SCB presenterade igår den sk Sparbarometern för tredje kvartalet. Man slog hårt på trumman över att svensken på grund av skenande bostadsrättspriser och stigande börs aldrig någonsin varit så här rik förut, men tonade ner det faktum att svenskens sparande nästan helt upphört. De svenska hushållen har helt enkelt inte råd att spara pengar längre i sin jakt efter att betala så mycket i räntor till banken som möjligt eller köpa barnarbetartillverkade kläder med allt kortare livslängd eller den senaste iPrylen.
Från andra kvartalet ökade den finansiella förmögenheten för hushållen med 149 miljarder eller 11.4% för aktier, 16 miljarder eller 2.5% för fonder och 43 miljarder eller 2.6% för klubbmedlemskap i bostadsrättsföreningar. Förmögenheten i obligationer föll något.
Samtidigt skedde inget nettosparande i aktier eller obligationer, utan man plockade istället ut 2.8 miljarder SEK ur aktier och 2.3 miljarder SEK ur obligationer. Fondsparandet var dock 3.5 miljarder SEK, men på finansmarknaderna minskade alltså svenskarnas sparande. Fondsparandet kan också jämföras med de 17.9 miljarder som sparades i fonder första kvartalet 2013, och trenden i fondsparandet är starkt fallande.
Samtidigt återhämtar sig alltså svensk ekonomi, men svenskens sparande är alltså kraftigt fallande. Även när man räknar in sparande i illikvida tillgångar som tjänste- och privatpension och köp av bostadsrätter är trenden fallande. Det totala sparandet var 99.8 miljarder andra kvartalet, men endast 33.5 miljarder tredje kvartalet.
Skulderna ökade dock med 33.1 miljarder eller nästan exakt mycket som det totala (illikvida) sparandet. Det enda som fick svenskens tillgångar att stiga i värde var att de värderades upp på marknaden. Sparande minus skuldsättning var bara 0.4 miljarder, eller 42:- kronor per svensk på tre månader – 14:- SEK i månaden i medel.
15 kommentarer
Tråkigt att läsa.. Skönt at veta att man inte sitter i den båten, mitt sparande på 5000-7000 SEK per månad känns genast ännu bättre.
Sparandet lönar sig i alla fall!
Sen är det kanske ett lyxproblem. Men vi som inte konsumerar upp hela inkomsten(sparar) av olika anledningar kanske ser förskjuten konsumtion som ett värde i sig.
Om jag kunde köpa en bil idag men spar på den utgiften så spelar det knappast någon roll om det inte räcker till samma bil i morgon! Jag är ändå bättre ut än hon som köpte den och ser den sjunka i värde.
Detta att sparande skall löna sig är en fälla för konsumenterna!
Tur att folk sitter med BRF och fonder när de är så dåliga på att spara. I annat fall hade de snabbt blivit fattigare…
absolut för BRF och fonder hör väl till det absolut mest fundamentalt stabila man kan satsa sina lånade pengar på i dagsläget med stabilt menar jag då en evig hög uppgång utan några hack. guld tex kan ju både stiga och sjunka men söders bostadsrätter……..
Ja iallafall BR. De har gått upp över 50% sen Cornu började tjata om bostadsbubblan. De stackare som legat utanför marknaden sen dess har onekligen gjort en fasansfull affär. Iallafall om man egentligen vill köpa.
Nu finns alltså en rejäl fallhöjd om krashen kommer, för de allra allra flesta.
Den som lever får se. Det har aldrig fungerat förut. När den breda massan är överens. Oavsett baisse eller hausse i någon form. Då ska man definitivt inte göra som alla andra och katastrofen är ofta nära. Helt tvärt om brukar vara bäst då.
Och det mest komiska kommer vara uttalanden som "Igen kunde förutse denna krash heller". Bullshit. Förfallet är uppenbart för den som vill se.
Finns kanske en säsongsjustering att göra här…?
Q3 innebär semester för rätt många, kanske normalt att sparandet sjunker kraftigt jämfört med Q2?
Men svenskarna är ju rikare än någonsin… det läste jag i SvD i går.
Och svensk ekonomi återhämtar sig ju INTE. Vid lunch sa de att vi har recession och fallande BNP. Man måste faktiskt börja undra vad det är för jävla siffror som valsar runt om uppfattningar om BNP kan förändras på en kvart. Fast som sagt, vid lunch var det recession, så detta har kanske ändrats till middagen.
Jag går på konjunkturbarometern. BNP är bokföring, konjunkturbarometern går på hur hushåll och företag faktiskt upplever situationen.
Kanske är det för ATT sparandet sjunker som vi kan se en återhämtning rent bokföringstekniskt. Arbetslösheten sjunker väl egentligen inte?
Frånvaron av sparande gynnar ju den så älskade konsumtionen.
Precis..