På förekommen anledning så känner en av mina gratisläsare sig extremt kränkt över att någon procent av mina blogginlägg är redaktionell reklam och uppmärkt som detta. Det räcker tydligen inte att läsa bloggen reklamfritt och gratis via någon RSS-läsare.
Sedan december början erbjuder inte längre Adsense någon Feed-tjänst och mina 3 096 feedprenumeranter läser alltså det jag producerar helt gratis. Vilket jag bjuder på.
Däremot stör jag mig förstås på när dessa gratisläsare har mage att känna sig kränkta och gnälla över att jag behöver tjäna pengar för att kunna producera innehåll. Antagligen kör samma läsare även Adblock.
Så nu erbjuder jag möjligheten för reklam i sidfoten på alla feeds. Det handlar bara om textreklam, som det ser ut nu, men är ni som annonsör intresserad av att nå 3 096 unika läsare som är intresserade av bloggens ämnen, hör gärna av er för offert.
Feedläsare som inte klarar av reklamsidfot varnas nu och kan alltså med fördel avsluta sina prenumerationer. Det finns reklamfria tjänster på nätet, t ex kan man betala Stampen/GP, Bonnier/DN eller Schibsted/SvD för att komma bakom deras paywalls, liksom Financial Times, New York Times mfl tjänster utomlands. Vill man inte läsa gratis så går det utmärkt att betala.
För lättkränkta eller andra läsare kan jag erbjuda en betaltjänst, “Premium Cornucopia?”, som kräver inloggning, men som blir helt reklamfri. Hör av er så kan jag pejla om det finns intresse nog för arbetsinsatsen. Det blir i så fall en separat blogg, med samma innehåll, men utan reklamfinansierade inlägg och med separata kommentarer och helt utan reklam på sidan. Kanske ett och annat unikt inlägg också. De enda som alltså kommer kunna läsa och kommentera där kommer vara betalande läsare. Kan också erbjuda ett allmänt diskussionsforum bakom en sådan paywall. Tjänsten blir också snabbare med en bättre användarupplevelse, eftersom alla reklamelement försvinner från sidan. Lämplig prisidé är 500:- SEK för 12 månader, så behöver ni inte känna er kränkta längre. Registrering hos Google/Blogger kommer krävas för att logga in. Övriga kan fortsätta läsa gratis som vanligt och sluta gnälla på reklamen, då reklamfritt alternativ alltså nu erbjuds.
Nu förväntar jag mig inte att någon nappar på detta, men om man nu känner sig kränkt av redaktionell reklam i sin gratisfeed så kanske jag ska erbjuda en separat betalblogg istället?
30 kommentarer
Ja, det är bedrövligt att dessa människor gnäller. Det finns för övrigt alldeles för många människor som vill ha alltför mycket gratis!
Jag erbjuder bloggen gratis, jag har inga problem med det. Men då blir den reklamfinansierad.
all reklam är bra reklam utan den här bloggen vore det nog tomt på cornus föreläsningar
skulle gladeligen betala för att läsa din blogg. Är väldigt tacksam att innehållet är gratis faktiskt 😀
Blir du inte trött på alla lättkränkta dårar som likförbannat återkommer och skriver sina obegripligheter?
kränkta över reklam? har du haft någon kränkande reklam? inte vad jag har uppfattat det som. Om den här personen känner sig kränkt över att det finns reklam, bör denna genast klippa alla band till den yttre världen och bege sig ut till skogs, helst med ögonbindel så att hen inte blir kränkt under färden ut i skogen. Eller så tar personen ifråga bara upp sina kritiska glasögon och läser allt som om det vore reklam. lite kritiskt tänkande skulle nog vara på sin plats.
Cornu har haft, eller kanske fortfarande har, blinkade reklam och det är mycket tröttsamt.
Man kan på google ställa in vilken reklam man är intresserad av. Bara att avmarkera blinkande reklam, har jag för mig…
klicka på annonsval i annonsen ovan.
Inte så lätt att klicka när man ligger på golvet och sprattlar i ett epileptiskt grand mal anfall. Efteråt är man f.ö. vimmelkantig i flera timmar.
Ja, det är det som är risken med blinkande reklam, epileptiska anfall.
Jamenvaff? Du har ju den goda smaken att berätta när du får betalt.
Gnällaren ifråga kan ju starta en egen blogg, givetvis helt fri från reklam, och konkurrera ut den här bloggen genom att göra samma sak, fast bättre. Jag, och många med mig, kommer gå över dit och låta den här bloggen dö sotdöden. På det sättet gör man världen reklamfri. Fast är man inte beredd att göra det tycker jag inte man kan gnälla på andra.
Jag tycker att de som kommenterar här borde få del av reklamintäkterna eftersom de, enligt min åsikt, är de som står för kvaliteten på bloggen.
Många av de inlägg som Cornu själv skriver har jag svårt att ta på allvar eftersom jag anser att de innehåller för mycket sakfel och rent trams.
Jag tycker att de som kommenterar här borde få del av reklamintäkterna eftersom de, enligt min åsikt, är de som står för kvaliteten på bloggen.
Många av de inlägg som Cornu själv skriver har jag svårt att ta på allvar eftersom jag anser att de innehåller för mycket sakfel och rent trams.
Jag blir så trött på allt gnäll. Sluta att gnälla på de som gnäller över reklam! 😉
Haha bra inlägg. Ja det är förvånande att så många bara gnäller utan att tänka efter före dom öppnar munnen. Jag skulle inte betala för att läsa din blogg men det har inte att göra med bristande kvalité eller brist på intressanta inlägg utan för jag måste prioritera vad jag lägger mina surt förvärvade pengar på och då rymms tyvärr inte allt man vill ha. Därför är jag väldigt glad över möjligheten att kunna läsa sidor gratis som i stället betalad av företag som vill synas. För övrigt har jag ingen adblocks i dator men en hyfsad inbygd adblock i skallen :).
På tal om något annat är det ingen som funderat över Den privata moms på alla ekonomiska transaktioner som bankerna vill införa i och med sin kamp för att avskaffa kontanterna?
givetvis lite bristfälligt maskerat som en påstådd omsorg och oro över kriminaliteten i samhället rånrisken när det enbart kommer att innebära att när faster Agda blir rånad på både pinkoden, plastkortet och får hela kontot tömt i stället för den summa hon råkar ha i portmonän, men det här kommer garanterat vår vår medkännande, förstående och lyssnande landsfader Fredrik att stoppa direkt bara han får reda det.
Din blogg har ett intressant innehåll och är gratis. Oförskämt att klaga på reklam. Undrar hur personen ifråga tänkte.
Jag hoppas du tjänar riktigt bra på dina annonser. Förutsättningen för att du skall kunna bevaka de områden du gör åt mig 🙂
Det är självklart inget problem att du har annonser och tjänar pengar på din blogg. (Jag är heller inte någon av dem som har "gnällt".) Däremot är du emellanåt lite dålig på att göra tillräckligt tydlig skillnad mellan redaktionellt innehåll och reklaminlägg. Någon liten kommentar först eller (än värre) sist i inlägget räcker inte, tycker åtminstone jag. Risken finns att man inte märker det direkt utan börjar läsa texten som om den var en riktig text och inte köpt propaganda.
Det är lite som de där annonserna hos t ex Aftonbladet som är avsiktligt gjorda så att de skall se ut som puffrutor för vanliga artiklar, med någon liten skillnad för att kunna säga efteråt att de minsann gjort vad man kan begära. Men syftet är uppenbart att få läsarna att klicka på puffarna i tron att det är redaktionellt material.
Det är jag som är den så kallande gratisläsaren som enligt dig känner sig kränkt och använder adblocker.
Båda dessa påståenden är felaktiga. Att du medvetet väljer att missförstå den kritik jag framförde via en kommentar på detta inlägg är tråkigt:
http://cornucopia.cornubot.se/2012/12/silver-och-guldmynt-som-julklapp.html?showComment=1357159431065#c7034421275022450539
Precis som användaren "Börjesson" skriver i kommentaren här ovan så är det just avsaknaden av tydlig skillnad mellan redaktionellt innehåll och reklam som jag tyckte var problemet, inte reklamen i sig. Om inte det framgick i min orginalkommentar så ber jag om ursäkt.
Jag är för reklamfinansierade tidningar/bloggar. Just därför använder jag inte adblockers då jag inser att det i långa loppet dödar det jag själv gillar.
Jag tycker dock fortfarande att du skall märka sponsrade inlägg tydligare.
Tack, ber om ursäkt för missuppfattningen. Ska försöka märka tydligare.
Toppen. E
tt alternativ som är vanligt bland blogggare är att ha sponsrade inlägg som enbart går ut till de som följer bloggen via RSS. Dessa inlägg är då tydligt markerade som just sponsrade inlägg, dessa har jag inga problem alls med, och jag har full förståelse för dess nödvändighet.
Kanske kan vara ett alternativ för dig om det är tekniskt möjligt på din nuvarande plattform.
Läser säkert hälften av inläggen via en RSS-läsare, oftast flipboard kopplat mot Google Reader och har undrat hur populärt det är bland bloggare samt Google och andra plattformar som tjänar pengar via reklam att reklamen blir bortfiltrerad.
Textbaserade annonser som dyker upp i RSS-feeden låter helt klart som en bra lösning.
Jag installerade nyligen en Adblocker eftersom någon sajt hade så aggressiv annonsering att det inte längre gick att öppna nya flikar och fönster mm.
Nu har jag dock "disablerat" Adblockern här hos Cornu. Det förefaller lämpligt att man gör det på sajter vars innehåll man värdesätter!
Om jag begripit det hela korrekt så gör det ingen skillnad om du har adblock avstängt så länge du inte klickar på reklambanners.
Prenumererar på din blogg via bloglovin.com och läser ofta.
Jag tror inte på någon digital premiumtjänst som du nämner i ditt inlägg.
Men däremot skulle jag tro på en ANALOG prenumerationstjänst. Lite nytänkande och häftigt 2013 att få ett brev postat hem med premiumartiklar eller liknande.
Vad tror du? 🙂
Jag tycker inte att textannonserna behöver vara mer utmärkta med texten reklam. Det viktiga är att du som skribent håller med om det som står i allt ditt material och går i god för det. Att den produkt du promotar är saker du själv anser bra och köper.
/Henrik
Jag läser 50% av dina inlägg via RSS-läsare på mobiltelefonen, och 50% via datorn. Har exkluderat din domän från mitt AdBlock-filter nu, som jag brukar göra med sidor som jag tycker är bra och vill stödja. Jag hade bara missat att göra det här. Hoppas att du får in nån krona extra per år nu!
LÅGVATTENMÄRKE CORNU. Att du har mage att vilja ta betalt för nedlagt arbete alltså. USCH!
Jag har faktiskt deaktiverat adblocker bara för denna sida och någon enstaka till.