Förra veckans undersökning bland bloggens läsare visar på att 2819 läsare säger sig ha mer sparkapital, utöver bostaden och pensionskapital, än de 3978 som svarade på Timbro och Demoskops undersökning.
Detta är inget överraskande och helt i linje med tidigare undersökningar. Bland annat är det här en ekonomiblogg, med många läsare som är intresserade av investeringar. Och är man intresserad av investeringar har man ofta sparkapital. Samma fråga till t ex spararnas bank Avanzas kunder borde också ge ett resultat som är över Timbro/Demoskops Svensson-resultat.
Andra faktorer vi vet sedan tidigare undersökningar är att bloggens läsare har högre utbildning än medelsvensson, mestadels är män och har högre inkomster än medelsvensson, vilket antagligen också drar upp sparkapitalet. Dessutom finns en större andel jordbrukare och skogsägare bland läsarna än bland svensken i allmänhet och jord- och skog räknas så som Timbro/Demoskops (och min identiska) fråga ställdes som sparkapital – endast bostaden och pensionskapital ska utgå.
På en punkt skiljer sig min läsarundersökning mot Timbro/Demoskop. Jag hade inte svarsalternativet vet ej, vilket gör att de totala procentenheterna för mina läsare nedan är högre än för T/D. Bland 3978 svenskar så svarade 9% vet ej hos T/D mot noll här på bloggen.
Läsarnas vs svenskens sparkapital.
Kurvorna är nästan spegelbilder. |
Det intressanta är dock fördelningen, hur kurvorna ser ut. Och det ser vi ute till höger.
Utfallet är realistiskt fördelat och ökar stadigt till ett krön i intervallet 200 001 – 500 000:- SEK för att sedan falla. Därefter har vi en sk fet svans i intervallet över en miljon kronor, vilket är fullt realistiskt med tanke på många bloggläsares intressen och helt konsevent med tidigare förmögenhetsundersökningar.
Finns ingen anledning att ifrågasätta läsarnas svar, då de är anonyma och det inte kan ge individen något. Dock finns det rimligtvis en bias att man svarar på en sådan här enskild fråga om man har ett extra intresse för frågeställningen. I Timbro/Demoskops undersökning var denna fråga bara en av många och avgjorde inte om man svarade eller ej.
Samtidigt är mörkertalet stort. Förra veckan hade bloggen 26 611 unika besökare, men fick bara in 2819 svar. Det är dock en högre svarsfrekvens för bloggen än för Timbro/Demoskop, som bara fick svar av 3978 av drygt 9 500 00 svenskar. Siffrorna är dock relevanta i bägge fallen, speciellt som Timbro/Demoskop bör ha frågat så att man fått en för Sverige representativ demografisk grupp, medan min undersökning är representativ för bloggens läsare.
Konkret så har 60% av läsarna 200 000 eller mer i sparkapital, mot 25% för svensken i allmänhet. 13% av läsarna har mindre än 50 000 i sparkapital, mot 38% för svensken i allmänhet.
12 kommentarer
Skulle det göras en undersökning här om handikapp, sjukskrivning, hårfärg, tolerans mot solen, antalet utlandsresor osv. så vet vi nog alla svaren innan dom publicerades.
En av anledningarna till att jag vill ha mer besparingar är för att jag är småföretagare, och har senaste året investerat mycket i två nya produkter. Då kan det vara bra att ha nåt års inkomst i besparingar.
Du skriver ju själv att det finns en bias i svaren så hur kan du på slutet dra slutsatsen att svaren är representativa för bloggens läsare? Känns lite oseriöst.
Till och med aftonbladet har fattat hur det ligger till med nät undersökningar som det är frivilligt att klicka på.
"Omröstningen ger en bild av vad de av Aftonbladets läsare som valt att rösta på nätet tycker. Resultatet ska inte ses som representativt för allmänheten, eller för Aftonbladets läsare i sin helhet."
synd att inte "vet ej" fanns med.. jag tycker det är intressant (och beklämmande) att nästan var 10:e svarar vet inte på frågan kring sparkapital. Jag tror det gömmer sig en stor andel med "skäms"-faktor som har för lite men egentligen borde ha mer om de hade skött sig och därför svarar vet inte…
Folk verkar inte skämmas över att rösta 0kr, jupp inte en enda krona i början av månaden – plånboken gapar tom, alla bankkonton tömda och dessutom har man sålt allt sitt guld&silver…
Mer logiskt är ju att det döljer sig en grupp med större tillgångar i "vet ej" kategorin.
Har du exempelvis mindre än 10 000 kr eller mellan 10-50 tusen så vet du antagligen ganska exakt hur mycket du har. Men om du har 900 tusen eller 1.1 miljoner om du räknar ihop alla tillgångar kanske du inte vet/orkar bry dig om och därmed sätter vet ej.
Å andra sidan gäller nog det omvända, att du svarar att du vet att du har 900tkr trots att du inte vet att du i själva verket har 1100tkr.
Din attraktivitet som annonsplank borde därmed öka rejält.
Där det finns kapital, där finns det köpkraft.
Gronvita. Eller att de som har pengar inte är shopaholic och inte är någon bra annonsplats.
Tala för dig själv du. Eller i det här fallet även för mig.
Annonskapital brukar dras till platser där de tror att köpkraft finns.
Jag skulle tycka det vore även intressant att se hur mycket folk sparar per månad. Det är skillnad på hur mycket man har sparat och hur mycket man anser sig behöva. Beror ju på utgifter också.
Det är nog svårt att utforma enkäter så man får en vettig bild. Sparandet beror ju på inkomst och familjeförhållanden – har man dåliga inkomster blir det t.ex. svårt att spara, samma sak gäller om man har många barn osv.
Att anse sig behöva är inte samma sak som att ha heller, man kan mycket väl vara i en situation där sparkapitalet räcker mer än väl eller i en situation där man har mindre sparkapital än man anser sig behöva.