Wall Street Journal har kommit fram till att kaffe med mjölk (stockholmska: latte) är näst dyrast i Sverige (Schibsted/SvD). Det är knappast överraskande, då motsvarande gäller oavsett vad man tittar på – Big Mac, IKEA:s Billy-bokhyllor eller Apples iPad.
Identiska produkter landar alltid på toppnivåer när det gäller priset på plats i Sverige, samtidigt som vi ligger i toppnivå i skattetryck och alltså får bland de lägsta andelarna i världen av våra inkomster.
Svensken är förstås fortsatt nöjd och lycklig ändå, trots näst högst skattetryck och näst högsta priser. Vi har ju också bland de högsta hushållskulderna i världen, för att se till att vi kan konsumera ståndsmässigt. För detta prisas Anders the Borg för Sveriges starkast-i-(väst)världen Pippi Långstrump-ekonomi.
Onekligen är det en bedrift att få svenskarna att vara nöjda, rent av tacksamma, för att ha skulder på toppnivåer, skatter på toppnivåer och priser på toppnivåer. Nog förtjänar Anders Borg att hyllas för detta!
58 kommentarer
Denna jämförelse haltar rejält eftersom Starbucks i Oslo och Stockholm ligger på flygplatser och dessutom på utlandsterminalerna (osäker på Oslo).
Det är väl ett generellt påslag när man hägnar in fårket som man gör på en flygplats.
Men visst är det dyrt .)
Tillbaka Big Mac Index är nog bättre http://www.dn.se/ekonomi/kronan-rusar-i-big-mac-index
IKEA jämförelsen är riktigt kul. Nästan så det är billigare att åka till Collage park i Maryland. Shoppa en container full och skeppa den till Sverige för 60000.
Dokumentären LÖNESÄNKARNA är intressant i sammanhanget !
http://www.svtplay.se/video/1031746/lonesankarna
Gissar att du är lurad av S(V)T.
http://danne-nordling.blogspot.se/2013/02/industrins-vinstandel-okade-forst-efter.html#comments
Tja helt lurade är de nog inte. Allt handlar om perception och vilken tidsperiod vi diskuterar och framförallt vilken relation mellan vinster och löner som anses vara bra för alla.
http://www.scb.se/Statistik/AM/AM9903/_dokument/Loner-och-barkraft.pdf
Titta gärna i ovanstående länk från SCB som gäller hela näringslivet, inte bara industrin. Det framgår klart att de anställda fått mycket stryk pga devalveringarna. Men även att de haft perioder av bra utveckling. Vinsterna från 3 devalveringar har däremot successivt ätits upp pga fortsatt dålig konkurrenskraft fram till mitten av 90-talet. Man kan förstås göra en affär av hur det såg ut på 50-talet och påstå att det är dit industrin måste tillbaka! Men det var en period där hela kakan växte kraftigt. Dit kommer vi inte tillbaka!
Under 80- och 90-talet försvagades löneandelen långsamt. Vinstandelen är en spegel av detta. Det är ett stort analytiskt problem när man har stora devalveringar som stör med stora företagsnedläggelser och avskedanden 90-95 och 2001-03.
På gardemoen ligger den utanför ankomsthallarna. Ungefär där anhöriga skulle stå och ta emot.Från både in och utland.
Okidoki.
För att vara intressant borde våra löner varit med i jämförelsen. Det är totala köpkraften per capita som är intressant, och förmodligen den som ligger bakom om man är nöjd eller ej.
Cornu riktigt fyndigt. roligt och avslöjande när det gäller Borg, men han har ju sitt på det torra genom "lånat ut" 100 miljarder kronor till IMF. Dom är duktiga de där pojkarna Reinfeldt och Borg, att lura folket hur bra de är med hjälp av skattebetalarna.
Bara 14 Mdr är utlånade av de 100 vilka f.ö. inkl garantier.
Alan Greenspan visste verkligen hur man skulle öka tillväxt och konsumtion genom den s.k förmögenhetseffekten. Han fick som sagt en doktorshatt för det. En hatt som borde blivit avtagen efter det han ställde till med. Hu hoppas Bernanke-doktrinen upprepa konststycket.
We are the borg collective *blip* *blop*
Borg-queen, vem…
Anders The Borg så klart
Det som förvånar mig lite är den stora viljan att betala överpriset på latten. Har för mig att jag sett priser på ca 25 SEK.
Kaffe-kostnaden ligger på 14g * 135 kr/kg = 1,80. Och mjölkkostnaden på 2.80?, vilket ger 4.60 SEK. Säg att vi lägger till 40 öre för muggslitage för att få jämna 5 SEK.
20 SEK kan man då lägga på en egen espressomaskin. Säg att man pyntar 6 KSEK för en sådan. Efter 300 muggar har man då tjänat in en egen espressomaskin. Det är en pay off tid på mindre än ett år om man vill ha en per dag.
Och tiden för att göra en egen är inte mer än att tiden att stå i kö för att köpa en.
Är det de urusla mattekunskaperna Svenskarna har som gör att folk inte klarar den mest triviala beräkning, eller vad är orsaken?
Vi svenskar är bäst!… på det mesta tydligen.
Precis! Sen kan man monterade espressomaskinen och ett batteri på en mes och ta med den på ryggen när man går på stan eller är ute och reser så att man alltid kan laga sin egen billiga espresso.
Eller lattemaskin…
Nu skulle man kunna ta Karls invändning som att han blev sur för att han inte klarar den enkla beräkningen, men det gör jag inte.
Mina observationer visar att en ansenlig mängd latteköpare är de som är på väg till jobbet. Dvs på vägen hemifrån köper de en latte. Och där finns inget nämnvärt hinder för att göra latten innan de går genom dörren. (Ja, annat än för den som försöker skapa hinder vill säga).
Vill man nu göra espresso på jobbet eller på resa och det inte går att ha en espressomaskin där kan man överväga t ex en handpresso, eller andra varianter som inte låter så mycket eller tar plats.
Grovt räknat så behöver en lattefyllare bara 15 000 kr i månadsinkomst i Frankrike för att få samma netto i plånboken som samma jobb i Stockholm kräver 20 000 kr per månad…
Tänk sedan på att hela kedjan av denna hantering är minst 25% billigare i Franrike än i Sverige…
Alltså ett Grundavdrag på 1350€ per månad i Frankrike och 18700 kr per år i Sverige…
Blott Sverige svenska slavar ha..
Äsch, inte blev jag sur. Ville bara peka på en svaghet i resonemanget.
Man skulle kunna använda samma resonemang för mat. Varför inte alltid laga sin tornedos hemma, det blir ju så mycket billigare och minst lika gott? Man kan till och med lägga ut några hundra extra på ett fint vin och ändå få det hela billigare.
Självklart är det så att det är en kombination av lathet och att man faktiskt vill ha något vid ett givet tillfälle, omedelbar belöning. Och då är det helt enkelt värt att betala lite extra för att slippa göra det själv, ungefär som att Rut städar toaletten för en mindre slant. Och kanske lattemänniskorna helt enkelt behöver en belöning för att orka med att transporteras med den kommunala boskapstransporten, en hypotes så god som någon.
Karl…
Självklart att man äter kött från sin egen gård…
Då jag i tjugo år fött upp Fjällkor, med världens bästa kött (fintrådigt och mört) så äter jag ju den lyxigaste nötkött som finns..
Jag har ibland haft djur som närmar sig Kobe….
För övrigt så blir det rådjur, älg, vildgås och även vildsvin framöver (har ett par stycken upp i skogen som väntar på mig…)
Egen potatis blir till hösten då jag hittat en sort som är mycket motståndskraftig mot mögel…
En del grönsaker har jag odlat förr och kommer nog att ta upp igen, såsom Broccoli, vilket hemmaodlat är fullständigt överlägset den importerade från Italien…
Men det hjälper inte, ty skattetrycket på låga inkomster är unikt för Sverige, så alla andra får nog finna sig i att köpa dyrt…
Vi kanske kan slå två flugor i en smäll och äta upp låginkomsttagarna?
Även importerade låginkomstagare?
Men var det en svaghet i resonemanget då. Jag skrev förvisso inte uttryckligen att det skulle gälla de som köpte på vägen till jobbet, men det kunde kanske underförstås av att jag talade om en per dag.
Jag ser iaf lattesörplare på väg till jobbet.
För den som är ute och shoppar en lördag och behöver sätta sig och vila en stund är det en annan sak. Och för den som är ute på tjänsteresa.
Och ang att äta hemma. Jo, jag brukar äta frukost innan jag går iväg.
En del vet jag har med sig matlåda till jobbet. Inte ovanligt alls.
Men en del köper inte bara latten utan köper också en smörgås som dom ska sitta och slafsa på, och plåga sina medresenärer med.
Xycorr, skulle kunna säga detsamma om kollegor som belamrar mötesrum och fikahörnan med sina infernaliska matlådor och ketchupslafsande – som de värsta arbetare. Dessutom stinker kylskåpet även om det är stängt – förmodligen någon som slutat och lämnat sin matlåda där. Nej, matlådor är en hälsofara och borde bannlysas från arbetsplatser!
Gunnarsson, får kossorna öl och massage också? Har förstått att det är ett krav för äkta Kobe.
Förövrigt är väl latte rätt ute nu. Är det inte Kopi Luwak som är det senaste?
Glöm den japanska propagandan…
Kobe-korna är en japansk "fjällko", en ganska tunn och liten ko/tjur som under åren avlats för att ha en speciell muskulatur…
En tvärbild av en Kobe-biff ger insprängt fett mellan muskelfibrerna så att det nästan är hälften fett…
högsta klass, sedan så minskar det insprängda fettet och dessutom mer oregelbundet, punktvis så att säga…
Ett extremt marmorerat kött skulle europeiska slaktare säga…
Då närmar vi oss den gamla typen av Angus och Hereford, eller en fet Highland…
Eller, som sagt, svensk Rödkulla eller Fjällrasen..
Jag har alltså hemslaktat överfeta fjällkvigor för många år sedan och fattade då inte hur jag skulle hanterat denna slaktkropp. Mycket fett hade tvingats att gå till hundmat eller annat…
Att på djurets utsida bedöma hur fettet är placerat inne i kroppen är både en genetisk fråga/avel alltså och en erfarenhetsfråga hos uppfödare och slakterier. Då fjällkor är en sällsynt koras idag så kan inte slakterierna hantera dessa djur idag, utan man är helt inne på den franska modellen, där fett är bannlyst i muskulaturen och helst grovmusklade djur som ger stor köttvolym…
Betänk att varje djur har samma mängd muskelfibrer per muskel, även om de är "slanka", så skillnaden är bara att de grova djuren har grova muskelfibrer, medan ett smäckrare djur har tunnare muskelfibrer..
Det gäller för övrigt även får och andra tamdjur…
@Thomas
Vilken potatissort är et du sätter?
Patrik…
Potatissorten vet jag ej…
Jag har fått några knölar av en kompis som i sin tur har fått dom från en kompis utanför Stockhplm..
Vi satte ett tiotal i somras som test och då det regnade hela sommaren och blasten var jättefin och knölarna ser bra ut än, så tror jag att denna sort har sina fördelar…
Potatis är en spännande gröda…
Typisk gröda som gamla lantbruksskolelärare brukar odla i ett stort antal sorter..
Jag läste om en som hade någor som han kallade Andernas gryning…
En röd sort, rakt igenom.
Sedan är ju Blå Kongo av intresse, då just genomfärgade sorter innehåller antioxidanter..
Den motståndskraftiga sorten jag fått nu är röd på ytan och vit inuti, åt det mjöliga hållet…
En ganska typisk potatis som passar till klassisk "köttbullar och potatis"…
Då vi satte dessa försökspotatisar litet sent så hann de inte blomma, men att samodla två sorter som blommar på samma gång och ger potatisäpplen så kan man skapa en egen sort…
Så jag skall försöka få tag på Blå Kongo och sätta varannan med några av dessa Röda på ett undanskymt ställe där eventuell sortkorsning kan ske enligt mina önskemål…
Blir det då äpplen som resultat så frösår jag året efter och kan då göra som Inkas, få en hel drös med egna sorter…
Huva- 170% av disp ink i skulder . Med en ränta på 2% efter skatt så blir det 3,4 % av disp ink i utgifter -årligen! Stockholmarna ligger än sämre till 600% och 12%.
Helt oproblematiskt om inte allt rasar.
Att vi har en sammanpressad lönestruktur är väl ett resultat av den Svenska modellen-där låglönejobb skall bort! Något som vi betalar med generösa bidrag till dem som inte jobbar.
Fast detta försöker vi rasera genom att förse marknaden med billig lågutbildad arbetskraft i massor-något som de flesta applåderar-varför?
Citat från siten Ekonomifakta: "Hushållens disponibla inkomster har stadigt ökat under senare delen av 1900-talet, speciellt från slutet av 1970-talet och framåt. Men om man räknar bort inflationen ser man att hushållens köpkraft inte haft en spikrak utveckling till det bättre. Det är först under de tio senaste åren som utvecklingen varit mer obrutet positiv."
Indikerar detta ett samband med kreditbubblan?
Vi har råd att betala latten eftersom vi bolånar billigt och får mycket över till annan konsumtion.
Men vad beror det på att vi har så mycket högre priser än omvärlden?
Jag har sedan länge konstaterat att Sverige är dyrast på det mesta och försöker kringgå detta pungslående av min svenska plånbok. Därför köper jag det mesta på nätet. Det blir billigare fast frakten tillkommer. Är jag utomlands och har bil med mig tjänas det mycket slantar på allt från barnvagnar till symaskiner.
Moventia
Ja varför har vi så dyra priser?
Låglönesatsningar!
Moms!
Arbetsgivaravgifter!
Vi har fortfarande världens högsta skattetryck och en välfärd många vill ta del av. Men det kostar!
Ja, nätet är bra. Köpte just ett par nya Ray-Ban för 900:- från Tyskland fraktfritt, kostar 1400:- i Sverige. Och man kan förstås även köpa kopior från Kina ännu billigare, om man törs.
Svar till oppti:
På vilket sätt har låglönesatsningar, moms och arbetsgivaravgifter med priserna att göra? Fattar nada.
Moventia
Det kan du fortsätta med! Att inte fatta vad löner har med kostnader att göra på ett fik!
oppti…
SKATTEN PÅ LÅGA INKOMSTER ÄR FÖRKLARINGEN!
Det verkar som att du blir bittrare och bittrare för varje dag som går dina tvärsäkra prognoser inte slår in. Du har fyllt din blogg med uttalanden om folk som inte begriper bättre än att köpa dyra villor med sjöutsikt när bostadsmarknaden säkert kommer att krascha anytime-real-soon-now-promise, hur hela världen kommer att stanna nu när vi passerat peak oil (även om den kanske blir fördröjd tio-tjugo år med shale gas/oil) osv. Det senaste verkar vara att klaga på vår alliansregering. De kanske inte gör precis allting rätt, men vilken regering i världen skulle du hellre ha? Att vi har världens högsta skattetryck i Sverige kommer väl inte som en överraskning för dig? Är det ett problem att människor i allmänhet är glada och fulla av tillförsikt om framtiden?
Den som bor i Sverige och vill och kan göra rätt för sig genom eget arbete har det väl ställt idag. Framtiden är antagligen ljus eftersom vi hittills lyckats lösa alla problem vi ställts inför och de flesta ser väl ingen anledning till att vi inte skulle lyckas med att lösa energiproblemet framöver. Jämför med för trettio år sedan då hotet om globalt kärnvapenkrig var mycket konkretare.
Nä, kan du inte racka ner på Stockholmare med utgångspunkt från följande artikel utifrån ditt patenterade "bitter, pessimistisk prepper boende på vischan iklädd foliehatt"-perspektiv istället?
http://www.di.se/artiklar/2013/2/22/solklar-vinnare-i-stadskampen/
Du är en ny läsare av bloggen gissar jag?
Jag vet nämligen att jag aldrig kommer ha rätt i några som helst tvärsäkra uttalanden. Se
http://cornucopia.cornubot.se/2011/12/ratt-i-sida-fel-i-langd.html
Bara för att du tror att du har rätt i allt du säger och allt du gör, så är inte alla andra sådana. Tvärt om drivs jag av en stark insikt i att jag kommer ha fel och att jag kommer fortsätta att ha fel, men genom att låtsas som att det inte existerar några problem så kan man inte heller lösa dem eller begränsa skadorna.
Ja, fast nu har du ju rätt sällan rätt i sida också…
Framtiden är ganska oviss. Vi kanske skall akta oss för att vara optimister eller pessimister. Men Cornu har slagit an en tämligen pessimistisk grundton på den här bloggen och det behövs sådana röster också eftersom majoriteten lätt rycks med i en obefogad optimism.
Att Cornu hackar på regeringen torde bero på missnöje med politiken som förs och mer allmänt på att han är ganska anti-politisk.
Att hänvisa till DI gör en litet misstänksam, då just redaktionen där anser att "Ett vettigt Grundavdrag gör att folk sätter sig ner och slutar jobba"…
Där är det uppenbart att man fattar inget…
Just Starbuck's indexet är ovanligt dåligt tillämpligt på Sverige, Som den första kommentaren säger så har man köpt den på Arlanda, och jag tror att det är den enda starbucksfikat i hela Sverige.
Kommer just från Italien där en espresso vid bardisken fortfarande bara kostar 1 Euro. Men allt annat har blivit rejält mycket dyrare där, säkerligen en effekt av att de inte längre kan devalvera valutan – eftersom de har euro. Lunch i Sverige är rejält mycket billigare än Italien. Middagspriser är svårare att jämföra, och middagsmaten i Italien håller ofta hög klass. Att saker är dyra i t.ex. tjänstesektorn beror ju inte bara på hög skatt eller ineffektivitet, utan också på att löner och anställningsvillkor är någorlunda anständiga. Och det skall man väl inte klaga på. Jag kan klippa mig för 170 spänn i Gottsunda (Uppsala) vilket beror på att det görs av självverksamma invandrare som accepterar att göra det för dåligt betalt. Schweiz är svindyrt trots lågt skattetryck, men även där är lönerna i servicesektorn anständiga. På det stora hela så är fattiga länder billiga att vara i – även om det finns en del undantag. Lever man i ett rikt land så kommer omkostnaderna alltid vara höga. Att vi betalar mycket via skatten som vi annars skulle få betala direkt gör ju många jämförelser haltande.
Kan upplysa övriga läsare om att det finns ett Starbucks i Malmö, på Malmö centralstation. Där är det samma priser på kaffe som på alla andra trendiga/bloggomtalde/kassa/dyra/dåligt inredda caféer i Malmö. Vad hände med traditionella bagerier (som bakar själva!)? Jag är så trött på alla dessa internationella kedjor med dess sjukligt höga priser. Beror de otroligt höga priserna på en hög hyreskostnad pga. att hyresvärden betalat orimligt mycket pengar för fastigheten? Eller är alla bara giriga nuförtiden? I vilket fall så är >20 SEK för en kopp kaffe inte rimligt att betala!
Och framför allt är det inte billigt att starta Café med dessa s k "överlåtelsekostnaderna" för hyreskontrakten!
Jag tycker att det är relevant att belysa att priserna i Sverige är mycket höga även jämfört med andra EU-länder. Schweiz och Norge är ett fenomen för sig. Lönerna i Sverige ligger ofta under lönenivån i ex Danmark, GB, Frankrike m.fl.
Det är märkligt att gammelmedia inte tar upp detta med de höga matpriserna som slår hårt mot de som har låga inkomster.
Pressen verkar istället fokuserad på lånekostnader på ett sjukligt sätt och som inte förekommer i andra EU-länder.
Något är fel i vårt kungarike och fortsätt att skriva Cornu!
Jag har försökt förklara det här ovan…
Om man beskattar folk redan vid 18700 kr per år i inkomst /lön och man i Frankrike får tjäna 1350€ per månad innan man börjar ta skatt så tro tusan att produktionskostnaden för alla, observera ALLA, blir betydligt högre…
Det enda som just nu räddar svenskarna är, precis som beskrivs här, att man kan importera billigt!!
Skulle kronan får sitt rätta värde så så så……
För nu funkar inte exporten längre så detta skapar arbetslöshet och tvärnitande hemmamarknad utom då en import som bara funkar så länge kronan är övervärderad!
Kaffe med mjölk är kaffe med mjölk. En latte är espresso med mjölk.
Höga priser, höga skatter och allsköns jävelskap, och ändå inga upplopp. Kanske att det beror på att vi ändå upplever oss få en del tillbaka från den offentliga sektorn?
Här ett land jag inte vill bo i..men kanske gärna leva i!
http://healthland.time.com/2013/02/20/bitter-pill-why-medical-bills-are-killing-us/
USA´s vårdsektor är pervers och utvecklingen blir bara värre. Obamacare skulle bli ett sätt att förbättra situationen. Men har man råd? Reformen har visat sig väldigt framtung
Den dag de förbjuder high fructose corn syrup i mat kommer deras sjukvårdskostnader halveras. Bättre att använda HFCS till att producera etanol än att producera tjocksmockar.
nu gör de båda två. Är det inte 1/3-del som går till etanol! Senaste forskningen visar att "syrupen" kan vara en huvud-ingrediens till de "hjärnskador" som den nya vågen av t.ex ADHD uppvisar i USA.
Gott att höra!
Samtida forskning visar även att hjärt-kärl-sjukdomar inte alls orsakas av kolestrol/fett (påhejat av en matindustri som kunde ta överpriser för light-produkter), utan av kroniska inflammationer i blodkärlen. Att ta acetylsalisyssyra hjälper tex i förebyggande syfte, inte för att det förtunnar blodet, utan för att det är inflammationshämmande. HFCS är tydligen ordentligt illa när det gäller att upprätthålla dessa inflammationer. Lidande helt i onödan. Kolla även korrelationen mellan barnfetma och när dom införde HFCS i läsk i USA tidigt 80-tal.
Danmark förbjöd transfetter när man kom på att det var onyttigt. I Sverige är dom fortfarande tillåtna (?). Men antagligen sitter det en sakkunnig kommitte' och utreder frågan grundligt.
Det kan också vara så att vi har världens mest övervärderade valuta.
över- eller undervärderad? Vem bryr sig? Kapitalet flödar dit det för tillfället finner lämpligt. Just nu passar det för att ekonomin i Sverige är bättre relativt de flesta andra. Precis som USA och dollarn klarar sig bättre relativt andra korthus…till vidare. Det är det det handlar om. Inte om något är under- övervärderat…för tillfället!
När vi i vår ekonomi borde skifta mot forskning och utveckling, engineering i stort och exportindustri så har vi valt att gå jänkarnas väg med skuldsättning, outsourcing och konsumtion. Det verkar vara Reinfeldts vision, och att vi även ska subventionera lånekalaset och konsumtionen ytterligare med RUT, ROT och KROG. I minsta möjliga mån tänker jag åtminstone göda den uppumpade handeln i Sverige. Inte enbart är den dyrast, den skapar inget direkt mervärde i Sverige och tar dessutom resurser och fokus från andra betydligt viktiare delar i ekonomin. Amazon använder jag så mycket det bara går, identiska märkesvaror för upp till 50% lägre pris. Klädbutikerna i Sverige är konkurrenskraftiga när de går ned 50-70%. Hoppas på många konkurser och ytterligare prispress inom handeln så att inte fler ungdomar går den vägen.