Benägenheten att tro på varningar, åtminstone SMHI:s stormvarning, som för övrigt just uppgraderades till klass 3, dvs den skarpaste varningen, verkar bero på om vi anser oss omfattade av varningen. Åtminstone hos bloggläsarna.
Enkätsvaren |
Min egen uträkning var att ca 40% av Sveriges befolkning bodde i de berörda regionerna. Bland bloggläsarna svarade 45% att de bodde i de berörda regionerna, även om enkäten var något felformulerad, då kategorin kunde inte bry mig mindre inte var uppdelad på region.
Med 45% som säger sig bo i regionerna så antar jag här att de som inte bryr sig alla bor i någon annan region.
Benägenhet att tro på varningen |
Då framgår det att de som bor i de berörda regionerna är mer benägna att tro på varningen.
42% av de som bor i de varnade regionerna tror på varningen mot endast 15% i övriga regioner. Struntar man i de som inte bryr sig så tror 29% på varningen.
Antagligen kan man säga något om mänsklig psykologi här. Vi bryr oss och oroar oss helt enkelt mindre för sådant som vi inte anser berör oss. Inget överraskande, men intressant.
Med en klass 3-varning för Halland och Bohuslän, så är det mycket sannolikt att jag, som boende nära länsgränsen till Halland, kommer bli strömlös under eftermiddagen eller kvällen. Backup finns, men inte osannolikt drabbas även bredbandet av driftsstörningar på grund av luftledning. Så länge mobiltelefoni fungerar så kommer jag dock fortsätta jobba med bloggen som vanligt.
Om stormen inte blir allvarlig kommer nu SMHI ha gjort bort sig å det grövsta, när man nu viftat med klass 3.
25 kommentarer
Det är SMHI's värsta varning vilket ju i princip borde innebära att man ska överge sina hem och förflytta sig till annan ort. Men icke! Stanna inomhus är rekommendationen för den värsta stormen i Sverige sen det nya systemet infördes.
Jag menar. Det är samma råd för Klass 2 som för Klass 3. Vad ska de hitta på för typ av varning den dagen det kommer en storm som är samhällsfarlig på riktigt?
Då ska du stanna hemma.
Eftersom svenska hus i allmänhet är stabila så risken för en misslyckad evakuering är helt enkelt väldigt mycket större än risken för att något ska hända med ett svenskt hus.
@Sigvard Löf
Gäller detta under alla omständigheter? Det baserar sig på antagandet att de väder vi kommer drabbas av är inom de gränser som byggnormerna är framtagna utifrån. Vidare är kanske att stanna hemma inte tillräckligt – bör man t.ex. ha gjort några förberedelser för ovädret. Orkanerna i NY visade ju att fastän folk stannade hemma så funkade inte det särskilt bra.
Problemet är att rekommendationerna i de olika varningsklasserna är förvillande lika och att det riskerar att urholka förtroendet för varningarna. Det är väl nästan så att man rekommenderas att stanna hemma även ifall det inte gått ut någon varning alls (bara för att vara på den säkra sidan).
Det är inte realistiskt eller lämpligt att SMHI ska gå ut med info om evakuering direkt till privatpersoner.
Hoppas att mobilen funkar om ledningen blåser ner!
@oppti
Med hjärntrusten på MSB så kan du lita på att du får besked via SMS om basstationen slutar funka osv.
Nu är det ju inte bara SMHI som ropar vargen kommer. Många andra gör det också för allt möjligt annat, och man justerar sin bedömning efter det som kommer ut ur media. SMHI är bara en i skaran som viktas ner enligt genomsnittet på överdrifterna. Vilket förstås kan bli fatalt om de skulle får rätt någon gång.
Egentligen är det väl självklart att man bara bryr sig om det väsentliga, ty skulle man gå omkring och oroa sig för allt möjligt hemskt som finns här i världen bleve man snart knäpp.
Det finns en och annan gör det …
@kgb35
Det intressanta är väl snarare att man väljer att göra en bedömning av allvaret istf att inte bry sig ifall man inte är drabbad.
Jag gissar att den bedömningen sker i det undermedvetna. Troligen är den bla. baserad på erfarenhet och vad andra säger är viktigt.
För Göteborg peakar det vid liten kuling enligt YR. Intressant hur stor skillnad mellan dessa och SMHI
Det är ju en datorsimulering av vädersystemet med ca 24 h tidshorisont som ligger till grund för uppgraderingen och varningarna. Om det är någon som har ett bättre prognosmaterial och fakta underlag för att bedöma framtiden när det gäller väder så vore det intressant att veta. Personligen har jag svårt att förstå vad man ska ersätta faktaunderbyggda prognoser som förankras i tillgänglig naturvetenskap på området med. Politiska bloggar och konspirationsteorier?
@Olof
En sak är ju att man inte får rätt möjlighet att bedöma varningen pga att man endast gör den här klassificeringen utifrån prognoser (som garanterat är fel). Man hade kanske kunnat få bättre känsla för allvaret i situationen ifall de faktiskt hade klassificerat vädret i gjorda observationer (som är mer korrekta).
Frågan är ifall man öht gjort någon uppföljning på hur stora störningar olika typer av väder gör eller om man har satt kriterierna lite på kännsla och gissning.
Å andra sidan är det bättre om varningen kommer tidigt, och då måste den baseras på bedömningar och inte gjorda observationer. Lite av en avvägningsfråga kanske, som säkert inte alltid blir rätt.
@Ben Dover
Problemet är att ifall man varnar för klass2 och det blir klass1 så kommer folk rycka åt axlarna när man varnar för klass2 och det blir klass3. Det är ju isf bättre att de iaf blir informerade att det bara var klass1 (och blir de informerade när det är klass2-väder så kommer de veta vad det är det varnas för).
Där har du absolut en poäng.
Att cornu undersöker det här berättar mer än själva undersökningen.
Cornus motiv med det här inlägget tycks vara att ta reda på hur något fungerar, för kunskapens egen skull. Och göra detta empiriskt och systematiskt.
Jämför med den mediopolitiska klassen som härskar över statsapparaten i sverige? De har noll intresse av att ta reda på hur saker fungerar och deras enda metod är sentimentalt gallskrikande. Om man nu skall jämföra.
Jag vet att lilla motorsågen är OK, bensin till densamma finns i tillräcklig mängd, i husbilen finns det gasol, ved till kakelugnen finns, skall dock tappa upp vatten i dunk samt surra soptunnan.
Nu borde vi klara oss.
YR.NO har en bra datormodell som funkar i de flesta normal fall-enligt min erfarenhet. Men vind tycks de sakna förmåga att förutse.
Modeller är ju inte ofelbara , vilket vi som intresserar oss för klimatförändringar försöker framhålla till alla som skriker ut sin desperation efter modellkörningarna som har 4-5 grader i ökning om 90 år om vi inte radikalt ändrar oss, vilket vi inte tycks göra. De visar inte rätt idag! Varför -är en intressant fråga!
Jag föredrar absolut att ha mat, vatten, belysning, extra täcken osv i beredskap för en storm som visar sig bli ett litet blåsväder, framför att som vid PER nonchalera varningen och bli sittande 3 dygn frusen, hungrig och om inte törstig så ialla fall rätt smutsig. Erfarenhet skärper tilltron till att något faktiskt kan ske. Trots tidigare "vargavarningar". Bor ni inom området så kan det nog vara bra att vara beredd på det värsta.
Du bor rätt illa till med tre dygn utan el. Fick nöja oss med ett dygn efter Per. Gudrun var fyra dygn och fjorton dagar utan telefon.
Gudrun förorsakade nästan att en takpanna föll ner på min bil.
Och ett strömavbrott på kanske fem minuter. Yay för att bo i stan!
Har tack och lov flyttat några mil norrut sedan Per och bör inte drabbas så hårt den här gången, men har varit med förr om att el-avbrott varat länge pga tämligen beskedlig blåst. Så storm-varning får mig numera alltid att försöka vara förberedd.
Är man förberedd är man alltid lättad efteråt. Antingen för att det trots allt inte blev så farligt. Annars för att förberedelserna gjorde att det blev mer "kura skymning" och lite avbrott i vardagen än alltför stora problem att klar livhanken.
Just nu mörknar det på och regnar rejält här, men har inte börjat blåsa ännu.
Nu kanske inte Simone är the perfect storm, men sannolikt kommer en riktigt jobbig storm någon gång till dina hemtrakter.
Hur säkert ligger Ringhals förresten? Jag har inte en susning, men visst ligger verket hyfsat lågt till över normala havsnivån?
Jag bara tänker högt här, men Fukushima var byggt för att klara rätt så hårda påfrestningar, tsunamis av "normal" höjd och dignitet. Men tsunamin som knäckte verket var inte av normal höjd och dignitet.
En helt annan förbisedd detalj är att händelser liknande Storeggas kollaps och följande tsunami som bl a dränkte "Doggerland" för gott faktiskt kan inträffa igen.
54 m/s just uppmätt på en väderstation i Lilla Bält (enligt SVT livesändning).
/Daniel, Mölnlycke