Det tjatas en massa om den svenska arbetslösheten, men den svenska sysselsättningsgraden (eng employment rate) ligger i toppklass. Sverige har i själva verket EU:s högsta sysselsättningsgrad enligt Eurostat (tabell tsdec420). Bara de lite mer intelligenta EES-länderna, har förstås ännu högre sysselsättningsgrad.
I hela EU (EU-27) är sysselsättningsgraden 68.5% och i Eurozonen (EU-18) är den endast 68. Något för underbegåvade euroförespråkare att fundera över. Speciellt som EES-länderna Norge, Island och Schweiz alla har högre sysselssättningsgrad än hela EU, inklusive Sverige. Även Storbritannien, med sin egna valuta ligger i toppskiktet, med 74.2%, liksom Danmark med 75.4%. Danmark har dock peggat danska kronan mot euron, men har åtminstone en egen ränta.
Sverige ligger dock allra bäst till i hela EU med en sysselsättningsgrad på hela 79.4% år 2012.
Graf nedan.
Sysselsättningsgrad i EU och EES år 2012. Källa: Eurostat. |
2012 är det senaste året som Eurostat levererar data för.
Man kan kritisera alliansregimen för mycket, men det kommer alltid finnas anekdotiska exempel på människor som är arbetslösa. Men med europeiska mått så kan man inte säga att regimen Borg/Reinfeldt kunde presterat bättre, om man ignorerar landets övriga problem.
Det är förstås orealistiskt att man ska kunna klå EES-länderna, som inte har EU som blytungt sänke, utan t ex kan stödja det egna näringslivet via tullar. Vill oppositionen att vi ska få ännu högre sysselsättningsgrad föreslår de rimligtvis att vi går ur EU.
52 kommentarer
Stoppa pressarna!
Våran regenring gör ett bra jobb.
Ljuger sossarna?
Ja.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Nja tilläggas bör ju vara att de som räknas som sysselsatt enbart behöver jobba en timme i veckan. Otrygga anställningar med få arbetstimmar har ökat. Det är fler räknat som procent av den arbetsföra befolkningen som inte är sysselsatta än under sossarna. De högproduktiva jobben inom industri och forskning har minskat medans dessa jobb ersatts av fler anställda inom lågproduktiv tjänstenäring. Tilläggas bör vara att av den kvinnliga populationen i mer eller mindre hela EU är har den äldre generationen i betydligt högre grad hemmafruar än i Norden. Rensar du statistiken från sådana faktorer ligger vi ungefär i mitten.
Jag har visat fakta. Visa dina påståenden med fakta, annars är det bara löst tyckande och åsikter.
Tänker inte ge mig in i någon debatt här. Men fakta och statistik är inte samma sak.
"Det finns tre sorters lögner: Lögn, förbannad lögn och statistik"
Jag är dock för lat för att plocka fram statistik för att bekräfta min egen lögn..
Måste dock tillägga att jag håller med om en sak, Sossarna ljuger. Precis som "alla" andra politiker.
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/den-dolda-arbetslosheten-okar_3305824.svd
Samtidigt blir vi 100 000+ fler om året. Att endast 5000 fler inte är i arbete trots detta får nog ses som en bedrift.
Är inte 3 av 4 oppositionspartiet emot EU?
Hur låg vi till i den här mätningen innan den nuvarande regeringen tillträdde? Tror Sverige länge har legat i toppen…
När regimen Borg tillträdde 2006 låg vi på andra plats, Danmark låg högre. Idag har Danmark tappat några positioner, vilket är rimligt med tanke på kraschad bostadsbubbla och kraschade banker. Sverige lär följa efter.
Sysselsättningsgraden har alltid varit hög i Sverige.
Detta eftersom våra kvinnor sysselsätts med det som andra länders kvinnor gör , men i offentlig regi!
Där för är detta inget bra mått. Arbetslöshet är robustare.
Men väldigt snygg och talande statistik. bra jobb!
Tycker inte jag!
Sysselsättningen är viktig eftersom det är den som ger oss resurser.
I USAs statistik så brukar en del förklaras med att antalet utanför sysselsättningen/arbetslösa varierar med hur svårt det är att få jobb-hepp!
Stenpåsten:
Arbetslösheten njaee!!
FAS3 är nu uppe i 1% av arbetslösa eller typ 0,5% av 'i arbetskraften', MEN får enl. direktiv INTE räknas som arbetslösa.
Fuskar Sverige mer än övriga EU med statistiken?
Njaee kolla AF som kör databas, kolla SCB som kör frågeformulär och databas.
Uttag av pension i förtid har ökat, en pensionär kan INTE räknas som arbetslös MEN sysselsatt.
En pensionär som räknas som 'ej i arbetskraften', så en 'INTE i arbetskraften' kan räknas som sysselsatt.
Pratar vi 80% så är det 20-64
Pratar vi 65% så är det 15-74.
Knepiga äro herrens vägar.
MEN Sverige har alltid legat högt och kanske högst då vi hade högsta skatten, Pomperipossa ni vett.
Corny påpekar utmärkta siffror men likt förbaskat har vi kanske den högsta fattigdomen i EU . . ja av någotsånär respektabla länder.
A-kassan är nu lägre än Soss , i städerna !!
Cornu, jag försöker förstå dina anti EU argument. Verkligen. Men det är inte lätt. Högerdårar som vill att Sverige skall ut brukar antingen vara libertarianer eller extrem-nationalister. Libertarianen säger att ute ur EU skulle Sverige kunna bli ett totalöppet frihandelsparadis utan några tullar alls. Praktiskt skulle det bli självmord eftersom inget annat land i världen spelar ett sådant spel men enligt libe-teoren skall det tydlgien löna sig att avskaffa alla tullar unilateralt. Fan trot.
Extremnationalisten tycker (liksom extremvänstern) tvärtom. Utanför EU skulle Sverige kunna höja sina tullar och skydda inhemsk produktion av vad det nu är man för stunden vill skydda. Detta skulle då enligt extremistideologerna på något sätt gynna svensk industri. En konsekvent sådan politik skulle troligtvis tvinga fram ett brytande med WTO och i vilket fall resultera i att våra handelpartners runt om i världen skulle ge igen med samma mynt. Kraftig självspäking tror ju jag.
Du är vad man kan anta inget dera. Men du är för en Norsk-Schweizisk lösning för Sverige Och varför inte. Det skulle säkert kunna funka. Men dessa länder är både med i WTO och i den gemensamma marknaden. I WTO har dom ganska lite inflytande emedan EU är en av de stora spelarna. I den inre marknaden har dom nästan ingenting att säga till om. Så anta att Sverige lämnar EU, hur hade du tänkt att Sveige skulle kunna höja tullar och på vilka områden? Jordbruksprodukter är förstås givet.
Nulli secundus
Som EES-land är "medlemsavgiften" betydligt lägre, och Sverige kan spara upp till 30 miljarder, netto. Bara det är 30 000 inhemska jobb om pengarna sätts i arbete inom landet. Därtill kan vi skydda nödvändigt lokala geografiskt knutna näringar som jordbruk, infrastruktur mm. Det är klart att vi får högre sysselsättning när t ex bara svenska bolag får bygga våra skattefinansierade infrastrukturprojekt, som idag inte ger full svensk sysselssättning när de går utomlands.
Hej, var är det för resonemang…? Tror du Skanska håller med, de har ju stora kunder i Europa som kanske tappar intresset för att ha en svansk byggherre för sina sjukhus?
Lägre medlemsavgift men inte heller något återflöde (runt 11 miljarder har jag för mig). Men inte heler ngt som helst inflytande över politiken. För ett exportland som Sverige kan det väl nte vara bra att inte sitta med när EU standardisering sätts? Om man stänger svensk upphandling får man räkna med att ulandet stänger sin. Tveksamt om det går att vara med i EES och samtidigt stänga upphandlingen över det sk tröskelvärdet. Men anta att det går. Det är en marknad på 3600 miljarder kronor (2008) som Svenska företag skulle gå miste om att få vara med och buda på.
Undrar dock fortfarande hur du tänker dig att tullhöjningarna skulle gå till? Är man medlem i EES får man vackert acceptera frihandel inom EU-EES. WTO ger en viss flexibilitet, inte minst på jordbrukssidan, men som i-land har Sverige nära 0 tullar på de flesta industrivaror.
Nulli secundus
Norge och Schweiz har massor med tullar och begränsningar och det är en myt att man förlorar på "avsaknad av inflytande" inom EU. EES-länderna ligger i topp sysselsättningsmässigt, vilket visar att det bevisligen går utmärkt att vara friare och "utan inflytande".
För övrig är Norge vår största handelspartner, inte EU. Vi är rent av nettoimportörer från EU, dvs förlorar på medlemskapet.
Sverige har haft negativ handelsbalans med EU sedan 2001:
http://cornucopia.cornubot.se/2012/07/sverige-har-haft-negativ-handelsbalans.html
En del fattar dock inte när de är blåsta – vi betalar störst nettomedlemsavgift per capita och förlorar dessutom på handeln med EU…
Din syn på internationell handel förvånar. Känns lite gammal. 1700-tal typ.
Norge har inga tullar gentemot EU inom de områden som täcks av EES-avtalet. Offentlig upphandling ingår vilket definitivt gör att ditt lilla scenario ovan haltar. Det går inte att å ena sidan vara med i EES och å andra sidan stänga ute företag från övriga EES från att vara med och buda på upphanlingar över brytgränsen.
Norge har tullar på varor som ligger utanför EES-avtalet vilket främst är jordbruksprodukter. Gynnar det Norge? Har inte en aning men jag vet att det gynnar svenska snabbköp i norra Bohuslän.
Jag förstår inte vad du menar med att det är en myt att man förlorar på avsaknad av inflytande inom EU. Det låter lite naivt. Antar att varken Frankrike eller UK visste om det när de tävlade om vem som skulle få kommissionärsposten för Inre Marknaden och Tjänster. Man skulle ju annars lätt kunna tro att det skulle vara viktigt för ett land med en betydande finansiell sektor att ha en landsman som chef för den del av Kommissionen som är ansvarig för finansiella tjänster.
Hög sysselsättning i Norge och Schweiz är säkert ett bra mått på ngt men slutsatsen att det därmed betyder att det är bättre att inte vara med i EU än att vara med känns lite väl svag för att komma från en chalmerist.
Annars är det uppfriskande med en svensk EU-motståndare som vill ha mer jordbruksprotektionism! Ovanligt men kul.
Nulli secundus
Hur mycket inflytande har vi EUEU? Går Sveriges eufrälse dina och mina ärenden? Tror du att skatten du betalar går till det du tror är bäst?
Vad skrev nu C? Jo vissa fattar inte när de är lurade. Typ sju miljoner svenskar som dag ut och dag in pungslås på nästan hela deras värv.
Bra mycket mer inflytande än om vi inte är med. Vem lurar vem? Den som skriker "varg" när han ser en dvärgpudel och sedan viftar undan argument med att "se den har ju vassa tänder".
Nej hörni EU-hysterikor, ni får allt plocka fram lite riktiga argument baserade på fakta om det skall bita.
Nulli secundus
sysselsättning macht frei
är något bra är det pga politikerna, går något dåligt är det deras fel.
tack politiker.
Lyckas inte hitta tillräckligt lång tidsserie hos SCB, men har du siffror som visar att svensk sysselsättning har sjunkit sedan EU-inträdet?
Sysselsättningsgrad inkluderar väl mig(som sitter och söker ett par jobb om dagen på aktivitetsbidrag)?
Det finns tre sorts lögner: lögner, förbannade lögner samt statistik.
Caca till den som först listar ut citatets upphovsman!
Går ej!
Ingen som vet.
Äru nöjd?
Njae Knowunknown statistik är statistik.
Men däremot skit in skit ut.
Off topic :
Dagens Idiotier har en störtskön artikel om amorteringskulturen idag. I det rådande intensiva diskussionsklimatet angående amorteringar bisar det sig att andelen som amorterar SJUNKER jämfört med förra året.
En bankrepresentant förkunnar smått genialiskt att det inte är något att oroa sig över, minskningen är så liten (-2 procentenheter). Hoppas inte artikeln ligger framme i Riksbankens direktion, Ingves skulle få hjärnblödning om han såg den.
Glöm inte att detta i många länder är en skattefråga.
I t ex Tyskland så beräknas skatten för gifta par tillsammans – det lönar sig knappt alltså för båda att jobba. Det är bättre om mannen jobbar och tjänar bra och skattar lite och mamman går hemma och tar hand om barnen.
Det var väl något sådant du förespråkade Cornu i ett inlägg där du raljerade över dagishysterin?
Jupp. Är man egen företagare med AB kan man dock lösa sambeskattningen även i Sverige, genom att betala ut lön åt sin respektive.
Finns regler för sånt.
Skatteverket säger ajabaja och lägger på skattepålägg så det skriker om det om det visar sig att du betalar ut en omarknadsmässig lön.
Det är alltså strängeligen förbjudet att anställa en nära anhörig (gifta eller sambo med barn) och
1. Betala ut lön för arbete som inte utförs.
2. Betala ut för hög lön för arbete som utförs (att t ex betala ut 33.000 kr/månad till en maka för 3-4 timmars städning per vecka).
Jag ser att du använder åldersintervallet 20 – 64 år, vilket är helt okej. Om man ska vara petig så är Schweiz inte med i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES), som innefattar de 28 EU-länderna plus tre utav de fyra Efta-länderna.
I tabell tgs00102 redovisas ”Employment rate” (20 – 64 år) för NUTS 2 regioner. Åland seglar faktiskt in på en klar förstaplats 2012 med 86,4 %, följt av Zentralschweiz 84,3 % och Zürich 84,0 %.
NUTS 2 region syftar alltså inte på pungen:)
@gruelse
Vilket visar att Ålänningarna sköter sina egna skepp på egna varv bättre än de tog hand om vårt.
Svårt segla utan dyvika…
Åland är ett grymt framgångsrikt ställe. Dessutom med i EU. Undrar om Sverige skulle kunna gå med i Åland?
Nulli secundus
Åland är INTE EU, därför taxfree.
Man frå taxree när man far utomlands, inte till Tyskland, Tyskland är bara billigt.
@Nils Lindholm
Åland tillhör finland, finland är medlemmar i EU. Möjligheten till taxfree är ett inslag av EU's inkonsekventa mängd av undantag till höger och vänster (för att lyckas få ihop någon slags sammanhållning).
Sysselsättningsgraden har nog försämrats mer av massinvandringen än av medlemskapet. Tullar 20-100 procent på alla livsmedel och stoppade jordbrukssubventioner skulle ge en mängd fördelar utöver sysselsättning. Tullar mer allmänt är nog inte realistiskt. Det finns mycket sånt redan idag och en del av av detta försvinner med det planerade avtalet med USA. Kollapsen kommer mer plötsligt med tullfrihet. Samtidigt blir välståndet högre till dess. Så det är en svår kompromiss och man vet inte riktigt vad som ger vad. Livsmedelstullar med ett avslut med EU är i varje fall klockrent rätt. Liksom ingen massinvandring.
2006 var sysselsättningsgraden på samma nivå som nu. Då tyckte M att vi hade massarbetslöshet och ett enormt utanförskap………… ALLA politiker är löngnare.
Eftersom hemmafruar inte räknas som sysselsatta blir statistiken missvisande.
Jag skattar, alltså är jag.
Kanske:
Taxit ergo sum.
(Synd att verbböjningarna är borta i svenskan.)
@kgb35
"(Synd att verbböjningarna är borta i svenskan.)"
Ja så till den grad att de som försöker skriva gammaldags går snett i böjningsformerna. Även böjningsformerna på substantiven var användbara då man ju kunde vara lite mer fri i meningsbyggnaden (mig veterligen har inte verbböjningarna utnyttjats helt i svenska eller germanska språk som de gjorts i latin).
Moventia:
Det sägs att pensionerna höjs om många arbetar i Sverige. Men de sjunker ju nästan varje år? Var ligger felet?
Unknow, jag brukar dra den om pensionsspärren då det tas upp om FR:s förträfflighet, det betalas in för lite.
Antingen är det för få som jobbar eller då har dom för dålig lön.
Det ÄR ju det som är orsaken.
Alltså för få som jobbar . . . på riktigt, tydligen Mååånga som jobbar minst en timma i veckan, eller för dåliga löner, den totala lönemängden är för låg = utslag på 10% i arbetsgivaravgiften.
Lätt som en plätt.
Vad räknas som sysselsättning? Jobb, studier o FAS3?
Reymar:
Minst 1-timma betalt i VECKAN.
I Sverige är det inte olagligt att betala 1kr i timman, SÅVIDA du inte har ett avtal om annat, då blir det avtalsbrott.
Där ser man, större befolkning innebär inte högre sysselsättningsgrad – Annie Lööf och pissliberalerna failar igen!