Vid månadsskiftet översvämmas vi av inköpschefsindex, PMI (eng purchasing managers index), för diverse länder eller regioner. Indexet visar på företagens inköpschefers upplevda behov av inköp och är alltså en konjunkturindikator. Aktuella index handlar om juli månad.
Index över 50 pekar på expansion och index under 50 är en kontraktion. Även om index stiger, från säg 45 till 46, så minskar alltså inköpen, bara inte lika fort.
I linje med de överraskande BNP-siffrorna för Sveriges del, som i mycket iofs kan bero på att inköpscheferna går amok och fyller på lagren, så överträffade svenska index förväntningarna och steg till positiva siffror (Schibsted/SvD).
PMI-Radarn juli 2012 |
Men Sverige är ganska ensamma, när vi än så länge inte fått se PMI för Nord- och Sydamerika.
Inte helt lätt att visualisera hur PMI utvecklats, men jag gör ett försök ute till höger.
Alla som är nere i det svarta hålet innanför ett PMI på 50 håller alltså på att kontraherar. Ljusare linje var förra månaden (juni) och mörk linje är de senaste siffrorna för juni. Mellan klockan tolv och klockan fyra hittar man Eurozonens länder. Mellan klockan fyra och sju hittar vi det friare Europa med eurofria länder och sedan tar Asiens tillväxtekonomier vid mellan sju och elva. Sedan avslutar radarn med Turkiet och Ryssland.
Som man ser är de enda som visar upp en positiv PMI över 50 länderna Irland, Sverige, Kina (knappt, PMI på 50.1), Indien och Ryssland. Även USA och Brasilien förväntas visa positiv PMI, även om förväntningar har krossats med dagens statistik, t ex för Storbritannien.
De värst drabbade euroländerna har en PMI på katastrofnivåer under 45 och dit räknas Tyskland och Frankrike. PMI hos viktiga handelspartners som framför allt Storbritannien och Tyskland skvallrar knappast om goda tider för Sveriges del.
Men som det ser ut nu så tillhör alltså Sverige och USA BRICS-länderna. Men allt fler ekonomier i Asien får nu hastigt allt sämre PMI. Även Vietnam är nu nere på euronivåer med under 45 i index och Japan, Sydkorea och Taiwan är stabilt under 50.
Tesen att Sverige på något mirakulöst sätt än så länge inte navigerat fel stämmer alltså och vi står, om än knappt, att finna i BRICS-gruppen. Frågan är hur länge?
I övrigt skissar Affärsvärlden på några av det oändliga antalet scenarier som kan bli utfallet av den rådande krisen. Läsvärt, även om de förstås går in på för mycket detaljer för att kunna få rätt i något fall.
2 kommentarer
Är jag ensam om att älska denna typ av statistikporr?
Det går att köpa "utländska" aktier på stockholmsbörsen t ex Autoliv. Därmed inte sagt att i morgon är bästa dag för köp av Autoliv.
US dollar kan vända upp (mot SEK) liksom silver och guld. EUR ser inte bra ut… (tekniskt)