Efter några rätt bistra vintrar verkar årets vinter än så länge vara en återgång till det som gällde före 2009 – 2010, nämligen väldigt milda vintrar. Som jag tidigare rapporterat betade många djurbesättningar i närområdet fortfarande i november, men idag är det december och betet fortsätter.
Nu bor jag i växtzon 3-4, men det är alltså fortfarande möjligt att beta grönt gräs. I Skåne och längs västkusten, inklusive stora delar av Halland, är det antagligen fortfarande ännu grönare.
Betande gutefår i vinterpäls och grönt gräs 1:a december 2013. Bagglamm och ledartacka. |
Betesdjur mår förstås bäst på bete, istället för att stå och tugga och glo framför en foderhäck. Ger man dem möjligheten överger de oftast vinterfodret och går och betar istället. Det är fullt lagligt, så länge som djuren har fri tillgång till minst ett sk vindskydd (byggnad med tak och tre väggar eller motsvarande) under oktober – mars, samt förstås friskt icke fruset dricksvatten. Detta gäller djur som klarar klimatet, vilket de flesta koraser gör, liksom alla fårraser. Men även hästar är fortfarande ute på bete på sina håll. Idisslare (ej hästar) har snarare ett problem med överskottsvärme och får ska inte hållas i uppvärmda utrymmen av den anledningen. Dock är man förstås skyldig att ha isolerade och uppvärmningsbara utrymmen för att kunna inrymma sjuka eller skadade djur under behandling, men dessa används alltså förhoppningsvis aldrig.
Överskottsvärmen kan vara ett så stort problem, att man t ex vid sövning av älg för märkning etc måste sätta en termometer i djuret och omgående väcka det om temperaturen blir för hög när kylningen inte fungerar för stillastående och liggande sövt djur.
Med fortsatt global uppvärmning kommer vi inte osannolikt i Sveriges varmaste delar tids nog ha bete året om. Dock blir i så fall tillgången till vinterbete dimensionerande för besättningsstorleken, precis som för vilda djur. Använder man väldigt extensivt bete, som skogsbete, kan det fortfarande bli genomförbart för vissa besättningar.
För vilda djur kan de milda vintrarna sedan 90-talet tvärt om leda till problem. Normalt fryser svältande djur ihjäl över vintern och de vilda besättningarna trimmas. Men milda vintrar har istället gett upphov till den sk Älvsborgssjukan, där svältande älgar helt enkelt inte frusit ihjäl och istället gjort att alla älgar får mindre mat och ser sjukliga ut. Jaktkvoterna behöver helt enkelt höjas för att hålla nere älgstammen i takt med varmare klimat, så man kan undvika svältande djur vintertid. Eftersom det endast är vintertid detta är ett problem, så är inte lösningen varg, som jagar året runt. Riktat jakttryck på hösten är den rationella lösningen mot Älvsborgssjukan.
Vad gäller betet så mår inte bara djuren bättre, utan man sparar förstås också pengar och arbete på att inte behöva vinterfoder lika många månader på vintern. Trots allt utför djuren mer än gärna både skörd, gödsling och sådd, helt och hållet drivet av förnyelsebart biobränsle i form av gräs och inga fossila bränslen behöver blandas in alls i betet.
Samtidigt kan man lura sig själv och straffas av senare vårbete. Våren är ofta väldigt torr, och om betesmarkerna är för nedbetade finns ingen skugga från förra årets gräs, som kan hålla fukten inne eller samla på sig dagg över natten. Därmed kan vårbetet komma igång senare pga torka om man betar för hårt på hösten och vintern. Vinterbete kan därför lämpligen ske som efterbete på vinterfodrets vall och slåtterängar, så betesmarkerna kommer igång så tidigt som möjligt.
9 kommentarer
OT: läste just en krönika av Peter Wolodarski i DN angående den ekonomiska utvecklingen, och om åsikter om hur den bör hanteras.
Hans slutkläm är följande: "Vad som normalt är dygd och försiktighet blir i det aktuella läget oansvarigt. Det som i vanliga fall skulle vara rimligt för att förhindra framtida kriser förhindrar nu återhämtningen."
Jag har så svårt att förstå att (ännu) lägre räntor, ytterligare pengatryckande och ökade skulder skulle kunna vara "lösningen". För mig låter det som en rekommendation att kissa ännu mer i byxorna för att hålla värmen ett tag till…
Länk (lyckades tydligen inte med en klickbar nyss):
http://www.dn.se/ledare/kolumner/peter-wolodarski-det-mesta-du-hort-om-krisen-ar-fel/
Modigt att efter November månads utgång tro att denna vintern blir mild… De senaste 3 årens onaturligt tidiga vintrar i södra Sverige skall väl knappast tas om intäkt för ny normalnivå. Återkom i slutet på januari så får vi se hur denna vintern blev.
Visst är det på vissa sätt härligt att djuren kan beta lite längre, men ändock.
Helvete Cornu, idag struntar jag i dina får trots att jag är naturbruksintressread skogsmästare.
Hur är det möjligt att en av Sveriges mest inflytelserika ledarskribent kan säga att det i stort sett är oansvarigt och osolidariskt att inte överbelåna och överkonsumera?
Är det bara att slänga 10000 år av ekonomisk erfarenhet på soptippen och börja odla tulpanlökar istället.
Inte fokuset för ditt inlägg, men:
Jakten kommer på kort sikt möta ett behov, men eftersom det selektiva trycket då ligger på de största och vackraste exemplaren, och inte de svaga och sjuka (som en kall vinter, vargar och annat otyg gör) så blir den långsiktiga effekten på populationen en helt annan.
Helt klart måste väl en vän av långsiktighet fundera även över detta förhållande?
Handlar om sund jaktetik. I vårt jaktlag släpper vi stora tjurar och skjuter främst mindre djur. Ingen har någonsin släppt ett skjutbart djur för att det är för litet.
Möjligt att man gör så på andra håll, men inte här. Det är inte sund förvaltning eller ens etiskt att skjuta de friskaste och starkaste djuren och låta de svaga fortplanta sig.
Tja, Cornu man ska inte ropa hej innan man kommit över ån ….
Stora delar av övriga Europa och Nordamerika har nu redan märkt av att det INTE tycks bli en mild vinter i år, men Sverige kanske är ett undantag – (vi har ju dessutom starka statsfinanser) ?
Vi får verkligen hoppas på det 🙂
Om nu älgpopulationen behöver minska så kvittar det väl om jägare minskar den på vintern eller vargar året runt. Det finns väl inget egenvärde i att döda älgarna just under vintermånaderna.
Att det finns ett köttvärde för jägarna begriper jag, och att toppredatorn Cornu vill minimera konkurrensen från toppredatorn Ulv fattar jag också, med det är ju en helt annan sak.
Kom nyligen över 8kg lokalt uppfött gute. För första gången på kolgrillen hemma ca 2 månader bakåt. En trevlig upplevelse och mycket godare än t.ex. en tillsynes fin bit vakuumpackad entrecôte.