Från början har jag haft en extremt spretig samling etiketter på bloggens inlägg, där man på detaljnivå kan välja olika ämnen. Jag överväger nu att ompröva detta och eventuellt tagga om bloggens ca 5 800 inlägg. Vilket är ett manuellt arbete.
Det är därför viktigt att denna ommärkning sker på ett för läsarna önskvärt sätt, även om det med 100 ommärkta inlägg i veckan skulle ta mig ett år att genomföra. Då jag inte “äger” Blogger-plattformen går det inte att automatisera detta på ett hanterbart sätt.
Vad jag överväger är att isolera ner mina ämnen till ett fåtal etiketter, helst mindre än tio. Dessa kan sedan få finnas som rubriker i menyn överst, så man kan klicka på “Kultur” om det är det man mot förmodan vill läsa.
Ett exempel på förslag följer nedan. Ämnena kan överlappa, t ex kan enstegstätade fasader både vara bostad och teknologi samtidigt och om det berör att man ska dumpa Myresjöhus aktier så blir det även ekonomi).
- Ekonomi (inkluderar ekonomi, finans, aktier, investeringar, guld etc)
- Ekologi (inkluderar miljö, jordbruk mm)
- Energi (inkluderar peak oil etc)
- Bostad (inkluderar bostadsbubblan)
- Politik (allmänt politiskt tjafs)
- Samhälle (inkluderar det mesta, t ex utbildning, yttrandefrihet, demokrati, media etc)
- Teknologi (inkluderar Internet, bloggar, energiteknik, en del bostadsinlägg)
- Resiliens (inkluderar omställning, survivalism, neosurvivalism, samhällets krisberedskap mm)
- Säkerhet (inkluderar försvaret, militärt, säkerhetspolitik)
- Kultur (inkluderar en del Internet-relaterat, litteratur, film, musik och kanske allmänt trams)
- Ego (egotripp – inkluderar bloggen, föreläsningar, mina böcker mm)
Möjligen ska man även tillföra Sverige – Europa – Världen som kategorier också. Kanske trams också? Fast ironi och trams är ju underförstått.
Etiketten reklam eller sponsrat ska också finnas för att tydligt märka upp dessa inlägg, men kommer inte finnas som menyval.
Inte ens jag själv klarade av tio kategorier, utan landade i elva.
En variant är att man inför dessa kategorier som huvudämnen, men behåller alla detaljetiketter för de som bara vill läsa om Lundin Petroleum etc. Dock ska alla inlägg få ovanstående kategorier, och dessa ska in i menyn. Det är också möjligt att RSS-prenumerera på enskilda kategorier, så om man enbart vill följa mig i ett ämne blir det genomförbart.
Eftersom det är fredagsmys, så är det bara just ni, mina mest hängivna läsare, som är kvar, eftersom trafiksiffrorna dyker efter lunch på fredag. Så era åsikter är extra uppskattade.
Vad säger ni? Är detta en bra idé? Är kategorierna lämpliga? Är namnvalen rätt? Har jag missat något? Är kategorierna för spretiga eller för generella? Ska Ekonomi delas upp i fler kategorier? Ska samhälle och politik slås samman till kategorin samhälle? Ska media vara en separat kategori? Bättre namn för säkerhet? Vilken ordning ska de presenteras i? För vilka ämnen läser just du bloggen?
Och i morgon utlovar jag det ni alla så länge längtat efter. Nämligen Cornucopia goes Mello! Har ett riktigt Melloscoop. Inte för att jag ser på melodifestivalen, men ändå… Kategorin för det borde bli Kultur, kanske en ytterligare än så länge hemlig kategori.
Detta inlägg taggas som Teknologi och Ego. De senaste inläggen har på prov taggats upp utifrån ovanstående punkter, men jag vill nu höra era funderingar och kritik.
37 kommentarer
Spontant: Nej! När jag stötte på bloggen första gången var det väldigt smidigt att snabbt sätta sig in i ganska smala ämnen, tex bara olja eller kol. Eller skogsbruk. Mycket sånt skulle ju försvinna i mängden med några få kategorier iom att du postar så mycket.
Även om "Kanske gillar du:" funktionen var till stor hjälp i början när jag surfade runt, så var etiketterna det också.
OK, en variant är att använda huvudkategorier enligt ovan, som får plats i menyn, och sedan tagga upp med smala taggar också.
Jag håller med, smala kategorier är bättre än breda. Har använt det några gånger, sökt efter något gammalt inlägg som jag mindes vagt – och hittat det snabbt p g a smala kategorier.
Ännu bättre hade varit om man hade kunnat söka efter enskilda ord, så visade ett sökprogram alla inlägg som hade det ordet, typ som sökningen i gmail funkar.
Jag håller inte med att smala alltid är bättre än breda. Hur skiljer man på politik och samhälle ? Dessa är som två Janusansikten av samma sak.
allvarligt talat, jag använder aldrig taggar/etiketter för de bloggar jag läser – så du kanske tom skall överväga att strunta i det helt och hållet…. men det kanske bara är jag..
Går det inte att ta ut en backup, processa den och sedan läsa in den igen?
Eller crowdsourcing?
Eller outsourca till Indien?
Vad gäller taggarna; ska du verkligen inte ha kvar trams och ironi, eller tänker du sluta med det?
Kan du inte lägga politik under rubriken trams? 🙂
Är det något bra en politiker föreslår eller gör borde det falla under samhälle.
Använd freelancer.com eller liknande så kan någon göra det för ett par hundringar på ett par dagar.
De tillfällen som jag ev. skulle använda taggar är om jag gör research om ett bolag eller en bransch. Jag vet inte i vilket scenario jag skulle ha nytta av att hitta alla kultur-inlägg.
Övrig feedback:
1. Mer djupdykande inlägg, där du behandlar ett ämne i en serie eller under en hel dag, lite som Zarembas sjukvårdsserie.
2. Dina mest intressanta inlägg är när du kommer med konkreta förslag, som t ex med medborgarlönen. Skulle vara intressant att höra hur du tycker att försvarssoppan, invandringsfrågan etc. ska "lösas".
Problemet är bara att man antingen har ingen behörighet eller full behörighet till Blogger-kontot. Jag kan inte öppna upp för att någon bara kan ändra taggar.
Annars lutar de flesta kommentarer än så länge åt att det är detaljnivån som gäller, inte översikt.
Har inte Google använt parollen: "Sortera inte, sök!"
Taggar borde inte vara ömsesidigt uteslutande, utan tvärtom överlappande. Det handlar ju inte längre om en hierarkisk filstruktur. Det är svårt att distinkt kategorisera ett blogginlägg som tillhörandes bara en kategori, men det behövs ju inte heller. Betande kossor är t.ex. såväl miljö som politik och ekonomi.
Jag ser dig som han som skriver om "bostadsbubblan, försvar, resursförsörjningssäkerhet-nånting". Du ska nog inte splittra dig på många fler kategoerier än så. Du är ju inne i det här hela tiden, men vi andra bara glider förbi och reserverar inte så många ord i våra medvetanden för vad din blogg är. Så ett fåtal 'kategorier' kompletterat med en "spretig" massa taggar som prioriterade sökord kanske är det bästa, och kompletterande taggar då, så att det blir 'olja' och 'guld' och 'pris', inte 'oljepris och 'guldpris', ja typ i alla fall.
Taggar och olika rubriker. Du börjar kunna ersätta en hel tidning!
Ett problem med denna och andra bloggar är att kommentarer tenderar att falla i glömska när nästa inlägg kommer.
Flashback,se ex, har en smal struktur där flera trådar kan leva kvar i kommentarsfälten länge!
Som här:http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?action=forum
Ta in en arbetslös invandrare som jobbar med lönebidrag. Du kommer inte betala mer än någon tusenlapp för flera veckors arbete. Du kan ju låta personen hugga ved, städa, kratta löv resten av tiden.
Stödet ger 80 procent av lönekostnaden, men som mest 800 kronor för varje arbetsdag.
http://www.arbetsformedlingen.se/download/18.3485b9a713b6ad32ce17b5f/Ll-S%C3%A4rskilt+anst%C3%A4llningsst%C3%B6d+Instegsjobb-AS.pdf
Alternativt "nystartsjobb" av nån som talar svenska, men som varit arbetslös >1år. Det ger lite drygt hela inkomstskatten plus arbetsgivaravgiften i bidrag. Alltså skattefri anställning. Och då finns (i princip) ingen övre beloppsgräns.
Reglerna för långtidsarbetslösa är väldigt generösa, men det verkar gå den offentliga "debatten" helt förbi. Där talas det om att höjd a-kassa minskar arbetsviljan, trots att de långtidsarbetslösa får behålla a-kassan parallellt med sin inkomst av arbete eller företagande!
En del av dina äldre inlägg (vill jag minnas) hänvisar till kategorierna för "läs mer". Där kan det bli problem. Kombinationen breda och smala är inte tokig. Tror du bör satsa på det. Dessutom blir det mindre överlappningsproblem – de smala kategorierna länkar bakåt till och med 2008 även om du inte korrigerat de inläggen och gett dem breda kategorier ännu.
Absolut inte !!! Det är ju det som är det bästa med din blogg att du blandar olika ämnen. Därför är din blogg så intressant. Man får inblick i olika ämnesområden som man aldrig skulle läsa annars. Gör inte som Dagens Industri som var så bra tidigare, men nu är oläsligt
Varför inte utgå från befintliga etiketter och sedan sortera in de mindre vanliga under de vanligare, "finanskrs" tror jag t.ex. du kan sortera in under "finanskris". Vissa fall kanske det omvända är mer lämpligt (sortera in vanligare etiketter under mindre vanliga) t.ex. skulle "peak oil" kunna sorteras in under den mindre vanligare "olja" (och kanske ännu mer extremt låta den även hamna under den tämligen ovanliga etiketten "peak")
Fördelen är att om man behåller de vanligaste etiketterna så kanske det inte är så mycket som behöver etiketteras om, dessutom så kanske du kan rationalisera det eftersom alla inlägg med en viss etikett ändras på likartat sätt.
Jag tror dock det är ett misstag att inskränka sig till alltför få etiketter, det finns en fördel i att etiketterna inte är för breda, jag skulle föreslå att du satsar på att få bort de etiketter som är för smala för att vara meningsfulla (isht de som bara har en artikel och som dessutom är felstavade (ie "finanskrs")).
Lägg inte din tid på det här, tror inte att det höjer bloggens läsvärde nämnvärt, det är ju innehållet på bloggen som är viktigast inte rubrikerna.
Antar att du menar taggarna. I så fall instämmer jag. Att som terapiarbete sortera taggar låter sig kanske göras på ålderns nostalgiska höst när han sitter på hemmet och tänker på den gamla goda tiden som flytt. Just nu förefaller det ganska meningslöst att slösa tid på.
Cornu, du kanske skulle göra en poll på hur många som använder taggar innan du ger dig in på detta masochistiska träleri. Min känsla är att det inte är så många. Men vill du styra upp det kan du ju fortsättningsvis använda dina nya fina taggar, men lägg ingen tid på de gamla, det mesta är glömt redan nästa dag.
Om du tror att du skriver något som har bäring över flera år kanske du däremot skulle ha en tagg för det. Sticky?
Hur stor del av besöken har du på "historiska" inlägg och hur stor andel på "Nya" inlägg? Är det verkligen värt att tagga om gamla inlägg? Det tar en JÄVLA tid….
Om du inte har någon svärson eller liknande som du inte tycker om som kan göra det åt dig…
technology = teknik
Teknologi är läran om teknik, men används tyvärr felaktigt av den nya svengelska (media)generationen. Precis som "formula" istället för "formel" och många andra ord, uttryck och särskrivningar. Alltid deprimerande att se den svenska skolans förfall i klartext, tacksam om du ville rätta. 🙂
Mama, du har nog tittat för mycket på TV-reklamen för hårschampon, där det alltid är en ny fantastisk formula.
open source society
Open Source Politics: The Radical Promise of Germany's Pirate Party
http://www.theatlantic.com/international/archive/2012/09/open-source-politics-the-radical-promise-of-germanys-pirate-party/262646/
___________________________________________________
Culture hacking, reloaded
http://esr.ibiblio.org/?p=4564
Eric Raymond, the open source politician
Nobody in this crowd thinks politically (or at least if they do, it doesn’t show); it’s all framed as ways to fix corporate cultures to make them more productive and happier. But what this was, underneath occasional freshets of vaguely new-agey language, was a three-day workshop in practical anarchy.
___________________________________________________
QE for the People: Grillo's Populist Plan for Italy
http://www.huffingtonpost.com/ellen-brown/qe-for-the-people-grillos_b_2829729.html
Ellen Brown
Author, Web of Debt; President, Public Banking Institute
Grillo does have a platform of positive proposals. Besides rejecting all the existing parties and treaties, Grillo's program includes the following:
unilateral default on the public debt;
nationalization of the banks; and
a guaranteed "citizenship" income of 1000 euros a month.
Jag skulle nog rösta på Grillo om jag vore italienare. Bara hoppas han har kraft att genomföra det som nämns. Vårat nuvarande ekonomiska system har kommit till vägs ände.
Läs artikeln som nämns här ovan
Grillo är duktig på att kritisera, precis som Ny demokrati var en gång. Jag tror inte han har många lösningar på problemen.
Ta t.ex. hur han vill sänka Italiens statsskuld. – låt andra länder betala den ! fantastiskt smart, inte.
Lägg tid på att skriva bra och intressanta inlägg istället för att lägga tid på detta. Den läsare som vill läsa om något specifikt lär hitta det ändå.
Testade med att googla på "cornucopia oil":
Ungefär 2 030 000 resultat (0,39 sekunder)
Orkar dock av förståeliga skäl inte kolla igenom alla resultat, men alla på första sidan pekade på den här bloggen.
Så Google är användbar om man vill hitta något på bloggen.
Jag vet inte hur mitt förslag fungerar i praktiken, men jag tycker att du ska tänka nytt och lite annorlunda. Helst skulle jag vilja se en kombination av blogg och forum där – det du kallar Rubriker i översta menyn – skulle vara: Dagens inlägg, Forum, Grafik.
– Dagens inlägg: Den skall fungera som idag. Dina dagliga inlägg presenteras i bloggform med kommentarer.
– Nästa dag "arkiverar" du blogginläggen i ett forum med kategorier och underkategorier. Dina inlägg blir en ny tråd med alla kommentarer i den tråden.
– I grafikrubriken samlar du alla dina grafer (det är en guldgruva), som blir sökbara.
Detta innebär att dina dagliga 4-5 blogginlägg hela tiden Highlightas på första sidan. Alla tidigare inlägg går lätt att söka efter samt fortlöpande fungera som diskussionsforum. Dessa två huvudrubriker (sidor) kommer att besökas frekvent, vilket innebär två sidor med reklam istället för en. Det blir betydligt enklare att följa diskussionerna i de olika trådarna, vilket kommer att öka trafiken. Sökbarheten ökar drastiskt vilket också driver mer trafik.
Du har växt ur bloggformatetet. Dels för att du skriver så många inlägg per dag, dels för att du har mycket diskussion i inläggen samt att det du skriver är högintressant under en längre tidsperiod.
Jag vet som sagt inte hur du löser detta praktiskt – men jag kan se stora fördelar med att göra på ett liknande sätt.
Bra, förslag!
Du kanske kan få en fas-treare från Försäkringskassan till handräckning i detta ganska onödiga projekt (fas-tre-sysselsättning får ju inte inkräkta på "normalt" arbete)? Någon avlagd IT-snubbe från Vattenfall kanske?
För övrigt så skulle det vara kul med taggen "trams" på samtliga inlägg, på samma sätt som det var helskoj med taggen "sexy" i precis exakt varenda inlägg i en blogg som fanns för några år sedan som handlade om en snubbe som numera sitter självvalt inspärrad på en ambassad i London.
Geopolitik/utrikespolitik
Tycker det är bra som det är med så många inlägg är det bara oöverblickbart med så få kategorier så jag röstar på låt det vara som det är.
Saknar kategorin "Löjligt" där du kan sätta "Mello" tex. För nån kultur är det väl ändå inte?
Själv använder jag inte dina sökord/etiketter/taggar när jag ska söka efter något ämne, utan jag söker på nätet via någon sökmotor. Genom att skriva kan jag snabbt få reda på vad har skrivit i något på någon . Det brukar räcka för mig.
Men det är väl bra med en detaljerad sökordslista på bloggen.
Sedan skulle jag önska om du kunde utöka antalet kommentarer till åtminstone tio i "Senaste kommentarer"-listan. Kommentarerna är ju en del av behållningen på denna blogg.
Diagrammens läsbarhet borde i vissa fall förbättras genom att överlagra ett grovmaskigt rutnät, "gladare färger" samt genom att ange storheter och enheter på axlarna.
Rättelse till föregående kommentar 12:07:
Själv använder jag inte dina sökord/etiketter/taggar när jag ska söka efter något ämne, utan jag söker på nätet via någon sökmotor. Genom att skriva ’blogg’ ’ämne’ ’alias’ kan jag snabbt få reda på vad ’alias’ har skrivit i något ’ämne’ på någon ’blogg’. Det brukar räcka för mig.
Men det är väl bra med en detaljerad sökordslista på bloggen.
Sedan skulle jag önska om du kunde utöka antalet kommentarer till åtminstone tio i "Senaste kommentarer"-listan. Kommentarerna är ju en del av behållningen på denna blogg.
Diagrammens läsbarhet borde i vissa fall förbättras genom att överlagra ett grovmaskigt rutnät, "gladare färger" samt genom att ange storheter och enheter på axlarna.
Tror det är bortkastad tid att katalogisera om allting, kommer inte ge fler läsare eller mer nytta för läsaren.