Magic The Gathering Online Exchange, oftast känt som MtGox, verkar ha stängts ner efter att man exemplifierat att Bitcoin inte alls var så säkert som många påstår. Wired har en artikel, eventuellt har 350 MUSD försnillats.
Dagschart Bitcoin hos MtGox |
Bitcoinfanatikerna har med dårars envishet svar på allt. Om man kritiserar systemet för att blockchain på sikt riskerar äta upp all bandbredd på Internet och alla hårddiskar i världen, eftersom alla ska ha kopior på allas transkationer i realtid, så säger de att det behövs inte alls. Man kan förvara sina bitcoins någon annanstans, t ex MtGox. Fast då förtas hela vitsen med Bitcoin, eftersom man helt plötsligt har en motpartsrisk, precis som i det traditionella banksystemet.
Skärmdump MtGox |
När man säger att U-landsbefolkningen inte har vare sig Internet eller datorer och alltså inte alls är behjälpta av Bitcoin, så säger de “men de kan hantera det med en vanlig mobiltelefon och ha sina bitcoins hos …”. Återigen banksystem och motpartsrisk.
Och när man “har sina Bitcoins hos någon annan”, så kan denna andre låna ut dessa Bitcoins, och man får bitcoininflation – precis som i banksystemet kommer dels en person tro att de har bitcoins på konto, och en annan kommer få ut samma bitcoins för bruk.
Dagschart Bitcoin på CBX |
I slutändan landar man likväl i att om de påstådda fördelarna med Bitcoin ska gälla måste alla hålla hela blockchain själva, ha fett bredband, stor hårddisk och ständigt vara uppkopplad mot Internet. Att hålla kontanter är betydligt enklare. Då räcker det med en plånbok.
Så nu sitter potentiellt tusentals individer med sina säkra Bitcoins hos MtGox, som i praktiken antagligen är värdelösa.
CoinMarketCap rapporterar nu att det finns 127 kryptovalutor. Den näst största, Ripple, har nu 20% av Bitcoins market cap. Bitcoinfanatikerna mumlar då något om varumärke, först, störst, kommer alltid finnas kvar.
Marknadsbubblans anatomi |
Ja, Ford var först med massproducerade bilar och Ford finns fortfarande kvar. Fast IBM tillverkar inte persondatorer längre. Internet Explorer har inte längre 90% av webläsarmarknaden, utan snarare 24%. Nokia är inte världens största mobiltelefontillverkare. Ericsson tillverkar inte ens mobiltelefoner längre. Så, nej, Bitcoin kommer inte behålla sin marknadsposition för evigt. Till skillnad mot bilfabriker kan vem som helst med några få knapptryckningar idag skapa sig en ny kryptovaluta, omedelbart användbar globalt.
Låt ursäkterna och bortförklaringarna starta! Plus ad hominem-attackerna på mig.
101 kommentarer
Cornu – Du har nog missupfattat skillnaden mellan att inte behöva ha hela blockchainen och betro någon annan med dina privata nycklar.
Givetvis kan någon sno dina bitcoins om du låter dem hantera din privata nyckel. Knappast någon nyhet…
Nej, han trollar bara för trafiken.
Det är lungt – enligt MA200/MA50 är det tydligen fortfarande gott om tid innan man skall lämna mtgox;)
Har någon påstått att man ska köra MA50/200 på något annat än ett brett börsindex?
Priserna på MtGox de senaste dagarna har dippat under 200 USD, då man insett risken att den stängs. Nu lär kursen på Bitcoins hos MtGox vara nära 0, alltså redan försent.
Bil och mobiltelefonsanalogin var kanske inte så välvald, försöker corny säga att imorgon har vi bitcoinkloner överallt i vardagslivet?
Nej, bara att argumentet "först och störst" sällan håller i längden.
Cornu, bitcoin ar ett protokoll, det ar for att du inte forstar det som du bloggar istf att jobba med programmering. Det som inte dodar bitcoin gor alla crypto valutor starkare. Lyssna och lar: https://soundcloud.com/mindtomatter/e85-mtgox-and-malleability
Nej, jag jobbar inte med programmering för att jag tröttnade på det.
Så du säger alltså att bitcoin inte är en valuta? Lustigt, men jag håller med.
Det narmaste som manniskan kommer naturens lagar ar digitala protokoll, dit bitcoin, precis som t.ex. HTTP hor. Det ar inget som intresserar politiker, jurister, ekonomer, psykologer, maklare eller bloggare i annat an hur de kan utnyttja dessa till att bli rikare pa FIAT pengar som ar en humanistisk konstruktion. MtGox var "humanist" typer som inte tog ansvar, eller forstod, eller bidrog och sedan skyllde ifran sig. Bitcoin, precis som HTTP, ar resultatet man far nar vetenskapsman "trottnar" pa humanisterna och bygger sin egen version av det totalt misslyckade humanistiska projektet denna civilisation ar.
B.S.
Wow, vilken argumentationsformaga ni humanister har!
Det narmaste som manniskan kommer naturens lagar ar digitala protokoll
Nä, det finns ju enklare sätt. Gravitationen är en naturlag, den kan lätt illustreras utan elektronik. Etc etc.
Vad nu det där har med saken att göra överhuvudtaget.
Hm Alan Turing sprang just förbi men jag hann inte hugga honom för att höra vad han hade att säga om han trodde en räknemaskin kunde simulera pengar och civilisation.
Mahatma Gandhi hörde bara det sista ordet men tyckte att det vore en bra idé att simulera i alla fall en västerländsk, i brist på en reell.
@viktualiebroder fortsätter på ditt spår….
http://i.imgur.com/CI3dvpt.jpg
Bankerna började harklande kreditkort till massorna i mitten av 1960-talet. De skickade faktiskt folk godkänd betalning kreditkort i pålitliga amerikanska post. I själva verket var miljontals kort skickas ut i slutet av 1960. Visst, de var stulna och folk började få räkningar för kort de aldrig använts. Kongressen, tack och lov, satte stopp för det go-to-market strategi. kreditkort industrin var nästan strypt till döds på 1970-talet – ocker lagar utjämnade räntorna i många stater. När räntorna skjutit i höjden i slutet av 1970 och early1980s, som gjorde kredit delen av kreditkort nästan värdelös. Som Evans och Schmalensee påpekar i Att betala med plast , gjorde kreditkort industrin inte riktigt ta fart förrän på 1980-talet. Sedan fanns det ingen ser tillbaka. Japp, du gjorde matte rätt. Det var 30 år efter det att hela idén med den allmänt ändamål kort uppfanns, och två decennier efter att Bank of America skickas ut den första omgången av oönskade kort i Kalifornien 1958. Så den moraliska av historien är, när det gäller nya finansiella tjänster, kan det ta lång, lång, lång tid att räkna ut The Kinks och verkligen gå mainstream. Vi lever alla som just nu med övergången till mobila betalningar, också.
http://www.pymnts.com/briefing-room/issuers/virtual-currency/2014/the-big-bitcoin-debate-is-bitcoin-more-than-money
Det är kapitalism på jobbet, folks. Men läser kommentaren i tidningarna verkar det som, alla dessa Söndag tal i beröm av innovation och kreativitet utan hinder, kan människor egentligen endast behandla "marknader" som redan har prydligt reglerade i stagnation eller är noga "hanteras" av centralbanken .
De som beklaga den nya – och ändå liten – valuta volatilitet och enstaka HIC-ups är antingen naiv eller skadliga. Har de förväntar sig en ny valuta att fjädra upp fullt utvecklade, flytande, stabil, med en fullt utvecklad infrastruktur över en natt?
http://detlevschlichter.com/2014/02/bitcoin-has-theory-and-history-on-its-side/
http://thenextweb.com/insider/2014/02/15/bitcoin-platform-currency/#!xJ832
@unohansson
Har du kört google-translate eller;)
Det är ganska jobbigt att följa ditt resonemang, men det finns ett par avgörande skillnader mellan bitcons och kreditkort. För det första så slipper man valutarisken helt med kreditkort, för det andra så har kreditkort från första början väl främst använts till att köpa saker med medans bitcoin mest verkar användas till att spekulera i.
Ja, ursäkta… jag borde nog rättat till en del meningar… men avsikten med inlägget var att det tar lång, lång, lång tid innan nya infrastrukturella och sociotekniska system blir "rumsrena" och allmänt accepterade och användbara. Det är ju helt och hållet frivilligt att använda, eller låta bli; var och en gör ju allt på egen risk och utan skyddsnät…
Att äga bitcoins på Mt Gox lider väl av samma svaghet som att äga guld på papper.
Äger man Guld eller Bitcoins "på papper" så äger man det inte.
Jag har sagt det flera gången innan. Bitcoins är som Guld fast "smidigare" på det sättet att man enkelt kan bryta loss exakt 0,3 bitcoins från din bitcoinsnugget som är värd 5 bitcoins och skicka dessa 0,3 bitcoins till vem som helst i världen.
Hej,
Jag är inne på samma teoir, en digital pappersedel som kan decimeras/devalveras enkelt.
Dina 0,3 kan imorgon bli 0,03 för att nästa dag blir 0,0000003 och vara värda lika mycket.
Även om själva avräkningen är säker så har senaste tidens stölder visat att det inte alls är lätt att hantera valutan. Dessutom så påverkas hela kedjan när detta sker.
Sen var det ett stort växlingskontor som stoppade transaktioner och valutan störtdök. Hade BitCoin varit en global valuta och en Amerikans bank hade gåt i KK på samma sätt som 2008 skulle alla världens löner störtdyka.
Vi skulle få bankrun i alla länder, företag skulle gå i konkurs och börsen skulle bli värre jojo än Nordpool.
Jag kan ha fel.
Bitcoin! Bara tanken på att slita ut transistorer och bränna skogar på detta zero-sum-game. Mycket härligt att se att den kraschat sönder och samman. Likväl underhållande att beteendet följt teorin så pass väl.
Att varma sitt hus pa vintern med mining ar battre an att kora ngn annan el varme (inkl luft-luft eller bergvarme). Grafen ar over manskligt beteende och kommer alltid att stamma, det har inget med underliggande "vara" att gora.
Tror du att all energi som går in i datorn vid bit-mining blir värme? Har du missat att värmepumpar tar till vara på värme i luft eller jord vilket gör att du får mer värme än den el du stoppar in?
Den datahall som de ska bygga i Norrland för bitcoin-mining kommer inte att värma några hus… idioti enligt mig.
"Tror du att all energi som går in i datorn vid bit-mining blir värme?" Har har vi en klassisk humanist kommentar. Svar: All energi blir till slut varme, sug pa den!
@S/S Josefin
Jo det tror jag – vad skulle det annars bli? Potentiell energi? Min dator står kvar på golvet när jag kommer hem. Rörelseenergi? Min dator står still på golvet när jag kommer hem.
Värme är en form av rörelseenergi, atomernas rörelse.
Dock har förstås peakpoke fel. Energi blir inte värme. Energi är alltid energi och kan varken skapas eller förstöras. Exergi kan bli värme däremot, men peakpoke verkar vara en klassisk humanist som inte kan skilja på energi och exergi.
Sedan går ju universum mot heat death i takt med expansionen, så att all energi blir värme är ju fel på så många plan.
@Cornu
"Värme är en form av rörelseenergi, atomernas rörelse."
Så skulle man kunna se det lite förenklat, men värmen består faktiskt också av exiterade tillstånd hos atomerna/molekylerna vilket gör att endel är potentiell energi. Med rörelseenergi och potentiell energi avsåg jag (givetvis) sådan energi som inte utgör värme.
Jag tror att varme och tid ar tva saker som vi manniskor aldrig riktigt kommer forsta, kanske ar de t.o.m samma sak? Men i denna fraga, som var "blir all el i en bitcoinminer varme" sa ar svaret JA, t.o.m luftrorelsen som flaktarna skapar blir varme fran friktionen i luften. Sa jag har ratt i sakfragan, men humanister alskar att overakademisera sig och valtra sig i abstrakta koncept som exergi som ingen forstar.
@Cornu
Angående värmedöden så är det ju inte givet att det innebär att energin inte blir värme. Värmedöden innebär att universum når termisk jämvikt – värme kan fortfarande finnas där. Ifall all energi övergår i värme så innebär det att det saknas helt stabila elementarpartiklar/tillstånd över viss energinivå.
"Reports of my death have been greatly exaggerated" – M̶a̶r̶k̶ ̶T̶w̶a̶i̶n̶ Bitcoin, every day since 3rd January 2009
Bitcoin kommer inte att dö, än mindre kryptovalutor.
Det är inte heller ett nollsummespel eller slöseri med energi.
@peakpoke: att värma huset med datorn är något mindre effektivt än att använda direktverkande el. Om elen som använts för bitcoin-systemet hade drivit en värmepump i stället så hade den gett 3-4 gånger mer värme (eftersom bergvärmepumpar ger 3-4 kJ värme för var kJ el) . Bitcoin är alltså ungefär lika förkastligt som direktverkande el, och det vill inte säga lite eftersom direktverkande el är en styggelse.
@Karin som sagts manga ganger pa denna blogg ar varmepumpar valdigt dyra och komplexa (gar inte att laga sjalv) = helt korkat I en varld utan stora vattenkraftsverk. Det samma galler bitcoinmaskiner, men jag behover inte mutilera mitt hus med timmer stomme fran 1800-talet med stora hal for gasledningar utan kor sma tysta (vattenkylda) usb bitcoinmaskiner salange elen kostar mindre and vad bitcoinmaskinerna genererar (just nu ger 500W 0.02x560x6.5=845SEK/dag och elen kostar 12 SEK/dag) annars kor jag ved spis med varmevagg i vardagsrummet och 100 liter kastrull med tappkran for dush och disk = det basta som finns! Denna (2 extremer) kombo ar oslagbar och jag anser att varmepumpar ar mer styggelse an bitcoinmaskiner for de levererar inget annat arbete an just varme. Att generera bitcoin ar arbete som ger dubbel avkastning. Dessutom ar kravet pa internet via 3G och wifi jatte bra for man kan kora smartplug sa man inte behover varma for krakorna. Bergvarme ar ett skamt, du plogar ner 200-300 tusen (lanade saklart) i nagot som ar helt oanvandbart utan el, precis som djupbrunnar for vatten = helt sjukt i huvudet! Man maste kunna hinka drickbart vatten pa tomten; annars har din tomt INGET varde! Men det fattar nastan ingen idag, kommunalt bade vatten och avlopp. Trekammarbrunn som kraver bajslastbil som kraver diesel! Sen maste du ha skog nara huset, mycket skog, men nu overgar argumentationen i sunt fornuft, men vem vill ha det nar man kan sitta i soffan och lukta gott (tackvare bergvarmen, nej just det, du maste ha varmvattenberedare, men oj det ar ju som ett direkt element!!!) och ata chips och konsumera oss ur krisen istallet! Lana och kop mer bergvarme!
Värmeförlusterna att skriva ettor och noller är väl knappast bara det som är förlusten. Att producera dessa datorer, hårddiskar och transistorer kostar också energi.
Med fortsatt önskan om total kollaps för den icke värdskapande Bitcoin-"valutan"!
@Jordnara, hur tycker du att vi ska designa en decentraliserad valuta som går att skicka över hela världen? Jag är öppen för idéer och har inga ideologiska hangups, som vissa andra bitcoinintresserade verkar besitta!
@motbok
Din fråga innehåller presuppositioner – genom att inkludera sådana så verkar du inte riktigt vara så särskilt öppen (eller sakna ideologiska hangups).
@Anonym, du kan mycket väl ha rätt. I vilket fall som helst så tror jag bankerna kommer sänka sina priser på internationella överföringar.
@motbok
Det är lite det jag har hävdat. Bitcoins fördelar kan mycket väl bero på att de rör sig i ett litet hörn av marknaden som bankerna inte tycker är värt att bry sig om – det finns inte så mycket som hindrar bankerna från att skydda sina marknadsandelar.
Man får ställa sig frågan vad riktiga kostnaden är (och inte anekdotiska argument som att jag skickade pengar gratis och banken skulle ha 500kr för det). Bitcoinsystemet kommer inte i det långa loppet kunna finansieras av monetär inflation och allmosor från nördar. Motsvarande för banken så skall man ställa sig frågan hur långt bankerna kan pressa avgiften ifall det behövs för att behålla marknadsandelar.
@Anonym,
stämmer bra, bitcoin har väldigt hög inflation av själva penningmängden, mining/verifiering "subventioneras" med ca 3600 nyfunna bitcoin per dygn[c], 13 miljoner SEK.
Vad är då det långsiktiga priset? Min tanke är ju att avgiften kommer närma sig produktionskostnaden för tjänsten, eftersom tjänsten är fritt reproducerbar, så gäller tillgång och efterfrågan. Hashningsalgoritmen (SHA-256) för verifiering är enkel, säker och går att implementera i billiga kretsar (ASIC). Så det finns till skillnad från dom flesta alternativa kryptovalutor (Litecoin, Dogecoin), fler än 2 tillverkare som kan tillverka hårdvaran.
Men en sak som skiljer mot konventionella banköverföringar, är att det i princip är _samma_ pris (prissatt i bitcoin) för överföring, oavsett nationsgränser, terrorflagg eller moraliskt innehåll.[cc]
Sen är det något orättvis jämförelse eftersom bitcoin och kontanter är push-protokoll medans konventionella system är pull-protokoll. Alltså, med bitcoin så skickar köparen själv iväg sina pengar, med konventionella digitala valutor så tar säljaren ut pengar från mitt bankkonto. Och med det kommer chargebacks som leder till administration och lösning av tvister.
Så vill man ha alla tjänster och tryggheter som en bank eller betalförmedlare erbjuder, så kommer priset per transaktion att öka, givetvis. Exempelvis så kostar ett för säljaren skydd mot volatiliteten 1%[bp]. Jag tror ändå det finns _gott_ om utrymme för bitcoin inom diverse områden.
[c]: 25 bitcoin per block * 6 block per timme * 24 timmar per dygn.
[cc]: Vissa orosmoln finns så som Coin Validation, som i princip handlar om att vitlista enskilda bitcoinenheter.
[bp]: För Bitpays billigaste paket, en annan aktör är Coinbase.com, Neo&Bee och BIPS.
@motbok
Vad chargeback och lösning av tvister kostar så får man ju även anta att detta tillför ett värde för parterna som kan anses vara värt att betala. Efterfrågas ett system utan detta till det lägre priset så är frågan vilket hinder som finns för banker att erbjuda det? Produktionskostnaden för bankens tjänster bör för övrigt också kunna pressas, det är ju inte så att det bara finns en tillverkare av hårdvaran eller något sånt.
Det enda stället som jag ser att banker kommer ha svårt att konkurrera är terrorism och "moraliskt tvivelaktiga" delar av ekonomin. Det "goda" utrymme som bitcoin kan få kan vara inskränkt till det utrymme som bankerna ger bitcoins.
@Anonym,
teoretiskt sett så är federerade (kontrollerad decentralisering) system effektivare än distribuerade, deras kostnader och priser kan definitivt pressas, och det tror jag faktiskt kommer att ske.
Men man kan ju på det stora hela betrakta en chargeback som en försäkring, som läggs på köparen av betalningstjänsten och sedan förs över på slutkunden. Fast det är väl lite som med spaghettisåsen, folk vill ha alternativ.
Såna här diskussioner (iaf i det här kommentarsfältet) blir ofta en argumentation där dom två sidorna tävlar utifrån en ganska naiv nationalekonomisk syn på att det skulle vara någon naturlag att det bara finns en statsvaluta, och antingen tar man över den rollen eller försvinner helt. Eller att man målar upp utopier från båda sidor, och sedan argumenterar vilket som vore bättre i teorin. Verkligheten blir ju alltid mer rörig än man först trodde!
(just nu ger 500W 0.02x560x6.5=72,8SEK/dag och elen kostar 12 SEK/dag) skulle det vara, vet inte var jag fick 845 ifran… anda 60 spann +, dvs de betalar "lunchen" nastan.
I Afrika är mobiltelefonen bank.
Vad är valutan?
Är det nån form av telefonbaserad valuta som samtal?
Allt möjligt, krediter för själva telefonkortet har använts, liksom mpesa etc etc
Well.
Jag försöker fortfarande förstå bitconin. Kan konstatera att Bank of Russia nu kallar BitCoin för pyramidspel
http://www.ft.com/cms/s/0/34ea91c8-91b0-11e3-8fb3-00144feab7de.html#axzz2uKDdWXgH
Och med tanke på att Bank of China vägrar BitCoin så har två stora marknader satt stopp.
Eftersom vi fortfarande kan producera ur jordens resurser och skapa nya produkter, kommer värdet på exiterande produkter att sjunka med tiden. Eftersom BitCoin används som digital sedel med begränsat antal 0:or så kommer sedlarna en dag att sluta öka i siffror, istället kommer de att decimeras/devalveras.
Och det är nog troligen en pyramid eftersom man kan "låsa in" sin bitcoin-sedel idag och om x antal år plocka ut den, då har övriga Bitcoins som har varit i transaktion, decimerats/devalverats av marknaden.
Som sagt så försöker jag fortfarande förstå bitcoin, just nu så är jag inne på att det är ingen skillnad mot en FIAT-valuta med undantag att ingen stat kan bestämma själv över valutan. Däremot finns det inget som hidrar från att Svenska staten bestämmer sig för att köpa upp alla BitCoins för att sedan dumpa dem.
Bitcoin är:
* en lösning på the two generals problem
* ett protokoll
* en distribuerad databas med alla transaktioner
bitcoins är enheter med vilka du får skrivrättigheter till databasen, ett slags "valuta" om man vill kalla det för det, men de är bara den enklaste och tidigaste "appen" för Bitcoin. De riktiga "apparna" kommer iom colored coins etc.
Bitcoin är på många sätt raka motsatsen till pyramidspel.
Antar att ditt ambitiösa svar att du totalt missförstod vad jag skrev.
Det är inte vad BitCoin "är" som är mitt dilema, det är hur BitCoin är (som valuta) som är mitt dilema.
Du får gärna förklara hur det är motsatsen till pyramidspel då när jag senaste tittade på hur värde av BitCoin fungerar så ackumuleras det i antal ägare (pyramid) mot en FIAT-valuta vars värde kan garanteras på många olika sätt, däribland en stats existens som Ukraina.
@Unknown
Med tanke på att two generals problemet är olösbart så kan man ju fråga hur bitcoin skulle vara en lösning. Det finns approximativa lösningar, men de är betydligt enklare än bitcoin – ett krystat exempel med andra ord.
Tillägg: lysande kvasimonolog;)
bitcoins som valuta (vilket som sagt bara är ett användsområde av Bitcoin som system) har fördelar och nackdelar precis som alla andra valutor. Bitcoin är, försöker inte vara och behöver inte vara en valuta, än mindre en perfekt sådan.
Jag tycker skärmdumpen var rolig. Fick mig att garva lite en halvtråkig tisdag förmiddag.
Jo, men den där fliken med "Chix with dix" – vad är det för nåt?
@Ben Dover
Det kan du nog svara på bättre: jag ser inte någon sån flik – det kanske bara är något som synns i din webläsare?
Nej, nu "synns" den visst inte längre – den kanske är bortredigerad?
@Ben Dover
Du kanske har stängt fliken – du kanske var färdig att titta på vad du nu hittade där?
Nä, jag brukar alltid hänga på http://www.nakenbilderavAnonymsmamma.com istället.
Vad du luras, den siten finns ju inte *besviken*.
Ni kan vara lugna, år 2048 kommer det att fungera utmärkt med BitCoin – så det så!
https://www.youtube.com/watch?v=k8LqlMzEe-I
Så länge man inte kan betala räkningar eller köpa mat i Bitcoins är "valutan" inte värd någonting.
Jag kan inte betala min räkningar med guld och ICA tar inte emot guld när jag ska handla mat.
Är guld inte värt något som valuta?
@Wofser
Ja, så skulle man kunna uttrycka det. Du får varken mat eller räkningar betalda med guld, det funkar alltså inte som pengar – de flesta sunda som placerat i guld väntar sig heller inte att göra det (utan snarare väntar man sig väl att man skall sälja guldet för att kunna köpa i framtiden).
Du kan betala för räkningar, mat, knark, i princip allt med bitcoins.
@Unknown
Tillåt mig tvivla – jag misstänker att varken vår hyresvärd, preem eller ica maxi tar emot bitcoins. Jag tänker inte ens göra bort mig genom att försöka…
Det finns affärer som inte tar emot kontakter heller men det betyder inte att kontanter är värdelöst som valuta.
@Wofser
Det har nämnts i tidigare artikel att kort eller annan banköverföring mycket väl kan vara mer gångbart som betalningsmedel (jag nyttjar detta nästan uteslutande – mynt använder jag mest bara för att få loss kundvagnen).
I de fall betalningsmedlet inte accepteras så betyder det iaf om inte värdelöst i sammanhanget så iaf inte havandes sitt fulla värde. I slutändan blir frågan hur många av dem jag gör affärer med som tar emot bitcoins och hur många som tar kort eller annan banköverföring (det sistnämnda är i det närmaste 100%).
bitcoins som valuta (vilket som sagt bara är ett användsområde av Bitcoin som system) har fördelar och nackdelar precis som alla andra valutor. Bitcoin är, försöker inte vara och behöver inte vara en valuta, än mindre en perfekt sådan.
#Anonym2014-02-25 14:17
Jag menar att staten aktivt borde underlätta för en mångfald av olika typer av betalningsmedel genom att godta fler än det enda (privata skuldsedlar i bgc) som nu godtas i skatteuppbörden.
Resiliens i betalningssystemet genom diversitet. Det är en fullt rimlig politiskt strävan.
Nja, lite funderingar….
fiatleak.com
Kinesiska aktörer rekordköper nu bitcoins i en inte tidigare skådad omfattning när priset har gått ner. Verkar vara samma mekanism som när priset på guld pressas ner och Kina drastiskt ökar inköpen. Det verkar som Kina är i full fart att förbereda det parallella systemet med guldbaserade handelskrediter kombinerat med en kryptovaluta som bitcoin som verktyg för att digitalt säkra kontrakt och avtal. Så än har vi inte sett hur det hela slår ut… Som tidigare sagts här – bitcoin är så mycket mer än en valuta och desto snabbare vi kan agera på detta faktum desto bättre förberedda är vi för framtiden.
@Sten-Erik Björling
fiatleak.com:
"watch the world currencies flow into BTC in realtime"
Menar de 'watch the BTC flowing into fiat in realtime'?
Jag är för övrigt rätt skeptisk till teorin att kina håller på att förbereda sig för guldmyntfot eller liknande. Tittar man på proportionerna och jämför med andra länder så ser det mer ut som att de balanserar sin valutareserv till att bli mer normal…
Med tanke på att PBOC har lagt restriktioner på banker avseende bitcoins så kan man knappast anse att användandet av bitcoins är sanktionerat av staten.
Det handlar inte om guldmyntfot, det gäller reglering av handelsbalanser och säkring av handelskrediter med fysiskt guld. En blockkedje-approacy för detta gör alla processerna mer effektiva och säkra. Och kinesiska staten kanske helt enkelt vill monopolisera bitcoins blockkrdja för dessa ändamål.
@Sten-Erik Björling
Isf vore det ju bättre att ha en valutareserv med valutor som andra länder kan vilja ha som betalning – om man vill importera något från USA så är väl deras innehav i USD utomordentligt alternativ för att reglera handelsbalansen (istället för att använda guld eller bitcoin som man får sälja på mtgox för bråkdel av värdet;) för att få ut USD att reglera balansen med)..
Importera något från USA? Vad?
Framöver kommer olja att säljas i andra valutor än USD och detta innebär att dollarns roll som reservvaluta reellt sett försvinner. Guld kommer att bli den valuta som kommer att användas vid avräkningsvaluta mellan länder när skillnader mellan export och import kommer att regleras. Så synd att den övervägande delen av Sveriges guldreserv som finns i London har försnillats och transporterats till Kina för reglering av den skuld som uppstod när Kinas guld i London användes för dåliga derivataffärer i södra Europa. Vi som nation kommer att bli helt klart handikappade när huvuddelen av vårt guld försvunnit via bedrägerier… Det kommer att kosta oss dyrt att bygga upp nödvändiga guldreserver igen när alla ligger före i kön…
@Sten-Erik Björling
Kanske därför kina ombalanserar sin valutareserv. Jag ser ingen anledning till att guld kommer att bli avräkningsvaluta – det är ju egentligen ingen som vill ha den (USD vill åtminstonde USA ha), men du får gärna lämna källa på ditt påstående ifall du har något på fötterna.
Du får gärna visa vad du har på fötterna gällande sveriges guldreserv också.
Intressant teori om « avräkning » mellan länder… ett helhetsgrepp jag inte hört talas om faktiskt. Hur går det till ? Vi skickar alla leverantörsfakturor till « staten » och så betalar staten alla räkningar och kvittar dessa med våra kundfakturor?
Det gäller alltså att samla på sig guld nu, för att när handeln har fortskridit ett tag på detta sätt kommer allt guld att finnas i Kina och Tyskland, och vi kommer att tvingas stänga världshandeln? Vad ska Kina då göra med sitt guld? Örhängen till alla?
Gällande den finansiella omställningen:
http://www.youtube.com/watch?v=GIt_WQu4pJw&feature=youtu.be
Enligt både riksbankerna i Sverige och i Finland så finns stora delar av våra guldreserver i London – och nästan allt guld som funnits i London är nu överflyttat till Kina. Guld kommer att vara den framtida valutan för handel och kommer även att fungera som en av de mest värdefulla säkerheterna för krediter framöver.
Och härmed har London exemplifierat att guld inte alls var så säkert som många vill påstå.
Här är en intressant presentation med mer information. Är dock osäker på hur korrekt det är.
http://www.scribd.com/doc/209098983/MtGox-Situation-Crisis-Strategy-Draft-With-No-black-Bars
@erik
Så deras balansräkning visar på ett underskott (negativt eget kapital) på 22.6MUSD och 742kBTC – snyggt jobbat att supa bort 6% av mängden bitcoins (och komma och be folk om mer)…
Den ar korrekt: mtgox har forlorat alla pengar genom ett missforstand av bitcoin protokollet. Sant hander nar en humanist forsoker bli rik pa ett vetenskapligt protokoll.
Detta är hur en fri marknad fungerar. Denna börs och andra bitcoinbörser har otvivelaktigen varit det närmaste vi har haft att en finansiell fri marknad på länge.
Det kommer inte att bli en borgen för Mt. Gox, inget "too big to fail" trams, ingen kompiskapitalism. Mt.Gox kommer helt enkelt att misslyckas som företag.
Just nu är deras fel att bitcoin får ta en smäll på den totala marknaden. Men vet du vad Cornu? Den som inte var kund hos Mt. Gox har fortfarande sitt fulla beloppet av bitcoins. Ingen blir rånad för att lösa ut ett inkompetent företag. De enda förlorarna här är Mt. Gox och de som frivilligt valt att göra affärer med dem.
Det suger just nu, men eftersom skit företag (GOX) går i konkurs, medan bra företag (Bitstamp, Coinbase etc) lyckas, kommer hela Bitcoinekosystemet växa sig starkare med tiden.
@alag
Det är dock inte speciellt lyckat när "det närmaste vi har haft en finansiell fri marknad" resulterar i att någon försnillar 6% av världen bitcoins (med denna bakgrund kanske man inser vitsen med lagar och regler). När det gäller bitcoin-underskottet är det lite ironiska i sammanhanget att man hade kunnat ordna det så att innehavet varit tämligen transparent (ie att var och en kunnat "se" sina insatta bitcoins hela tiden)…
@Anonym
"Chancellor on brink of second bailout for banks" Denna text finner du i skapelseblocket. Det är väl ganska uppenbart att Bitcoin är till för den som vill plocka upp sin egen spade och gräva sig till det förlovade landet. Var bitcoinanvändare och bitcoinföretag står och faller med de ekonomiska beslut de tar. Andras misstag kommer bana väg för säkrare hantering och mindre framtida misstag.
jag torskade kännbart på gox fall för jag var lat och inte uppdaterade mig om att det även var problem med bc-täckningen. men lika glad (ok inte riiiiiktigt lika glad) är jag för det, för jag har ändå större delen av mina bc på fickan och jag kommer garanterat inte göra om samma/liknande miss i framtiden, där information om kommande fall finns klart och tydligt att läsa i god tid, men jag varit för lat för att läsa om det. och ingen kommer baila ut gox. tack och lov är det inte möjligt. jag har redan säkrat min insats och sitter med en ok mängd bc kvar.
det suraste med gox fall var att det inte sänkte priset mer så jag kunde köpa in mig till samma nivå som tidigare. hoppas på att de 200k bc som finns ska släppas till ledsna människor som genast säljer och därmed sänker priset!
Jag är drabbad, gjorde nyss en intervju med Reuters, ska bli intressant att se vad resultatet blir.
Som vanligt har du helt fel, vilket du fått demonstrerat för dig om och om igen, men jag antar att du fortsätter eftersom det genererar trafik och det kan jag förstå.
De bitcoins man har hos exchanges är inte längre ens egna. Det enda man har kvar är en IOU till exchangen.
Alla behöver inte blockchainen. Det normala är att man har merparten av sina bitcoins i sk cold storage och det man behöver till vardags i en trygg tredjepartswallet som blockchain.info
Det går inte att skapa bitcoins som krediter.
De påstådda fördelarna består så länge du använder best practices.
Att det kommer fler kryptovalutor är utmärkt.
Det handlar inte om varumärke utan network effect. HTTP och SMPT protokollen är knappast särskilt bra och har knappast särskilt bra varumärken, men de är de facto standard ändå pga network effect. Du kan ju prova skriva en ny, bättre version av dem och se hur många som börjar använda.
SMTP. Vet du inte ens vad det heter?
SMTP ja, stavfel. Har du inga riktiga svar?
Jodå, t ex att UUCP är ett mailprotokoll, som om jag inte minns fel, är äldre än SMTP.
@Unknown
"Det går inte att skapa bitcoins som krediter."
Nej, men tydligen kan man tro att man äger bitcoins när man bara har en fordring. Steget därifrån till FRB är inte omöjligt eller ens speciellt långt.
Och Gopher är ju äldre än HTTP.
@Anonym Jag personligen skulle välkomna FRB och ett extensivt kreditsystem för bitcoins men tro mig, det kommer aldrig att hända. Det närmsta man kommer komma är just de fordringar som uppstår då användare överlämnar bitcoins hos exchanges för att trada etc.
Reutersintervjun finns ute nu, den som söker skall finna…
@Unknown
Folk trodde nog heller inte att någon skulle supa bort 6% av alla bitcoinsen…
Ett kreditsystem är nog nödvändigt ifall bitcoins skall bli en "riktig" valuta (som vissa tror), jag är benägen att hålla med om att det inte låter så troligt att bitcoin kommer komma dit…
Sag att Bitcoin -> Bitcoin2 kommer och blir varldens reservvaluta (UUCP -> SMTP och Gopher -> HTTP) hur tror du dina artiklar kommer att se ut da? Och vad ska du saga till dina barnbarn "jo, jag trollade i kommentars faltet pa min egen blogg som dissade foregangaren till dagens reservvaluta for att generera reklam banner hits som gav fiat pengar som jag tankade bilen med er olja med"?
Ja, TÄNK. Tänk om någon har haft FEL i ett blogg-kommentarsfält!?!?!? Hur ska de kunna leva med sig själva!?
Har aldrig förstått vitsen med Bitcoin och varför den skulle vara så bra. Stabilitet trodde jag var bra. När jag var i Turkiet på 90-talet var inflationen så hög att det var bättre att växla lite pengar i taget då värdet sjönk från dag till dag. På menyerna fanns suddbara prislistor så det ändrades varje vecka.
En fluktuerande valuta är skräp precis som Bitcoin
Stabiliteten är AAA på det nätverk som garanterar dina bitcoin, däremot är volatiliteten (värdet på bitcoin) inte stabil än. Så att använda det som valuta just nu är inte så praktiskt även om det viss mån går.
Efter så många inlägg kanske man kan få uppmärksamma föräldrarna som skickade ut sitt barn med tåget utan pengar, endast med plastkort.
Pappan straffades med att behöva sträckköra längs E4:an. Och tågbolaget fick bära hundhuvudet.
Jag tycker nog att föräldrarna får bära lite av hundhuvudet också. Som skickar ut sitt barn endast försett med plastkort, med oändligt många fler saker som kan gå fel än med lite fysiska pengar.
Vore det inte lämpligare att skicka med en biljett?
Sen skall ju nämnas att kommer du med bara kontanter till fånetrafiken så får du nog problem (biljett löses med sms, jojo-kort eller betalkort). Väl på tåget är det bara biljett som gäller.
http://money.cnn.com/video/technology/2014/02/25/t-trading-bitcoins-old-fashioned-exchange-atms.cnnmoney/index.html?iid=V_Series
Mm…. Mt Gox brinner upp och växelkursen på bitcoin krashar. Eller? Nej, det gjorde den visst inte. Ett tapp, ja, och det räknas i tiotals procentenheter.
Men näppeligen en krash ner till noll.
Om inte detta visar ett livskraftigt system så vet jag inte vad som gör det.