SEB:s boprisindikator kom in idag och ligger kvar på överhettade nivåer. Det innebär också att vi inte ska vänta oss fallande prisdata från Mäklarstatistik och fallande prisstatistik från Valueguard nästa vecka. Priserna kommer alltså fortsätta uppåt, generellt. (Pressmeddelande, artikel Schibsted/SvD)
Samtidigt som andelen som tror på stigande priser ökade något, från 60% till 61%, så ökade andelen som tror på fallande priser från 10% till 12%, vilket gör att indikatorn backade marginellt.
Boprisindikatorn som linje. Staplar visar andelen som tror på stigande respektive fallande priser. |
Beskedet är också att bolånekollektivet fortsätter gasa rakt in i väggen med skygglapparna på. Endast 5% avser att binda sina lån, mot 7% förra månaden. Man tror alltså på evigt, eller åtminstone de närmaste 2 – 5 åren, fortsatt rekordlåga räntor. Vilket kommer bli ett uppvaknande för många framöver.
Men bostadspriserna bör nu fortsätta uppåt. Boprisindikatorn följer prisutvecklingen väldigt väl historiskt. Kollektivet tror att befintlig utveckling ska fortsätta, oavsett riktning.
10 kommentarer
Vad tror du den rörliga bolåneräntan kommer vara om två respektive fem år?
Tror ingenting. Jag har gjort några scenarion, men säger inget om sannolikheten i utfallen och tror alltså inte något.
http://cornucopia.cornubot.se/2013/08/spara-nastan-60-000-pa-att-lasa-rantan.html
Säg vad du tror, annars tror vi inte på vad du säger.
…eller så säger man som en sur mattelärare: "Tror, det gör man i kyrkan!"
Lars Pålsson Syll-Lars E. O. Svensson trixar med statistiken och bagatelliserar bobubbleindikationer
http://larspsyll.wordpress.com/2013/10/07/lars-e-o-svensson-trixar-med-statistiken-och-bagatelliserar-bobubbleindikationer/
Förre Riksbanksdirektionsledamoten Lars E.O. Svensson fortsätter oförtrutet sin kampanj mot den av Riksbanken på senare år bedrivna räntepolitiken. Ett av Svenssons ständigt återkommande argument är att hushållens ökande skuldsättning och stadigt ökande bostadspriser i själva verket inte alls är något problem — en uppfattning som yours truly definitivt har svårt att dela…Men det är något lurt med Svenssons sätt att hantera statistik!…Med den skuldkvot vi ser många hushåll tagit på sig riskerar vi få en skulddeflationskris som kommer att slå oerhört hårt mot svenska hushåll.
Det är skrämmande att bostadsbubblan bara fortsätter att växa. Och det är kanske än mer skrämmande när forskare — som borde veta bättre — trixar med statistiken och bagatelliserar varningstecken på en föreliggande bubbla. När bobubblan väl spricker – vilket den gör – blir krisen desto värre.
Det är något trixigt med denna fortsatta prisuppgång tycker jag.
I det "segment" av villor och mindre gårdar i Mälardalen som jag sedan en längre tid följt särskilt noga är det åtm. påtagligt hur få objekt som verkligen verkar bli sålda. De flesta som plockas bort från Hemnet återkommer snart, ofta då med ny mäklare.
Synd att det verkar vara så svårt att få statistik även på omsättningen. Kan det vara så att de (få) objekt som trots allt säljs, går till försäljning just för att någon "fool" accepterar det (över)pris som säljaren hoppats på, medan en ökning av "skambud" eller frånvaro av bud inte syns, mer än som osålda objekt? I så fall tolkar jag det som att bromsen egentligen redan är trampad på, bara det att farten ännu inte hunnit börja minska i vansinnesfärden mot bergväggen.
Bara en fundering…
Jag ser samma sak i en annan region. Höga priser lockar ut många på för hög nivå. Får de inte sålt så vägrar de sänka och behåller objektet.
Det var detta fenomen som retade oss som kritiserade fastighetsskatten. Enskilda objekt ger inte hela beståndets värde!
RIBA futures för september 2015 ligger på 1.61 – 1.64 vilket skall jämföras med repo på 1.00. Dessa handlas dock inte än, de som handlas längst bort är december 2014 ligger på 1.25 – 1.28.
Detta kan snabbt sänka fastighetspriserna i stora delar av blivande u-landet.
http://www.peak-oil.se/2013/10/uran-skiffergasolje-utvinning-pa.html
storskalig uranutvinning?
Undrar varför inte naturresurslagarna (minerallagarna) raskt ändras till mer långsiktighet? Finns det lobbyism mot det? Hur kunde ett parti som Centern rösta mot detta på sin bolagstämma förlåt partistämma?
Från en bubbla till en annan – nämligen skifferoljan.
"Shell har investerat minst 24 miljarder dollar i okonventionell olja samt gas i Nordamerika och satsningen har ännu inte betalat sig. Den nordamerikanska produktionsverksamheten har kämpat för att visa vinst och i augusti annonserades en strategisk översyn av tillgångsportföljen inom skifferutvinning i USA, efter att bolaget tagit en nedskrivning på 2,1 miljarder dollar."
http://www.aktiespararna.se/artiklar/borsen/Shells-VD-angrar-satsning-pa-skifferolja/?lb=no&kampanj=pop-up-nej-tack