Dags för positiva söndag igen.
Vilka bra produkter av hög kvalitet känner ni till? Priset spelar i sammanhanget mindre roll, enligt devisen att man får vad man betalar för.
Kom samtidigt ihåg att det man köper idag kanske inte är av samma kvalitet som det man köpte för sju år sedan.
Ska jag ge något eget exempel så landar jag i Apples produkter. Kör fortfarande en sju år gammal Mac Mini som mediacenter i hushållet. Min första Mac är tio år gammal och tjänstgör fortfarande som dator hos en äldre släkting. Har i princip inte haft några problem med några Apple-produkter någonsin.
Andra exempel kan vara Stihls proffsprodukter, t ex motorsågar (x6x-serien) eller röjsågar i proffsserierna. Inga problem där heller, någonsin, som inte handlar om regelbunden service och normalt slitage.
Så sätt igång. Lista bra produkter!
199 kommentarer
Jag har en Husqvarna 254g motorsåg som fortfarande fungerar felfritt och som används som huvudsaklig vedkapare av 25-30 kubikmeter ved årligen,
Sedan den inköptes i slutet på 80 talet, svärd och ett antal kedjor är det enda som kostat något sedan inköp. det blir ca 200 kr om året i motorsågskostnad
Men frågan är om en Husqvarna av idag håller den kvaliteten?
Knappast!
När du tar upp din254 så måste jag nämna min Jonsered 435:a. Köptes beganad från Skogsbrukskolan Södra Viken 1991. Hade en hel del år på nacken redan då som elevsåg.
Den har sågat ur långdragen i timret på mitt bostadshus för 20 år sedan. Det är dessa små sågar definitivt inte gjorda för egentligen. Sedan dess så har den kapat upp åtskilliga 25m3 högar med 3m ved och fäller ett och annat träd. Så länge den inte tankas med Aspen så går den fortfarande som en klocka. Aldrig servad sedan jag köpte den. Bytt tändstift och tvättar luftfiltren ibland.
En fantastisk liten maskin.
Rakhyvel Merkur Futur 700. Man köper en i livet om man inte tappar den. Motvikt till Gilette.
Engelska randsydda skor såsom crockett jones eller australensiska R.M williams har en livslängd på 20 år om man sköter dem rätt. Sys på samma sätt nu som de gjorts sedan 1800-talet.
Jag är bara inne på mitt fjärde år av RM Williams, men det är en njutning att ta på sig dem.
Bästa value for money hittills tycker jag mig ha fått av min tio år gamla Technics 1210 (skivspelare). Den har inte åldrats en dag ännu.
18 år gamla kängor från Timberland. Har bytt snören en gång.
Suzuki Liana…
"Måste jag inte byta kamrem snart", frågade jag på Suzukiverkstan… "13 000 mil, ju…"
"Nej, det är ju kedja..", blev svaret. "När det börjar rassla litet, så kollar vi…"
Jäkla bra bil.
Rakhyvel Merkur Futur 700. Man köper en i livet om man inte tappar den. Motvikt till Gilette.
Pioneer Kuro 5090. Fortfarande bästa bild jag sett 6 år senare.
Mina nya jaktkängor Lundhags Syncro borde väl hålla resten av mitt liv, högt läderskaft med gumminederdel sk bondeförbundare, de kostar en slant så de borde hålla, funktion går före design.
Jag har ett par Lundhags Proffessional som är otroligt sköna dock med bristfällig kvalité. Sulan släpper från cellgummit och sömmarna i hälkapporna har släppt. Alla dessa åkommor kom relativt snabbt. Jag har inte orkat reklamera dem utan de har fått stå tillbakaa för mina Meindel som håller kvaliteten betydligt bättre.
Mvh Björn
Tarfala-kängor modell 1977 oslagbara. Slängdes 2001 då sula saknades. Men helt torra!
Lundhags är ett skämt. Kalla som fan, andas sämre än Meindl. Sulan lossnade 2 gånger sedan gav jag upp. Meindl pwnz.
Glock, valfri modell. Oerhört billiga relativt den kvalité och driftssäkerhet man får.
Glock?!…
jag köpte en gammal BRNO häromdagen..
12/7 *57…
En grisbössa… En öststatare.
Sånt brukar man ärva, men då grisen är en nykomling så måste man anpassa sig…
Gen 4 har dessutom OK trycke. Före gen 4… fy fan
Kanske en dum fråga, men vad använder man en Glock till?
@Karl; Man skjuter folk med den
@rttck papptavlor och plåtmål går bra också, det behöver nödvändigtvis inte vara människor.
Bra då vet jag. Får skaffa en Glock om jag känner att jag behöver avliva pappfigurer.
@Vemsomhelst; joförstås om man är med i skytteklubb eller polis. Har för mig Glock är österrikiskt? Eller är det tyskt? Sigen ute?
@rttck den är österrikisk. Försvarsmakten antog den unde benämningen pistol 88. Finns modellerna 17 och 19 i svenska försvaret.
ok tack, alltså FM, men även Polisen tror jag, eller?
Nej, svenska polisen har Sig Sauer, lite olika modeller. Glock ströks ur testerna inför utbytet av Wahltern eftersom man inte ansåg att en polispistol behövde så stor nagasinkapacitet som Glock. Bloggrannen Morgonsur har rett ut turerna i ett par inlägg.
ok tack…minnet sviker. Så det är Sigen man skaffat halvmantlat till? Eller en variant i varje fall som är tänkt att lättare oskadliggöra jmf med Wahltern´s 9mm som t.o.m mormor kunde ta utan problem?
Waltern var kaliber 7,65 mm. Speer Dot Gold som polisen använder sedan 2003 är hålapetsammunition och mycket riktigt 9 mm.
Det är mao standarammo?
Ja, standard. Den minskar risken för genomskjutningar och rikoschetter. Verkan i målet är inte mycket annorlunda än helmantlat. Den extra farlighet som tillskrivs hålspetsammunition är högst överdriven.
Med genomskjutningar menas väl att kulan lätt går igenom köttdelar och riskerar att träffa något bakom etc? Är meningen alltså att kulan skall stanna i kroppen?
Ja, ungefär så. Genom att fläkas upp avlämnar den sin energi snabbare och stannar därmed snabbare. Även om den går igenom så har den tappat energi och en rikoschett blir mindre farlig
Polisen valde Sig sauer istället för Glock för att Glocken har ingen "riktig" säkring (flärp) utan ett lite annat tänk vad gäller säkring.
@Sigge. Den uppgiften lär vara en myt eller faktoid som retts ut på ett initierat sätt i bloggen "Morgonsur".
Var inte en av de främsta anledningarna till att FM valde Glock att pipan bättre kunde tåla den gamla kpist-ammunitionen, eller är det också en myt?
Min gamla HP Laserjet 1100 från 1998 tuggar på bra, page count ligger på 16000 sidor ungefär.
Ja, våran gamla HP Laserjet 4L förpassades till elektronikhimlen 2011.
Tror iofs att jag hade kunnat laga den…
PC LOAD LETTER
Min 4L skrotades förra året, efter 18 år. Det berodde på att en hushållsmedlem hällde en större mängd vätska i den. Annars fungerade den fortfarande utmärkt.
Granitskiva (Estländsk) till köket, inte en skråma 🙂
Victorinox knivar. Har köksknivar som är helt suveräna. Jag anser att kvalité ska också vara prisvärt. Och Victorinox är just prisvärt och bra.
mvh
/S
Köpte en typisk militärvariant 1981. Oslagbar fortfarande. Äger en liknande modell av yngre ålder men den ger yt-rost faktiskt.
Instämmer! Använder Victorinox fickknivar som nyckelknippor varje dag. Den jag har nu är inne på åttonde året och har åkt i asfalten 20+ gånger.
Jag köpte en Victorinox Cybertool eller vad den nu kan heta, med små bits lämpliga för datorer bl.a., för ~15 år sen. Den är fortfarande en mycket kär kamrat och jag hoppas den hänger med ett bra tag till.
hitachi cirkelsåg cbu6. tror jag kommer ha den väldigt, väldigt länge.
globals köksknivar och La Cruesette´s grytor är något som kommer hänga med väldigt länge kom jag oxå på!
Globals knivar är överprisade. De hade bar stål engång i tiden(VG-10) men har nu dragit ned och säljer mest på design och marknadsföring. Vem vill f ö ha ett rostfritt handtag i näven när det finns knivar med trä? Det är ju inte ett särskilt behagligt material…
Vill man ha kvalitetskock-knivar beställer man dem direkt från Japan. Frakten kostar $7. För 1000 kr år man en kniv med överlägset stål och överlägset hantverk. Victorinox som nämnts tidigare, Wüsthof, etc för att inte tala om det franska skräpet Sabatier står sig också slätt jämfört med japanska knivar.
De hade BRA stål menade jag…
Kockknivar av kvalitet kan vi skriva istället. Kvalitetskock-knivar låter ju som att det är kocken som håller kvalite.
Global är dussinknivar i Japan och inte speciellt dyra. Förvånande att de fortfarande anses vara så speciella i Sverige, men det är väl som carburetor säger att de satsar mycket på design och marknadsföring.
Arbetsskor: Atlas Anatomic Bau 460/500/700, beroende på vilken höjd man gillar.
Tänger mm: Knipex
Byggmaskiner: Makita
Handverktyg, bestick mm: Fiskars
Grytor: Høyang Polaris
Makita är bra maskiner. Använder stålkugghjul rakt igenom sina maskiner, till skillnad från de flesta andra märken som ofta använder plast…
Kan även rekommendera Festool
Leica M3 med Summicron 50.
Explore Scientific 6.7 mm 82-graders okular.
Trådbundna böcker (hatar limbindning).
The Times Literary Supplement (därför att svensk dagspress kultursidor inte gör sitt jobb).
Trådbundna böcker brukar ju tappa sidor stup i ett.
Leica M3… respekt! Den lär fungera lika fint om 500 år, bara det finns film att köpa.
Eller som min far sa till morsan på sjuttiotalet, då dessa mästerverk var stöldbegärliga. "Däng den i huvet på tjuven bara. Kameran lär hålla…"
Sennheisers hörlurar.
+1 http://www.headparts.se/ för nya delar när man behöver. Uppgraderade dynorna för ett tag sedan
Electrolux Assistent är en matberedare som har hängt med sedan 1940. Näst intill outslitlig. Min är orange och från 70-talet.
Tillverkas fortfarande i Sverige. Nu under varunamnet Ankarsrum Assistent.
Bild på ur-assistenten
Samma här Elekroluxen tuggar på sen 70-talet
Jag kan inte annat än hänga på. Vår Electrolux assistent är sedan första halvan av 70-talet. Degrullen är utbytt men i övrigt helt intakt.
Har samma erfarenhet av Electrolux assistent. Ärvde min av min mor som köpte den någon gång 60-70 talet och den har gått hårt. Verkar outslitlig.
Håller med. Min mors är från mitten av 50-talet och används fortfarande.
Mor måste ha haft en måndagsexemplar. Köpt 1974 men gick sönder nu för någon vecka sedan. Tur att faster hade en från 60-talet som hon inte längre använde 🙂
Instämmer. Jag har femtiotalsvarianten och den får arbeta varje vecka!
Toyota. Say no more.
Instämmer. Är inne på min femte nu. Ovanligt problemfria bilar.
Tänkte prqcis detsamma. Jag och min man håller oss bara till Toyota, när manväl sett hur bra det fungerar är detinet så intressant att byta till något annat. Sen är de bränslesnåla dessutom.
Hade en Celica 1988. Vilken kvalité per krona. Oslagbar vad gäller hållbarhet.
I say Honda.
skall var ärlig…till slut började tydligen Celican rosta…ordentligt. Men det tog många år av glädje…
+1 på Toyota. Hade en Corolla som gick som tåget (kanske en dålig nuförtiden) tills den brann upp i en anlagd brand (jag är oskyldig). Av någon anledning – kan bara skylla på en akut psykos – köpte vi en Ford Focus istället som inte har varit annat än en kvalitetsmässig mardröm. Steget från Toyota är avgrundsdjupt.
Min första Toyota var en Corolla, första versionen med galvad kaross. Körde 18000 mil utan att ens behöva byta bromsbelägg, sen Camry, Yaris, Aygo, Auris. Mysko namn men befriande felfria och pålitliga.
Hm, jag har en Ford Focus -06, har aldrig varit några problem med den, dock kör jag inte så mycket. Hade egentligen tänkt köpa en Toyota när det begav sig men hittade ingen som jag tyckte jag hade råd med då.
Kan bara gratulera att du inte fått ett måndagsex som jag. Köpte den fabriksny -07. Ett axplock av fel som jag kommer på nu:
– Sprucken framruta – bytt
– Trasig värme på vänster sida på framrutan (för övrigt en av de få features som jag faktiskt uppskattar på Ford)
– Bytta bränslespridare
– Rost på baklucka och bakskärmar – hela bakluckan samt vänster och höger sida omlackade
– Läckage av kylarvätska vid motorvärmarkroppen
– Fläktrem bytt efter ~3000 mil (i stort sett av)
Osv osv.
Toyota är på väg utför ordentligt jmf med förr
Vad är det för fel på min 240 då? Vem av er har en bil från 1990 som går klockrent fortfarande? Den har bara gått en 30.000 mil än så jag räknar lugnt med att den överlever mig i alla fall.
"Instämmer. Är inne på min femte nu." Om de är problemfria, varför då byta så ofta?
Själv är jag inne på min första Volvo 940. Skapelsens krona, den sista äkta Hisings-volvon. Tvivlar på att jag någonsin behöver köpa någon annan bil.
Har en 93:a som gått drygt 30 000 mil som andrabil. Ser ingen anledning till varför den inte skulle gå åtminstone 20 år och 30 000 mil till. Enda rosten är stenskott i framkant på motorhuven. Bara att byta olja så morrar motorn på.
En 940 🙂
Volvo Amazon -66. Köpt får några år sedan i ganska risigt skick och den blir finare för varje uppfräschning den får.
Säger också Honda. Har 2 st som nu gått 20 000 mil utan något speciellt att anmärka på.
Min Toyota Prius ligger bra till på min topplista över bra produkter. Jag har haft den i sju år och den har gått helt problemfritt nu i ca 16000 mil. Dock är den ganska ful, men det gör inte så mycket 🙂
Har förstås två bilar, så det byts inte så ofta som det verkar. Brukar byta vid ca 16000 mil.
Min Skeppshult-cykel är oerhört gedigen, kan verkligen rekommendera det märket. Och tillverkad i Sverige, bara en sån sak!
I dag får min rekommendation bli att köpa en karftig stickad ulltröja från norska DALE. Kvaliteten är nog troligtvis densamma som i gångna tider. Jättesköna och varma är de, och slår alla syntetdito jag haft i fråga om värme. Man kan faktiskt gå ut i en del minusgrader iklädd skjorta och med en sådan tröja över. Och då är jag ändå lättfrusen av mig numera.
Mina Meindlkängor är helt underbara
Valfria kläder och skor från RM Williams. Stihl ms 660 motorsåg. Logosol panelhyvel
Har du erfarenhet av Logosols Timmerjigg?
Jag har en amerikansk liknande, men har inte hunnit tesat den på någon rejäl stock….
Timmerjiggen har jag inte testat, men jag hade nog hellre köpt en big mill basic än en timmerjigg. Jag har en solosåg m5 och solohyveln, ett måste om man har skog och hus.
Pärlspontad ek är ganska fint att ha. Likaså rejäla golvtiljor, aspplankor är suveränt i ett sovrum.
Sugen man blir när man läser sådant…
jag har en del självdöd ek som är precis chokladbrun i virket…
Måste göra något åt detta…
Tja, vad gör du här, gå in på blocket i stället. Jag såg att just nu finns det en M5 med stihl motorsåg för 10500 i Kristianstad.
Jag använder dagligen min nästan 20 år gamla Haglöfs ryggsäck, dragkedjan börjar ge upp en aning men annars är den lika bra som när den inköptes 1994. Kan även rekommendera Timbuk2 axelväska, väldigt slitstark och god kvalité den med.
Jag har också en Haglöfs-ryggsäck av ungefär samma årgång, som har använts oerhört flitigt ända sedan dess men är i fantastiskt skick. Det enda som inte är i nyskick längre är den förment vattentäta innerpåsen, som ingalunda är tät längre. Men det är ju ändå en självklarhet att packa allt i plastpåsar om man tänker gå ute någon längre stund utan regnskydd.
Jag har två par Haglöfs-byxor från samma era som också är fullständigt suveräna. Osänkbar kvalitet! Made in Sweden. Numera är Haglöfs dessvärre värdelöst (Made in China, tror jag), lika dyrt som tidigare men inte med bättre kvalitet än billighetskonkurrenterna. Och de har till och med varit vansinniga nog att byta ut sin vackra logga – en hatt med fjäder – mot ett fult stiliserat "H". Sic transit gloria mundi…
Husqvarna Automower 220. Bekymmersfri gräsklippning, inga avgaser, inget buller.
Lumia 920. Visserligen inte haft den längre än sedan den kom ut i höstas, men passar verkligen in på bra produkter av hög kvalitet.
iPad retina är suverän.
T3 bredband, klockade 94Mbit/s på linuxburken.
Ubuntu Linux!
Classic Ray-Ban pilotglasögon inköpta 1981. Hårt använda under fältmässiga förhållanden. Fått byta en skruv sedan dess. Glasen ser fortfarande repfria ut!
Ett japanskt dykarur modell 1981 märke: Orient.
Har också varit med under tuffa tag både under och ovanför i över 30 år. Här
en kommentar från en av dagens klocksäljare:
"Orient har dock aldrig kompromissat på kvalité. De har tuffat på i samma spår och fokuserat på att leverera kvalitets-ur till framförallt den inhemska marknaden i Japan samt Mellanöstern, Ryssland och Sydamerika. Idag ägs Orient av Seiko och är Japans största tillverkare av mekaniska ”riktiga” klockor."
http://watches.zsebehazy.com/orient_mako.htm
Nikonos II(Nikon)UV-kamera. 1981. Objektivet(28mm) ett av de bästa Nikon tillverkat. Alltid häpnat över bildkvaliteten för att inte säga tåligheten i konstruktionen. En kamera som inte kan gå sönder! Bara byta slitdelar som är få till antalet och har inget med foto-processen att göra.
Måste bara lägga till ett par Tarfala-kängor jag hade i lumpen 1977. De har gått mången km varje dag. År 2001 tvingades jag av min familj slänga dem för att de ansåg sulan blivit blanksliten. Inte en enda betydelsefull skada fanns. Helt täta 2001 som 1977. Gummiöverdragna i botten och riktigt tjockt läder i skaft. Och hälften så tunga mot kronans kängor.
Använde förstås kängorna varje vinter, inte minst till långfärdsskridsko-åkning t.ex.
Jag har Yashica systemkamera som jag köpte ny 1966-67, tror jag…
batteriet i kameran funkar fortfarande,…
Men jag köpte begagnade dykgrejor i början av 1970-talet… Nimrod, har jag för mig de hette..(spanska?)
Jättebra.. så länge jag inte hade provat något annat, för man blev ju van att "sila vattnet mellan tänderna", ty regulatorn var väl kanske inte så där…
Kul var det…
De gamla uvarna, de var roliga, de som hade skruvat ihop egna grejor av krigstuber…
Det finns faktiskt någon kvar i livet, Roland Bede, t.ex. han har lagt ut sina uv-bilder på nätet, allt från 1965? till idag…
Roland dog förra året, ser jag när jag kollar på nätet…
Min Nikonos är en III´a, inte en II´a men den sista av de helt mekaniska kamerorna(1979). Lite tung och klumpig förstås ovan land så den har gjort sitt trots oerhört bra bilder. Men vem har råd med analog film idag? Bildkvalitén är 50% bättre än min gamla Canon AE1 från 1981 som ändå tar bra bilder.
Nimrod minns jag svagt. Började dyka 1975. Men vår klubb i Sthlm sponsrades lite av svenska Poseidon så det blev nästan uteslutande deras dubbel 7´er. Kul med Bede. Tack för tipset.
@Thomas; Aj då men må han vila i frid
Visste du förresten att Nikonos-kameran byggdes av Jacques-Yves Cousteau och hette förstås Calypso innan han sålde den till Nikon.
När jag lade till mina Tarfala så måste jag förstås även lägga till mina gamla svarta Oxford-skor med brogue-inlägg. Använda flitigt under vår/höst och till dans etc men är 27 år gamla!! Men nu är de inte längre salongsfäiga…men jäkligt sköna istället.
Jag var inte så intresserad av att fota under vattnet, men mina kompisar byggde egna lådor till både rörliga bilder och stillbilder…
Dykkompisarna var till stor del finnar, fanns många i Borås där jag bodde till och från..
och de var hejdlösa…
ibland tog de en eka och körde ut till en "stolpe" ute i farleden. Knöt fast båten och dök ner…
Undra vad Danmarksfärjans skeppare tänkte när han såg ekan…
Det var fasiken inga dykdatorer och annat. Det gällde att räkna själv på djup, luftvolym, tid och åtgång…
En kille hade köpt för stora tuber (2 tior) och simmade omkring på 5-8 meters djup i två timmar nånting…
när vi skulle röra oss hemåt så började det göra ont i fingrarna…
men efter ett tag så börja han snacka som vanligt så det blev inget mer…
Hmmm.. får väl byta till en tjötblogg istället…
och var dyker man i Borås? Kan tänka mig männen vars kvinnor sitter och syr måste hitta nya intressen! Dykning av alla? Svårt att se men allt är ju möjligt. Vad gäller dykdatorer var dessa så stora och klumpiga på min tid. En dykplan gällde..enkelt! skulle du mot förmodan gå djupare har du alltid tabellen och etappuppstigningens tumregler i minnet. Många hade även en liten plastbricka fäst i västen etc för extra-koll! Sportdykaren hade ingen större glädje vi normal luft-dykning. Idag kanske kul att läsa av lite statistik etc efter dyket. Under vill man ju fokusera på upplevelsen, inte kolla massa siffror.
Boråsare.. västkusten.
Ja, från Båstad i söder till norska gränsen i norr…
Grönsaksdyk, du vet…
det var bl.a. en boråsare som hittade myntskatten uppe Norge på 1970-talet…
Som de fick behålla, vilket inte gäller numera…
Men efter de femtio bör man nog vara försiktig med dykningen om man inte ständigt tränar…
jag minns hur nytt allt var då på tidigt 1970-tal och en del femtioåringar skulle testa…
det blev ett bottenbesök, upp till ytan och skippa efter andan och sedan sjönk dom.
inte så kul
hahhaaa…ja som i de flesta sporter som kräver lite fysik. 30 min under ytan och 14 mil i bilen för ett dyk!
Bara att plocka på sig utrustningen och röra sig lite kräver en del av en. Uhhh äntligen i sjön och slappna av! Kylan tog ju också. 6,5 mm våtdräkt och 25 min i +4 gr var sådär…men skönt att ligga utsträckt och välavvägd på rygg i nästa varmvattenskikt kring +10 gr och slå en liten drill i våtdräkten 🙂 och samtidigt ligga och njuta av solljuset så kunde nå ner till det djupet.
Zippon..världens bästa tändare..i alla lägen
rttck..
Det var tider då man hade ett lite hål i våtdräkten så att litet genomflöde av kallt vatten utmed ryggraden gjorde att man höll lagom temperatur…
Ganska snart tröttnade vi på att kånka på klipporna så vi köpte en gammal fiskebåt…
Fiskediesel kostade inte så mycket… då.
Idag måste även en kortare tur planeras noga…
1974 så var uppe i Stavanger och på tillbakavägen körde vi raka spåret till Skagen…
Den natten satt jag vid ratten, spegelblankt vatten ute på Nordsjön.
I horisonten såg man hur de riktigt stora båtarna lyste…
Det var enormt att uppleva för en typiskt landkrabba som jag..
Så på tal om prylar..
En svenskbyggd fiskebåt på 15 meter byggd i Bohuslän 1917 det är riktiga grejor det…
Thomas..låter som riktigt fina äventyr även för icke-landkrabbor 🙂
Jag var senare med i Ericsson´s dykklubb i Sthlm och de hade en fin båt vid namn Laxen som jag även var med och lånade privat. Nåt helt annat än att som du säger kånka omkring utmed stränderna. Men det funkade i ens dyknings ungdoms ljuva entusiasm.
Saddleback leather har hög kvalite och service på bälten, väskor och plånböcker.
Gilettes gamla saftey razors funkar grymt också. Har en från 50-talet som ser ut som ny. Kommer antagligen ha den resten av livet.
Icebreakers underställ är riktiga slitvargar.
Siemens, Bosch och Miele vitvaror verkar vara bättre än det mesta. Cylinda har jag inte haft problem med, men då verkar de inte ha reservdelar lika länge som de tidigare…
Det beror vilka vitvaror man tänker sig. Alla märken är inte bra på allting utan de köper in vissa komponenter från andra mindre kända märken bara för att kunna ha ett fullsortiment.
Jag har haft en Miele kyl resp. frys. Redan efter fyra år började kompressorn att skallra i frysen. Den fungerade fortfarande men väsnades så att gäster hoppade högt. Ett byte av kompressor skulle gå på 8300kr vilket är ca 3500kr mer än för övriga märken bara för att det var en Miele. Skiten åkte ut och byttes mot en Siemens frys.
Ett halvår senare började min Mielekyl att strula. Helt plötsligt så hade allt i kylen frusit. Det var då -7grader i kylen. Jag trodde inte ens att det kunde bli så kallt i en kyl. Det var då en givare i kylen som hade gett sig och en service på 1800 erfordrades. Efter ytterligare någon månad gick en fjäder av i dörrhandtaget till kylen och ytterligare 400kr fick läggas ut.
Jag var nu mer än förbannad på Miele. Jag sade till försäljaren där jag köpte produkterna att det var dåligt. Han sade då att Miele inte var så bra på just kyl och frys. Deras bästa produkter var tvättmaskin och dammsugare enligt honom. Detta gjorde mig ännu mer förbannad för bara några år tidigare hade samma säljare sålt varorna till mig med motivationen att Miele var så överlägset.
Jag betalar gärna mer för kvalité och på så sätt så vill jag även köpa mig fri från bekymmer. Det blir aldrig mer Miele produkter av ren principsak.
För övrigt så är Bosch och Siemens produkter tillverkade i samma fabrik. Därav det snarlika designen och priset.
Jag kommer i fortsättningen bara köpa Siemens vitvaror.
Mvh Björn
Har endast haft miele tvätt och tork. Har hört att övriga sortementet degenererat i kvalite. Numera är dock Siemens och Bosch (samma maskiner) och deras värmepumpstorkar är mycket bättre än Miele (och de flesta andras… kanske LG har kommit ikapp??)
Köpte Miele diskmaskin en gång men aldrig mer. Min syster gjorde samma misstag och var inte heller nöjd.
Tacka vet jag Cylinda när det är vatten i maskinerna.
Jag jobbar på Wexiödisk, det är riktiga diskmaskiner. Fast den kanske inte är så snygg, men den diskar fort som fan, annars är andrahandsvärdet motsvarande vad den kostade som ny, den äldsta jag har lagat var från 1974, jag bara log när kunden frågade om det var lönt att laga den.
Wexiödisk hemma… då är man 1337
Köp inte Bosch för guds skull. Har ett helt Boschkök från 2009. Hittills har kylen, frysen, micron och induktionshällen gått sönder. Vi har haft en oberoende vitvarureparatör där som säger "Köp inte Bosch de har sämst kvalité av alla." 😉
Personligen kommer jag aldrig mer köpa en vitavara från Bosch.
Jag har ett par 12 år gamla Pradaskor. I perfekt skick fortfarande. Har sulat om dem en gång.
Global Köksknivar bästa någonsin.
Sabatier kockkniv fick en i kolstål när jag flyttade hemifrån för sådär 35 år sen, används dagligen och är bättre än allt annat jag provat
@KarlIE
Vår Sabatier är endast 25 år men är fortfarande kökskniven no 1 i huset 🙂
Kan bara hålla med om Global. Har förvisso bara använt den äldsta i ~20 år, men den kommer säkert hänga med till ålderdomshemmet när det är dags.
Jag copy-pastar min kommentar från ovan:
Globals knivar är överprisade. De hade bra stål engång i tiden(VG-10) men har nu dragit ned och säljer mest på design och marknadsföring. Vem vill f ö ha ett rostfritt handtag i näven när det finns knivar med trä? Det är ju inte ett särskilt behagligt material…
Vill man ha kvalitetsknivar beställer man dem direkt från Japan. Frakten kostar $7. För 1000 kr år man en kniv med överlägset stål och överlägset hantverk. Victorinox som nämnts tidigare, Wüsthof, etc (för att inte tala om det franska skräpet Sabatier med sitt extremt mjuka stål) står sig också slätt jämfört med japanska knivar.
Vad är det man betalar för när man köper en kniv? Stålet, hantverket och formfaktorn. Det sistnämnda är en smaksak men vad gäller de två förstnämnda så är japanska knivar fullständigt överlägsna. SÄRSKILT om man ser till priset.
Lasagne, nä förresten…
Att små motorverktyg blivit hur billiga som helst är bra, tycker jag som inte är nån större hantverkare och ändå bara använder varje verktyg en enda gång. Skulle måla om en vägg och kunde köpa en liten slipmaskin för hundra spänn på Jula, fantastiskt! 20 spänn är moms, förmodligen finns det också tull på sån import. Sen har vi den väskliknande förpackningen, sandpappren som följde med, shippingen och förstås butikens marginal. Tillverkaren av apparaten kan ju inte ha fått mer än vad själva sladden till den skulle kosta om jag köpt den separat. Tänke nästan köpta två på en gång för att slippa avbryta jobbet om den skulle gå sönder. Kort livslängd är ju inget problem när priset går mot noll.
Instämmer. Brukar köpa billiga apparater för att hålla för ett specifikt projekt. Men ofta räcker de längre, så nu är garaget belamrat med allehanda maskiner som jag inte behöver och förmodligen inte kommer att behöva på tjugo år eller så. t.ex. en klinkersåg med diamantklinga a 300 kr. Kommer förmodligen aldrig att lägga klinker igen.
Det ligger en del i vad du säger. Om man vill ha ett specialverktyg som man bara ska använda vid nåt tillfälle brukar man kunna köpa billigt. Exempelvis köpte jag en limpistol för under hundralappen och använde i drygt 10 s för en grej. Det fungerade utmärkt. Köpte även en vinkelslip för nån hundralapp för att kapa lite armeringsjärn istället för att jaga med bågfil, helt ok resultat. Och ja, äger även en klinkersåg, en liten inspektionskamera, fuktmätare, mm, alla köpta enbart använda en gång.
Lyckat resultat och billigare än en hantverkare eller dylikt.
För sådant man använder ofta, tex borrmaskin och cirkelsåg (för att inte tala om borrar och skruvdragare), så är kvalitet viktigare och i längden billigare. Och man slipper slita ihjäl sig.
Ja, skruvdragare kan man satsa lite mer på. Köpte en 24volt för 500:- . Den har hållit för att skruva ihop en redskapsbod och en friggebod, samt diverse borrningar i väggar, ihopskruvning av IKEA-grejor. Något tung och klumpig men o vad jag hatar att skruva manuellt. Helt klart mycket prisvärd!
Det är ju också möjligt att hyra ganska bra grejer ganska billigt, då slipper man tänka på att lagra dom sen också. Det kräver ju förvisso lite mer planering och man måste åka tillbaka med grejerna också.
Jodå, har även hyrt grejor, som t.ex. golvslip. Slipade vardagsrummet och altanen, blev helt perfekt, som nytt.
Elgitarr, ESP LTD MH-400, tillverkad i korea. Köpte denna 2006 eller 2007, minns faktiskt inte riktigt när. Vill minnas att den kostade runt 7000kr. Den har varit med om en del, blivit tappad i golvet, stött i väggen och taket, legat i minusgrader, dränkt i öl, dränkt i grogg med okänt innehåll och den har ett par synliga skråmor. Men varenda gång jag tar fram den förvånas jag över att jag faktiskt inte behöver röra stämskruvarna ett dugg, för den håller sig oavsett vad som händer. Och den låter lika klockrent som när jag provspelade den första gången. Den kommer utan tvivel hålla fem år till!
Över lag tror jag man får väldigt mycket musikinstrument för pengarna nuförtiden, i alla fall om man kan köpa in sig en liten bit över det billigaste skräpet, (billig skit finns alltid). Finns det fler musikutövare bland bloggläsarna som har liknande eller annorlunda uppfattning?
LoL. Det låter som att Rock'n'roll-livet är precis så hårt som ryktet säger.
Min luftgitarr, funkar klockrent jämt, har spelat på den hur mycket som helst, har inte ens behövt stämma den.
Musikinstrument är generellt av bra kvalitet, om man som sagt bara undviker det billiga skräpet.
Exempel: concertina av märken som Stagi är skräp som man kan få för några tusen SEK, men som inte håller, framförallt inte rörbladen av mässing. En riktig Wheatstone-concertina kostar runt 30000 SEK, men då tillverkas den på i princip samma sätt som för 100 år sedan, med handgjorda stålrörblad som håller hur länge som helst.
Samma sak med flöjter. Du kan köpa en pakistansk traversflöjt i trä för en billig peng, men den är bättre som ved än som musikinstrument. En traversflöjt med kvalitet betalar du minst 25000 för, men då får du ett instrument som med mindre reparationer kommer att kunna användas även av dina barnbarn.
Ett undantag är väl Yamahas plastblockflöjter, som är fantastiskt bra, i mitt tycke bättre än Moecks träblockflöjter som kostar omkring tio gånger så mycket. Där får man något ganska billigt som ändå håller hög kvalitet.
Keyboards nuförtiden är riktigt prisvärda. För 5000:- Kan ungarna lära sig att spela piano, orgel eller trummor, och föräldrar kan även roa sig i timtals. Mycket bra underhållning!
Många instrument går i arv och blir bara finare i tonen (gäller i alla fall blåsinstrument). Ska man köpa ett instrument är det värt att kosta på sig ett fint.
Jag tycker nog man får den kvalite man betalar för. Om inte mer egentligen.
Läs och begrunda denna artikel:
http://blog.svd.se/mittstockholm/2012/12/28/bjorne-docka-inmurad-i-tidskapsel/
7,85:- i timmen var en genomsnittlig industriarbetarlön. Vad är den idag?
Ställer man priserna i relation till vad de kostar idag så är det inte konstigt att kvaliten är lägre.
Men vi köper och har 10 ggr så mycket prylar som vi gjorde då…
Problemet idag är dock att ett högt pris inte automatiskt behöver betyda att du får hög kvalitet. Man betalar oerhört mycket för varumärkesnamnet.
Jag har köpt många oerhört dyra produkter men i 50% av fallen så har de inte hållit längre än lågprisdito.
Ganska tidstypiskt att flertalet inlägg här handlar om hur deras splitternya grejer ser så snygga ut att de bara mååååste ha bra kvalité… Det är samma nonsens som prylmagasinen brukar hänföra till "byggkvalité"….
Djup suck
Du verkar inte ha läst kommentarerna, det du påstår stämmer inte alls. Tvärtom skulle jag vilja påstå.
Det är nog snarare du som inte läst kommentarerna. Meindlkängor, nyinköpta robotdammsugare/gräsklippare, ipad retina, Nokia Lumia 920. Kommer säkert mer under kvällens lopp.
Du kanske själv är en av de som gått på "byggkvalité-tramset". Lätt hänt.
Om man byter lite plast mot aluminium och dessutom ökar på godstjockleken skapas en känsla av tyngd. Det kan ge en illusion av att de mikromotorer, linser och elektroniska kretsar som i verkligheten definierar produktens kvalité är gedignare än de som levereras i ett skramligt plastskal…
Eller i Meindlfallet så höjer man bara priset till löjliga nivåer…
Nicke, om du läser kommentarerna så ser du att många handlar om grejor som faktiskt använts under en längre tid och därmed utvärderats, vilket jag nu skriver på min iPad retina som jag använder dagligen i flera timmar. En sant högkvalitativ produkt som ersätter massor med papper. Att skalet råkar vara i aluminium i stf plast ÄR kvalitet och förbättrar tåligheten. Sen kan man välja den kvalitet man behöver. Du kanske vill ha plast och betala för det. Det är helt ok.
Jag har ingenting alls emot vare sig plast, alu eller någon av Apples produkter. Är själv en hängiven Macanvändare sedan system 6. Det är bara det att din iPad inte funnits på marknaden tillräckligt länge för att du ska hunnit använda den så länge som krävs för att kunna uttala dig om dess hållbarhet.
Att du ändå gör det och dessutom argumenterar mot när jag ifrågasätter är precis i linje med det jag beskrev som tidstypiskt. En fullständigt söndermarknadsförd uppfattning om vad god kvalité är.
Tillsammans med Dunning-Krugereffekten (vilken jag anser underblåses av att det är så enkelt att göra sin röst hörd numera) förvandlar det oss konsumenter till små monster…
Till sist: I mobila produkter med stor risk för att tappas i golvet är det faktiskt mycket bättre med eftergivliga plastpaneler. De tar upp mycket av stöten och räddar på så sätt de vitala delarna av din surfplatta. Styva tunga material däremot överför istället stötlasten rakt in i elektroniken. Vad tror du är enklast? Byta skal eller moderkort?
Öh? Jag har haft paddor sen de gick att köpa i Sverige. De gamla funkar fortfarande men används inte lika ofta som de nya. Så jag kan helt säkert säga att det är av högsta kvalitet.
Och vad gäller plast så kan du välja plast om du vill. Anledningen att iPad använder plåt är kanske inte hållbarhet, utan att skalet fungerar som kylfläns. Om du tittar in i din stationära dator ser du att det sitter en stor metallklump på CPUn. Skalet på iPad fyller samma funktion. Kvalitet, nytänkande och funktionalitet i en förpackning.
Suck
En riktig kvalitetssuck. 🙂
Här har diskuterats hushållsmaskiner från 1970-talet, gamla motorsågar och bilar. Skor och knivar som håller 20+ år. Själv tog jag upp Glock. Min egen, som tillverkades 1998 och som jag och andra skjutit minst 20000 st skott med och den fungerar utmärkt. Inget av detta har du lyckats uppfatta, utan du suckar och drar till med något kvasiintellektuellt för att bevisa din tes.
Suck…
Än kondomer då…? 🙂
Glocken är fantastisk. Nu brukar den där lilla plastpinnen som håller rekylfjädern (?) gå av lite då och då. Lite oftare än 20 000 skott har jag för mig. Fast det är ju en billig reservdel som det tar 15 sekunder att byta ut.
Har själv en Assistent. Har till och med jobbat med att montera dom. Fantastisk kvalité både utan och innan!
Håller inte med om att Stihls motorsågar är bättre än Huskvarna.
Ipads och mobiltelefoner från Nokia är ju bara löjliga att ta upp i samma sammanhang som en motorsåg som bara behövt byta olja och kedja sedan 1978. Kom tillbaka när de inte bara är funktionsdugliga om 30 år utan deras funktion fortfarande är av värde för dess ägare.
Kvasiintellektuellt är ett tillmäle som man brukar ta till när ens intellekt inte riktigt räcker till för ett relevant motargument 😉
Kondom är en verklig kvalitetssänkare…
Fjällräven Kånken, används dagligen. Den första fick jag till lekis vilket är 30 år sedan och min andra fick jag i trean trots att den första knappt hade några märken. Slängde den ena förra året för då var det hål i den.
De flesta av systembolagets alkoholhaltiga produkter. Jag har nog aldrig blivit direkt besviken…
Just precis, och senaste decenniet har ju ölsortimentet formligen exploderat.
Postens frimärken i olika valörer brukar fungera bra för det mesta…
Volvo BM, grym kvalitet särskilt de gamla röda jordbrukarna.
Köper mer eller mindre enbart skor från Ecco, lagom pris/kvalite för mig.
Min lödutrustning från weller har nu nästan 30 år på nacken. Suverän kvalite.
Vi har två Gram frysboxar som gått felfritt sedan 1988.
Två Elektrohelios kyl/frysar från 1985 har bara behövt två termostater.
Miele tvättmaskin, diskmaskin och dammsugare håller länge, likaså Bosch.
Pilen cyklar är riktig kvalitet, fast de är tunga.
Stihl röjsågar håller bättre än Husqvarna.
Thermia värmepumpar håller länge.
Våra Panasonic videokameror går felfritt år efter år, dessförinnan gick två Canon sönder redan efter ett par år. Alla våra Panasonics produkter har hållit väldigt länge, TV, video o.s.v.
Panasonic tillhör nog en av de bästa inom konsumentelekronik. Har haft ett antal för olika områden. Mycket nöjd.
Hilti Elverktyg och Rolexklockor
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Min BMW.
Irobot roomba robotdammsugare. Kan ej kommentera hur länge dom håller då vår bara är ett halvår gammal. Men med den tid som redan besparats så är det värt det även om man måste köpa en ny varje år.
Instämmer fullständigt, min lilla Ludde är värd sin vikt i guld.
Även mycket nöjd med min Scooba.
Solstickans tändstickor…
Äh, de funkar ju bara en gång, sen får man ju ta en ny tändsticka.
Väggrus 0/18…
Kan inte annat än nämna vår Tulikivi täljstensbakugn i dessa sammanhang även om jag nämnt den tidigare i vedeldningsdiskussioner här på bloggen.
Här kan vi prata om hjärtat i huset:-) Den har värmt oss och vårt vatten, bakat bröd och gräddat mat i runt 20 år nu och lär väl göra så åtminstone ett par hundra år till.
http://mimmismat.wordpress.com/2007/12/29/hej-varlden/
Kalasjnikov går inte av för hackor
Patriot överskattat o svindyrt, satsa på Iskander istället, Björklund
Precis min tanke också! Når den hit, så når den väl dit också.
Apropå positiv söndag så är väl Jannes utspel ett som många här välkomnar. Att han säger Patriot är väl för att den är så välkänd. Och att major Björklund öppnar munnen först nu beror väl på att vi nu har en kvinnlig försvarsministra som han kan könsmaktsstrukturhärska lite över.
Köp ryskt , för fan. Eller varför inte gå i allians mot cowboy-puckona ?
Think big, Cornu !
Nu är ni väl ute och cyklar. Är jag inte helt felinformerad så är Patriot och Iskander två helt olika vapensystem med helt olika syften. Eller tänker ni att vi skall ha en offensiv förmåga på Gotland?
Cornu: Produkter av bra/dålig kvalitet engagerar!
Efterlyser dock nästa söndag inlägg angående högt prissatta och förväntade kvalitetsprodukter som INTE håller måttet.
Vindjacka & byxor från finska Halti klarade sig 18 år, från 1990-2008.
Min Lenovo Thinkpad X1 är en trevlig och bra dator. Har haft tre Apple MacBooks tidigare, alla har jag haft problem med. Hårddisken pajade på två av dom, batterierna har gått sönder på två av dom. Än så länge tuffar Lenovon på.
Förkopprade metallgem i guldfärg.
Gunnebo varmförzinkad spik.
Överlägset bäst!
Riktig linoljefärg tar visserligen en jäkla tid att torka men när det väl är färdigt sitter den lääänge. och äkta falurödfärg bara att borsta och på med ett nytt lager.
Hermes cykel från Nymans verkstäder i Uppsala. Minst 60+ år på nacken har den. Går som ett urverk.
Min Jansport ryggsäck är nu inne på sitt 11e år. Den har fått slita! Men inte en tillstymmelse till bristningar i sömmar eller problem med dragkedja. Men är det livstidsgaranti så är det väl det av en anledning.
Zippotändare. Äger två. Slitdelarna håller länge länge länge, men de slukar bränsle fort. Kvalitén är dock vida överlägsen alla andra tändare jag provat eller varit i närheten av. Vet inte hur många gånger jag varit med när plaststormtändare antingen varit trasiga eller helt enkelt inte fått jobbet gjort. Nypåfylld Zippo = det kommer brinna. Just det, livstidsgaranti här med.
Vad mer. BT Handlyftare, tillverkas fortfarande i Mjölby. Sista handlyftarfabriken i Europa.
Glock som nämnts ovan. Enkel och innovativ konstruktion som aldrig sviker. Hade en bekant som testade hur många kulor som en Glock 17, med bara den mest grundläggande vård (ingen isärplockning), kunde avfyra innan de den felmatade eller klickade (ammunitionsfel borträknat). Vid 2000 skott gav han upp.
Försvarets hudsalva.
Kul tråd, många bra tips på saker jag ska testa.
Canon 5D mark ii. En digital fullformatskamera som trots sina år (sep 2008) fortfarande presterar mycket bra både gäller film och stillbildsfotografi. Min favoritpryl tillsammans med min macbook air i7.
Tjock-TV från Philips. Utöver "vanlig" användning har den tappats i golvet från en halv meters höjd. Som ny!
Haha! Har också en, lär väl dröja en 20 år till innan det börjar bli dags att byta…
Har en Apple MacBook 3.1 (i plast) från sent 2007 som fortfarande tickar på. Min enda dator. Den svarta modellen (BlackBook) vilken är ovanlig. Åtminstone i Sverige. Bra kvalitet tycker jag. Även min Iphone 4 från 2010 tickar på som om ingenting har hänt. Har aldrig haft något problem med den. Behåller den så långe den håller.
Bang & olufsen tv apparater på den tiden tv:n var tjock.
audis 1.9 tdi motor, har haft tre olika bilar med över 45.000 mil på mätaren utan ett enda motorproblem. framvagnen är en annan femma.
Annars för att prata teknik så är väl thinkpad något att ha som referens, samt hajfenan..
Bang & Olufsen hade bara en Philips-TV inuti… Dom var iofs bra 🙂
Möjligtvis valde man ut särskilt bra exemplar. Om det nu fanns variationer i produktionen som påverkade bilden.
Köpte en http://www.66north.com/ jacka till frugan när jag mellanlandade på Island för ett tag sedan. Den verkar seriös… får se. Kostade 33000 ISK, nedsatt från 76000 ISK… 2000 SEK ca.
oops http://www.xe.com/currencycharts/?from=ISK&to=USD&view=10Y
Kan ni hålla med om att "planned obsolescence" inte är nån konspirationsteori? Har hört saker som att det finns chip i skrivare som efter X antal utskrifter gör skrivaren obrukbar… för att bara nämna ett exempel. Glödlampan är en annan. Man får verkligen leta för att hitta kvalité idag.
Håller med! Definitivt när det gäller skrivare! Känner en kille som "reparerar" skrivare som stannat. Han svor på att det var så och det var en ganska god affär!
Skrivarna är ovanligt även om det finns verkliga exempel där också. Finns nån bläckstråle-epson som har ett chip som distinkt dödar skrivaren efter X papper.
Vanligare är patroner som mäter antagen bläcknivå och lägger av. På tok för tidigt, ofta med 25%+ brukbart bläck kvar.
Måste tipsa om Ruskovilla som gör en hel del bra ullkläder för både barn och vuxna. Ull är grymt, någon som har fler tips på bra tillverkare?
Apple kan jag instämma kring, deras datorer och telefoner hänger med betydligt längre än konkurrenterna har jag en känsla av.
I övrigt har jag svårt att komma på konkreta exempel,men rent generellt sett så köper jag hellre färre och dyrare saker, om jag tror att de håller högre kvalitet.
Eccoskor.
Håller med totalt där. Tror inte jag haft ett enda par som hållt under fem år tungt användande.
Vad man inte kan köpa längre: Levis. Jeansen har sedan ca 2010 blivit tunna som designerjeans i Eurotrash-stil och vittrar sönder på några månader, av vanlig förslitning i kontorsmiljö, några olyckor eller dumheter som att kräla på asfalt hundratals meter krävs inte.
Ecco har åtminstone haft skor med en mjuk härlig sula som dessvärre upplöste sig själv efter några år. En skomakare här i stan ville bestämt avråda från Ecco, eftersom de var gjutna på ett sätt som gjorde dem helt omöjliga att reparera. Detta var dock ett par år sedan.
Findus frysmat – det är nåt i hästväg! 🙂
Jag lät sula om mina Lundhagskängor efter tio år. Nu har det snart gått tio år till.
Ullkläder, både Janus, Ullfrotté och hemstickat.
Handdrivnaa verktyg och köksredskap, t.ex. en polsk borrmaskin, en cyklon-visp m.m. Har överlevt eldrivna konkurrenter.
I avdelningen udda prylar. En diskborste från Delaval. Helt outslitlig, vår är inne på 12:e året och är bara att slänga i diskmaskinen med jämna mellanrum. Säljes i välsorterade butiker för lantbrukare.