Ingen överraskning för er som är regelbundna läsare av den här bloggen, men närmast sörjande av totalförsvarets totala avveckling, klubbchefen för Civilförsvarsförbundet, skriver nu en debattartikel hos Schibsted/SvD där han påminner svenskarna att man får klara sig själv om livsmedelstillgången störs i Sverige. Det existerar som bekant inga som helst beredskapslager längre och ansvarsprincipen gäller – då du normalt är personligen ansvarig för din livsmedelsförsörjning så är du också personligen ansvarig för den i händelse av kris. Förutsatt att transportsystemet fortfarande fungerar tar maten slut på tolv dagar i Sverige.
Det är positivt att Civilförsvarsförbundet, i egenskap av en privat klubb, försöker få ut detta budskap. För även om vi på pappret sägs ha ett militärt försvar i Sverige, så är det ekonomiska och civila försvaret avskaffat och resterna av det psykologiska försvaret finns kvar hos myndigheten MSB. Det finns inte heller någon samordning eller övergripande ansvar utan hundratals myndigheter, länsstyrelser, kommuner och landsting ska leka var mans världskris utan samordning.
Lite någorlunda nya, eller åtminstone förtydligade siffror, erbjuder Civilförsvarsförbundet.
“De enskilda hushållens livsmedelslager beräknas räcka i 3–12 dagar. Dagens butiker har inga lager. Det vi ser på hyllorna är det som finns, och det räcker bara en dag. De fåtaliga centrallagren räcker i 3–8 dagar. Livsmedelsindustrin och importhamnarna har tillgångar för ytterligare ett par dagar. Alla lager är i princip på hjul.[…]• Om transportsystemet kollapsar är det tomt i butikerna efter ett dygn.
• Om landet isoleras är hälften av våra dagliga livsmedel borta efter 10–12 dagar – även om transportsystemet skulle vara intakt.”
En sanning med modifikation. Små butiker på landet har längre lagerhållning på hylla i butik än en dag. Jag har empiriskt kontrollerat detta och lagerhållningen kan vara upp till en hel vecka, eftersom man för att ha en chans att hålla nere priserna tar en lagerhållningskostnad men minskar antalet transporter av många varor. Men i händelse av kris lär nog även landsbygdens mataffärer få slut på några dagar när storköpen i stan blir omöjliga.
Vad gäller hushållens lagerhållning, se tidigare blogginlägg i frågan:
“Men ca 80% av alla hushåll skulle vara utan mat inom 2 veckor om livsmedelsförsörjningen upphörde, fast elen fortfarande fungerar.Vid elavbrott står 80% av hushållen utan mat inom 4 dygn. Ca 15% står utan mat på mindre än ett dygn och 50-60% inom 2 dygn.”
Detta är i linje med Civilförsvarsförbundets debattinlägg.
Själva rekommenderar Civilförsvarsförbundet åtminstone två veckors matlager, men vid en riktig kris så räcker inte det långt. Man bör snarare ha flera månaders lager, helst minst ett halvår, men även om man bara har två veckors mat hemma så idiotförklaras man av samhället som en galen prepper om man råkar nämna att man har egna lager av mat hemma.
Kanske inte Civilförsvarsförbundets
rekommenderade lager, men detta kan man lagra för en måltid. |
Men förhoppningsvis vaknar några till av debattinlägget. Och som både MSB och Civilförsvarsförbundet sagt tidigare – varje person som preppar är positivt, då det minskar samhällets sårbarhet.
De som generellt har bäst beredskap är antagligen den procent av Sveriges befolkning som bor i “bondehushåll”, där det blir rätt naturligt att ha mat för åtminstone hela vintern, eftersom det är så vi “tillverkar” mat i Sverige. Om inte annat i form av vinterfoder till djuren, som alltid kan slaktas successivt vid kris, men många bondehushåll odlar också grönsaker och rotfrukter för eget bruk, och håller några höns eller liknande. Plus den praktiska alternativrörelsen och dess subgrupp survivalister eller preppers.
En annan typ av livsmedelsförråd |
Men i slutändan har mellan 0% och 2% av de svenska hushållen mat för två eller fler månader om strömmen går och mellan 3% och 36% har lagt upp någon form av avsiktligt krislager av livsmedel – 3% av singlarna 25 – 40 år i storstaden och 36% av de i åldern 70+ som bor i en mindre svensk kommun. De senare har ju fortfarande minnen från sin barndom och en tid då alla med dagens fördomar skulle betecknats som survivalister, då de flesta hushåll om inte annat gjorde sylt och andra inläggningar om sensommaren, för att ha resten av året.
Ett annat problem är att antalet distributionscentraler är väldigt få i Sverige. Slås 1 – 3 knutpunkter ut är det i princip slut på kyld mat direkt. Samma problem gäller för övrigt lantbrukets insatsråvaror, där antalet fabriker i landet kan räknas på händernas fingrar och den bonde som är beroende av externt foder, gödsel etc kan snabbt stå utan. I ett Sverige där politiken är att förbjuda djurhållning så är för övrigt importerat konstgödsel det som gäller för framtiden.
Den som tror att Sveriges självförsörjningsgrad ska öka från ca 50% och lägst i Europa bör nog tänka igen. Nästa år kommer EU:s jordbruksstöd att förändras och sänkas med 10%, där Sverige varit duktiga och förhandlat till sig en sänkning av 17%, eller mer än EU-snittet, vilket garanterat kommer innebära att många bönder går i putten. Bäst i klassen gäller som vanligt medan övriga EU-länder skrattar sig fördärvade bakom våra ryggar.
Enkelt räknat bör ca 17% av Sveriges kvarvarande bönder lägga ner pga de “lyckade svenska förhandlingarna”. I princip är det bara jordbruksstödet som är ett netto (före skatt – man betalar egenavgifter och skatt även på stöden, som alltså är en inkomst i företaget) i svenskt jordbruk idag och det som alltså ska stå för böndernas inkomst till sin egen försörjning. En inkomst som nu ska sänkas med 17% för Sveriges antagligen hårdast arbetande yrkesgrupp, och bland de lägst avlönade. Räkna inte med stigande priser på jordburkmark när stöden och miljöersättningarna sänks.
Det tål att upprepas – stat, kommun, länsstyrelse eller kommun kommer inte hjälpa dig vid en livsmedelskris, utan det är upp till dig och civilsamhället att ordna detta på egen hand.
104 kommentarer
Några burkar vita bönor är väl vad vi har på lager, samt lite potatis.
Lite kött och grönt i frysen, det är väl allt.
Tror att sista meningen blev inkorrekt, tvärtom typ.
Det jag undrar över är om att inte det ganska enkelt skulle gå att ordna på samma sätt som den strategiska drivmedelsreserver (om den nu finns kvar) .
Dvs att stat och kommun borde få möjlighet att via lag och förordning tvinga livsmedelskedjor att bygga upp lager på vissa varor, så vi i alla fall kan nå upp till kanske 1-2 månaders förråd.
Det existerar ju per automatik ett antal kommersiella lager av svenskproducerad mat. Dels de gående lagren av djur och dels spannmåls och rotfruktslager, åtminstone potatis. Men det är förstås rätt lite i sammanhanget och oförädlat och otransporterat.
Kan man bibehålla transportsystemet, vilket är osannolikt – fungerar inte importen av mat fungerar garanterat inte importen av drivmedel heller – så tar det relativt lång tid för okräsna att svälta ihjäl, även om de får gröt och potatis.
Jag noterade att ca 30-40 % av den Amerikanska befolkningen bär ca 6 månaders lager på sig i form av fettreserv.
…. och lagrade gifter som frigörs när fettreserven förbränns.
Men fettreserven ger inte proteiner eller näringsämnen och kräver att vattenförsörjningen fungerar felfritt, då det går åt rätt mycket vätska för att förbränna fettlagret.
Jo, finns väl undersökningar på det, där denna skotte är värst. Med ett år och 17 dagar.
Jag tror fortfarande att amerikanerna är preppers, men jag förstår inte var de skall få el till elrullstolen och insulin om SHTF.
Även om man samlar på sig ett lager på 6 månader så lär det inte bli enkelt. Man lär ju inte vilja se sina nära och kära svälta, eller ens grannar…
Hur mycket skulle det kosta med ett välfungerande nationellt livsmedelsförsvar?
Jag tror inte att vi skulle få vara "självförsörjande" vad avser livsmedel som EU-medlemmar
Själva tanken med EU är ju att man ska vara beroende av de andra länderna
För att kunna ha en egen livsmedelsförsörjning som skulle kunna fungera i kris så skulle vi nog vara tvungna att gå ur EU
1000 kcal i form av proteinpulver och ett vitamin- & mineralpiller kostar per person och dag ca 15 kronor. 2 års lager kostar då 11 000 kr/person och 100 miljarder kr för hela befolkningen (knappt 3% av BNP). Ca 60 000 shipping containers skulle fyllas, var och en skulle räcka till ca 150 personer i 2 år. De håller minst några år, och kan säljas vidare för snar konsumtion innan bästföre-datumet så att den löpande totalkostnaden efter anskaffning bara blir kanske ett par 10:tal procent av lagrets värde, ca 1% av BNP. Tillkommer vattenreningspulver, medicin, förpackning, hantering m.m. men protein och vitaminer är det viktigaste och dyraste.
http://future.aae.wisc.edu/data/weekly_values/by_area/1610
(I snitt $1/lb mjölkprotein de senaste 10 åren)
Jag räknade på ett helt kilogram proteinkoncentrat om dagen ovan. 1000 kcal får man av 250 gram protein, så det blir bara en fjärdedel. Men det var ett förvånandsvärt lågt pris på proteinkoncentrat jag hittade, men i stora kvantiteter så är det väl så. 1,6 miljoner ton protein skulle behövas för hela Sveriges befolkning under 2 år.
Kapitalist, många, rent av de flesta, speciellt barn, skulle matvägra en kost av proteinkoncentrat och svälta ihjäl ändå. Folk svälter ihjäl med mat på tallriken vid svältkatastrofer i Afrika, för de klarar inte av att äta enformig biståndskost på enbart ris etc. Många vuxna matvägrar också ensidig kost, speciellt efter att ha varit utan mat ett tag, då matlusten försvinner efter den första tiden.
De som inte vill leva, behöver inte.
Proteinpulver kan smaksättas, till en viss kostnad. Lustigt nog är de typiskt kvinnliga favoritsmakerna jordgubb och choklad vanligast, trots att det inte är biffiga män som är huvudkunden idag.
Trots att det ÄR biffiga män som är den vanligaste kunden, menade jag förstås. Kanske smaker som bacon och öl skulle sälja bättre?
Ha ha jag har också noterat hur mina kroppsbyggande vänner äter rosa pulver med vanilj och jordgubbsmak. Var är pulvren med wiskeysmak eller rökt ägköttsmak?
Man upphör aldrig att förvånas.
Några tankar.
– Man behöver energi, inget att oroa sig för när vi lever våra normala liv, men i en kris: Kolhydrater och enkla proteiner. Traditionellt i Sverige potatis och bröd, men ska man bunkra och lagra länge: ris och pasta.
– Sedan behöver man fullvärdiga proteiner. Traditionellt äter vi då kött och mjölkprodukter, och bönor. Men så måste det gå att lagra: Således torkade bönor av olika sorter. Mjölkpulver. Ostar som tål att lagras ett år till. Torkat kött, men det har ändå begränsad hållbarhet eller hutlöst pris. Kött- och fiskkonserver – dyrt och skrymmande.
– Vidare behöver man fullvärdiga fetter. Där är rapsolja förvånansvärt bra, men en del olivolja för omväxling. Nötter har bra fettsammansättning, och tål bra att lagras. Och fiskkonserver igen.
– Vitaminer och mineraler behöver man inte få alla varje dag, men i längden är det skadligt med brist, så multivitamintabletter. Torkad frukt. Torkade tomater. En konserveringsmaskin och burkar, så man kan spara sommarens frukt, bär och grönsaker, även om strömmen går och frysen smälter. För det behöver man också socker och salt. Mycket.
– Som Cornucopia påpekar är det svårt att motivera sig att äta om maten är enformig, så folk svälter även där det finns mat. Därför en variation i det ovanstående. Och i alla fall lite av de dyrare, trassligare sakerna, som ger smak och variation: grönsakskonserver, fruktkonserver, ost, torkat/konserverat kött/fisk. Naturligtvis ett lager kryddor. Buljongtärningar!
Bönderna i närheten av städer kan sitta pyrt till.
Risk för plundrargäng från städerna. En risk som sjunker med avståndet från städer och tilltagande drivmedelsbrist.
Rekommendation: Gå med i något jaktlag och skaffa en älgstudsare och gott om ammunition samt givetvis grannsamverkan.
Du vet om att
1. Bönder har ingen ICA-butik hemma hos sig. Köttet ligger inte finstyckat i lådor, utan går runt och säger mu, bä och nöff, luktar illa och är väldigt, väldigt oförädlat.
2. Resonemanget låter logiskt, men de främsta dokumenterade volymerna av plundring av bönder har man från Argentina-krisen, där plundrarna främst var staten i form av polisen. Svårt att sätta upp motstånd mot statens våldsmonopol. "Privat" plundring var ganska ovanlig, och gick som du antyder att hantera.
Punkt 1. gäller för övrigt många andra grödor också, speciellt spannmål, som inte finns i form av mjöl eller färdigbakat bröd hos bonden.
Bättre att lägga av att vara bonde om man nu tror att det kommer att bli plundring. Med styrkeförhållande stadsbor:bönder 1000:1 (typ) så kan det bara sluta på ett sätt, hur mycket man än preppar.
Någon dag utan rent vatten, eventuellt med magsjuka från dåligt vatten, så orkar inte statsborna ge sig på plundring, än mindre lämna bostaden. Vi kommer knappast ha en situation där matförsörjningen kollapsat, men vattenförsörjningen fungerar.
OK, vi säger att 90% dukar under för magsjuka, vattenbrist etc. Bonden har då oddsen 100:1. Bra?
Snarare 10:1, då ca 1% bor i bondehushåll.
Mycket beror på hur snabbt krisen kommer, ett storkrig i MENA området och/eller finansiellt sammanbrott kan ge ett snabbt stopp i försörjningen.
Den polis vi har klarar inte av jobbet nu och militär saknas helt. Anarki i en kris ligger inte långt borta.
Punkt 1: Stora grupper har erfarenhet hemifrån av slakt av getter och får och många vet hur man hanterar en kalashnikov. De sista har en otrevlig egenskap att alltid dyka upp när det blir stridigheter
Punkt 2: Håller helt med att statens våldsmonopol är den största faran.
Punkt 1, tillägg: Min fader nämnde att under första världskriget gick det att få tag i spannmål, men problemet var att mala det till mjöl, då alla kvarnar var hårt kontrollerade. I dag finns dessutom de flesta inte längre kvar.
Bland de bloggare du brukar hänvisa till, var det en som för drygt ett halvt år sedan visade en bild på en handdriven mjölkvarn. Lämplig att ha för preppers på landsbygden.
Stämmer bra det där med egen mjölkvarn. Dessutom rejält näringsrikt med direkt nymalet fullkornsmjöl istället för dagens industriella mjöl.
Dock kan man åtminstone med vete välla det i vatten och sedan koka det och äta ungefär som ris, alternativt gröt. Kombinerat med tillgång till sylt så ska det vara den ensidiga nödkost som vid tester under kalla krigets atombombshot skulle fungera längst utan att folk tröttnar. Helkorn vete, sylt, salt, bör man klara sig långt på om man kan koka.
Dessutom har ju torkat spannmål en fantastisk hållbarhet.
Om du tänker på den gamla amerikanska rapporten så prövade dom inte smaklighet öht, utan bara hållbarhet och näringsvärde.
Kurt Saxon ger samma rekommendation för övrigt, med tillägget att man kan grodda det. Vilken legend han är.
Ej att förglömma Kearnys Nuclear War Survival Skills. Rekar också hel-vete och gröt där nere i bunkern.
Plundringsrisken ökar av att fängelser och rättspsykiatriska kliniker saknar beredskapslager och därför en tid efter att förråden sinat tvingas öppna portarna och släppa ut intagna vind för våg.
Det är illa nog att äldreboenden saknar beredskapslager – de gamla kommer att få svälta ihjäl. Men när rättsväsendet bryter samman drabbas alla.
Om Ryssland skulle utsätta Sverige för sjöblockad bla pga våra ekonomiska sanktioner mot dem, (90% av alla varor sägs passera Göteborgs hamn, varav 60% av vår mat) så går det ganska fort.
MSB:s funktion är antagligen att lura svenskarna att det finns en beredskap.
Bättre vore att förinta både det ickeexisterande försvaret och MSB då det kanske skulle gå upp ett ljus hos några fler. Kanske ett patriotiskt sinnelag då åter skulle leta sig in i några av svenskarna och med det grunden till ett riktigt försvar och beredskap.
Bäste Lars, skrämmande läsning. En sak till som jag och många undrar över, hur blir det med mediciner och influensavacciner om Sverige blir avstängt från omvärlden en längre tid? Alla diabetiker? Vad skall dom få sitt insulin ifrån? Hur skall sjukhusen klara sig då dom inte har tillgång till engångssprutor eller typ allt engångsmateriel dom använder dagligen? Sverige har ju ingen produktionskapacitet avseende läkemedel längre? Pencillin både till folk och fä? Möjligen kan vi få fram pencillin men allt annat?
Usch, jag blir illamående När jag tänker på hur våra politiker fullkomligt struntat i att se om sin befolknings väl o ve i orostider. Kan du skriva lite om detta vore det bra. Om folk får veta också om hur illa ställt det är med tillgången till sjukvård i kristider så kanske fler vaknar och börjar ställa krav på politikerna. Sjukvården är ju i kris nu verkar det som och hur blir det då med sjukvård vid en isolering av Sverige från omvärlden?
Hur är krisberedskapen i övriga Norden? Kan du skriva lite om det?
Det finns fortfarande ett litet beredskapslager av förbrukningsartiklar för sjukvården i socialstyrelsens regi har jag för mig. Tillräckligt för att klara en händelse med 5000 skadade i en svensk landsända. Annars har du helt rätt – väldigt lite medicin tillverkas i Sverige och sockersjuka lär trilla som flugor ganska omgående, liksom en hel del som går på livsuppehållande hjärtmediciner mm. För att inte tala om antibiotika osv.
Jag har skrivit en del inlägg om hur svenska akutsjukhus tvingas in i sk stabsläge eller beredskapsläge av enkla saker som vinterkräksjukan. Vid ett riktigt pandemiutbrott kommer svensk sjukvård bryta samman på några dagar.
Diabetiker har ofta ganska stora lager hemma, tror att man hämtar medicin några gånger/år.
Med de nya "just-in-time"-rutinerna för hemsjukvård har de flesta endast några dagars lager hemma. Vilket redan nu gör systemet sårbart. Leverantörerna är dessutom privata och myndigheterna har avsvurit sig allt ansvar.
Nyckelord: Svensk Dos. Apotekstjänst.
Jag var på en sammankomst där vi bland annat kom in på svensk krisberedskap. En man – apotekare i botten – yttrade att den krisberedskap på mediciner som Sverige har idag är mycket dålig och i stil med övrig svensk krisberedskap av idag. Därvidlag var han mycket bekymrad. Han var nu pensionerad, men tidigare under kalla kriget hade han det militära ansvaret för att det fanns mediciner i Sverige.
Vad jag har förstått, så är situationen oroväckande på medicinfronten, tack vare att det svenska politiska etablissemanget de senaste 20 åren har genomsyrats av just-in-time-filosofin, kortsiktighet, globalisering och nyliberalism.
Till exempel har Sverige avsagt sig egen nationell vaccintillverkning av nyliberala skäl och för att vinna gillande hos EU. Vaccinet ska istället upphandlas på den privata marknaden.
Därför, baserat på erfarenheterna av fågelinfluensan några år tidigare, hade Sverige till en hög kostnad, utan att läkemedelsföretaget GlaxoSmithKline (GSK) behövde ta ansvar för eventuella biverkningar, upphandlat och bundit sig vid 18 miljoner doser svininfluensavaccin av främst märket Pandemrix. Det var baserat på hönsägg och innehöll kvicksilver. Detta var är 2009 och i finanskrisens spår.
Regeringen Reinfeldt gjorde bedömningen att för att mildra följdverkningarna av finanskrisen så måste exportföretagen exportera. Sålunda krävdes det att företagens anställda var friska och på sina arbetsplatser. Därför gällde det med alla medel se till så att en så stor andel som möjligt av den svenska befolkningen vaccinerades. Helst hela befolkningen, därav beställningen på 18 miljoner doser. En aggressiv vaccineringskampanj sjösattes av myndigheter och massmedia. Vaccineringskampanjen som sådan blev lyckad, eftersom Sverige blev det land i världen som fick den högsta andelen av sin befolkning svininfluensavaccinerad.
Med tanke på att vaccinet gavs till barn under 18 år har regeringen Reinfeldt agerat mycket cyniskt. GSK skrev i dokumentationen att vaccinet endast var riskbedömt på friska vuxna över 18 år, dvs. ej på barn under 18 år. Detta faktum gör mig mycket upprörd.
http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/EPAR_-_Public_assessment_report/human/000832/WC500038124.pdf
Dessutom ska man ha klart för sig att Sverige har färst sjukhusplatser per capita i Europa. Svensk sjukvård brakar sannolikt ihop vid större epidemier.
http://www.politico.se/artikel/2951/sverige
Personligen tror jag inte att svininfluensavaccineringen räddade några liv, möjligen en eller två. Däremot så räddades sannolikt ett antal liv av den allmänt förbättrade handhygienen, vilket är det enda positiva i denna cyniska massvaccineringsskandal.
När man tänker tillbaka på Sverige på 1980-talet och jämför med hur det ser ut nu mot bakgrund av ovanstående, så frapperas man hur pass välskött konungariket Sverige var på den tiden. Nu talar jag inte om vilka partier som hade regeringsmakten, utan om harmonin i samhället, den nationella samlingen, framtidstron, den låga kriminaliteten, utbildningsstandarden, ansvarstagandet gentemot framtiden, självförsörjningsgraden samt den civila och militära krisberedskapen. Nationalstaten Sverige hade militärt skyddade gränser samt en bättre fungerande tull och passkontroll som kunde hålla mycket av skiten borta.
Apropå det psykologiska försvaret så har Sverige numera psyopsförband enligt Natosnitt i Insatsorganisation 2014 (IO-14), organisatoriskt ca 100 psyopskonsulenter. Ca 10 av dessa var med i Libyen i Operation Unified Protector och ägnade sig åt propaganda för att störta Muammar Khadaffi. Väl utförd operation, ty Khaddafi likviderades. De globala energiaktörerna står nog i tacksamhetsskuld till dem.
Lögn som vanligt, ser jag. Är du möjligen tvångsmässig mytoman, eftersom det nästan verkar vara en naturlag att du hittar på saker för att bättra på din argumentation?
@Ben
Förklara dig! Vad är lögn i min text?
Vi kan börja med att skälet till att SBL avvecklades var att "vinna gillande i EU".
Vidare görs bedömningen av nya vacciner normalt av Läkemedelsverket. Jag tror inte att "regeringen Reinfeldt" var särskilt inblandad där, så backar du inte upp dina påståenden kring det så måste vi anta att det är lögn.
@Ben
Jag har inte nämnt SBL.
I stort sett allt som bryter upp nationalstaterna gillas av EU, såsom avregleringar, utförsäljningar och privatiseringar av olika verksamheter och samhällsfunktioner. Nationalstater och nationalism ses som ett hot mot EU. Det säger sig självt i och med att EU är överstatligt. Det svenska politiska etablissemanget har sedan början av 1990-talet gått relativt långt med avregleringar och privatiseringar för att på detta sätt bryta upp nationalstaten Sverige. T.ex. har Sverige som enda land i Europa riskkapitalägda gymnasieskolor där ägarna är skrivna i skatteparadis.
EU:s fria inre marknad är tänkt att byggas upp bl.a. med multinationella privata företag och banker, som ska överta många verksamheter som tidigare har skötts av nationella monopol. Ett sådant företag är läkemedelsföretaget GlaxoSmithKline, med vilket Sverige tecknade ett vaccinavtal för att råda bot på svininfluensan. Alternativet, ehuru föga nyliberalt, var att bygga upp en egen vaccintillverkning i Sverige eller en samordnad nordisk sådan. Men Ministären Reinfeldt sa nej därtill:
http://www.aftonbladet.se/ledare/skolavard/article11789988.ab
Eftersom du verkar ha så dålig kunskaper om Narkolepsiskandalen. Regeringen är i högsta grad inblandad, läs:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/svd-granskar-sveriges-vaccinering-mot-svininfluensan_6843475.svd
”I Sverige var den hetaste frågan om vi skulle bygga en egen vaccinfabrik. Den tanken spolades dock som orimligt dyr i en utredning. Istället gav sig alltså Sverige ut på köparjakt hos de sex vaccinföretagen i konkurrens med andra länder.”
Det kan vara intressant att ta del av Polens vaccinationspolicy mot svininfluensan 2009. Till skillnad från svenska hälsovårdande myndigheter vägrade Polens hälsominister Ewa Kopacz att teckna vaccinationsavtal med läkemedelsindustrin, eftersom hon inte ansåg att vaccinet var tillräckligt utprovat. Läkemedelsföretagen ville att den polska regeringen skulle ta ansvar för eventuella biverkningar, vilket var i strid med polsk lag. Det polska hälsoministeriet var inte motståndare till att vaccinera befolkningen, men då läkemedelsföretagen dikterade villkoren så blev det inget avtal.
http://en.wikipedia.org/wiki/Ewa_Kopacz
http://svenska.yle.fi/artikel/2012/02/15/svd-ineffektivt-att-vaccinera-mot-svininfluensa
@Ben tycker du inte detta är cyniskt? Att vaccinera hela befolkingen även barn under 18 år med Pandemrix.
Av det följande framgår det att det är tvivelaktigt med tanke på eventuella biverkningar att vaccinera barn med Pandemrix, som godkändes på EU-nivå 2008. Sverige är underställt EU.
I European Medicines Agency "CHMP ASSESSMENT REPORT FOR Pandemrix" daterat 2008, Doc Ref : EMEA/285631/2008, behandlas riskerna i nedanstående avsnitt:
http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/EPAR_-_Public_assessment_report/human/000832/WC500038124.pdf
"Risks
Pandemrix is commonly or very commonly associated with a range of local and systemic adverse
reactions but these are not often of severe intensity and the safety profile would not preclude the use of
the vaccine in healthy adults aged 18-60 years or > 60 years.
The current safety database is considered to be sufficient to describe adverse reactions that occur
uncommonly and to give an indication of any rare events. However, there are some adverse reactions
known to be very rarely associated with influenza vaccines and it is currently not possible to predict if
higher rates might be observed with Pandemrix compared with, for example, seasonal influenza
vaccines."
Ja, eftersom du inte kunde belägga något av de två påståendena med nån form av länkar eller dokument, så hade jag ju rätt. Du ljuger.
Jag vet för övrigt att DU inte nämnde SBL explicit, men när du skriver:
"Till exempel har Sverige avsagt sig egen nationell vaccintillverkning av nyliberala skäl och för att vinna gillande hos EU."
Vilken verksamhet kan det då avse om inte SBL? "Mollgans vaccinfabrik AB"? Såvitt jag vet så är SBL den enda statliga ("nationella") vaccintillverkningen vi har haft medan EU-medlemskap varit aktuellt.
Och hur drar du slutsatsen att jag har "dåliga kunskaper om narkolepsiskandalen"? Det kan du rimligtvis inte veta eftersom jag knappt kommenterat den. Är du telepat?
@Ben
Du anklagar mig för att vara lögnare, utifrån att du i denna kommentarstråd inte tycker att du har fått några länkar eller dokument från mig som faller dig på läppen. Det är en grov anklagelse från din sida och rätt befängd.
För att försöka gå till botten med dessa anklagelser gör vi så här:
* Du väljer ut och citerar de ”lögnaktiga” meningarna som jag har skrivit i denna kommentarstråd
* sedan ger du en kort förklaring helst med upplysande länkar, varför de utvalda citaten är en lögn
* därefter försöker jag svara på lögnanklagelserna, med relevanta länkar e.d.
"Till exempel har Sverige avsagt sig egen nationell vaccintillverkning av nyliberala skäl och för att vinna gillande hos EU."
Bevisa att Sverige avsade sig detta "för att vinna gillande i EU".
Lögnare.
@Ben Dover 04:30
Med tanke på att du endast tvivlar på sanningshalten i frasen ”för att vinna gillande hos EU” i nedanstående citat så antar jag, mot bakgrund av min kommentar 20:21, att du håller med påståendena i resten av meningen:
”Till exempel har Sverige avsagt sig egen nationell vaccintillverkning av nyliberala skäl och för att vinna gillande hos EU.”
Det innebär att du instämmer i att Sverige av nyliberala skäl avsa sig en egen nationell vaccintillverkning. (Regeringen Persson 2002-2006 tillsatte en utredning, som syftade till en egen nationell vaccinframställning helst baserad på cellstammar och cellinjer.
http://www.nt.se/arkiv/2006/02/25/Norrk%F6ping/132394/Vaccinfabrik-dr%F6jer–i-avvaktan-p%E5-ny-teknik.aspx )
Således räcker det för mig att bevisa att EU gillade att Sverige åren 2005-2009 gjorde saker av nyliberala skäl eller med andra ord i nyliberal anda.
Nyliberalism definieras i huvudsak som avregleringar, utförsäljningar och privatiseringar av viktiga samhällsfunktioner och naturresurser samt fritt flöde över nationsgränsen av människor, kapital, tjänster, dvärgbandmaskar och kriminalitet.
I avhandlingen ”EU – en nyliberal hegemoni? En studie av den nyliberala diskursen i Fördrag om upprättandet av en
konstitution för Europa”, Statsvetenskapliga institutionen vid Lunds universitet, 2005, http://lup.lub.lu.se/luur/download?func=downloadFile&recordOId=1330829&fileOId=1330830
sägs följande:
Sidan 14.
Den fria inre marknaden
”Inom nyliberalismen ligger fokus i mycket hög utsträckning på att ge marknaden ett så fritt spelrum som möjligt. Även inom den Europeiska unionens politik framkommer det explicit såväl som implicit att marknadens krafter bör få så fritt spelrum som möjligt.”
….
Sidan 26.
”Slutligen kan konstateras att det med hjälp av att diskursivt analysera EU:s nya konstitution samt att kombinera detta med empiriska exempel från politikområdena framkommer att de nyliberala tankarna utan tvekan är de som dominerar och sätter tendenser inom den Europeiska unionen, vilket även pekar ut riktningen för medlemsstaternas sätt att bedriva politik.”
I vårt fall om Sverige skulle bygga upp en statligt stödd och kontrollerad vaccinfabrik, när det fanns privata läkemedelsförtag med vaccin i sin produktportfölj och verksamma på EU:s fria inre marknad, så skulle det vara ett beslut i strid med nyliberal anda. Men Alliansregeringen skrotade planerna på en egen nationell vaccinframställning, och ansåg att det var bättre att upphandla vaccinet på marknaden, vilket var helt i linje med nyliberal anda och i samklang med EU:s politik och dess fria inre marknad. Således finns det fog att säga att Alliansregeringens beslut, som då också blir Sveriges beslut, på vaccinområdet vann EU:s gillande.
Det berörda citatet ”Till exempel har Sverige avsagt sig egen nationell vaccintillverkning av nyliberala skäl och för att vinna gillande hos EU.” äger enligt ovan helt igenom sin giltighet och är därför ingen lögn.
Q.E.D.
1. Jag har inte sagt att det är endast det jag tvivlar på. Ytterligare ett fel alltså.
2. Ett generellt påstående är inget bevis för kausalitet i en enskild fråga. Att EU har en nyliberal diskurs betyder ingenting för bevekelsegrunderna i det här enskilda beslutet. Det är inget bevis, helt enkelt.
3. Det finns en statlig utredning om vaccintillverkning. Den anger helt andra (teknisk/vetenskapliga) skäl till att säga nej.
Skulle man godta så generella resonemang som nån slags "bevis", så kan man bevisa vad som helst.
Ex:
Gruelse är anti-EU. Nazister är anti-EU. Gruelse är nazist.Q.E.D.
VIlket är du helst, lögnare eller nazist?
@Ben
Din numrering:
1. Min bevisföring grundar sig bl.a. på ett antagande, som i sin tur grundar sig på ditt svar (i din kommentar 04:30) på min uttryckliga anmaning i min kommentar 20:21. Av denna lilla kommentarsväxling kan jag inte annat än dra slutsatsen att du håller med i "av nyliberala skäl", som då gavs rangen ett faktum i antagandet. Jag drog då den berättigade slutsatsen att du endast tvivlade på sanningshalten i frasen "för att vinna gillande hos EU".
Då blev min anpassade bevisstrategi att knyta "av nyliberala skäl" till att det är något som gillas av EU. Detta tycker jag, med stöd av den länkade avhandlingen från 2005, att jag lyckades leda i bevis.
"Jag har inte sagt att det är endast det jag tvivlar på."
Jo, det blev i alla fall innebörden mot bakgrund av den lilla kommentarsväxlingen som föregick antagandet, där du ombads att:
* Du väljer ut och citerar de ”lögnaktiga” meningarna som jag har skrivit i denna kommentarstråd
* sedan ger du en kort förklaring helst med upplysande länkar, varför de utvalda citaten är en lögn
* därefter försöker jag svara på lögnanklagelserna, med relevanta länkar e.d.
2. ?
3. ”Det finns en statlig utredning om vaccintillverkning. Den anger helt andra (teknisk/vetenskapliga) skäl till att säga nej.”
Källa på det, som styrker att det var tekniska/vetenskapliga skäl, tack!
ATT något råkar gillas av EU betyder inte att man gjorde det DÄRFÖR att EU gillar det.
T ex:
Du gillar inte EU, men du gör det inte DÄRFÖR att du är nazist.
Du har alltså fortfarande inte bevisat det du påstår, vilket gör dig till en lögnare.
Q.E.D.
I avhandlingens sammanfattning står det:
http://lup.lub.lu.se/luur/download?func=downloadFile&recordOId=1330829&fileOId=1330830
”The fact that we apprehend certain phenomena as more convenient than others
generate questions about what constitute and decide what we think of as normal
and appropriate. The aim of this thesis is to explore the immense conception of
power and authority through a narrower approach that focuses on the EU.
With this in mind I examine the penetration of the neo-liberal ideology in the
Treaty establishing a Constitution for Europe to see if there are any implications
for hegemony. This is achieved through a discourse analysis which is
strengthened with empirical cases of EU policies.
The result of the discourse analysis of selected parts of the Treaty establishing
a Constitution for Europe reveals that there are in fact tendencies which indicate
that our society and reality is dominated by a neo-liberal hegemonic discourse.
Subsequently the contemporary discourse broadly infiltrates the entire European
Union, and therefore also its member states.”
Med andra ord applicerat på vårt exempel:
EU-landet Sverige, vars samhälle och verklighet domineras av en nyliberal hegemonisk diskurs emanenerade från EU, avsäger sig egen nationell vaccintillverkning för att vinna gillande hos EU.
Det kunde vara klädsamt för herr femöresfilosofen att svara på den inte alls oviktiga frågan:
3. ”Det finns en statlig utredning om vaccintillverkning. Den anger helt andra (teknisk/vetenskapliga) skäl till att säga nej.”
Källa på det, som styrker att det var tekniska/vetenskapliga skäl, tack!
Det kunde vara klädsamt för herr lögnare att hålla käften om källhänvisningar när han inte har något att komma med själv.
Jag försöker för sista gången förklara, begriper du inte så är du antagligen BÅDE lögnare OCH idiot:
Inte ens om det finns en sådan generell trend är det ett bevis för att det förhöll sig så i det specifika fallet om vaccinerna.
Källa förresten: Riksdagens protokoll av den 17 november 2006:
1. "Vidare utredningar har belyst både en modell som förutsätter att det samnordiska bolaget har monopol på den nordiska marknaden och en modell som bygger på att vaccinerna säljs på en konkurrensutsatt marknad under normalår."
Min kommentar: Danska seruminstitutet förordade alltså att de i praktiken skulle ha monopol på den svenska marknaden. Något "helsvenskt" alternativ som du pratar om har alltså egentligen aldrig existerat, utan det "statliga" alternativet var samnordiskt, inte helsvenskt och krävde monopol.
2. "Vi står nu inför ett teknikskifte inom influensavaccintillverkningen. Det finns ett antal företag som har kunskap om hur man tillverkar vaccin med den nya cellbaserade tekniken. Det finns dock ännu ingen anläggning som är godkänd för produktion för kommersiellt bruk. Det är således betydande risker för att det kan ta lång tid innan man får en fungerande och godkänd produktionsanläggning, och det måste övervägas noga om det är lämpligt att staten går in och finansierar en vaccintillverkning på så osäkra grunder som för närvarande råder."
Min kommentar: Av tekniska/vetenskapliga skäl sa man alltså nej till en fabrik.
Ytterligare källa:
http://www.lakemedelsvarlden.se/nyheter/gissningarna-som-ska-stoppa-pandemin-5785
"Jag är osäker på om vi verkligen kommer att behöva en fabrik. Om man tittar på hur det kommer se ut om fem år när Sverige tidigast kan ha en fabrik igång så är det nog sannolikt att världen har en så stor vaccinproduktion att det kan täcka också Sveriges behov, säger statsepidemiolog Annika Linde på Smittskyddsinstitutet."
Min kommentar: Med tekniska framsteg kan alltså produktionskapaciteten öka avsevärt och risken för brist minskar.
"Danmarks krav för att genomföra detta är att de får monopol på den nordiska vaccinmarknaden även för säsongsinfluensan. Det konceptet har Sverige redan från början ställt sig avvaktande till."
Min kommentar: Som tidigare – något svenskt statligt alternativ existerade egentligen aldrig, utan det handlade om ett danskt monopolalternativ.
"Schweiz är ett av de länder som hittills har tecknat ett avtal för att köpa prepandemiskt vaccin till hela befolkningen. Men enligt företagen har även andra länder köpt upp lager till hela eller delar av sina befolkningar."
Min kommentar: Inte heller Schweiz väljer alltså att ha egna fabriker.
Etcetera etcetera. Tillverkningsmetod, kapacitet, teknikens gångbarhet. Även övervägningar om vad fabriken egentligen ska tillverka när det inte finns pandemirisk – vilket danskarna försökte lösa genom att tvinga oss att köpa andra vacciner av dem.
Teknisk/vetenskapliga överväganden, alltså.
Ytterligare:
http://www.lakemedelsvarlden.se/nyheter/experter-ratar-vaccinfabrik-5877
Sossarnas "nationella" förslag var alltså att be ett av de multinationella företagen att bygga en fabrik i Sverige.
SBL var de enda som var intresserade, och deras förslag sög stort enligt oberoende experter. Ingen fabrik i Solna således. Återigen, teknisk/vetenskapliga skäl. Q.E.D.
Det kunde vara klädsamt för herr femöresfilosofen att svara på den inte alls oviktiga frågan, som, observera, rör den eventuellt svenska egna vaccintillverkningen och inte den eventuellt nordiska:
3. ”Det finns en statlig utredning om vaccintillverkning. Den anger helt andra (teknisk/vetenskapliga) skäl till att säga nej.”
Källa och länkar på det, som styrker att det var tekniska/vetenskapliga skäl, tack!
Eller är det så att hen anser att det inte har funnit några planer/utredningar på en svensk nationell vaccinfabrik?
Det finns klart och tydligt redovisat i länkarna att bl a Lars Rekke och Socialstyrelsen har genomfört utredningar på statens uppdrag. För den som är läskunnig alltså.
Det framgår också i de källor jag har redovisat att just SBL var den enda aktör som var intresserad av att uppföra en modern vaccinfabrik i Sverige. Tyvärr ratades deras förslag av oberoende experter, på tekniska och vetenskapliga grunder. Jag hade alltså rätt från början.
I övrigt noterar jag att du inte kommer med några som helst bevis för DINA påståenden, och du är alltså en lögnare. Och analfabet tydligen, eftersom du inte kan läsa källorna.
…och SBL ägs av Crucell, som är ett dotterbolag till Johnson&Johnson, som inte är svenskt. Så nej, något helsvenskt alternativ har mig veterligen inte funnits på bordet. Det som har funnits som alternativ är att:
-Sluta ett monopolavtal med danska Seruminstitutet. Det kan inte anses som en svensk, nationell lösning.
-Låta ett multinationellt, utländskt bolag uppföra en fabrik i Sverige. Det är knappast en "svensk, nationell" lösning heller.
-Köpa upp mediciner och/eller leveransgarantier av multinationella bolag. Inte heller det en "svensk, nationell" lösning.
Så nej, på det stora hela har det inte funnits några alternativ som varit "svenska nationella" alternativ enligt min mening.
@Ben Dover
”Så nej, på det stora hela har det inte funnits några alternativ som varit "svenska nationella" alternativ enligt min mening.”
Hen bygger hela sitt resonemang på SBL som ensam aktör på den inhemska vaccintillverkningsmarknaden. Är inte det litet väl inskränkt, även för en femöresfilosof?
När jag refererar till en eventuell egen svensk vaccinfabrik i denna kommentarstråd, tänker jag inte på SBL i Solna, utan i första hand på den vaccinfabrik som skulle sättas upp i Kalmartrakten. De årtal jag refererar till för denna vaccinfabrik är 2005-2007. Dvs. tiden fram till då Regeringen Reinfeldt undertecknade det famösa vaccinavtalet på 18 miljoner doser av svininfluensavaccinet Pandemrix. Din länk,
http://www.lakemedelsvarlden.se/nyheter/experter-ratar-vaccinfabrik-5877
som är från 080121 och handlar om SBL Vaccin, är inte alls oviktig, men obsolet i detta sammanhang.
Eftersom den planerade vaccinfabriken i Kalmartrakten inkräktar på ditt inkompetensområde, har jag därmed glädjen att citera http://www.idg.se/2.1085/1.86308 från 051011:
”Kalmar presenterar förslag på svensk vaccintillverkning
[Biotech Forum+Scanlab] Om fågelinfluensan – eller någon annan influensa – skulle utvecklas till en pandemi har Sverige idag ingen egen vaccintillverkning. Kalmar Bioscience presenterar sin lösning på problemet för bioteknikbranschen på Biotech Forum+Scanlab.
En splitterny fabrik på omkring 50 000 kvadratmeter för tillverkning av influensa i hönsägg utanför Kalmar. Bakom det förslaget står Högskolan i Kalmar, Landstinget i Kalmar län och zoonosforskningsinstitutet Rizee, Regionförbundet i Kalmar samt Kalmar Bioscience, som presenterar förslaget på Biotech Forum i Stockholm.
– Socialstyrelsen har i två rapporter ställt sig positiva till en svensk tillverkning av influensavaccin, säger Calle Nyquist, vd för Kalmar Bioscience.”
Lars Rekke har även refererat till denna eventuella vaccinfabrik i Kalmar.
Låt oss då bena ut vem som står för fiolerna i den tänkta ”Kalmarfabriken” utifrån en privat-offentligt-dikotomi:
* Högskolan i Kalmar – offentligt
* Landstinget i Kalmar län – offentligt
* Zoonosforskningsinstitutet Rizee – ?
* Regionförbundet i Kalmar – offentligt
* Kalmar Bioscience – ? förmodligen privat
Generellt sett gillas privat av nyliberaler. Offentligt ogillas av nyliberaler. Sammantaget har ”Kalmarfabriken” en stark slagsida åt offentligt och bör då kunna klassas som en egen svensk nationell vaccintillverkning, tillika ett slag i ansiktet på nyliberala krafter.
Med dessa nya fakta, kunde det vara klädsamt för herr femöresfilosofen att svara på den inte alls oviktiga frågan, som, observera, rör den eventuellt svenska egna vaccintillverkningen fram till och med Pandemrixbeslutet 2007:
3. ”Det finns en statlig utredning om vaccintillverkning. Den anger helt andra (teknisk/vetenskapliga) skäl till att säga nej.”
Länkar med relevanta citat på det, som styrker att det var tekniska/vetenskapliga skäl, tack!
Åter till frågan om sanningshalten i frasen ”för att vinna gillande hos EU” i min text:
”Till exempel har Sverige avsagt sig egen nationell vaccintillverkning av nyliberala skäl och för att vinna gillande hos EU.”
Min erfarenhet av Sverige i EU, efter att under ca 20 år har studerat förhållandet Sverige-EU mycket ingående – mer än de flesta svenskar, är att svenska politiker och svenska EU-apparatjikar är extremt servila inför EU och dess politik. T.ex. har:
* Sverige sedan 1995 varit en av EU:s största nettobidragsgivare per capita
* Alliansregimen med stöd av Riksdagen undertecknat Europakten trots att vi har krona som valuta
* Sverige godtagit att en mycket stor del av den svenska jordbruksproduktionen ersätts med livsmedelsimport från EU
* Sjuklövern grundlagsskyddat EU-medlemskapet 2010
* nationalstaten Sverige inget direkt grundlagsskydd
* svenskt veto i Ministerrådet framlagts ytterst få gånger, se http://cornucopia.cornubot.se/2013/08/snowdengate-sverige-lade-veto-mot-eus.html .
Därför kommer svenska politiker och svenska EU-apparatjikar anstränga sig för att vinna gillande i EU, så även att stoppa planerna på en egen nationell vaccinfabrik, eftersom en sådan går stick i stäv mot den nyliberala diskursen:
http://lup.lub.lu.se/luur/download?func=downloadFile&recordOId=1330829&fileOId=1330830
Jag kan uppenbarligen inte uppfylla hennas beviskrav i så motto att uppvisa ett dokument eller en länk där det uttryckligen står att Sverige stoppar en egen nationell vaccintillverkning ”för att vinna gillande hos EU”. Jag tycker dock att jag med stöd av avhandlingen i den refererade länken, där det slås fast att det råder en nyliberal hegemonisk diskurs i EU, åtminstone implicit har underbyggt sagda fras.
Våra EU-servila politiker har inget verkligt handlingsutrymme. Deras handlande utgår från ett ”slav-herre-förhållande där de är slavar under den nyliberala hegemoniska diskursen från EU. Handlandet utgår från vad som anses normalt och lämpligt inom ramen för den nyliberala hegemoniska diskursen och för att vinna gillande hos herrarna, som representerar den rådande diskursen.
1. "Obsolet" betyder gammalmodig, omodern. Sen drar du upp en artikel som är 3 år äldre. Jag kan bara dra slutsatsen att du svänger dig med ord du inte begriper.
2. Lars Rekke och de övriga experterna tog uppenbarligen inte det förslaget på allvar. Som du märker från artikeln är det ett initiativ från högskolan, inte ett förslag från en utredare. Varför, tror du? I så fall kan jag lika gärna hävda att ett av alternativen var att jag skulle byggt fabriken i min källare.
3. Du upprepar samma fråga som du fått svar på flera gånger. Det får dig bara att se dummare ut. Idiot, analfabet och lögnare.
4. Jag har t ex visat att med samma låga bevisföring du håller angående din nyliberala tes, går det utmärkt att bevisa att du är nazist. Så om vi ska enas om att det var nyliberalismen så är du även nazist.
Idiot, analfabet, lögnare och nazist således. Ska du gräva ditt hål ännu djupare, eller tycker du det räcker så?
Rättelse i min (130810 00:09):
Det ska stå:
”Dvs. tiden fram till då [Sverige] undertecknade det famösa vaccinavtalet på 18 miljoner doser av svininfluensavaccinet Pandemrix.”
1. Jag använde ”obsolet” i betydelsen inaktuell, och syftade på att Sverige då redan hade slutit ett treårigt leveransavtal på vaccin med GlaxoSmithKline, och kanske inte var så pigg på att starta en svensk vaccintillverkning.
2. ”Som du märker från artikeln är det ett initiativ från högskolan, inte ett förslag från en utredare”.
Vad vill du säga med det?
När du jämställer vaccinfabriken i Kalmar med en dito i din källare, visar du på din ”intellektuella spänst”.
3. I din bevisföring använder du en artikel från 28 november 2007:
http://www.lakemedelsvarlden.se/nyheter/gissningarna-som-ska-stoppa-pandemin-5785
"Jag är osäker på om vi verkligen kommer att behöva en fabrik. Om man tittar på hur det kommer se ut om fem år när Sverige tidigast kan ha en fabrik igång så är det nog sannolikt att världen har en så stor vaccinproduktion att det kan täcka också Sveriges behov, säger statsepidemiolog Annika Linde på Smittskyddsinstitutet."
"Danmarks krav för att genomföra detta är att de får monopol på den nordiska vaccinmarknaden även för säsongsinfluensan. Det konceptet har Sverige redan från början ställt sig avvaktande till."
"Schweiz är ett av de länder som hittills har tecknat ett avtal för att köpa prepandemiskt vaccin till hela befolkningen. Men enligt företagen har även andra länder köpt upp lager till hela eller delar av sina befolkningar."
Samt en artikel från 21 januari 2008:
http://www.lakemedelsvarlden.se/nyheter/experter-ratar-vaccinfabrik-5877
”Flera oberoende experter har för socialdepartementets räkning fått analysera och kommentera den förstudie på vaccinfabrik som företaget SBL Vaccin lämnade in till regeringen i december. I förstudien presenteras två olika förslag, men båda ratas av experterna.
De som analyserat förslaget är Ragnar Norrby, generaldirektör för Smittskyddsinstitutet, Marta Granström professor i klinisk mikrobiologi på Karolinska universitetssjukhuset, den brittiska konsulten Peter Hambleton och de svenska och holländska läkemedelsverken. I stort sett är de alla överens om att den plan som SBL Vaccin gjort för själva
produktionen är realistisk. Men när det gäller de två olika vaccinkandidater
som företaget presenterar är kritiken desto starkare.”
…..
”Björn Gustafsson, vetenskaplig rådgivare på SBL Vaccin, har läst delar av utredningen och håller inte med om kritiken.
– De här experterna har främst riktat in sig på den kliniska delen, och vårt uppdrag var framförallt att undersöka möjligheterna att starta en fabrik, säger han.
– Dessutom är de inte helt uppdaterade, det är resultat från kliniska data på ett av vaccinerna på gång.”
Hörru, herr femöresfilosofen jag ger dig rätt för att du har hittat texter i de två länkarna/artiklarna som säger att Sverige ratar en svensk vaccinfabrik i SBL Vaccins regi av tekniska/vetenskapliga skäl.
Båda artiklarna är uppenbarligen daterade efter GSK-avtalet.
”Hösten 2007 tecknade staten och landstingen avtal med läkemedelsföretaget GlaxoSmithKline (GSK) om att få tillgång till influensavaccin i samband med en pandemi.”
http://www.socialstyrelsen.se/pressrum/nyhetsarkiv/vaccinavtal
Bioteknikkonsortiet från Kalmar hade i januari 2007 fallit bort som alternativ för en svensk vaccinfabrik, enligt Lars Rekkes utredning. Kvar blev då bara SBL Vaccin. Det Annika Linde, Smittskyddsinstitutet, säger i artikeln 28 november 2007 dödförklarar, enligt mig, en svensk framtida nationell vaccinfabrik av beredskapsskäl, och är helt i linje med nyliberal ideologi. Sveriges invändning mot den danska vaccinfabriken samt det citerade Schweizavsnittet är också nyliberalt snack.
I artikeln från 21 januari 2008 har en internationellt sammansatt expertgrupp (från Sverige, Holland samt en brittisk konsult, som uppenbarligen var Chair of the Publications Advisory Committee i ”Society of Chemical Industry” under 2012) dömt ut SBL Vaccins förstudie, som inlämnades i december 2007, på kliniska grunder. Gruppen hade knappt 2 månader på sig med avdrag för jul- och nyårshelgen. Uppgiften som gruppen ställdes inför hade således en relativt hög komplexitetsgrad. Ändå så dömde de kategoriskt ut en förstudie.
När jag läser länkarna blir jag inte övertygad, eller det styrker inte uppfattningen, att det är av tekniska/vetenskapliga skäl, utan mer av nyliberala skäl, som man lägger ned planerna på en svensk vaccinfabrik. Beslutet verkar redan vara fattat. Det gällde bara att motivera beslutet.
4. Är det någon som har låg bevisföring så är det herr femöresfilosofen själv, bl.a. i din kommentar (130805 19:03)
”Vidare görs bedömningen av nya vacciner normalt av Läkemedelsverket. Jag tror inte att "regeringen Reinfeldt" var särskilt inblandad där, så backar du inte upp dina påståenden kring det så måste vi anta att det är lögn.”
I uttrycket ”Sverige avsäger sig en egen vaccinfabrik för att vinna gillande i EU.” så säger du att det lögn bara på grundval av att jag inte i tillräcklig grad (enligt dig) kan backa upp påståendet. Det spelar således ingen roll enligt dig att påstående kan vara sant, oberoende min eventuella bevisföring.
Så då kommer frågan till dig varför är det lögn att säga "vinna gillande hos EU" i:
”Till exempel har Sverige avsagt sig egen nationell vaccintillverkning av nyliberala skäl och för att vinna gillande hos EU.”
V.v. motivera svaret så att en lögnare/nazist/analfabet/idiot förstår!
Är din fråga verkligen varför man inte kan debattera utifrån argument och premisser som KAN vara sanna?
Det finns flera problem med det:
1. Lägger man ribban så lågt, så måste vi anta en jävla massa saker. Det KAN således vara sant att Reinfeldt tog beslutet för att vinna gillande i EU, men det KAN också vara så att han tog beslutet för att:
-Han lyssnade på argument från experterna
-Han styrs av rymdvarelser
-Han var full
-…etc…
Med denna negativa bevisbörda (det är sant tills motsatsen bevisats) blir det uppenbarligen en logisk pannkaka av alltihop, eftersom allt som inte bevisats vara falskt inte kan vara sant samtidigt. Reinfeldt kan t ex inte styras av CIA, rymdvarelser, Nordkorea och Frimurarna samtidigt, eller hur?
2. Däremot går det utmärkt att påstå att något KAN vara sant, eller föreslå en teori. Men om man framlägger det som ett faktum "Reinfeldt tog beslutet därför att…" så är det oerhört oärligt.
Det finns en uppsjö gamla exempel på varför sådan negativ bevisbörda är kass, t ex en massa historier om hur vanliga fysiska skeenden kan tillskrivas gudar och gudomliga ingripanden. T ex kan du inte bevisa att det INTE finns en godtycklig gud som osynligt håller fast allt vid marken, och att gravitationen därför inte existerar. Det KAN vara sant, right?
Däremot kan man så klart ha teorier, men att framlägga teorier som fakta är riktigt, riktigt oärligt.
Du har fått en tydlig fråga, som du vägrar att ge ett relevant svar på. Du har sagt att det jag skriver i min inledande kommentar (130805 01:09) är lögn, inte att det är fel, utan att det är lögn. Efter förnyad genomläsning, så står jag fortfarande för det jag skrev på ärliga grunder i min inledande kommentar. I händelse av att underbyggnad till följande efterfrågas:
”Regeringen Reinfeldt gjorde bedömningen att för att mildra följdverkningarna av finanskrisen så måste exportföretagen exportera.”
Så stöds det bl.a. av:
”Pandemigarantiavtalet – när förtur blir fotboja”, Tilda Eriksson, GU, VT 2010, sidan 12:
”Maria Larsson [Sveriges äldre- och folkhälsominister, min anm.] sticker inte under stol med att ett av huvudskälen för vaccinerandet är att motverka störningar i produktiviteten. Om tillräckligt många vaccinerar sig minskar också den allmänna smittspridningen. Färre individer i riskzonen smittas och belastningen på sjukvården i stort blir mindre. Ett annat skäl till vaccinering är att undvika smitta när och om en ny våg av viruset når landet nästa höst. Faran då är att viruset ändrar karaktär och blir farligare. (Landstingen får en extra miljard 2009 svd.se 25 augusti) (L p)”
https://gupea.ub.gu.se/bitstream/2077/22479/1/gupea_2077_22479_1.pdf
Istället för att motivera eller bevisa varför det jag skrev är lögn så fortsätter herr femöresfilosofen att mala på med sitt sinnesjuka, kvasifilosofiska svammel. Hens kvasifilosofiska insikter grundar sig uppenbarligen, enligt en annan tråd, på något som hen har fått bakvägen.
Eftersom det bara tar energi från vettigare saker, samt att det skulle vara ovärdigt av mig, så kommer jag hädanefter inte gå in på hens argumentation. Jag har gett upp att få något relevant svar. Jag har inget mer att tillägga här. För min del stänger jag den här tråden.
Om du anser att grundläggande logik är "kvasifilosofiskt" så blir det väldigt uppenbart varför du inte kan skilja på fantasi och verklighet.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Maten på hyllorna försvinner trots allt inte så fort. Inom Axfood har grossistverksamheten lager för 13 dagar och butikerna för 19 dagar. Det är alltså en dryg månad bara här. Se Axfood:s årsredovisning på sidan 27.
http://ir.myreport.se/show/axfood/show.asp?pid=135338010008
Det är förstås mer omsättning på lagret på mjölk än på tandkräm. Tre veckor i handeln kanske kan ses som ett realistiskt vägt genomsnitt i försörjningssammanhang med mindre noggrannhet i vad man stoppar i sig. Bara genom att enkelt titta på springet mellan hyllorna i butiken och hur mycket de innehåller så förstår man att en butik har mer i lager än 1 dags försäljning. Civilförsvarsförbundet är dåligt påläst.
Men det är ingen tvekan om att problemen inom kort blir akuta och befolkningen snabbt faller bort. Halveringstiden vid en stopp inom både bränslen och mat är kanske 4 månader. Kaoset kan bli så stort att nästa skörd faller bort och det blir närmast en total utplåning.
Mitt första jobb var i en större livsmedelsbutik. Inför storhelger köps det otroligt nog flera gånger mer mat per dag, dels inför stängda dagar och dels för att folk äter mer. Även en vanlig söndag som idag är hyllorna märkbart glesare. Vid en kris lär matköpen mångdubblas, jag skulle tro att *precis varenda matbutik* skulle tömmas på användbar mat under det första dygnet! (Även hundmaten)
Utan el så lär folk inte köpa kyld och fryst mat, annat än för bara ett par måltider. Sånt som mjöl är inte heller lätt att tillaga utan el. Konserver finns det inte mycket av i butikerna nuförtiden. Vad mer är användbar mat i en livsmedelsbutik, chips och flingor?
Mjöl går utmärkt att koka gröt på, men nån form av icke-elektrisk värmekälla behöver man så klart. Värmeljus är väl det enklaste.
Och så kan man spara rätt mycket bränsle genom att bara koka upp och därefter isolera kärlet väl i t ex en tvättkorg eller nåt.
Försvinner elen på vintern har man även ett väldigt allmänt problem med att hålla sig varm. Min egen kommun har några "värmestugor" i sin krisplan men jag vetefan hur de tänkt värma upp dem, riktigt. Men de kanske har några fotogenbrännare på lager, vad vet jag?
Cornu
Varför är det ingen som tar upp dricksvattenförsörjningen i dessa diskussioner/artiklar
Det är väl ingen större hjälp om vi har livsmedel för 14-20 dagar om vattnet tar slut efter 5?
Jag tror att dricksvattenförsörjningen i ett krisläge skulle vara ett av de största problemen i din favorithuvudstad – där alla nästan 2 miljoner är beroende av kommunalt dricksvatten…
Stämmer bra det. Utan transporter håller bara det kommunala vattnet en vecka innan det inte längre kan renas.
Som bekant kan man "klara sig" rätt länge utan mat, men utan rent vatten är prestationsförmågan rejält sänkt redan inom timmar och efter ett dygn är det nästan kört.
Vattenförsörjningen funkar nog skapligt så länge elen funkar. Men om personalen där faller bort av någon anledning så kan det bli stora problem. Även betalningssystemet försvinner med elen. Hur längre fungerar elsystemet vid ett bortfall av importerade bränslen och livsmedel? Elförbrukningen kan minskas till 1/3. Men det är systemet i sig, som förövrigt lätt kan förstöras militärt eller av folk på marken med vinkelslipar och elverk. Om elsystemet faller innan nästa skörd så blir det nog bara små lokala skördar hos ett fåtal.
Vatten från mälaren går att dricka orenat på många ställen. Säkert ännu bättre med lite filtrering.
… iaf så länge reningsverken och folks toaletter fungerar. Slutar vattnet komma i kranen så slutar våra kära vattenklosetter också att fungera och folk kommer behöva tömma task och tarm utanför avloppen, vilket lär påverka vattenkvaliteten i Mälaren.
Sant, men då pratar vi flera veckor. Känns osannolikt. Jag tycker självklart men ska förbereda sig men det finns gränser…
Inte så säkert. Omfattande strömavbrott eller avbrott i transporterna gör att det kommunala vattnet uteblir inom en vecka. Omfattande strömavbrott rätt omgående, trycket håller sig bara i timmar nu när de flesta vattentorn blivit bostäder och de kvarvarande bara är för att balansera konsumtionstopparna.
Klart det är osannolikt, men om transporter och livsmedelsförsörjning brutit ihop så lär även vattnet sluta fungera och då kommer det snabbt bli skitigt. Om transporter brutit samman så har du inte heller någon sophämtning och på den vägen är det – det kan rätt fort bli osanitärt även i Sverige – det är bara det att vi förutsätter fungerande VA, sophämtning mm.
Tänk bara en fin BRF på Södermalm utan fungerande toaletter och utan sophämtning. Även om alla har soppåsar att bajsa i, så blir det rätt snabbt … osanitärt, minst sagt.
Fördel är ju förstås att det inte kommer ut så mycket i andra ändan om man inte har mat. Risk dock för ond spiral där smutsigt vatten leder till diarré etc och så börjar .
E.coli. campylobacter. Giardia. Dysenteri via shigella osv. Släng på brist på läkemedel på det. Kan bli otrevligt. Fort.
Min bedömning är att diareerna knäcker åtminstone unga och gamla långt innan brist på mat går över i svält. Utan rent vatten och vård dör man på några dagar när väl diarreen satt in och att få tag på rent osmtitat vatten blir direkt omöjligt i det läget, när du inte heller kan tvätta dig och din bostad, sängkläder, kläder etc.
"Flera veckor" är inte osannolikt. Ett krig lär vara längre än så och all elektricitet i Sverige kommer då självklart att vara utslagen under hela kriget. Förmågan att återställa elproduktionen, eller andra system, minskar just p.g.a. elbristen.
Sårbarheten i sig ökar sannolikheten att fi drar nytta av den! Det är ju ingen poäng med en matblockad mot nån som har stora matlager. Men ett par/några veckors blockad av Sverige skulle leda till villkorslös kapitulation och är därför fiendens plan A.
Elen kan slås ut av naturkatastrofer också, som solutbrott eller kosmisk strålning. Eftersom vi inte mätt sånt så länge så vet vi inte mycket om hur vanliga såna händelser är. En lång rad katastrofer kan kasta upp så mycket damm och rök i atmosfären att solinstrålningen minskar dramatiskt under ett par år och allt jordbruk ger svår missväxt. Jag tror att jordbruket-livsmedelsindustrin hör till de system som kommer att slås ut och att lager av färdigmat är det enda pålitliga skyddet.
Vinkällaren räcker ett tag i alla fall.
Mycket förenklat och begränsat till livsmedelsförsörjningen, då många inte verkar att tänka längre:
Vi importerar 50% av våra livsmedel. Med sämre ekonomi och brist på olja världen över försvinner importen. Med brist på olja till våra traktorer och konstgödseltillverkningen, kommer vår egen livsmedelsproduktion minst att halveras.
Med livsmedelstillgången minskad till 25% kommer 50% av befolkningen att svälta ihjäl.
Denna kris, orsakad av nuvarande skuldsättning och minskande tillgång på olja, kommer att komma smygande och ingen kommer att kunna sätta ett exakt datum när krisen började.
Den kan komma om ett år eller 50, det enda som är säkert är att den kommer.
Krisen kommer givetvis att drabba många områden, inte minst, som nämnts ovan, sjukvården. Paradispillret kommer nog tyvärr bli en del av sjukvården.
Personligen tror jag att när folk börjar inse katastrofens omfattning, kommer kraven på att ställa politikerna till ansvar. Det är så många grova misstag som gjort och görs, att knappast någon politiker är oskyldig.
( PS. Hamprep är både miljövänligt och återanvändbart! DS.)
Cornu, om du tycker att ovanstående är alltför drastiskt för din blogg, så är det helt OK om du raderar.
Som vanligt är det inte så enkelt. Det första man gör är att slakta ut alla foderkrävande djur, och vips så lösgörs mer resurser till att producera människoföda. Alla tvingas bli vegetarianer. Man måste liksom inte käka parmaskinka och bananer för att överleva.
Inte ens då Storbritannien låg under blockad och regelbundna bombningar under andra världskriget ransonerade man t ex bröd och potatis. Däremot övergick man till fullkornsbröd, vilket så klart var ett oerhört hårt slag för de stackars britterna.
@ Ben Dover
Är lösningen verkligen så enkel?
På mitten av 1800-talet fanns det c:a 2,5 miljoner innevånare i Sverige och folket svalt. Jag tror att detta är max vad Sverige kan försörja utan olja och konstgödsel.
Ta med i beräkningen att stora delar av den tidens åkermark är skogsbevuxen i dag. Mycket av den bästa åkerjorden har dessutom på senare år blivit villaområden eller asfalterats ( vägar, parkeringar eller köpcentra ).
Vad det gäller djurfodret var skogsbete vanligt, liksom fäbodvallar. Dessutom hamlades en del av vinterfodret.
Storbritannien har varit överbefolkat väldigt länge. Vid krigets utbrott importerades maten till 70 procent, mycket från forna kolonier. När kriget slutade 1945 var importen nere i 25 procent och med enorma insatser inom egen odling och ett effektivt utnyttjande av vad som fanns, på liknande sätt som i andra krigsförande länder.
Makthavarna på ön ransonerade bröd och potatis några år efter kriget av politiska skäl. Imperiet var knäckt och de ville få så ut mycket hjälp som möjligt av amerikanarna och man skulle tycka synd om dom. Den brittiska bluffransoneringen var generös och hade ingen praktisk betydelse.
Idag med centralisering och diverse komplexitet är förutsättningarna att klara ett stopp i tillförselns mycket sämre. En tysk ubåt som sänker en och annat fartyg betyder ingenting jämfört med om inget säljs av politiska skäl. Det här överbefolkade landet fick också stora leveranser under kriget från utlandet. Även om det sker med en nedtrappning under många år så blir det svårt. Problemen ökar exponentiellt med befolkningen och massinvandringen blir ett oerhört hårt slag för de stackars svenskarna i deras frälsning av världen.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Man fick dessutom alltid köpa så mycket valkött man ville, men folk i gemen tyckte det var äckligt.
Fun fact är att ransoneringen verkade ha varit en veritabel hälsokur, åtminstone om man ser till födoämnen. Alla var några kilo lättare och några snäpp friskare efter en diet som nästan-vegetarianer i några år.
@Åke M:
Det jag ville framhålla var att man verkligen inte kan se saken som enkel. Det finns t ex följande faktorer att ta hänsyn till:
-Vi har ingen brist på spannmål enligt artikeln (100% självförsörjning)
-Vi kan skapa fler resurser genom att slakta ut djuren och byta grödor.
å andra sidan…
-Vi är beroende av väder och vind (nukleär vinter är fortfarande en giltig teori, trots att vissa hävdar motsatsen).
-Vi kan få brist på t ex konstgödning, å andra sidan kan del delvis ersättas med annat (fosfat är en biprodukt av järnbrytning bl a)
-Vi kan få brist på drivmedel, maskiner eller arbetskraft som ändå gör att skörden står och ruttnar på åkrarna.
-Är det ett lokalt problem kan vi å andra sidan räkna med hjälp från omvärlden i form av hjälpsändningar etc.
Så det är en komplex ekvation med många antaganden, och där brukar diskussionen sluta eftersom den ene tror på peak oil, den andra på kärnvapenkrig och den tredje på pandemi, vilket ger helt olika scenarion.
Peak åkermark i Sverige var för övrigt 1927, inte på 1800-talet om nu någon trodde det.
Norges forsvarssjef vil ha beredskapslager for korn: http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Forsvaret-vil-ha-beredskapslagre-for-korn-7270526.html#.Uf6CsNLwlGg
Sluta oroa er för hungersnöd. Det finns 3 gånger fler grisar i Danmark än det finns människor. Vi som bor i Malmö kan gå över bron vid strömavbrott. Tar en timme …
Mycket enklare att sätta sig och gänget vid landfästet och ta tull av de som orkat gå över. Av de tre grisar du släpat över bron (var de dyra?) tar vi två och två tredjedelar som tack för passet du får för att hjälpa dig att du ta dig hem genom Malmö.
Segelbåt, min gode man, segelbåt. Tyvärr en hobby för rika brackor, men jag tror lätt man skulle kunna lasta tio djurkroppar i en gammal Albin Vega. Eller, om det bara gäller Sverige så är ju segelbåten ett utmärkt sätt att ta sig till närmasta asylland eller till Kastrup eller nåt. Under kriget flyttade dom ju judar till Sverige över Öresund och så där.
Men du har rätt i en sak – i en verklig bristsituation finns det bara i princip två kategorier människor, nämligen offer och förövare.
Ännu en anledning till att inte oroa sig för hungersnöd.
Bra för miljön och vi slipper utsätta djuren för lidande. Idag blir djuren ofta dödade framför de andra djuren som står näst på tur att bli avlivade. Djuren är inte dumma; de förstår vad som kommer hända dom själva. Det skapar stress och lidande. Samtidigt ska vi komma ihåg att det som är bra för det enskilda djuret, kan vara dåligt för arten. Många arter av köttdjur kommer få en minskad population med upp till 90% (kanske mer).
Idag använder vi 70 procent av vår jordbrukskapacitet till köttproduktion.
"Vi slänger närmare en tredjedel av all mat som vi köper."
”På andra områden, som spannmål, har vi redan idag en självförsörjningsgrad som överstiger etthundra procent. Vi måste alltså exportera dessa livsmedel för att inte bygga matberg. I en krissituation är det troligt att vi måste lägga om vår konsumtion – färre middagar med fläskkotlett och ananasskiva utan istället fler med smör och bröd – men det är inte detsamma som undernäring eller svält.”
Trodde aldrig att jag skulle hålla med en ”(M)ycket vill ha mera”-förespråkare …
Under Argentinas finanskris berättade en kvinna att hon kunde, för en guldpeng, livnära sin familj en vecka.
Så guld går visst att "äta".
På sätt och vis är det bra att inte ha någon nationell förberedelse eftersom många kan avlida snabbt och läget därefter förbättras, eller åtminstone stabiliseras. Plågorna skulle förkortas om hälften faller bort inom säg ett år. Då ska man inte ha någon ransonering och millimeterrättvisa utan djungelns lag. En oprövad tröskeleffekt med elände som ger ytterligare elände kan finnas med så många avlidna att bara en bråkdel och till och med ingen blir kvar. Med mycket rester och ett stenåldersliknande liv kan ett fåtal kvarvarande, säg några procent, få det relativt bra.
Att bara ta upp vad som stoppas i munnen är inte realistiskt för det blir en multikollaps. När naturresursernas utvinning upptar en tillräckligt hög andel av BNP i det moderna komplexa samhället så försvinner ekonomin i allt och välståndet går plötsligt mot närmast noll. All utvinning upphör. Resan dit har redan börjat och det kallas finanskris.
Folk är inte mentalt förberedda. De kan hålla fast vid sina heliga principer och hoppas och konsumera tills det är slut, ungefär som zombies. Så planering är svårt. Blir beslutsunderlaget bättre om en kommun redan nu isoleras från omvärlden och får klara sig själv till siste man? Hur rationella blir dom och vad har dom för möjligheter? Slutsatsen kan mycket väl bli att detta inte bör planeras och att en snabb och stor utslagning är bäst.
Stormakterna råkar ha både de bästa vapen och mesta naturresurserna. De ser naturligtvis till sig själva när de pressas. Hela landet får ungefär samma förutsättningar som en isolerad kommun och det blir på så sätt realistiskt. Allt är på ett sluttande plan och det finns nog ingen chans att komma ur detta. Hur man än vänder sig har man rumpan bak.
Man bör antagligen ta personligt ansvar för elförsörjning också och installera solceller.
Beror på vart/hur man bor, men i många fall skulle jag gissa att solceller är ett ruttet alternativ jfrt med att skaffa sig t ex en vedeldad värmekälla och ett icke-elektriskt sätt att värma mat (vedspis, fotogen- eller spritkök, etc etc).
När strömmen permanent slutar att komma i elkontakterna så finns inget att köpa på Klas Olsson att ansluta till solcellerna. Så sånt här är nog bortkastade pengar. Och då blir det mörkt när solen går ner. En vedspis är bättre. Men räkna inte med att veden kan kapas med motorsåg. Så en yxa och en handvevad sandsten för dess slipning kan komplettera. Var rädd om spisen, yxan och slipstenen för sånt kan vara svårt att förnya, när affärerna har stängt.