Svenska ungdomar är bland de i EU och Europa, som flyttar hemifrån i yngst ålder, trots tjatet om bostadsbrist. Om man skjuter upp flytten till efter man avklarat högre studier direkt efter gymnasiet kan man använda studielån för att bygga upp en kontantinsats för en första egen bostad vid 23 – 24 års ålder.
Procent som bor kvar hemma i åldern
18 – 25 och 25 – 34 inom EU. |
Bara några få procent av svenskarna bor fortfarande kvar hos föräldrarna efter 25 års ålder. I åldern 25 – 34 bor endast 4.1% kvar hos föräldrarna , medan hela 58.8% flyttar redan innan 25 års ålder.
I andra ändan hittar vi t ex Kroatien, där 93.5% bor kvar hos föräldrarna upp till 25 års ålder och 68% bor kvar i åldern 25 – 34 år. I Italien är samma siffror 91.9% och 44.7%. 84.5% av tyska ungdomar bor kvar upp till 25 års ålder och då har ändå Tyskland en fungerande bostadsmarknad.
Som bekant gnälls det en hel del över bolånetaket och att alla stackars ungdomar saknar sparkapital till 15% av en första bostad.
En enkel lösning är att bo kvar hemma hos föräldrarna medan man pluggar, men ta fullt studielån. Detta studielån sparar man undan i sin helhet och kommer därmed sitta med tillräcklig kontantinsats för en egen lägenhet när studierna är färdiga.
Naturligtvis förutsätter detta att föräldrarna redan bor i eller nära en “högskola” eller “universitet”, men helst ett riktigt universitet (Lund, Uppsala, Göteborg, Stockholm, Umeå/Luleå tekniska och Linköping).
Studiebidraget om 2820:- SEK i månaden bör räcka till studiemedel, socialt umgänge, kollektivtrafik, mobiltelefon och att betala för maten och markservice hos föräldrarna.
Om jag fattat nuvarande system rätt, så kan man låna 30 920:- SEK per termin. Säga vad man vill om lån, men räntemässigt är (var?) studielånen mycket förmånliga. Den tunga biten är att de faktiskt ska amorteras när man väl börjar jobba, den sk akademikerskatten (även om allt mindre andel faktiskt utbildar sig till akademiker idag, när de mest banala sysslor det tidigare räckte med gymnasieutbildning för nu kräver högskola – vänta bara till sanitetstekniker blir ett krav för att få städa).
Den som går en akademisk femårig utbildning går tio terminer. Utan ränta, men med fulla lån, har den som därmed bor kvar hemma hos sina föräldrar till 24 års ålder, lagt up 309 200:- SEK i sparkapital. Det är 15% av 2 061 000:- SEK och räcker därmed till kontantinsatsen på en normal svensk villa (någorlunda – medelvillan kostar 2 338 000:- SEK enligt SCB – korrekt blir “en mindre villa” eller “en villa utanför storstadsområdena”).
Det räcker också till ett klubbmedlemskap i en bostadsrättsförening med nyttjanderätt till 22 m2 på Kungsholmen. I Hägersten räcker det till 44 m2 eller 80 m2 lite längre bort (Farsta?).
Råkar man hitta en livspartner som använt samma strategi för att ta sig in på bostadsmarknaden har man en gemensam skuldsättningskraft till en bostad för över 4 MSEK.
Strategin kan förstås diskuteras och kräver något som kallas förutseende och planering, samt frugalitet och sparsamhet. Det finns för övrigt ingen skam i att bo kvar hos föräldrarna fram till man är 23 eller 24 år gammal.
Amorteringen på studielånen kan man se som bosparande i efterhand. Med lite tur kraschar även bostadsmarknaden medan man studerar och man har därmed tillräckligt för bolånetaket till en villa på Solsidan.
45 kommentarer
Genialiskt som vanligt, herr Lars W!
Ty alla har ju föräldrar som bor på lagom avstånd från studieorten.
@skepparn: Större delen av Sveriges befolkning, ungdomar och blivande studenter bor inom pendelavstän från Lund, Uppsala, Göteborg, Stockholm och Linköping. En del av oss som inte gör det kan kanske snylta lite hos föräldrarnas syskon eller föräldrar vilket ökar andelen ytterligare men självklart är det inte möjligt för samtliga. Då finns antingen alternativet att studera på en "högskola" eller "universitet" på annan ort eller bita i det sura äpplet och betala för att bo i studentlägenhet.
Förutom att svenskar är bland de som flyttar hemifrån först av alla så har vi även flest kvadratmeter bostad per lägenhet. Borde öka möjligheterna att ha inneboende eller dela bostad.
Rättelse, "per capita" skall det vara och inte "per lägenhet". Bostadsbrist råder inte dock så kan inte alla bo 5 minuter gångavstånd från centrum i friliggande villa eller lägenhet utan grannar…
Axel, nästan. Vi har inte flest kvadratmeter per boende, men ligger i toppklassen. Se
http://cornucopia.cornubot.se/2012/11/trangboddheten-i-bostadsbristens-sverige.html
Trångboddhet föreligger iaf inte, utan det är "ljust och fräscht" och "det skandinaviska ljuset" och "öppen planlösning" som gäller.
Till detta kommer möjligheten att studera de flesta utbildningar på distans. Det är förvånansvärt få utbildningar som verkligen kräver närvaro i någon större utsträckning. Förutom de program som ges på distans så har många program inlämningsuppgifter för de som ej närvarar på obligatoriska moment. Så är man lite händig behöver man bara dyka upp i person på det fåtal salstentor som fortfarande finns kvar.
Idag skriver DN att det finns gott om lediga hyreslägenheter i Sthlm. Nya Barkarbystaden t.ex. Bara att anmäla sig. En 1:a 28m2 kostar 6.640 kr per månad men den blivande fastighetsägaren är tydlig med att påpeka att hyran bara är preliminär :):)
@rttck
Det där konstiga ordet ("preliminär") står nog i ekonomiska planer för BRF:er också…
Frågan är ifall anmälan är bindande eller bara den också "preliminär"?
Kortsiktigt ekonomiskt sett är det nog bra, men… det kanske är nyttigt för personer i 18-årsåldern att bli vuxna och få klara sig själva. Lever man på studielån klarar man sig förstås inte själv på riktigt men man får visst eget ansvar som jag tror är nyttigt. En halv generation innan Cornu var det inte ovanligt med arbete, ev. utbildning och familj innan 25 år ålder. För att klara samma sak idag behöver ungdomarna närmare 10 år till.
Min farslok jobbade 6-7 år och gjorde FN-tjänst i utlandet på 50-talet (UNEF) innan han gick gymnasiet, eller vad man kallade 4-årig tekniskt på den tiden.
Lars
Tänk på fjärde budet!
"farslok" på gränsen.
Klipp nu inte till mig med två bud,snälla…
Intressant att Linköping (1975) räknas som Universitet, men inte Umeå (1965).
Pratar om Sverige här. Umeå ligger i Norrland.
Men jag korrigerade. Även Luleå får vara med, då det var en riktig teknisk högskola även förr.
Cornu,
Du tycker inte det blir lite patetiskt med ditt vurmande för vischan just runt i trakterna där du själv råkar bo? Vad är det för fel på Norrland nu då?
När det sedan gäller din uppdelning i "fina" Universitet vs. sämre Universitet och ännu sämre Högskolor blir det ännu mer heja urbanisering, distansutbildning vad är det? (år 2014…) samt en totalt ovidkommande uppdelning i vad som är fint och vad som inte är det. Tråkigt, för det gör ju att alla dina andra inlägg i motsatt riktning hamnar i en lite annan dager.
Du fattar inte skämt ser jag. I övrigt anser jag att vi överutbildar, och har hackat på "universiteten" tidigare.
Nej, det är faktiskt inte lätt att göra det när du varvar så friskt som du gör.
Trodde inlägget om politiska reformer häromdagen var helt seriöst, men hela det inlägget kanske var ett skämt jag inte fattade det också?
Eller så känner du dig kränkt. Enklast så.
Som född norrlänning kände jag mig definitivt kränkt av din kommentar. Det var därför jag reagerade.
Men så fattade jag inte att du skämtade heller. Om det sedan beror på att jag "inte fattar skämt" rent generellt eller om du med din 70-tals ironi ibland inte fattar att alla du skriver till inte är födda på 70-talet låter jag vara osagt…
Jag ber uppriktigt, utan ironi, om ursäkt. Jag, liksom många andra, glömde Norrland, och skämtade till det när jag korrigerade mitt misstag.
Annars är humor som inte förstås väldigt rolig.
Tack, uppskattas.
Jag skall erkänna att jag kanske borde fattat att du skämtade med och inte reagerat så starkt, iom att du brukar hänvisa till dig själv som född på 70-talet och att du använder mycket ironi och sarkasm i det du skriver.
Jag som bor i Skåne brukar säga att allt norr om Skåne är Norrland… Så ni är norrlänningar båda två enligt mig! 😉
"…skuldsättningskraft…" skönt ord (om man tar bort det ur sin kontext och låter bli att begrunda helheten av dess innebörd).
"Råkar man hitta en livspartner som använt samma strategi för att ta sig in på bostadsmarknaden har man en gemensam skuldsättningskraft till en bostad för över 4 MSEK."
Är det inte en överhängande risk att om det scenariot skulle inträffa är det troligtvis så att de kan casha sin bostad ändå, oavsett om de sparat eller slösat under studietiden.
Fördomsfull? 🙂
Hur ser ni på alternativet att ta full CSN för att använda som hävstång i en portfölj då? Verkar inte omöjligt att slå en ränta på 1,8%. Givetvis är dagens börser inte särskilt attraktiva att gå in på.
Wow. Cornu är så oförmögen att tänka att man blir häpen.
OK, Vi kan konstatera att Cornu har 0% eller strax över 0% kulturkännedom om Italien och Kroatien. Vidare kan vi konstatera att Cornu inte riktigt har förstått begreppet "äga" och "ägd" eftersom man äger fortfarande sina bostäder i t.ex. Kroatien.
Om nu ens Cornu bemöter sig med att läsa detta ska han veta att dessa länder är starkt katolska, där bor man hemma längre eftersom det är en SYND att flytta ihop utan äktenskap, och i sekulativa skygglappade Cornugården, JA, det finns länder fortfarande där religon är en del av kulturen.
Därnere är det fortfarande så att om man gifter sig så bor man hos föräldrarna för att spara ihop till pengar för att BYGGA själv en Bostad som man ÄGER.
Dvs inte som i Sverige där man får hyra en bostad så fort man fyller 18 år och ska skuldsätta sig för resten av sitt liv för att kunna bo i ett sekulariserat kollektiv nära någon studentnation där man super sig redlös fram till 30-års ålder.
Lite skillnad på kultur och kultur, vilket får effekt på bostadsmarknaden och när unga flyttar hemifrån.
Att man inte skriver något betyder inte ett dugg.
Det finns fler kulturella skillnader än så, men det förändrar inte själva saken, nämligen att svenskar (och nordbor) flyttar hemifrån tidigast i EU.
Att man däremot måste anmärka på varenda utelämnad detalj säger en hel del om den som kommentera.
Som bekant har jag också skrivit inlägg om hur svenskarna är de som äger sitt boende skuldfritt minst i EU.
Unknown: Italien är ganska sekulariserat och inte så strängt katolskt som man kan tro på avstånd.
Finns bara tre svenska universitet: Lund, Uppsala och Dorpat.
Åbo?
Lund är inte svenskt, det är danskt…
Och Åbo förstås!
Enligt Wikipedia är Dorpat detsamma som Tartu i Estland.
@Axel
Dock är väl både domkyrkan och universitetet svenskt – ockupationsmakten ville ju inte att folk skulle söka sig till Roskilde för att få högre utbildning och underhålla språkkunskaper som inte passade sig i sverige.
Bor inte studentens egen familj på "rätt" studieort finns det ofta släkt och vänner där som troligen kan tänka sig att hysa in studenten för en billigare penning än vad ett studentrum kostar.
Det låter som en smart strategi som flertalet kan använda sig av. Självfallet arbetar man minst upp till grundavdraget, så bör man ha råd att roa sig en del också.
Man kan dock undra hur roade föräldrar är av att deras barn bor kvar hemma tills de är tjugofem? Alla föräldrar som är glada över det får tacka stridsåsnan Reinfeldt och alla som är sura på det får förbanna nämnda tjuriga åsna. Det är landsfader Reinfeldt som bestämt att det skall vara så här. I Stockholm hinner man avsluta sina studier innan man får ett studentrum. Stridsåsnan Reinfeldt är i snart sagt alla avseenden (M)isslyckad, men förefaller totalt oförmögen att inse detta.
Skulle inte råda någon 19-åring att ta något som helst lån och bara ha pengarna på kontot till framtiden. Även om jag litar på mina barn att de har fått i sig av ekonomiskt sinne så tror jag man kan bädda för rätt mycket tragedi med ett sådant upplägg.
Då är det bättre att ta blancolån och förlora någon procent eller att "pappa betalar" när det skall till med större investering.
Studielånet innebär en mycket liten risk eftersom du bara behöver betala 4% av dina inkomster (om inte systemet ändrats). Har du små inkomster kommer kronofogden inte jaga dig. Många har inte föräldrar som har råd att betala, än mindre om de har flera barn som behöver bostäder. Föräldrarnas och hela familjens ekonomi sätts också i fara om föräldrarna skall skuldsätta sig för att barnen skall få bostäder.
Så kan det förstås vara bäst att bo i en hyresrätt istället. När bostadspriserna inte stiger hela tiden kan nackdelarna med en bostadsrätt snabbt bli större än fördelarna.
Jag glömde säga att det förmodligen går att hitta rimligt säkra saker att placera pengarna i, som ädelmetaller. Det finns väl fortfarande något som heter Bosparande också, men sådant förutsätter väl att man köper en nyproducerad bostadsrätt av ett specifikt byggföretag, vilket kan vara mindre tillrådligt, om man skall döma av vad Cornu skrivit.
En student som kan konsten att lägga undan studielånet till senare bör i princip alltid ta fullt studielån om han kan. Högsta ränta med insättningsgaranti överstiger låneräntan.
Undantag 1: Han tror att bankmedel kommer att beslagläggas
Undantag 2: Han har den något extrema hållningen att han aldrig någonsin skall låna pengar till någonting som helst, men även då bör han egentligen ta fullt studielån för den händelse att han senare ändrar sin inställning i frågan.
Studielånet på sparkontot kommer dessutom också att fungera som buffert vid oförutsedda händelser.
http://www.economist.com/blogs/dailychart/2011/11/global-house-prices
Hittade denna intressanta interaktiva husprisindex i 26 länder, däribland sverige. Täcker perioden 1975 till tredje kvartalet 2013.
Påminns om min återträff med klassen efter 10 år. Grundskolan.
Då hade de flesta både villa och barn. Själv bodde jag hemma efter studietiden på väg mot mitt första jobb.
Allting tar olika tid och ger olika förutsättningar. Jag var säkert den med lägst inkomster den dagen. Men detta kombinerat med lägst utgifter gjorde att det inte gick någon nöd på mig -då heller!
En lösning för den som varken vill ta lån eller läsa på universitet är att skaffa sig ett jobb, men vänta med att flytta. Man bör då med sina föräldrars stöd kunna spara motsvarande vad boendet kostar. På några år kan man få ihop samma summa som studielånet ger.
Varför så brottom att flytta hemmifrån och dra på sig skulder utöver det nödvändiga?
Hej Am fru, Morgan debra Am en legitim och tillförlitlig lån långivare ger ut lån
på ett tydligt och begripligt villkor på 2% ränta. från
$ 12.000 till $ 7.000.000 USD och Euro bara. Jag ger ut Business lån,
Personliga lån, studielån, billån och lån för att betala räkningar. om du
behöver ett lån vad du behöver göra är att du kontaktar mig direkt
på: [email protected]
Gud Välsigne Dig.
Hälsningar,
Morgan debra
E-post: [email protected]
Obs: Alla svar måste skickas till: [email protected]
MY TESTIMONY FROM A LEGITIMATE MONEY LENDER
My name is Dorene Zeller, I am from United State. Have you been looking for a loan?Do you need an urgent personal or business loan?contact Dennis Hopkins Finance Home he help me with a loan of $300.000 some days ago after been scammed of $2500 from a woman claiming to been a loan lender but i thank God today that i got my loan worth $300.000.Feel free to contact the company for a genuine financial service.Website: http://www.dennishopkinsfinancehome.com/ Email:[email protected] or [email protected] or Tel: USA +12404374240 Skype ID:roger.n.william .He is a trust worthy man.
MY TESTIMONY FROM A LEGITIMATE MONEY LENDER
My name is Dorene Zeller, I am from United State. Have you been looking for a loan?Do you need an urgent personal or business loan?contact Dennis Hopkins Finance Home he help me with a loan of $300.000 some days ago after been scammed of $2500 from a woman claiming to been a loan lender but i thank God today that i got my loan worth $300.000.Feel free to contact the company for a genuine financial service.Website: http://www.dennishopkinsfinancehome.com/ Email:[email protected] or [email protected] or Tel: USA +12404374240 Skype ID:roger.n.william .He is a trust worthy man.