Råvarugurun Jim Rogers brukar prata om råvarucykler, där 15 – 20 år av en välförsedd marknad med gott utbud och medföljande underinvesteringar, resulterar i 15 – 20 år av en bristmarknad med skenande råvarupriser. Frågan är om råvarucykeln är över för den här gången och vi antingen fått en mycket kort cykel, eller att Rogers helt enkelt har fel?
RICI via ETF:en Powershares DBC
Tyvärr var Rogers site nere just nu, så detta får duga. |
Rogers Commodity Index, RICI är ett sk total return-index i 34 stycken råvaruterminer. Total return innebär att man inkluderar räntan på säkerheterna som behövs för att köpa terminerna, dvs ger någon form av amerikansk statslåneränta, så i index ingår en ränta.
Indexet startades 1998 på 1000 och föll tillbaka något initialt för att sedan börja ta fart 1999-2000. Ofta talar man om år 2000 som starten på den nya råvarucykeln. Man ska komma ihåg att runt 1998 – 2000 oljan låg runt 10 USD, guldet runt 280 USD etc, mot dagens ca 100 USD respektive ca 1400 USD. Silver låg på 5 USD, mot runt 47 USD som bäst 2011. Men de flesta råvaror ligger mer eller mindre långt ifrån sina all time high som många råvaror uppnådde 2008, även om guldet och silvret toppade exempelvis först 2011.
Man kan resonera att råvarupriserna var i en bubbla 2008 och korrektionen i samband med den akuta finanskrisen var väntad. Samtidigt återhämtade sig råvarupriserna relativt snabbt, men RICI är ner rätt stabilt sedan 2011. Nu är oljan, som världens mest handlade råvara, förstås en mycket tung komponent i RICI, men tittar man på individuella råvaror så är inte oljan det enda som faller.
Utgår man från bubbeltesen 2008 och att tidigare uppgång borde fortsatt med en mer sund utveckling, så nådde vi just denna någorlunda linjära linje, se ovan, just på den nya, lägre, toppen 2011. Men sedan dess är tidigare trend bruten.
I år är det 2013. Om vi anser att 1998 var starten för råvarucykeln så har det gått femton år. Anser man att år 2000 var starten så har det gått tretton år och enligt Rogers empiriska teorier, så borde uppgången i råvaror fortsätta några år till. Nu är världskonjunkturen svag för tillfället och kanske tar råvarupriserna fart igen om konjunkturen stärks och vi får ett sista rally fram till 2015? Kanske ska man sätta den korrekta icke-bubbeltoppen till 2011, vilket i så fall ger en cykel om endast 11 – 13 år, mot Rogers historiska ca 17 år?
Men det ser oavsett ut som att de snabba och enkla pengarna på råvaror ligger bakom oss. Bara för att cykeln vänder måste inte priserna krascha, men med stabila priser blir råvarubolag och råvaror inte alls en attraktiv investering längre, utan bara en investering i mängden?
Så vad tror ni, är det dags för exit i råvaror?
46 kommentarer
Det måste väl på något sätt hänga ihop med oljepriserna?
I ditt diagram ovan kan man se en uppåtgående trendkanal….om man vill. Man kan även se en vimpelformation….om man vill.
Eller ett tak. Om man vill.
Jag ser en gigantisk tsunamivåg och två korslagda kinesiska ätpinnar.
Hahaha! TA känns ungefär så seriöst ibland.
@Doktor Syn
Kan det symbolisera asiater som slänger ifrån sig pinnarna och springer upp i bergen såfort de ser en tsunami?
Jag har hävdat det ända sedan 2008. Men inget brukar gå nedåt i en rak linje.
Pga av den globala skuldsituationen anser jag att dollarn kommer att stiga tills USA som världsekonomins reserv-valuta-land sist av alla står inför det nödvändiga behovet att kraftigt devalvera(jmf 1985). Inför detta hot kommer råvarorna att bli en naturlig hedge och därför stiga. När? Ingen aning men en gissning är att euron och yenen först måste devalveras vilket blir den faktor som driver dollarn uppåt(kapitalflykt). Skuld-defaulter utlöser nya kriser framledes. Låt mig gissa att dollarn stiger fram till åtminstone 2015-2016 och att råvarorna börjar stiga strax före en dollartopp.
Bara att positionera sig och avvakta signaler. En sådan är Kina´s omställning från investeringsekonomi till konsumtionsekonomi som leder mot en halvering av BNP-tillväxten(3-4% per år).
Här en annan indikator som är mycket illavarslande på längre sikt!
http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user3303/imageroot/2013/06/20130617_Capex.jpg
(inkl förstås investeringar i arbete, dvs mer immateriella t.ex)
Jag tror rådande råvaruboom är en chimär. En effekt av de vansinniga åtgärder man genomfört för att motverka skuldkollapsen.
Kondratieffcykeln säger inget om råvaruboom varken under höst, vinter eller vår. Dvs, ett klassiskt exempel på felinvesteringar som blir följden när priset på pengar hålls konstlat låg.
Inb4 Urban Persson:
Eftersom allting är KORRUPT och kommer att GÅ UNDER ska man samla ihop krokiga järnspikar och stoppa i sin lada… Rostförlusten får man se som en förvaltningsavgift… Inlandskommuner… politikerna… Överbefolkning.
Vad är detta för trams? Det finns ingen råvarucykel, utan möjligen en vanligt trampcykel, som man kan hämta råvaror med.
Produktiviteten i utvinning av i stort sett allt ändligt toppade omkring år 2000. Hade produktiviteten fortsatt att förbättras och exempelvis oljan idag hade sålts för 5 USD per fat så hade det inte funnits någon så kallad finanskris. Idag ligger kostnadernas ökningstakt realt på 5-7 procent om året.
Kostnaderna varierar extremt mellan de som har bäst förutsättningar och de som ligger på marginalen med ny verksamhet med stora investeringar. Därför svänger priserna kraftigt med konjunkturen, som i grunden beror på människans sjukliga optimism.
Kostnadsökningarna kommer med närmast matematisk säkerhet att leda till en universell kollaps. För det här landet, som är väldigt importberoende, kan man räkna med ett slut 2050. Och då är det slut. Då finns inget att köpa på världsmarknaden för pengar, storföretagen och välfärdsprogrammen är borta, staten och rättsväsendet försvinner, allt övergår till isolerade celler levande på rester och svält och sjukdomar minskar befolkningen betydligt. En tillräcklig störning kan få fram denna status tidigare och det är inget som går att komma ur.
Sociala fenomen är svåra att prognostisera och det är möjligt att alla blir så chockade när de förstår detta om 10-20 år att de hittar på helt nya saker och försenar kollapsen. Det finns i varje fall ingen cykel i den här utvecklingen utan det är ett engångsfenomen.
Du vet väl att järnvägen uppfanns typ två år efter att Robert Malthus gjorde samma förutsägelser som du i slutet på 1700-talet?
Historien är full av dårar. Blanda inte ihop honom med mig. Försök att komma med något mer intellektuellt.
Malthus var medlem i Royal Society. Du vet – Lifshitz, Einstein, Erdös, Ginzburg, Babbage och så där.
Men bredvid ditt kosmiskt allomfattande intellekt framstår de ju som veritabla dvärgar allesammans så klart.
Du kan tydligen inte komma med något i sak. Att nämna mer eller mindre framgångsrika personer, som jag aldrig har hört namnet på, tillför inget. Än mindre känner jag till deras prognoser. Ska jag tro på dig därför att du kommer med vissa namn?
Nej, det var ett tips om ett faktaförhållande som du lätt kan kolla upp i uppslagsverk etc. Du verkar dock mer intresserad av att skjuta budbäraren.
Att sedan Malthus blev föremål till allmänt åtlöje och, på det engelska språket, synonymt med helt omotiverad pessimism och svartsyn, är en annan sak.
Det borde rimligen vara så som Urban P skriver …
Soptipparna är framtidens gruvor.
(Jag känner som var bilskrotare på sextiotalet. Då körde man bilen ut på tippen och stängde inte ens av motorn innan man skottade över bilarna…)
Om man gräver upp dessa bilar med icle avstängda motorer kan man säkert utvinna enorma mängder… galon…?
"Det är annorlunda nu", alltså. Vill du köpa lite Framfabaktier kanske?
Belii, vem är det som skjuter på budbäraren? Så här kan vi inte fortsätta. Nu får du allt komma med något i sak.
Gubbarna som du nämnde var matematiker, såg jag efter en googling. Jag antar att du som hjärntvättade svenskar i allmänhet respekterar nobelpristagarna och tror att dessa om något tar upp saken. Men det fungerar inte så. Där ska tekniken och framstegen hållas fram till varje pris. Men riksbankens pris till Nobels minne, ekonomipriset, är än mer korrupt.
Eller så är poängen att de som framstående matematiker ville uttrycka allt i matematiska modeller, med begänsad framgång. Däri likheten med ditt inlägg ovan.
Urban, du "bevisar" ju din tes med matematik och drar en pågående trend mot sitt (omöjliga) slut. Som alla andra.
Det enda vi vet med säkerhet är att vi inte vet.
Vad jag säger är inte så matematiskt utan mest enkelt empiri och sunt förnuft. Kostnadernas andel av BNP ökar stadigt och makthavarna döljer det. BNP stagnerar och det är uppenbart. När kostnaderna upptar en stor så andel av BNP så blir det fattigt. Vissa länder blir utan grejer. Då går det snabbt utför.
I produktivitetsfallet åtgår mer energi, material, arbete och kapital per ton inom allt och nettot i utvinningen blir mindre. Allt är i princip utbytbart och därför blir all utvinning i princip oekonomisk samtidigt (i ett handlande område). Man kan omöjligt komma undan fenomenet genom att konsumera mindre, eller återgå till gamla tiders samhälle. Det finns bara rester. Det här är inget linjärt förlopp, utan är något som kommer plötsligt.
När ett kraftigt tillförselberoende och överbefolkat land som det här stängs ute från det handlade området så kollapsar det fort. Det skulle rent hypotetiskt göra detta idag. Men det tar förstås sin tid. En årlig kostnadsökning med lågt räknat 5 procent ger en 7-dubbling på 40 år. Det som har kommit sedan år 2000 och orsakat ”finanskrisen” är ingenting.
Ja, Malthus var också helt övertygad om att han hade rätt – världen kunde kanske föda max 1 miljard människor eller så.
glöm inte att han bara räknade med att människan endast skulle ha biologisk massa som energitillgång, sen kom kolet och oljan.
Många fler har haft liknande tankar som Malthus, både före och efter honom. Deras prognoser mer i detalj och hur många de var är fullständigt irrelevant. Andra har varit ute med prognoser av andra typer. De flesta har kanske haft fel, i varje om världens alla väderprognoser, som är relativt vettiga, undantas. Men också detta är irrelevant.
Jag menar bara att när naturresursernas täthet är tillräckligt låg så blir en utvinning oekonomisk. Produktiviteten blir för låg. Nettot blir för litet. Utvinningen upphör. Nettot minskar nu snabbt och det finns ingen mekanism som ändrar detta. Tekniken förbättras naturligtvis, men det är intecknat. Makthavarna har närmast noll av statistiska tidsserier över detta och är som blinda, eller korrupta. Befolkningen har ingen större betydelse för deras förutsättningar. Oavsett deras antal är utvinningen oekonomisk.
Länder som det här med ett kortsiktigt importbehov för överlevnad inom typ bränslen, livsmedel, handelsgödsel, kläder och mängder av tekniska saker lever väldigt farligt. Med ett liv på rester måste svenskarna vara en bråkdel av idag. Andra länder med bättre förutsättningar kanske klarar sig skapligt i en restkultur, långt efter att det här landet har försvunnit och svenskarna lever delvis som på stenåldern. Absolut sämst förutsättningar har Stockholm. Verksamheten där inom bland annat byggsektorn är en gigantisk kapitalförstöring.
Precis, det finns hur många som helst, från Malthus och framåt. På 50-60-talet trodde man på massdöd av svält, kort därefter kom den s k gröna revolutionen som ökade jordbrukets produktivitet. Etc etc.
Många av dem har varit rätt skarpa hjärnor, som t ex Malthus. Och de har alla haft fel.
Så frågan jag tänkte komma fram till är: Hur säker är DU på att du har rätt?
På 50-60-talet trodde man även på en kolonisering av rymden och att alla snart skulle ha helikoptrar. Fler gjorde nog detta. Det har funnits så mycket tok. Man kan inte avfärda vissa saker som du gör för att de är obehagliga. Den gröna revolutionen beror mycket på ett utnyttjande av ändliga saker. Det här landet och speciellt Stockholm, med sin stora moralism, har kunnat frikoppla sig kortsiktigt från fysiken, kunnat köpa utifrån och lever i en slags hybris. Tillförseln kommer att hindras och kanske snabbt och då är det kört.
Vad har jag avfärdat, menar du?
Kollapsen, förstås.
Man kan gå hundratals år tillbaka och finner då att svenskarna har levt en slags hybris. Geografi, kommunikationer och ekonomi gjorde ett tag landet starkt och de fanatiska tankarna var inte sena. Verkligheten har alltid varit deras värsta fiende. I Fjollträsk bubblar det hela tiden av dårskap.
Nä, jag har inte avfärdat något. Jag har bara påpekat att många har förutsagt en kollaps tidigare och då haft fel, åtminstone avseende tid och händelseförlopp.
Men du menar att det är annorlunda den här gången?
Produktiviteten och dess fall är lite av fysikens derivat. Förr med vissa uppskattade kvarvarande mängder (reserver) och viss teknik och förväntade förbättringar var det svårt att förstå och göra en prognos om hur länge befolkningen och välståndet ökar och sedan människans utveckling vänder ner. Det fanns och finns fortfarande orealistiskt högt uppskattade reserver på många håll. Nu med ett tydligt produktivitetsfall och en ökad åtgång av energi, material, arbete och kapital per ton så är det som att titta i facit. Det ger en helt annan typ av säkerhet i prognosen. Uppskattade reserver blir ointressanta.
Av de högre kostnaderna följer att överskottet minskar exponentiellt. Den allt högre komplexiteten med högre fasta statliga kostnader för att hålla apparaten ingång istället för transfereringar bidrar också till att överskottet snabbt blir kritiskt lågt. Än så länge är det småpengar, men tillräckligt för den så kallade finanskrisen. Inom några år blir den värre och sedan blir det bara ännu värre.
Tekniken kommer naturligtvis att gå framåt. Men ungefär som tidigare och därför är det intecknat. Kanske länder med stora överskott typ Kanada, USA, Brasilien, Argentina, Ryssland och Australien kan överleva skapligt på rester om 100-200 år. Långt innan dess har de importberoende länderna försvunnit och övergått till något som liknar stenålderns isolerade stammar.
Detta ligger här så nära i tiden att det det är lätt att se detaljer framför sig typ att Ryssland stoppar sin oljeexport, befolkningen ökar genom massinvandringen, handel och resor minskar och folk blir allt mer missnöjda och sätter sig på tvären. Men det sociala är ändå svårt att förutse och lämnar en viss osäkerhet om kollapsens tidspunkt.
Den relativt enkla matematiken har varit känd åtminstone sen 1700-talet eller så. Ändå har alla domedagsprofeter sedan dess haft fel, åtminstone än så länge.
Varför är det så, tror du?
Allt här i världen kräver inte avancerad matematik. Jag tror inte ens att domedagsprofeterna var så lagda åt det matematiska, bortsett från Romklubben, som har lyckats ganska bra med sin prognos. Jevons använde ingen speciell matematik utan bara observerade någon som skedde framför ögonen på honom. Man ska inte förakta det enkla bara för att det är enkelt.
De som tror på den eviga framgången tar till all knep och liknar de som trodde att jorden var platt. Men här backar de inte i första taget. På liknande sätt som den korrupta påven Urban XIII med sin platthet förstod bättre så brukar Reinfeldt kryptiskt säga ungefär att han måste tro på det här.
Nu svarade du inte på frågan:
Ändå har alla domedagsprofeter sedan dess haft fel, åtminstone än så länge. Varför är det så, tror du?
Vidskepelse och tokiga föreställningar om allt möjligt är en förklaring. Se bara på tramset om klimatet. Om vi inte gör det och det så blir det så illa för oss. Folk tror på vansinne och moraliserar i det oändliga. Här har det ingen större betydelse vad man gör och därför är det inte säljbart, än så länge. Malthus hade exempelvis en lösning om att hålla befolkningen nere, antar jag. Här skulle dom bara förbruka mer och då får det marginell effekt på kollapsen. Varje hypotes måste ändå bedömas efter egna meriter.
De enda vettiga är att studera kostnaderna globalt och analysera mer i detalj när de når en kritiskt hög andel av BNP. I det här landet har de korrupta makthavarna inte publicerat det minsta om att kostnaderna i malmfälten har ökat 7 procent realt om året sedan år 2000. Det rör lite av populismen kärna.
@Urban
De exempel som brukar framhållas som romklubbens förträffliga pricksäkerhet när det gäller prognos kan vilken unge som helst med penna och linjal mäta sig med.
Enligt Romklubbens prognos så toppar världens produktion av livsmedel 2015 och av industrivaror 2021, vilket enligt min mening är realistiskt.
Man kan titta på den svenska industriproduktionen, som toppade 2007 och har fallit med cirka 17 procent. Den svenska börsens värde toppade samtidigt och har fallit ungefär lika mycket. Mätt per capita har naturligtvis fallet varit något större. Det som ligger bakom detta är den så kallade finanskrisen, som egentligen har uppstått av naturresursernas fördyring. I framtiden är det svårt att se något annat än att detta fortsätter. Industriproduktionen och börsvärdet om 20 år är kanske 30 procent av vad det var 2007 och per capita 25 procent av vad det var 2007.
Den svenska livsmedelsproduktionen hade sin topp tidigare och har fallit mer. Detta är speciellt genom att gränshindren mot EU har tagits bort av politiska skäl. Annat som bland annat industrivaror har prioriterats. Livsmedelsproduktionen kommer nog att vara större än idag om 20 år, inte minst av produktpriserna. Problemet har uppmärksammats politiskt på senare tid.
Enligt Romklubben faller industriproduktionen mycket snabbare efter sin topp än livsmedelsproduktionen och det kommer nog att stämma bra för det här landet, även om det sker av speciella anledningar. Globalt när välståndet faller prioriteras maten framför prylarna, föga förvånande.
Resultat blir att Stockholm står på näsan. Om detta ska undvikas måste stadens subventioner ökas betydligt. Makthavarna vill inte dra pluggen på sina fina stad, men kommer att bli tvingade. De flotta byggprojekten med bland motorvägar för masspendling kommer nog att bli små misslyckanden i det hela.
All time high? Korrektion? Bubbeltes? Någorlunda linjära linje?
Vad hände med fakta, samband och analys? Det är nämligen tillämpbart även på priser på finansiella marknader.
Inget fel i att ta rygg på proffs och stoppa pengar i t.ex. Jims fonder. Men. Kom ihåg att det JR pratar om är förvaltningsavgifter, inget annat.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Råvarubrist = fler gruvor öppnar, olönsamma gruvor återöppnas och någonstans möts tillgång och efterfrågan. Så långt basic. Inget vettigt svar dock. I kina lär väl efterfrågan vara fortsatt hög. På industrivaror som metaller alltså.
Mat i form av råvaror kan säkert bli bristvara framöver.
Efterfrågan är fortsatt hög, det gäller både i uppgångscykeln och nedgångscykeln. Frågan är istället om produktionen byggt ikapp den höga efterfrågan vid det här laget och marknaden är mättad?
googla på iron ore prices och läs vilken som helst av dom 10-20 sidor som dyker upp först så slipper ni undra, priset på järnmalm är på väg ner i källaren med expressfart, och när Rio tinto vale och bhp billitons redan pågående gruvprojekt börjar leverera i början av nästa år så kommer det stora raset, vilket förklarar våra svenska föhoppningsfbolags stora brådska i att försöka sno åt sig småspararnas pengar innan den stora kollappsen infaller
http://www.theaustralian.com.au/national-affairs/bn-iron-ore-project-collapses/story-fn59niix-1226664137596
http://agmetalminer.com/2013/06/17/with-brazils-vale-focusing-on-iron-ore-will-currency-depreciation-help-bottom-line/
http://www.smh.com.au/business/china-warns-of-weak-iron-ore-prices-20130610-2nzut.html
Talar ju för tesen att råvarucykeln är på väg att ta slut.
Nu är det viktigare än någonsin att äga någonting riktigt, som råvaror eller sunda industriföretag, istället för bara andras löften om att betala i framtiden (som bankkonton, fonder, obligationer).
När det inte längre finns något förtroende kvar för vare sig riksdag eller lagstiftning så finns ingenting kvar, utom en uppretad medelklass.
För anhängarna av det demokratiska populistiska systemet är kollapsen svårt att acceptera. Systemet står ju på det godas sida och ska ge frälsning till världen, tillsammans med klimatologi, genusvetenskap och diverse andra överkurser. Naturen gör inga filosofiska överväganden för att hålla vissa vid makten. För en medeltida präst var det nog mer sannolikt att komma till helvetet trots ett perfekt följande av bibeln. Det är ungefär som om ondskan skulle segra i en film från Hollywood. Fullständigt otänkbart. Medelklassen har mycket att lära sig och kommer att få en resa.