Svensk ekonomi torkar ihop och befinner sig antagligen i recession. Alliansregimen och Anders Borg fortsätter bestämt envisas med att svensk BNP ska växa med 1.6% i år och återvända till högkonjunktur nästa år med en BNP-tillväxt 2.7%, vilket ligger till grund för allt väljarfjäsk i statsbudgeten.
I en debattartikel hos Bonnier/DN påtalar (s) ekonomisk-politiske talesperson Magdalena Andersson att alliansen nu bryter mot budgetreglerna. Statsfinanserna kommer visa olagliga underskott och statsskulden kommer växa avsevärt mot BNP om inte lagd budget rivs upp är alltså vad (s) säger.
DI.se jobbar, trots att det är fredag, och Henrik Mitelman påtalar att Sverige antagligen befinner sig i recession redan, helt tvärt emot Anders Borgs “prognoser”. Likt undertecknad pratar han också om att den här gången kommer det inte gå över fort, även om Mitelman som en del av systemet förstås tror på att saker fortsätter växa för evigt efter en stunds hicka.
Anders Borg och finansdepartementet meddelar dock enligt Direkt att alla prognoser ligger fast till efter årsskiftet. DI:s Nils Åkesson konstaterar att Anders Borg varit knäpptyst om varselvågen i Sverige och inte sagt ett ord om det ekonomiska läget sedan fantasisiffrorna man behövda prognosticera fram för att finansiera regimens budget. Se även Talentum/AFV.
Kort sagt visar sig nu regimen och Anders Borg stå helt handfallna när verkligheten knackar på dörren och varslen duggar tätt. Kom ihåg att i regeringens prognoser ligger att arbetslösheten 2013 ska ha gått ner på grund av högkonjunkturen som Anders Borg påstår ska råda.
När det behövs ledning och ledarskap får vi bara undfallenhet och tystnad. Men så är också opinionsläget som det är. Regimen måste fortsätta köpa speciellt den överbelånade medelklassens gunst om de ska han den minsta chans att behålla makten i nästa val. Då kör man strutstaktiken.
Vi får se hur mycket svensk statskuld har ökat till valet…
Pippi Långstrumpekonomins pappa är naken. Inte ens hästsvansen kan dölja hans slitna lekamen. Vi får se om han tar till någon syndabock, t ex skyller på bankerna och att de inte sänker bolåneräntorna tillräckligt. Sådant är populärt bland väljarna.
Tillägg: Skrev även kort hos Liberty Silver om att recessionen nu når “norr”.
Tillägg 2: Fd Volvo Aero i Trollhättan varslar 350 personer.
44 kommentarer
Skulle väl tro att det rör sig om nån procents diff i statsskulden detta året. Att jämföra med europeiska ekonomier samt vårt eget käcka 70-tal, där vi säkert drog en 8% om året i underskott. Så jag tycker inte det är nån katastrof. Men bryter de mot budgetreglerna så ska de självklart stå till svars för det.
Att går åt fanders, det tycker de flesta, men vad sjutton skall vi göra åt det?
Cornu, kom med förslag hur vi skall få ordning på ekonomin 🙂
Anders Borg mfl behöver råd och hjälp eller är läget så prekärt att ingenting hjälper. Kanske skall vi bara tänka på oss själva och se till att vedförrådet är fullt, likaså källare och visthusbod, samt en guldtacka i vapenskåpet.
Guldtacka ska man ha i bankfacket, inte i vapenskåpet.
Ordning på ekonomin? Finns inget snabbt sätt. Minska skulderna så får vi mer utrymme i ekonomin när vi slipper betala räntor. Minskade skulder = minskad efterfrågan på krediter = lägre räntor = ännu enklare att minska skulderna.
Minska skulderna = deflation = ännu svårare att betala tillbaka skulderna = mer konkurser. Räntan är ju redan rekordlåg. Nationalekonomi är inte som din privatekonomi Cornu. Vår nationalekonomi bygger ju på att penningmängden hela tiden växer.
På sikt måste vi avglobalisera Sverige och anpassa vårt näringsliv efter svenska behov istället för att vara beroende av att sälja till andra länder och sedan beroende av import från dem. Sedan måste vi även fixa penningsystemet och bankväsendet, så som det är konfigurerat nu så kommer bubblorna som brev på posten, och ju längre tiden går, desto större blir de. Nästa husbubbla kommer att få den här att se minimal ut om det fortsätter i samma stil.
Hursomhelst, det kommer inte att bli något konstruktivt gjort i det här landet förräns efter inbördeskriget då den gamla PK-eliten (till vilken de landsfördärvande nyliberalerna tillhör) blivit bortsopade med vapenmakt. Sedan finns det möjlighet för i dag politiskt omöjliga alexanderhugg.
Fast det där kan man ju formulera om. Minskade skulder = minskad TILLGÅNG på krediter, även för den som avser att investera i en vettig verksamhet med avkastning. Svår balansgång.
Struntprat, det går visst att minska skulderna. Det blir dock inte smärtfritt, men det påstod jag inte heller.
Nej, penningmängden behöver inte växa hela tiden. Det är en ny paradigm pga rådande system. Går att ändra systemet, men det kommer förstås inte att ske.
Därför är det ointressant att diskutera lösningar, eftersom de bara stannar i teorin.
"Avglobalisera"? Hur ska du göra det har du tänkt? Ska du förbjuda folk att köpa Iphones, eller ska du bara göra tullarna på dem så skyhöga att ingen vill ha dem? Nordkorea är ett bra exempel på det förra, så vidrigt att ingen vill investera. Den svält som blir följden av din avglobalisering får vi tåla, eller?
Och hur skall skulderna minskas? Vilka besparingar skall tas för att minska skulden? Eller ökar vi bara exportöverskottet för att flytta skulden utomlands?
Sverige, både staten och svenskarna själva, minskade sina skulder under 90-talet. Det innebar en sanering av ekonomin och vi kom stärkta ur den. Det går defintivt att göra om, men smärtfritt är det inte. Den här gången räcker det dock att privatpersonerna sanerar sina skulder, staten är redan på en OK nivå.
Minskade skulder betyder mindre konsumtion, lägre momsintäkter för staten, vilket kommer att medföra nedskärningar i det offentliga, samt tuffare för handeln med ökad arbetslöshet som följd. Regeringens momssänkning för krogarna kanske har medfört att arbetslösheten i städernas förorter har minskat något och det var väl tanken med det hela. Vi inom exportnäringen skulle helst se sänkt arbetsgivaravgifter vilket skulle stärka exporten något.
Röken, minska importen och amortera på skulderna istället för att konsumera importerade varor. Inhemsk konsumtion kan ligga kvar på samma nivå, men blir volymmässigt lägre eftersom varor producerade inom landet är dyrare. Inte lika mycket köp av nya prylar helt enkelt. Bäst vore förstås att styra om konsumtionen till investeringar istället.
Minskad import från t ex Kina kommer inte bygga upp något kinesiskt skuldberg, bara göra att deras tillgångar inte ökar i lika hög takt.
Lars, nej. Kapa importen bara. Se svaret ovan. Det handeln förlorar i arbetstillfällen vinner vi i produktionen.
belli, större delen av tiden Sverige existerat har vi haft tullar. Det gick det med.
Ska vi uppnå autarki så lär vi sätta fart, för att utveckla och tillverka egna TV-apparater, brödrostar, kylskåp, kläder, plattänger, mobiltelefoner, datorer, och hundratusentals saker till kommer att ta tid. För att inte tala om att vi måste utveckla vår produktion av mat, och några trevliga frukter blir det inte tal om. Och oljan sen… den nöten blir svår att knäcka.
Det är bara att inse… vi är beroende av handel, och det är exporten som gör det möjligt att konsumera. Vi är dessvärre precis likdana som alla andra. Vi producerar mindre och konsumerar mer. Denna ekvation har skett på krita med bostadsbubblan som täckmantel… Verkligheten knackar på dörren…
Ja, den har skett på kredit, men ändå tror puckon att vi kan fortsätta…
För övrigt har jag inte sagt att handeln ska upphöra. Bara att vi kan importera mindre och amortera mer.
2011 importerade Sverige för 40 miljarder kr från kina. Matchar ändå inte upplåningsbehovet på jag tror det var runt 230-240 miljarder år 2011. Kina löser alltså inte problemet..
Röken, Kina är ett exempel och inte hela världen.
Jag tror inte man kan lösa skuldfrågan med minskad import. Troligen skulle det även leda till minskad export. Eller länder som Grekland.
Man kan också lösa skuldfrågan genom att okontrollerat krascha ekonomin om man tycker det är bättre.
Det är inget som säger att vi måste avglobalisera över en natt. Ett ickeglobaliserat Sverige är ett robustare Sverige eftersom vi helt enkelt är mindre beroende av att folk runtomkring oss inte klantar till det. Efter andra världskriget fram tills att Sovjet rasade ihop så var det en ledstjärna att vi skulle kunna klara oss i en avspärrningssituation. Idag är det "marknaden ska ordna allt".
Att tillverka enkla saker hemma, som brödrostar, kan vi fixa över en natt, svårare grejor, som LCD-tvapparater, som kräver stora investeringar, kan tas över något decennium. Vill vi köpa olja eller bananer, kommer vi att ha många kvalitetsprodukter att skicka i utbyte – Sverige kommer att vara ett industriland, och inte ett tjänste och råvarusamhälle av u-landsstuk, som nyliberalerna vill.
Det bör väl finnas fler idéer att minska skulden än bara sluta importera?! Jag är seriös. För annars får vi definitivt en krasch. Jag tycker i alla fall att det är mera interessant att öppet resonera om idéerna än att bara peka på problemet.
Ska skulderna minskas måste pengarna tas någonstans ifrån för att göra detta. Minst skadligt för Sverige är att ta dem från minskad import. Eller för den delen istället ökad export.
Då måste det till mekanismer som gör att folk arbetar ner skulderna. T ex får man numera i Nederländerna bara sitt ränteavdrag om man också amorterar i 30 års takt…
Vårt sparande år för år måste finansieras. Exportöverskottet kommer inte att räcka långt. Och det kommer dessutom att leda till elände i världen som förr eller senare slår tillbaka. Vi kan ju beskåda resultatet av den ekonomiska politiken i Europa. Snart når vi vägs ände där. Tänk om vår syn på ekonomin är fundamentalt fel? Vi kanske bör våga kasta överbord ekonomiska trossatser?
Så vad du säger är att om Sverige och svenskarna sparar så leder det till elände i världen?
Istället ska vi alltså fortsätta att låna så det leder till elände för oss?
Ledtråd: Trots att vi lånar och lånar så ser vi elände i världen och skuldkriser i Europa. Mer av samma kommer bara leda till samma kris i Sverige.
Skatterna folk! Ingen har nämnt att våra skatter och arbetsgivaravgifter är högst i världen, halvera dem så är vi på rätt väg mot frihet!!
Du väljer att referera till Henrik Mitelman men du verkar bortse från hela hans budskap. Du verkar missa att han också påstår att recessionen inte behöver bli långvarig, att hushållens tillgångar är tre gånger större än skulderna, att de disponibla inkomsterna ökar och sparandet utgör runt 10%. Detta i kombination med goda statsfinanser vilket ger möjlighet att bedriva en mer expansiv finanspolitik om det blir nödvändigt gör att läget inte är speciellt dåligt.
Varför vi ska importera mindre och därmed i praktiken sänka vår egen lön ser jag ingen anledning till. Hade vi haft ett stort handelsunderkott visst, men nu har vi inte det.
Tullar är något vi snarare behöver mindre av, inte mer.
Edis, tramset om hushållens balansräkningar har jag redan bemött:
http://cornucopia.cornubot.se/2012/11/sveriges-farligaste-man-eller-en.html
Men von Keff, det måste ju vara svenska bananer och svensk olja du pratar om för tidigare skrev du ju att vi inte skulle vara "beroende av att sälja saker till utlandet och importera andra varor". Eller vad menar du egentligen?
En avglobalisering måste börja med ett skattesystem som inte tvingar fram import och export utan gynnar en hemmamarknad.,
Börja med att skuta beskatta låga inkomster!
Gunnar Sträng ansåg att ett fruset grundavdrag skulle öka beskattningen av låglönejobben och på det sättet driva fram högre löner hela tiden.
Nu, när vi behöver en hemma marknad så kan man inte beskatta de lägsta inkomsterna för då funkar ingen hemmamarknad utan allt blir en export av råvaror och import av lyxprodukter.
Och däremellan ingenting.
Höj Grundavdraget till 10 000 kr per månad.
(Man skall ju komma med konstruktiva förslag när man gnäller…)
Enligt SCB är tillgångarna inte alls tre gånger större än skulderna, det kanske är så att Mitelman räknar in fler "tillgångar" än SCB. Att räkna pengar avsatta till pensionen är ganska missvisande – skulle man då räkna in fordringen som arvingarna kan göra gällande när man trillat av pinnen också?
För att det skall bli rätt så bör man endast ta med sådana tillgångar som den enskilde faktiskt råder över, kan nyttja och framförallt kan överlåta. Pensionssparandet är inget som den enskilde i dagsläget kan nyttja eller överlåta (någon som vill köpa min pension?). Kort uttryckt – tillgångar du inte ens teoretiskt sätt kan sälja hjälper dig inte ifall du behöver betala dina skulder så det är inte meningsfullt att ta upp dessa.
Jag menar att vi är kritiskt beroende av import i en mängd avseenden och vi är därför kritiskt beroende av export för att få in pengar för att betala den kritiska importen. Vårt läge är upplagt för att det ska gå riktigt illa om vi hamnar i en avspärrningssituation, vilket var precis det man oroade sig för 45-92. Det finns ingen återtagningsförmåga längre. Det räcker bra med att våra exportmarknader får köpkraftsproblem för att vi ska få problem enligt dominobrickeprincipen. Den nyliberala lösningen? Marknaden ska lösa det!
Istället för att importera olja kunde vi tillverka vätgas i kärnreaktorer, det skulle ge oss en egen inhemsk källa till drivmedel och vi skulle därmed inte få problem om det exvis råkade bli kärnvapenkrig i mellanöstern. Bananer kunde vi odla i växthus värmda av spillvärmen från kärnreaktorerna, det är bättre än att hälla ut den i havet. Allt detta skulle kräva investeringar på flera hundratals miljarder och en ledtid på några årtionden men det skulle möjliggöra att vi slapp ifrån en hel del av konsekvenserna av peak oil.
Dagens nyliberala/liberalmarxistiska tokerier indikerar att vi passerat toppen på den svenska välfärdsbubblan, med tiden leder oförtjänt välstånd till dekadens hos de flesta och dagens svenska samhälle är svårt dekadent. De nästa två-tre generationerna svenskar kommer att få det mycket fattigare från starten och med tiden kommer det att börja klarna i huvudet på dem. Då får de börja rensa upp bland nyliberala ekonomiska doktriner, mångkulturen, tokegalitärianism, HBTQ och mycket mer.
Den epok vi lever i handlar om att det måste bli lönsamt att producera i Västvärlden igen. Våra produktionskostnader skall ned/minskat värde på våra löner. Hur detta kommer att ske får vi se men det händer vare sig vi vill eller inte, oavsett vad vi gör. Handeln kommer troligtvis att stanna upp så vi får kortsiktigt ett överutbud av varor som är ackumulerade pga tröghet i systemen och därmed sjunkande priser kortsiktigt och många konkurser. Sen urholkade löner genom arbetslöshet och inflation då facken inte går med på sänkta löner, se SAS.
Den som lever få se men detta är min utgångspunkt.
@Baron
Handel ökar effektiviteten. Det är så enkelt att hade det varit mindre resurskrävande att tillverka vätgas här än att köpa energin från andra områden så hade vi gjort det. Vi blir helt enkelt fattigare av att göra den själva.
Sårbara håller jag med om att vi är. Kanske är det värt priset att börja producera mer nationellt igen så sjuk som världsekonomin är pga alla sönderregleringar och politiska manipulationer. Men som sagt, priset blir att vi kommer att få lägre köpkraft.
Jag tror som du att vi går mot nya revolutions epoker. Av nödvändighet.
Dessvärre har du rätt i sak vi befinner oss i en recession på väg in i deflation sen flera månader och återhämtningen kommer att dröja, kanske 10 år, men då är Borg sen länge borta ur bilden och sitter på IMF. Han har redan betalt handpenningen ut statskassan 100 miljarder kronor mot 0,1 % ränta! Jo jag tackar. Sen tycker jag du är taskig mot A Borg! Han vet inte bättre då han i likhet med de flesta ekonomer som är verksamma ute i näringslivet har gått på Handels och där har så vitt jag vet ingen fått lära sig något om ändliga resorser allra minst om energi och olja! Lägg sen till den totala okunskapen att ratta en ekonomi i deflation, men där delar han okunskapen med de flesta verkamma ekonomer!
Är debattartikeln redan borta ? får 404 fel hos DN.
Flyttad. Fixat länken.
Japp nu funkar det 🙂
Var säger Magdalena Andersson att alliansen bryter mot budgetreglerna? Jag kan inte hitta något sådant påstående, däremot en debattartikel där man talar sig varm för höjda bidrag framför sänkta skatter. Surprise surprise, Socialdemokrater som föredrar att spendera pengarna på höjda bidrag framför sänkta skatter. Att sedan den svenska bolagsskatten för en gångs skull med den planerade sänkningen ser konkurrenskraftig ut mot andra EU länders bolagsskatter kan vi förstås strunta i, bolagen väljer väl att troget betala skatter i vilket fall som helst, eller?
Befinner sig Sverige i recession så SKA statens budget visa underskott, regeringens uppgift är i första hand att balansera ekonomin inte statsbudgeten och det gör man i en recession genom att spendera lånade pengar. Underskott i budgeten är på inget vis "olagliga", budgetreglerna syftar egentligen bara till att staten inte ska gå med underskott på en konjunkturcykel. Då statsskulden hade vuxit sig hög på 90-talet så beslutade man sig då för ett överskottsmål på i genomsnitt 1% per år. Men då statsskulden numera enbart är 33% av BNP så är det nog dags att ersätta detta med ett 0% mål. Att gå med överskott år efter år för att staten ska bygga upp någon slags nettoförmögenhet finns det ingen poäng med.
Sök på citatet i blogginläggets rubrik. Det står klart och tydligt att MA påstår att alliansen bryter mot budgetreglerna. "Om regeringen delar vår bedömning att budgetpropositionens prognoser saknar verklighetsförankring bör även ytterligare insatser presenteras, som möter de sämre tiderna. Eftersom regeringen bryter mot budgetreglerna måste sådana insatser finansieras."
Oavsett vad Socialdemokraterna påstår eller inte påstår, så är uttalandet inte sant. Något som också Expressen uppmärksammat:
"Vad som däremot inte är fakta är tjatet om att regeringen bryter mot överskottsmålet. Sanningen är att denna procent i överskott under en konjunkturcykel kan definieras lite hursomhelst. När börjar och slutar egentligen en konjunkturcykel exakt?"
Vidare så noterar Expressen också att (S) så kallade konjukturbuffert är en räknebluff. Man har förvisso ett mindre reformutrymme än regeringen, men också en budgeteringsmarginal på 19 miljarder istället för regeringens 29 miljarder kr.
Jag stör mig nåt våldsamt på att all debatt handlar om skuldkrisen och så lite om hur man skall ta sig ur den. Vi har redan nu världens näst högsta skattetryck, totala lånesumman i stil med PIIGS, offentliga verksamheter som skola och sjukvård är redan nedskurna till max och vi har inga egentliga tillgångar att sälja av som vi haft vid tidigare kriser (AssiDomän, etc).
Så, hur skär vi ner på kostnader?
* Ja, Cornu, invandring ingår faktiskt här. Kan man hjälpa 10 somalier för samma pris i Somalia, varför inte göra det?
* Ersätta del av oljeberoendet (där läcker en massa pengar ur landet)?
* Sparka cirkelrunkande onödiga mellanchefer, som fått jobb för duktig samverkan i kommunhuset, på tex statliga sjukhus.
* Stoppa fetmaepedemin
* Gratis metadon till pundare, skulle skära ner en massa på antalet brott.
Hur kan vi dämpa fallet för de som blivit arbetslösa?
* Byggarbetare kan göra hyreslgh, bygga ut järnväg etc.
* Gruvnissar kan starta statlig gruva.
etc.
Gör ekonomin sund och få folk att starta värdegenererande företag
* Hur kan vi få Sverige att göra en Luxembourg? Dvs stöpas om från deprimerande sossehelvete med jantelag och enorma skatter till ett rikt land med sund ekonomi? Dom gjorde den resan vi måste göra på 70-80-talet.
* Kan vi inse att det är bättre att ha 100 företag vi får en miljon i skatt ifrån än 20 vi får två miljoner i skatt ifrån?
* Kan vi inse att det är viktigare att prioritera att ett företag som producerar en vara eller skapar ett värde, är viktigare att uppmuntra än en frisör eller tobaksaffär?
* Kan vi inse att vi saknar en övremedelklass och att det kan vara medelstora företag ägd av övre medelklass som kan vara nyckeln till Tysklands framgångar. Innan man pekar finger och säger att dom minsann inte går så bra, kom ihåg att dom byggt upp ett land från östmisär de senaste 20 åren.
Jag sitter förstås på dumberget och pratar ur tvåan, men dom tre rubrikerna är jag övertygad om att dom stämmer.
Tycker inte du sitter på dumberget.
Men när (nästan) alla makthavare förnekar problemen är det väl rätt ointressant att diskutera vad vi kan göra som samhälle. Då är det bara meningsfullt att diskutera vad vi kan göra på individnivå.
Intressant att det är dåligt med frisörer eller tobaksaffärer. Men om cigaretterna rullas i tobaksaffären, så tillverkar dom ju en vara. Blir det bättre då?
Jag vet inte om du dummar dig eller frågar allvarligt. Men jag skall hojta från dumberget får det är inte så högt.
Svenska samhället är ett system som mest vispar runt pengar. Har du någon gång följd en oskattad hundralapp i ett företag till fickan på en affär så inser du att en ~75% vispas bort.
I/o-portar på systemet är handelsbalansen. Men man har även entropi (tex i form av bensin som försvinner).
På medeltiden trodde man att det enda sättet att bli rik var att sno guld från grannen. Runt 1750 kom man på att handelsbalans inte var allena avgörande för rikedomen. Låt mig ta ett exempel: Antag att du köper kuka-robotar från Tyskland för 1 miljard. I handelsbalansen går Sverige back 1 miljard, men ifall du skapat ett företag värt 2 miljarder så har systemet blivit 1 miljard rikare.
Frisörer är bara med i den stora pengavispen. En frisör behövs, visst, men det enda en frisör påverkar samhället är att vispa runt pengar + skapa lite entropi (husrenoveringar, bensin till bilen, mat). Tobaksaffärer är förstås ännu värre. Dom importerar en ytterst volatil vara som skadar köparen.
Vad skapar då värde till systemet?
Säg att du gör ett datorprogram. Tex Angry Nerds som går ut att kasta tjocka glasögon på mobbare. Du säljer för en miljon utomlands. Dvs du tillför Sverige en miljon kronor.
Du går ut i skogen och gräver upp lite malm. Vips har du tillfört 20kr till systemet. Du smälter den till en schysst plåt, vips har du tillfört 100kr till systemet. Du pressar plåten till en skärm och vips är den värd 500 spänn. Visst, du har kostnad i form av elenergi och transport, men som grundresonemang. I detta exemplet ser vi även varför det är döden att exportera malm eller ståltackor till Kina. Lägsta möjliga förädlingsgrad av en ändlig resurs.
Är det är resonabelt svar på din fråga?