Frågan om vad som gäller när ett aktiebolag går i konkurs var inte svårare att svara på än att tillämpa lite Google-Fu. Vid en konkurs räknas det som att man avyttrat aktierna för noll kronor vid konkurstillfället.
Skatteverket är väldigt tydliga här:
“Om det bolag som du äger aktier i försätts i konkurs eller går i likvidation betraktas det som om du avyttrat aktierna. En svensk aktie anses avyttrad den dag det bolag som gett ut aktien försatts i konkurs. Försäljningspriset för dina aktier är då noll kronor.”
Resten är tämligen självklart. Blir det några medel över från likvidationen eller när konkursboet är färdighanterat, och dessa alltså delas ut till aktieägarna, så tas de upp som inkomst av kapital. Det kan förstås ta åratal, och ibland blir det medel över.
Men den formella konkurstidpunkten räknas alltså som att man sålde aktierna för noll kronor och man får alltså tillbaka 30% av investerat kapital i form av ett skatteavdrag mot inkomst av aktier. Om man nu har sådana att kvitta mot. Annars får man väl kvitta 21% (30% gånger 70%) mot annan typ av annan kapitalinkomst. En form av statlig subventioner av konkurser i förekommande fall, som kan sägas dras från vård, skola och omsorg. Den som tycker det är häftigt att betala skatt gör alltså ingenting, för att maximera sina skatteinbetalningar.
10 kommentarer
Du får dra 100% av förlusten mot andra kapitalinkomster. Dock är skatten på kapitalinkomster 30%.
Rätt, Wilderäng är inte så noga med terminolologin alternativt förstår han inte. Förluster kan inte "mot av annan inkomst". Däremot reduceras inbetald skatt med 70% av 30% av förlusten. Stor skillnad på det och att kvitta mot exempelvis inkomst av tjänst.
Nej. Man får bara dra av 100% av förlusten mot kapitalinkomst av samma slag. Aktier mot aktier. Obligationer mot obligationer, etc. Att sedan Skatteverket kan missa att ett komplicerat obligationsnamn inte är en aktie är en annan sak. Annars gäller 70% av 30%, dvs 21%.
Orelaterat, men är inte detta lite väl överdrivet i form av reklam?
http://i42.tinypic.com/2uhtx1g.png
Då kan man fråga sig varför tex Avanza inte omedelbart för upp tex Scanmining på min K4, som de välvilligt sammanställer? Behöver de kanske invänta något klartecken från myndigheterna?
Hej Oppti!
Enligt Skatteverket gick ScanMining AB i konkurs den 11 december 2007. Om du skriver ut en K4 för år 2007 så bör din förlust finnas med. Du får gärna höra av dig till oss om så inte är fallet så får vi undersöka varför.
/Daniel, Avanza Bank
Rimligen borde också privatpersoner få rulla förluster att dra av mot vinster ett annat år.
Åtminstone om avdragsrätten mot förvärvsinkomster försvinner, vilket är minst sagt rimligt i sig.
Jo isht för privatpersoner.
När det gäller företags möjlighet att rulla avdrag så är det enda jag kan komma på är att utnyttja obeskattade reserver. Det är alltså att man får skjuta på viss vinst till kommande år som då kan göras avdrag mot ifall man visar underskott. Detta är en tidsbegränsad möjlighet som dessutom av den anledningen kräver visst mått av administration.
Eftersom det när det gäller privatekonomi ofta kan vara ganska glest mellan realisationsvinster som man kan göra avdragen mot så vore det nog enklast att man helt enkelt får föra över underskott av kapital till nästa års deklaration. Härvid kommer inflationen göra att det blir en viss tidsbegränsning av möjligheten (eventuellt kan man göra en viss nedräkning av beloppet ifall man vill begränsa ytterligare).
Det blir annars ganska märkligt med att man måste göra "artificiella" affärer i slutet av december för att hantera det faktum att man snart kommer in på nytt år.
Oroa dig inte. i slutändan kommer Skatteverket att vara väldgit väldigt tydliga. Och på något sätt väldigt övertygande. Vad rä det som gör att folk väljer att lyda Skatteverkets befallningar om att betala bort det mesta av sina pengar till dem? Vad händer med de som har avvikande åsikt om hur bra det är?
Fast nu är det inte från vård, skola och omsorg pengarna "tas" från utan den offentliga sektorn som helhet. VSO är bara ett lidande alibi.