Stockholmsbörsen och OMXS30 är tillbaka i positivt veckoklimat sedan mitten av juli och sedan några dagar också med kortsiktig köpsignal. Men för den som vill investera istället för spekulera och som köper in sig i den eviga Pippi Långstrumpekonomins kappsäck full med pengar, vad ska man egentligen investera i?
Svaret är faktiskt inte “svenska aktier”, åtminstone inte rakt av. För omvärlden och våra största handelspartners går allt sämre. Man måste här skilja på svenska börsföretag och den svenska ekonomin. I sin jakt efter evig tillväxt och ökade aktieägarvärden så får man faktiskt leta med ljus och lykta efter företag som bara har kunder i Sverige. Tvärt om har många exportbolag allt mer verksamhet utomlands, vilket också gör dem mindre valutakänsliga.
Nej, ska man hitta bolag att investera i på Stockholmsbörsen så måste det vara bolag som uteslutande har sin omsättning och försäljning mot de länder som fortfarande går bra – Sverige, Norge och BRICS, även om S i BRICS, Sydafrika, också håller på att stagnera.
Och det är inte så lätt. De flesta exportbolag är även exponerade mot USA och EU. USA må se ut att gå bra via förfalskad statistik och sedelpressen, men därmed med allt svagare valuta och allt sämre intjäning för svenska exportbolag. Dessutom ser tillväxten ut att sakta in även i Asien, baserat på inköpschefindex PMI, och det är inköpscheferna som ska köpa produkter av svenska företag…
I Sverige är det dessutom främst privatkonsumtionen som går bra, inklusive byggsektorn.
Så har ni några tillväxtcase på Stockholmsbörsen som faktiskt bara agerar mot Sverige och Norge och främst handlar om privatkonsumtion eller byggsektorn? Ett exempel skulle väl vara BWG Homes (OSE:BWG), även om det bolaget är på Oslobörsen. Villaproduktion till den norska och svenska bostadsbubblan, hur länge det nu kan fortsätta…
Antar att ni som läsare har andra exempel på bolag som enbart agerar mot Norge och Sverige?
Annars kan man istället för att investera exempelvis spekulera i fallande euro och USD.
7 kommentarer
Företag inom jordbruk/livsmedelsproduktion, typ Axfood och liknande.
Dock knappast tillväxtbransch.
Försvars-SAAB kanske?
Jag önskar att de fick ändan ur i Brasilien-affären och erbjöd mer än bara ett lågt pris.
Gärna ett delägarskap med brasilianska staten som skulle garantera de framtida storprojekt som de har kompetens för.
Och då med B i BRIC.
Opus Prodox nybliven ägare av 1/3 av svenska bilprovningen där stor del av både omsättning och vinst kommer komma de närmaste åren.
Varför spekulera i EUR/USD när man kan investera i t ex EUR/AUD som nu har gett ca 8% på två månader ?
Det finns minst 20 andra valutapar med mera förutsägbar utveckling och knepet är ju bara att komma in och ut vid rätt tillfälle. – Dvs när en trend börjar och slutar.
Så länge priset pendlar inom sin standardavvikelse finns ingen förutsättning för trend och standardavvikelsen rör sig alltid inom ett Bollinger Band med inställningen n/1. Detta är ingen mans land. Butiken är stängd.
Alla trender börjar när priset lämnar detta område och går mot n/2 så det är här man köper eller säljer ett valutapar beroende på riktning.
Valutaparen har ofta olika egenskaper som man kan anpassa sig till genom att testa olika inställningar på Bollinger Band som t ex 20/1 , 14/1 eller 10/1.
Exit = när priset återvänder till ingen mans land.
Det handlar helt enkelt om att bläddra i genom alla valutaparen eller vänta tills ett köp/sälj-läge är givet för det är alltid marknaden som kommer till dig och aldrig tvärt om.
Jag satte denna kommentar på fel inlägg, så jag flyttar den hit för vad det kan var värt:
Det går att köpa "utländska" aktier på stockholmsbörsen, t ex Autoliv. Därmed inte sagt att i morgon (=idag) är bästa dag för köp av Autoliv.
US dollar kan vända upp (mot SEK) liksom silver och guld. EUR ser inte bra ut… (tekniskt)
På kort sikt kan man testa Boliden, Electrolux, Nordea och Trelleborg. Håll ögonen på Kappahl, som kan ge mycket procentuellt, om den vänder upp.
Lång sikt:
Getinge (sjukvårdsutrustn), kurs- och utdelningstillväxt 13 %/år. Har inte sänkt utdelningen någon gång de senaste 17 åren; oför utd år 2000 och 2008.
Atlas Copco, marknader: Amerika 30%, Europa 30%, Afrika 10%, Asien/Australien 30 %; lite dyr, gick upp 3 ggr efter raset (>50%) 2007/2008, kan komma att röra sig sidledes mellan 100 och 200 kr ett bra tag; bra utdelningstillväxt, 20-25 %.
Lundbergföretagen B, god kurstillväxt historiskt (flera splits) men låg direktavkastning.
Håll till godo! 😉
Äger själv Getinge och Lundbergs. Buy and hold på dem sedan 10 år tillbaka. Atlas har jag inte förmått mig att köpa men de är också väldigt bra. Köp i svackor, behåll och samla in utdelningar.