“Det är kanske inte någon slump att Sveriges mest lästa finansblogg de senaste åren inte fokuserar på aktiespekulationer, utan till största delen handlar om vad som händer när den globala ekonomin rasar samman.” – Filter aug/sept 2012
Senaste Filter |
Jag måste upprepa att jag älskar de riktiga svenska magasinen, som Fokus eller i det här fallet läsmagasinet för nyfikna – Filter, som i senaste numret slår på stort med survivalism, självhushållning, omställning och alternativ livsstil (utanför alternativa och aktuella metrolivsstilar då alltså). Det är glädjande att se dessa oberoende och hungriga magasin som tar sig tiden att göra de omfattande och intressanta reportage som dagspressen vare sig är intresserade av eller tar sig tid att göra.
I senaste numret stiftar vi bekantskap med ett antal individer från vitt skilda bakgrunder som hoppat på den nya alternativa gröna vågen-rörelsen och går kurs i självhushållning hos Kretsloppshuset i Södra Viken i mörkaste Värmland.
Högintressant och analytiskt och berör både survivalism, omställning och peak oil. Vi träffar bland annat en chefsredaktör på ett nedlagt resemagasin som ställer om och lär sig leva på det naturen har att ge. Vi träffar en (anonym med fingerat namn) fd stjärnmäklare som drabbades av insikt kring bostadsbubblan, dumpade kostymen till fördel för Fjällräven, anlade skägg, sålde lägenheten, köpte guld och hängde dagarna i ända på en blogg som heter Cornucopia? (hej!) och nu går kurs i självhushållning och letar efter en optimal gård minst fem mil ifrån en större stad för att undvika horderna av hungrande stadsbor.
Mycket intressant artikel som skildrar några individer i den praktiska omställningsrörelsen, väl värd tidningens lösnummerpris om 69 svenska riksdaler. Mer detaljer om numret hittar man på Filters hemsida.
Nu var artikeln fokuserad krings utbildningen vid Kretsloppshuset, även om man också tittade förbi David Jonstads Dark Mountain-festival i Stockholm tidigare i våras. Men den stora bristen är kanske att man helt missat den helt obligatoriska sajten alternativ.nu, som är en ledande knutpunkt för svenskar intresserade av självhushållning. Tillägg: En prenumeration på alternativ.nu:s papperstidning Åter är obligatorisk. En prenumeration kostar 30:- per nummer och man betalar in så mycket man vill och tidningen fortsätter att komma för så länge man nu betalt.
Men en otroligt kul och helt seriös artikel hos Filter ändå. Tyvärr finns det antagligen lika många livsöden som omställare, så någonstans måste man kanske dra en gräns?
Annat relaterat, förutom en artikel om svamp, är att Mikael Niemi (Populärmusik från Vittula) i dagarna kommer ut med en svensk katastrofroman som borde glädja varje svensk kärnkraftskramare, nämligen Fallvatten (Adlibris 174:–, Bokus 169:–). Luleälvens vattenkraftsdammar rasar efter mycket regnande och denna potentiellt unikt stora svenska katastrof tar sin början. Niemi har tydligen läst Midvintermörker (försäljning före pocket närmar sig 7000 ex, där fick alla skeptiska förlag, men litterära agenter är ointresserade av annat än småstadsdeckare), gillat formatet, och väljer att låta boken utspela sig under en dag i ett högt tempo med en lång rad aktörer. Förlaget skriver att boken “utspelar sig under en enda, ödesdiger dag i Norrbottens skogsland, med ett tempo och en intensitet som tar andan ur läsaren”. Sååå gammalt känns det, 2011 liksom. Förutom Niemi får Jan Guillou och Liza Marklund i egenskap av självförläggare på Piratförlaget dina pengar om du köper boken. Och som Augustprisvinnande författare så kommer romanen hyllas som banbrytande och att inget liknande gjorts förr i Sverige någonsin. Och nej, att försöka köra ifrån vågen med en Saab Turbo låter som hämtat ur alla katastrof- och survivalistromaners urbibel, Lucifers Hammer (Adlibris 68:-, Bokus 71:-, har ni den inte – köp och läs – Niven/Pournelle är en av mina inspirationskällor), men där var det surfare som försökte klara sig undan kometens kilometerhöga våg. Fast en Saab Turbo är kanske lite mer norrländskt…
Där åkte en romanidé som jag filat på, nämligen att Vänerns kraftverksdammar, med start i Vänersborg och Vargön och sedan Helvetesfallet i Trollhättan, skulle brista och ta med sig Göta Älv-dalen och i slutändan stora delar av ett panikslaget Göteborg. Den skulle också utspela sig över ett dygn. Damn you, Mikael Niemi! Film blir det väl också av Niemis bok till slut, sponsrad av kärnkraftsindustrin. F-n ta Columbus och hans ägg!
Ingen form av ersättning har utgått till mig eller någon till mig närstående för detta inlägg, men det damp ner ett recensionsex av Filter i brevlådan igår. Vilket är passande när man är omnämnd med riktigt namn och allt i tidningen.
16 kommentarer
Du missar att nämna tidningen Alternativ som är en guldgruva med djuplodande och seriösa självhushållarartiklar om precis allt. En riktig kvalitetstidning.
Tidningen heter Åter och jag får den i brevlådan… Lägger till tidningen i texten ovan.
Just det. Haft den i åratal men skrev ändå fel 🙂
Handboken http://handbok.alternativ.nu/
börjar bli värd att nämna den också även om mycket arbete återstår.
http://www.onesecondafter.com/ är en otrevlig bok, nästan värre än "Lucifers Hammer" eftersom det inte ligger så långt borta med ett EMP vapen.
Du måste inte vara först bara bäst så gör en ny roman på ämnet dammar som brister jag kommer läsa den :).
Känns lite B. Nä, har en annan idé jag jobbar på i första hand. Men vem vet, någon annan kanske kommer på den först.
Hej, ville bara inflika att även vi som varit "survivalister" men lämnat det träsket existerar. Varför man skulle vilja överge det mysiga romantiska undergångstänket? Tja, i grund och botten för att det finns mer till livet än att överleva så länge som möjligt. Förstå mig rätt – om man verkligen älskar att hålla på med självhushållning och vedspisar, så fine, go for it! Men att tvinga sig själv att leva inom alltför snäva ramar, baserat på en begränsande rädsla för morgondagen… nej. Du kanske överlever alla andra, men lever du verkligen?
Personligen tror jag det här med rädslan för apokalypsen är något som alltid funnits hos människan, och som visst kan vara nyttigt till en gräns. Men det är när det går för långt som det övergår till att vara tragiskt. När man "letar efter en optimal gård minst fem mil ifrån en större stad för att undvika horderna av hungrande stadsbor", tja, då anser jag att man läst/sett/lyssnat för mycket på amerikanska domedags böcker/filmer/radioshower. Varför inte bosätta sig på en optimal gård inom maximalt 1 mil från en småstad? Då har man iallafall möjlighet att delta i det som staden har att ge, idka handel, etc. utan att behöva ta sig 10 mil… till fots/cykel/häst?
För att citera en av de där amerikanarna, som faktiskt har ett ganska balanserat synsätt på det hela, nämligen Jack Spirko från "The survival podcast" – Live the life you want, if times get tough, or even if they don't.
Håller i princip helt med i det du skriver. Lev livet som du vill leva det. Ser omställnignsrörelsen och viss självhushållning som en frihetsfråga. Men för riktig frihet så är skuldfrihet det viktigaste. Gärna en gård, men då ska den vara kontant eller avbetalbar på några år.
Fram tills för några år sedan var det en bergfast naturlag att lägenheterna i stockholm för evigt skulle stiga i värde minst 10-15% årligen den som vågade påstå något annat möttes i bästa fall med ett milt överseende och en klapp på huvudet.
Och vad som händer när den billiga oljan, naturgasen och kolet tar slut och resten av europa kräver att få använda vår vattenkraft, eller grundvatten som dom i ett sådant läge givetvis varit förutseende för länge sedan köp upp och skaffat sig kontrollen över ivrigt påhejade av folkvalda landsförädare som av ideologiska skäl säljer och privatiserar värdefull infrastruktur.
man kan på goda grunder misstänka att jordens stora befolknings centra inte kunnat vara så här stora utan en riklig tillgång på billig kol och olja i hundra år och om inte du har någon trovärdig lösning på hur vi ska ersätta enbart transporterna av dom enorma mängder livsmedel dessa befolkningscentra kräver varje dag så kanske du ska börja nu.
Corru gör dig beredd på att sedelpressen kommer att användas, då blir det ingen undergång.
En penningmängdsöking och samtidigt ett lönestopp orsakar inte någon inflation.
Kvoten p/m (penningmängden/medeltimlönen) ökar, ekonomin får fart.
Tänkte passa på att tacka dig för en riktigt bra bok (Midvintermörker), läste ut den på två dagar och då ängnade jag all tid jag hade över till läsning och läste halva natten, dvs. riktigt spännande från början till slut och en fruktansvärt bra debutroman som jag ska försöka få andra att ta sig an!
Kan även påpeka en grej som jag tror du missat i boken, och det är att det finns ett pansarskytte kompani på p4/kvarn och inte bara en helikopter enhet! Gjorde själv lumpen där för några år sen som pansarskytte soldat! Du kanske har tagit bort det i något syfte, men eftersom boken i övrigt var så pass korrekt så kan det ju vara kul att veta för dig om du inte redan gjorde det! 😉
P.s. givetvis så älskade jag pansarskytte striderna som du hade skildrat på ett ypperligt sätt!
Tack!
Känner väl till pansargrenadjärkompaniet vid Kvarn (grenadjär pga att ni även utbildade grkpluton för bataljon), men det var ju under gamla värnpliktstiden de sista åren. I Midvintermörker så fanns det inte ngt pansarskyttekomp uppsatt vid Kvarn och det är väl si och så med bemanningen där idag, även om man fortfarande övar på Kvarn av och till. Annars har du helt rätt, men det var 2012 i boken, inte 2008.
Annars kan du se det som att det inte fanns ngt bemannat pansarskytte att mobilisera på annandagen 2012 och oavsett så hade man inte kunnat få det till Gotland. Nu var det Skånings som övade på Gotland vid tillfället.
Typo: det står "ljubok" uppe till höger på sidan.
Inte alls konstigt att undergång säljer bra, vi har varit inne i en ordentlig bearmarket sedan 2007-2008, samhällets psyke är som mest pessimistiskt när det är som mörkast och då säljer domedagsfilmer, skräckfilmer och den typ av reportage som du beskriver.
Vi överlever säkert den här gången också, men den stora utmaningen ligger i att vi har peak-everything och att det är för många människor som konkurrerar om de återstående resursrna (mark,vatten,mat,energi,metaller osv) – hade världens befolkning varit 1/10 av dagens hade inte peak oil (och peak everything) fått samma negativa påverkan på samhället som det gör nu.
Min prognos är att när vi är ur denna bear market kommer västvärlden ha samma stora klasskillnader som u-länder och att den kommande bull marketen blir selektiv – en del branscher, företag och individer utvecklas medan världsekonomin som helhet inte utvecklas i reala termer – det finns helt enkelt inte tillräckligt med resurser för att alla ska lyckas.
Vinnarna kannibaliserar på resten av samhället. Detta fenomen har redan börjat – T.ex. Apple tar alla vinster i mobilmarknaden medan konkurrenterna antingen gör förluster eller kämpar för breakeven.
Håller nästan med din kommentar till 100%.