“Viktigt meddelande till allmänheten
Gäller boende i hela landet. En isstorm med kraftiga vindar, underkylt regn och snöfall kommer att drabba Sverige inom 48 timmar och beräknas orsaka ett omfattande och långvarigt elavbrott. Den kraftiga nedisningen kommer att ge allvarliga skador på bland annat elledningar, radiomaster och mobiltelefonmaster, vilket även ger störningar på elektroniska kommunikationer. Vägar och järnvägar kommer till stora delar att bli oframkomliga på grund av den kraftiga isbeläggningen, nedfallna träd och ledningar. Med anledning av isstormen uppmanas allmänheten att stanna inomhus.” – isstormen.msb.se
Nej, det där är inte på riktigt. Det är bara ett citat från ett scenario på en ny sajt som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), lagt upp. Något måste man ju syssla med på myndigheten.
I USA satsar man på att nå ut till allmänheten med sajter om zombieapokalypsen – klarar man zombieapokalypsen klarar man allt. I Mellanmjölkens land väljer man istället ett realistiskt scenario som faktiskt kan inträffa, nämligen en isstorm.
På sajten isstormen.msb.se kan man svara på tio frågor på nationell, kommunal och individuell nivå och sedan spelas ett nyhetsscenario upp utifrån de “beslut” du tog.
Har du undrat vart Marabou Black
tog vägen? Du kan sluta undra nu. |
Själv fick jag endast 80% rätt när jag gjorde testet seriöst. Jag spikade de nationella och kommunala besluten 100%-igt, men fick underkänt på personliga förberedelser. Jag valde nämligen att när det skulle hamstras inför isstormen köpa choklad istället för smör. Smör har jag ju redan hemma, men det var dåligt med choklad. Man kan stå ut med mycket, bara man har choklad. Choklad innehåller dessutom kakaofett och kan alltså stå för kroppens behov av fett, åtminstone om man nöjer sig med fulchoklad (tänk Marabou) istället för finchoklad (tänk Valrhona) med höga procenthalter kakao. I övrigt hade jag ju redan allt hemma. Fick även underkänt på hamstringen av övriga prylar, eftersom jag hade dem hemma redan. Så där blev det underkänt.
Därefter gjorde jag testet som modebloggare. Kryssade för att samhällsviktiga funktioner som klädaffärer skulle drabbas av stormen och ringde SOS Alarm för att erbjuda min hjälp med hur man klär sig moderiktigt vid isstorm. Utfallet blev roligare.
Saknar dock lite bättre dramatisering. Fast då hade ännu mer skattepengar åkt.
Testets stora svaghet är för oss som redan är förberedda och inte rusar iväg till affären och hamstrar, som alltså svarar fel på två punkter. Borde funnits en fråga “vad har du redan hemma av följande”? De flesta butiker har inte speciellt mycket av det rekommenderade hemma och vid panikhamstring lär t ex konserver ta slut fortare än man kan säga Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Nåja, gör iaf testet på isstormen.msb.se. Se det som skatteåterbäring. Trots allt är det dina skattepengar som betalat det hela.
Se även tidigare blogginlägg om isstorm.
31 kommentarer
Det är ett rätt roligt test – som är lätt att engagera sina (annars så ointresserade) vänner i. Men får man verkligen 24 timmars förvarning vid en isstorm?
Väldigt tveksamt. Sällan SMHI varnar så tidigt som 24h och en isstorm skulle kunna leda till sådan stor samhällspåverkan och panik att om man har fel så lär man få rejält med kritik för att fått folk att stanna hemma, hamstra etc. Så man lär nog börja med kategori 1, sedan höja till kat 2 och först några timmar innan klämma till med kategori 3.
Kom ihåg att Stormen Gudrun var en kategori 1, så det finns också risken att SMHI missar det hela…
Och Gudrun varnar SMHI för kategori 1 nattfrost…
Ouw. Måste säkra upp gården. Nattfrost alltså. Shit just got REAL!
"Vad gör kommunen?" och "Vad borde kommunen göra?" är två olika frågor. Facit som MSB hade hörde dock till frågan "Vad borde kommunen göra?" och inte frågan "Vad gör kommunen?".
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Marabou black? Trodde den försvann med Nogger black (kanske inte PK men kunde inte låta bli).
Jag fick 70% på testet så det får väl anses godkänt. Smör borde man väl klara sig utan en vecka? Jag fick rött kryss på samhällsfunktioner, matinköp samt andra gången vid kassan. Fattar inte riktigt varför jag inte blev godkänd andra gången vid kassan.
Var man med om stormen Gudrun 2005 och bodde ute på landet i Småland så är man allt lite härdad. 3 veckor utan ström är lärorikt. Det är slående hur mycket tid det går åt till att endast få de mest elementära livsnödvändigheter på plats. Vatten, ved, toa, el mm.
Själv ägnade jag stormnatten åt att härbärgera folk i källaren, på en liten mack/motell där jag extraarbetade som låg ut med E4:an. Strömmen försvann vid 7 tiden vilket innebär att kassorna dog och då gick det inte att tanka. Alla motellrummen var fullsatta på några timmar. Därefter fick folk som inte kom vidare på motorvägen bo i konferenslokalerna i källaren. Plåttaket på fastigheten lossnade och blåste av. Flera bilar skadades, dock inga människor. När jag skulle försöka ta mig hem till lantstället där mina föräldrar bor (6 km) gick det inte pga nedfallna träd. Jag fick spendera natten hos en släkting nere i det lilla samhället i närheten.
Trots allt klarar man sig ganska bra om man har verktyg, ved, reservkraft och egen brunn med handpump. Det enda som jag nog borde påtala för mina arma föräldrar är att skaffa sig ett reservlager med mat. Annars klarar de sig nog.
Jag fick 80%, he he. Men handlade också fel. Köpte fryst fisk, tänkte det går att lagra under en issstorm… samt så köpte jag inga svarta sopsäckar. Jag kommer att dööö!
Beror väl på hur länge isstormen varar och hur kallt det är. I ett frysfack sägs fryst fisk hålla i en vecka och där är det 7 till 10 minusgrader tror jag. Dessutom var det väl frågan om en veckas strömavbrott och inte en veckas isstorm?
Jag har provat alla möjliga varianter i kassan men aldrig kommit upp i mer än 80%. Vet inte om det finns nåt rätt svar…
Så är det nog, jag får hoppas min isstorm kom mitt i vintern med tjugogradig kyla, men vad skulle man ha sopsäckarna till?
Sopsäckarna är avsedda för räddningspersonalen, de behöver något att paketera din och din familjs frusna kadaver i när hjälpen väl kommer fram. Köp stora 160 liters, de är bra.
Jag gav upp när jag fick fråga om vilka 5 verksamheter som kan få problem under en isstorm – vilka verksamheter är det som _inte_ kan få problem egentligen?
Tydligen kommer Hemvärnet och hjälper till vid katastrofer. Vart kan man läsa om deras faktiskt tillgängliga utrustning? Hur många bandvagnar, lastbilar etc har man att tillgå? Sålde vi inte av enorma mängder vettig materiell till Storbritannien till sjuka underpriser på sent nittiotal?
Det skulle förvåna mig väldigt mycket om Hemvärnet av någon anledning har vettig utrustning att tillgå när den "riktiga" militären inte verkar ha det alla gånger.
YOYO = you're on your own.
Ja det känns verkligen inte som att Hemvärnet har den mest moderna materiellen. Men den kanske ändå är tillräcklig funktionsduglig.
Svensk choklad a la marabou innehåller inget kakaofett utan istället margarin. All utländsk choklad innehåller dock kakaofett (annars är det inte choklad) så man kan köpa nettos eller lidls allra billigaste för 5kr.
Så du kan lägga till några poäng då du köpte margarin(choklad). 🙂
Lite 7-8 skivor bröd över det hela! Men kul att se hur de vill man skall tänka vid en isstorm. Fast vad krävs för en isstorm? Är det inte en massiv kyla med fuktighet-något som övergår till snökanon om haven är öppna!
Jag tror det som krävs är att vinden kommer land och är kall och fuktig. Dvs från ryska tundran och lågtryck? Tål att ställa frågan: Har vi fått isstorm här någonsin annat än lokalt?
Enligt wikipedia har vi haft det (1920-t har jag för mig).
Här har hemvärnet bara fordon från Statoil med obefintlig terrängförmåga. Råkar det vara fotbollscup i grannlänet har Hv inga fordon. Kommunen disponerar två(2) flyttbara mindre vattentankar. Ännu har MP inte lyckats utrota alla bönder i länet, så Hv är ännu ganska välförsett med vattentankar, skogsutrustning, traktorer och tunga fordon i kulörta färger.
Nu vet jag inte riktigt hur det ser ut på alla hemvärnsbataljoner runt om i landet men det jag hört på kurser och övningar så har alla jag talat med en bandvagnspluton per insatskompani(söder om Dalälven). Dom har dessutom 11/13/20/30-bilar kvar även om fordonen i många fall har passerat sitt bäst-föredatum.
Ps. choklad innehåller ju fett så det blir ju dåligt, det håller sig längre om du fryser in det istället för att bara lagra det svalt. ds. 🙂
Beror ju på vad man har för omsättning av förrådet till vardags…
Vilken mat skall man väljas för att få rätt? Jag får fel hela tiden TROTS att jag får med alla varor som civilförsvarsförbundet rekommenderar. Jag kommer döööööööö :(.
Skulle man bunkra vatten också? Det är vattenbrist som kommer göra att du dör om det tar slut – mat kan du klara dig utan en längre tid.
Vattenbrist får man väl knappt i Sverige. Även Stockholmarna kan nog hitta drägligt dricksvatten i de sjöar som finns runt omkring. Och så klarar man säkert av att hetta upp det lilla vatten som man behöver dricka. Och så finns det en massa vattenreningsutrustning i affärerna och hemma hos folk. Den räcker säkert ett tag om man delar med sig.
Bortsett från att det kräver att man måste ge sig ut i kylan för att hämta vatten så är det väl inte så att de flesta har vattenreningsutrustning. Tänker man inte på att bunkra vatten så tänker man nog inte heller på att man skall bunkra vattenreningsutrustning.
Jag har aldrig prövat själv, men… "Zombieapokalypsen" är faktiskt i sak ett oerhört bra scenario att öva civil krishantering med. Det förutsätter samtidig hantering av en pandemi, allvarliga ordningsstörningar och kollaps av viktiga samhällsfunktioner. Det gör sig bra som ett slags "stresstest" av den civila krishanteringen. Dessutom kan de flesta efter att ha sett diverse skräckfilmer relatera till scenariot och har en någorlunda likvärdig bild av vad scenariot innebär.
Nackdelen är förstås att det är ett så orealistiskt scenario att det kan uppfattas som väl larvigt, och av den anledningen blir svårt att ta till sig som övningsscenario.
Jag tror ingen fått över 80% i MSB:s övningsmodul, vilket beror på upplägget i de två tolkningsfrågorna, där man kan "få fel även om man tänker rätt". Oaktat detta tycker jag det är ett bra initiativ som förhoppningsvis får fler att tänka över det faktum att vi inte längre lever i det "survivalsamhälle" vi hade under invasionsförsvarets tid. Förutom att den lägre tekniska nivån i sig gjorde samhället robustare fanns både manskap i tusental, mat i ton, elverk, drivmedel, plogbilar, traktorer, folkskyddsmasker, saneringsresurser, terrängfordon, och hela fältsjukhus i överflöd som kunde skickas in vid varje storm, snöoväder, reaktorhaveri, dammbrott, kemolycka eller… ja, nästan vad som helst.
De flesta människor tror nog dessvärre fortfarande samhället avdelar ett par tusen värnpliktiga som glatt dyker upp som gubben i lådan med filtar, vatten, mat, fältkirurger, koktross och fältbageri om isstormen skulle slå till…
/Morgonsur
Ja, får vi en ny Gävle eller Estonia kanske en del vaknar och inser att det inte finns så mkt att sätta in.
Lyckades få 90%, men bommade också någonstans bland matvarorna.
/Daniel, Mölnlycke
"De flesta människor tror nog dessvärre fortfarande samhället avdelar ett par tusen värnpliktiga som glatt dyker upp som gubben i lådan med filtar, vatten, mat, fältkirurger, koktross och fältbageri om isstormen skulle slå till… "
Tragiskt nog innefattar nog påståendet ovan även beslutsfattare/makthavare på olika nivåer i samhället.