697
Den extremt, nästan spökligt stabila, centralbanksmanipulerade uppgången i det japanska börsindexet Nikkei-225 sedan i november är över. Åtminstone för stunden. Börsindexet kraschade nu på morgonen och är nu ner ca -9% från dygnshögsta och -7% mot gårdagens slutkurs.
Dagschart Nikkei-225 |
Låter det vara osagt vad som orsakat kraschen, men en krasch är det.
Och nej, ingen börs rör sig så stabilt uppåt som Nikkei gjort sedan november utan att vara manipulerad. Vilket också är fullt känt, då centralbanken BOJ försöker få igång den japanska inflationen igen efter att ha fastnat i deflation det senaste decenniet.
Men nu är det alltså åtminstone tillfälligt stopp. Uppgången i maj är än så länge utraderad.
18 kommentarer
Sen i mitten av November så hade Nikkei gått upp 82% och sen årsskiftet med 50% så en rekyl på detta var väl knappast oväntat.
Att sen Di för nån vecka sen skrev att Japan hade svenska småsparare missat var kanske inte så konstigt, att Di sen missade att JPY hade sjunkit rejält i värde ca 30% mot EUR (och SEK) glömde man att tala om.
Värt att notera är att obligationerna även sjunker i värde.
Är det så konstigt när Bernacke har gått ut och sagt att han kanske inte köper dem av dig till "vilket pris som helst"?
Nej, det snarast befäste nedtendensen.
Stockholmsbörsen faller, men inte handlöst. Detta är inte den stora korrigeringen, upptendensen kommer att ta över igen. Vad tror ni?
Kan nog bli nervöst om OMX30 faller under 1200-1220.
Har varit ner på 1220 som lägst idag.
F50 🙂
Jag tror nog att det skall ner lite till innan jag köper. Idealt vore 1185-1200! Varför inte 1217 idag, rekyl upp med avslutande nedgång till till 1200-nivån. A B C som hon brukade sjunga.
Hur väl förberett är systemet på en ordentlig japansk börskrasch/obligationskrasch?
Kan verkligen rekommendera denna:
Otterwood Observations on Japan, may 2013
Även Kyle Bass har som vanligt mycket bra att säga om Japan. Jag har själv, ända sedan införandet av Abeonomics (massiva stimulanser) trott att Japan är kanariefågeln i guldgruvan. Världens 3:e största ekonomi kan inte köra sin valuta i botten utan konsekvenser. Detta kommer troligen, men förhoppningsvis inte, sluta mycket, mycket illa.
ja redan dålig relationer med Kina förstärks ännu mer genom detta tilltag. Ekonomi brukar vara orsaken till krig och större konflikter
Ja, precis. Det man inte får glömma är ju att Japan är extremt exportberoende. Asiens Tyskland. En stor del av Japans export går (gick) också till Kina. Kommer inte ihåg procentsiffrorna, men har för mig att de tappat halva exporten till Kina som en följd av den s.k. "ö-dispyten" (Bukkake islands?). Att försöka kompensera detta med ytterligare pengatryckande fungerar ju ett tag, självklart med förhoppningen att andra länder fyller ut exporttappet. Problemet är väl, som Jim Rickards länge påtalat, att eftersom alla andra länder också gör detta för att själva boosta exporten (med USA i spetsen) så innebär det ju enbart ett kollektivt urvattnande av valutorna. Samtidigt sjunker guldet, eller snarare kanske det fysiska "riktiga" priset frikopplas från pappersguldet.
Japan är dock ett mycket intressant land när det kommer till inverkan på makropolitik. Ett väldigt etniskt homogent (97% av befolkningen är "urjapaner") utan invandring som haft deflation de senaste 20 åren. Japan får ju inte heller bygga upp någon militär med anfallskapacitet, men frågan är hur länge det går innan konstitutionen ändras och möjliggör detta. Det man inte ska glömma är ju att Japan lägger en viss procent på försvar varje år och sett till att de är världens tredje största ekonomi sitter de nog på rätt sofistikerad utrustning som troligen kan "justeras om" till att fungera både som anfall och försvar när det väl kniper. Cornu eller annan får gärna utveckla/rätta detta, men det är min spontana uppfattning.
Japan smyghöjer sin militära kapacitet med USA´s goda minne! USA är trots allt det land som skrivit på obligatorisk militärt stöd till Japan om de skulle hotas. Man kan säga att avtalet från fredsfördraget 1945 om att begränsa Japans militära förmåga är ömsesidigt stärkande.
Självklart. USA är mycket måna om att tillsammans med Japan ha kontrollen i den delen av Stilla Havet. Vill man nörda ner sig kan man säkert titta närmare på vilken typ av utrustning som Japan sitter på och hur modifierbar denna är. Frågan är bara om USA kan kontrollera den japanska vreden som riskerar att uppkomma när 40-talistgenerationen inser att de inte längre sitter på tillgångar utan IOU:s i form av värdelösa statsobligationer/aktieinnehav.
Är USA Japans enda allierade i det här området? Inga andra nära band till något land – någon som vet?
Jag vet inte om ni lagt märke till att vid varje QE från FED har marknaden gått upp lite för att senare korrigera ner ordentligt innan vidare uppgång. Så är det nog bli denna gång också innan den stora rekylen kommer.
Ingen QE4 annonserades men inte heller säkra besked om att avveckla QE3.
Dock fortfarande med bias åt avvecklingshållet vilket förstärker räntor.
Har ni sett denna?
http://urplay.se/Produkter/175205-Varlden-Kapitalismens-atervandsgrand
IMF varnar för oljan http://www.di.se/artiklar/2013/5/22/imf-varnar-for-oljan/
Det man ska hålla koll på är kapitalströmmarna. Privat vs offentligt och land vs land.
Hög inflation kommer av att staten dragit på sig stora skulder, och trycker pengar för att betala dessa, detta inträffar typiskt sett efter att obligationsmarknaden stängt dörren. Detta har inte hänt, ÄN. Inte i USA, inte i Japan, inte i EU. Men japan är på god väg att stänga den dörren nu. (Tätt följt av EU)
Hög inflation är typiskt sett enormt skadlig för finanssektorn och befolkningen. Men företag som kan hantera detta klarar sig typiskt sett bra. Dvs, stora börsnoterade företag kommer kunna hantera detta, och av den anledningen så kommer japans börs dra till sig kapital från den inhemska marknaden som vill skydda sig mot inflation. (Särskilt nu när japanska staten också efter 25 år mer eller mindre tagit på sig alla skulder den privata sektorn hade vid kraschen 1989. Totalt sett har japansk skuldberg egentligen inte ökat mao. Vilket också är en anledning till att japan kunnat fortsätta så länge med sin skenande statsskuld)
Däremot är risken stor att yenen sjunker så pass mycket att det för en utomstående investerare kan vara en dålig affär att ligga investerad i den japanska börsen.
EU har istället gått den andra vägen, genom konkurs, investerare i europeiska banker och obligationer har fått se sina pengar gå upp i rök genom skuldavskrivningar och ingen inflation är i sikte.
Internationellt sett ser man också att kapitalströmmarna rör sig från statligt, till privat, och till USA.
Räntorna för Japans statslån stiger nu, och detta kommer börja smitta av sig på statslåneräntor över hela världen vad det lider, den marknad som återstår för kapitalströmmarna blir sannolikt börserna. Särskilt de amerikanska.
Återstår USA. Det är stället att vara investerad i. Oavsett vad folk tror och tänker så kommer USAs börs fortsätta upp.
Ser vi till sverige så är vi fortfarande pre-2008. Det är den privata sektorn som sitter med stora skulder, medans staten har väldigt låga skulder.
Vi är ett litet land med "skvalpvaluta", det är möjligt att vi kan rida på vågorna genom detta, men jag är skeptisk. Däremot så är jag ganska säker på att svenska börsen kommer fortsätta upp ett bra tag till, åtminstone över sommaren.
Japanska 10-årsräntan upp från 0,3 till 1%(idag). Det tog 6 veckor. Avkastning 233% eller 2019% i årsavkastning….om man blankat räntan och hedgat yenen