Storbanken Citigroup ansluter sig nu till den sk exportlandmodellen för peak oil, och påtalar att Saudi-Arabien kan bli en oljeimportör till 2030 (Bloomberg).
Som frekventa läsare av bloggen känner till så gäller detta även alla idag oljeexporterande länder, dvs att den internationella oljeexportmarknaden i princip har upphört till 2030. Problemet är dubbelt. Dels ökar den inhemska konsumtionen i de allra flesta exportländer, Norge undantaget, och dels kommer förr eller senare produktionen falla på grund av nationell peak oil, vilket t ex redan gäller Norge och Danmark. Även Ryssland kommer upphört med sin oljeexport för 2030.
Saudi-Arabiens oljeproduktion,
-konsumtion och -export 1980 – 2011 Estimat 2012+ enligt Citigroup |
Antagligen kommer små mängder olja finnas att köpa även efter 2030, t ex får inget EU-land tjuvhålla på sin allt mindre oljeproduktion, utan den måste dumpas på EU:s öppna marknad. En realistisk skattning är att Sverige 2030 kan importera 10% av dagens volymer olja om EU:s inhemska produktion, inklusive EES-landet Norge, fördelas solidariskt över unionen.
Det lustiga är dock att Citigroup ändå inte erkänner peak oil. Vad de säger är att Saudi-Arabiens oljekonsumtionsökning är 8% om året. Man förutsätter att Saudi-Arabiens oljeproduktion ligger kvar på nuvarande nivå för evigt, men ändå måste landet börja importera olja 2030.
Detta är förstås helt fel. Saudi-Arabiens oljeproduktion kommer börja falla före 2030 och möta den stigande konsumtionen på vägen ner. Så sannolikt slutar landet att exportera några större volymer olja före 2030, om man nu inte kan få stopp på den skenande oljekonsumtionen. Idag finns inga tecken på det. Då landets fossilgasproduktion inte går att öka, så bygger man fler och fler kraftverk och avsaltningsanläggningar för havsvatten till den snabbt ökande befolkningen, och dessa anläggningar eldar man med olja. Det finns planer på att bygga kärnkraftverk, vilket skulle kunna skjuta upp utvecklingen några år, men bara om man också förbjuder den skenande befolkningen att köra fossilbränslebilar.
Nu minskar dock födseltalen för tillfället i Saudi-Arabien. Medianåldern på befolkningen är dock runt 25 år och 29% av befolkningen är under 15 år gammal. Fortfarande bättre än för några år sedan då 50% av befolkningen var under 15. Ungdomsarbetslösheten är ca 38%. Frågan är när de stora kullar barn som nu nått vuxen ålder börjar föda barn? För jobbar gör de inte.
13 kommentarer
I en hel del kulturer skaffar man inte barn förrän man skaffat sig en någorlunda god inkomst. Man får ofta inte ens gifta sig innan dess. Frågan är om arbetslösa i ett land som Saudi-arabien skaffar barn.
frågan är väl om dom ens vill jobba, dom jag känner som varit i saudi och arbetat med olika infrastrukturprojekt antyder att det där med arbete och särskilt arbete som innebär någon form av kroppsansträngning utöver den att röra på läpparna och peka med handen inte står så där otroligt högt i kurs bland infödda saudier det är sånt man har utlänningar till.
fast den dagen sauiderna själva börjar importera olja får dom nog gå en intensivkurs.
kommer israel förresten att överleva som en suverän stat i en region helt omgiven av fiender när ingen stormakt längre berhöver uppehålla rimlig stabilitet i mellanöstern området för att säkerställa sina egna oljeleveranser, Jag skulle gissa att omvärden i det läget skiter fullständigt i om och hur dom börjar tar livet av varandra saddam hussein levde 50 år för tidigt
Frågan är om de skaffar barn om de inte vill jobba. Eller om de är angelägna om att ha ett jobb för att kunna skaffa barn. Frågan är också hur Saudi-arabiska dagdrivare spenderar sin tid. Sex, spel och droger är ju inte så accepterat att ägna sig åt därnere.
Israel kan nog påräkna fortsatt stöd från kristna samt från judar inte minst i USA. Dessutom lär isralerna ha hittat en massa olja/gas ute i Medelhavet, vilket torde förändra situationen en hel del där nere.
Är inte risken att alla diskussioner om demografi i Saudi Arabien blir väldigt snedvridna eftersom jag antar att det är ett samhälle som byggs upp av gästarbetare.
Som lär vara osynliga från statistiken i vissa sammanhang.
I alla fall får man se till att hålla tungan rätt i mun så att man inte börjar jämföra äpplen och päron.
x-tra allt.
Bra beskrivning av arbetsvilligheten i Saudi. Stämmer med mina erfarenheter. När hönan slutar värpa guldägg får de problem. Stora problem.
Israel plundrar redan idag de naturgastillgångar som finns inom Gazas ekonomiska zon i Medelhavet. Om Palestina skulle bli en regelrätt stat så skulle den bli bland de rikaste per capita i hela området. De ockuperade områdena som Palestina representerar innehåller avsevärda resurser i form av färskvatten, olja och naturgas som Israel har som avsikt att plundra. Det är därför Israel inte vill godkänna en oberoende Palestinsk stat – handlar om plundring.
Stene
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
xtra-allt, likt de flesta muslimska stater har Saudiarabien traditionellt sett varit ett slavsamhälle och betydande importör av svarta slavar från Afrika. Formellt avskaffades slaveriet först 1962. Arbete står inte högt i kurs, nej, och anses väl i allmänhet under en god muslims värdighet. Det är sådant man har otrogna utlänningar (eller slavar) till.
Att det var mer regel än undantag för historiens stora muslimska imperier att dessutom hålla sig med omfattande styrkor av slavtrupper – något som i det kristna och ärelystna Europa torde ha framstått som både besynnerligt och ovärdigt – borde säga något om hur arbete har värderats genom tiderna i den muslimska världen. Inte sällan bestod dessa krigare av slaver, som inte minst svenska vikingar försåg de muslimska slavmarknaderna med.
Saudi-Arabiens produktion kommer att vara mindre år 2030 än den är nu, men deras egen konsumtion kommer inte att öka med 1,6% per år till år 2030.
Saudi-Arabien kommer fortsatt att ha ett stort importbehov och vill de importera något gäller det att också exportera något = olja. Så de kommer att exportera olja även år 2030 även om det är i markant mindre volymer än nu.
Saudi importerar närmare 90 procent av sin mat baserat på kalorier. Mycket foder importeras och närmare hälften inom mjölk, kött och fågel är lokalt producerat (svensk import 50 procent är på värdet och går här förädlingen åt andra hållet) Tills 2020 realativt 2010 planerar Saudi och omgivande mindre oljeländer att öka mängden importerad mat med 105 procent. På något sätt med en allt större oljekonsumtion måste det snart prioriteras.
http://www.saudigazette.com.sa/index.cfm?method=home.regcon&contentID=20111109111869
http://www.scribd.com/doc/88081862/13/Supply-side-factors
Befinner mig i regionen för närvarande. Inte Saudi men väl UAE. Kan meddela att bensinen här kostar 3kr/litern och i Saudiarabien 80öre/litern om jag inte blivit felinformerad. Med det priset tar man nog gärna bilen oavsett om man är arbetande/arbetslös eller inhemsk/gästarbetare.
Hur man spenderar dagen här nere låter jag vara osagt så länge, men att ta bilen till överdrivet luftkonditionerade köpcentrum ("konsumtionslador") verkar vara en lågoddsare.
Hur detta samhälle ska kunna fungera om 20-30 år kan jag inte riktigt förstå. Att solenergi inte är mer utbrett är för mig obegripligt, för solen skiner ju konstant.
ASGARV!
Saudis oljekonsumtion har stigit som en följd av dess ökade oljeexport och därmed allmänna konsumtionsökning. När den ena minskar, så minskar äve den andra.
Det är nånting med peakoilare och det där att bara dra ut räta linjer på grafer. Noll förståelse för vad en ekonomi är för någonting. Därför har de haft fel140 år i rad, och lär sig aldrig någonting överhuvudtaget. Peakoilarna kommer att ha fel i 140 år till. Den dag peakoilarna ger med sig och säger att tillväxten inte kommer att påverkas av olje-whatever, den dagen finns det anledning att börja oroa sig eftersom de ju ALLTID har haft fel…
Då kan jag tänka mig att du är obekväm med att ekonomerna på Citigroup kommit fram till samma prognos?
Asgarv som sagt