689
På grund av Finansinspektionens besked under gårdagen, att riskvikterna för bolån ska höjas, höjde nu Swedbank samtliga sina bolåneräntor inklusive 3-månaders rörlig bolåneränta, med 0.25 procentenheter.
Finansinspektionen räknade med att de höjda riktvikterna skulle innebära 0.30 procentenheter högre räntor om inte bankerna själva tar en del av smällen. I Swedbanks fall står alltså banken för 0.05 procentenheter.
Vi gratulerar alla som låste bolåneräntorna på 5 år i vintras, då 3-månadersräntan nu är högre än 5-årsräntan i januari. Övriga banker lär följa efter, utom möjligen Nordea som drabbats av generellt hjärnsläpp på sistone.
6 kommentarer
Är riskvikten bara för bostadslån, eller också för företagslån (BRF er ? )
Ja, hjärnsläpp från Nordeas håll är aldrig oväntat när folk som Annika Winsth jobbar där.
Det lustiga är att man "planerar" att höja riskvikterna, men Swedbank tar tillfället i akt och panikhöjer (för att använda tabloidpressens favorituttryck) räntan.
Ja, det tänker casha in innan de går i konkurs. Bra drag.
De ville ju inte ha bolånekunder sa de.
Sen höjde de utlåningsräntorna rejält och sa "Nu vill vi ha bolånekunder".
Finns alltid någon idiot som nappar på det.
Ingen av de andra bankerna verkar vara intresserade av att haka på. Kan bli ett kostsamt tapp för swed om folk röstar med fötterna.
”Vi har ett regelverk i dag med riskvikter på 15 procent. Vad det här får för effekter är för tidigt att säga. Det är ett förslag som har lagts fram. Vi får se om det genomförs och om det genomförs får vi se vad det får för effekter”, säger Henrik Westman, presschef på Handelsbanken.
SEB och Nordea gör liknande bedömningar.
”Beslutet är inte taget. Vi sätter som vanligt räntan efter våra upplåningskostnader”, säger SEB:s presschef Anna Helsén.
Nordeas bolånechef Michael Skytt tycker att det är för tidigt att dra några slutsatser.
”Förslaget har inte trätt i kraft så det finns ingen anledning att göra något. Vi får se när det närmar sig. Vi avvaktar”, säger han.