilket hände mig med en disk som förbrukades på c:a 2 år.
Ajdå, kanske bör rensa lite på min snart tre år gamla 64 GB SSD som ständigt lever med ett par 100 MB ledigt… Håller annars med om att datorn får ett nytt liv! Min Macbook late 2006 känns fortfarande inte allt för gammal (så länge man inte försöker spela HD-material från SVT-play eller liknande :/ )
Anledningen till detta omflyttande är just att det är en begränsad livslängd på antalet skrivningar. Därför håller disken på att jämna ut skrivningarna så att de hela tiden hamnar på olika ställen, statistiskt sett. När maxantalet skrivningar är uppnått dör den delen, permanent.
Datorn har skrivit 7.7 TB och läst 11.6 TB på min 120GB disk
antalet "Work hours" är 2 år och 2 månader och den ska hålla tills September 2021
Och den känns fortfarande blixtsnabb..
Tydligen har mac samma problem som wintel, dvs datorn beckar ihop efter några år.
Hur är det med linux, åldras datorn med större värdighet under det operativet?
Såvitt jag vet kan man ha en linuxburk gående i månader utan att den behöver ombootas.
Det gäller verkligen inte wintel. Ok, det är två olika problemställningar, men närliggande.
Inte upplevt "becka ihop" problemet med win7. Dock får man fortfarande starta om datorn ca en gång i veckan för fullgod funktionalitet.
Angående Linux. Hälsade på föräldrarna nyligen för att fira en födelsedag. I samma veva visade sig Vistadatorn (Hp från 2008 med celeronprocessor) ha slöat ihop rejält, ominstallation med efterföljande uppdateringar gav inte ett acceptabelt resultat varför ett försök gjordes med Lubuntu (linux light dist). Och dra åt skogen vilken skillnad. Bootar på <15s, surfa fungerar utmärkt och ordbehandlaren är tillräcklig för enklare uppgifter. Givetvis inte ett alternativ för yrkesmässigt/proffesionellt bruk precis som Cornu förtydligat tidigare men för att väcka liv i en gammal hemdator som primärt används för surf blev jag mycket positivt överraskad. Rekommenderas. Och ja, installationen kan göras av vem som helst med lite datorvana och GUI:na är intuitiva nu för tiden och inget man behöver rädas.
Microsoft har ett problem med sin algoritm för uppdateringar. (Hoppas de har löst det?)
Läs mera här: http://arstechnica.com/information-technology/2013/12/exponential-algorithm-making-windows-xp-miserable-could-be-fixed/
Min gamla Vistadator tar nu 5 minuter (tog 30 sekunder när den var ny) efter att strömmen slagits på innan den blir användbar. Bootar jag Ubuntu från en extern disk via USB är jag upp på banan inom 30 sekunder. Förmodligen ligger det information om gammalt skräp kvar i Vista någonstans från gamla installationer som den letar efter varje gång den startar för att på så sätt slippa göra det och verka snabb när man vill starta något. Vill man slöa ner den ytterligare kan man sätta i en USB-sticka och konfa den som cache (vitsen med det är att det skall gå snabbare).
Fredagsmys 🙂
Det är klart att vi alla gläds och myser åt att Cornu nu har en bra och produktiv arbetsmiljö igen. Det är ju därför vi är här, eller hur, för att ta del och debattera. Åtminstone jag uppskattar detta fredagsmys efter att ha slitit en hel dag med renovering av en lägenhet, ledbruten, men slipper se på TV:n som jag olyckligtvis hör i bakgrunden, och som kanske fördunklar mina tankar mer än ölen vid min sida.
Öh. Öh. Grattis! Ha den äran!
Windows update lyckades här med. 😉
På Linux-sajter är kommentarer om uppdateringar vanliga. Ofta någon, som uppgraderar OS och programvara, som uppgraderats tidigare. Eller: Jag har version 12 och vill uppgradera till version 20. Kan jag uppgradera till 15 och sedan till 18 innan jag uppgraderar till 20?
Frågorna helt förståeliga då man, om man vill, kan göra så mycket ändringar i Linux
Svaren brukar alltid vara: gör en helt ny installation.
Jag har aldrig gjort uppgraderingar utan i stället ominstallationer och har sluppit krångel.
Men jag har ibland svurit över bristande anteckningar om vad jag lagt till eller ändrat.
Min rekommendation: En anteckningsbok, en vass penna och nyinstallation när ny version släpps ( i regel var sjätte månad ).