Skäggs herrgård på Gotland är till salu för 150 miljoner kronor. Gården utanför Väskinde är kanske känd för läsarna av min roman Midvintermörker, där gårdscentrum och corps de logi skymtar förbi och får en tämligen omild behandling i kapitel 6. Sten, sax, påse.
Herrgården omfattar 1 400 hektar mark (Schibsted/SvD, komplett med stenmuren ur boken) vilket alltså ger ett pris på över 100 000 per hektar mark, alternativt 100 000 per hektar plus 10 MSEK för herrgården.
I artikeln hos Schibsted/SvD flosklar mäklarna på om att jordbruksmark (och skog) är en långsiktig och säker investering bla bla bla, men i själva verket är det en gigantisk bubbla. Enbart tack vare låga räntor är det öht möjligt att räkna hem en lönsamhet på jordbruksmark eller skog till dagens priser, och då handlar det om en avkastning på satsat kapital på enstaka procent. I fallet jordbruksmark krävs också EU-bidrag för att uppnå dessa fåtal procent i avkastning.
Ja, vi står inför peak oil. Ja, det skapas inte mer jordbruksmark. Men till dagens priser på mark kommer inte jordbruket bli lönsammare framöver, speciellt inte när Sveriges olönsammaste bransch drabbas av väsentligt högre priser på diesel och konstgödsel pga peak oil.
Vad rika som kan köpa kontant däremot kan göra är säkra kapital utanför banksystemet. Att äga mark obelånat är tryggt. Även om värdet på marken halveras framöver, så äger man fortfarande något realt istället för siffror på ett papper. Visst, har man skuldfritt kapital, köp för all del jordbruksmark, men att göra det för lånade pengar till dagens priser är vansinne.
De senaste månaderna har jag sett flera artiklar om att man skall satsa på jordbruksmark och skog, bl a hos SEB, men även beställningsartiklar hos Schibsted. Det framgår då tydligt att det enda som gjort jordbruk och skogsbruk lönsamt de senaste decenniet är bubblans stigande priser på mark. För att räkna hem investeringen måste man hitta en Greater Fool att sälja till. Annars är det lönsammare att sätta pengarna på bankkonto.
Att köpa något som är beroende av överstatligt stöd och att det finns en ännu större idiot som kan ta över är ekonomiskt vansinne. Men så går förstås haussningarna vidare bort från aktiemarknaden när den inte längre visat sig stiga för evigt mot himlen, amen.
Den som tror att jordbruksmark är en så fin idé kanske pratar om att man skall köpa utomlands, t ex Lundin-sfärens Black Earth Farming (OMX: BEF SDB), en aktie som mer än halverats på 18 månader. Vilket säger något om hur förträffligt det är att investera i branschen.
Liknelserna med guldruschen i Kalifornien är slående. Det är inte guldet man tjänar pengar på, det är att sälja spadarna. Antagligen är det bättre att köpa aktier i John Deere (NYSE:DE) än att köpa jordbruksmark. John Deere har iaf gått bättre än Black Earth Farming.
12 kommentarer
Jorbruksmark med tillgång till rena vattenkällor på markerna kommer att bli framtidens hårdvaluta
Jaså, varför då? Jordbruk är idag olönsamt utan bidrag och med ännu högre priser på bränsle och konstgödsel så lär det inte ändra sig. I Sverige är man dessutom som primärproducent (="bonde") i klorna på inköpsoligopol som inte släpper ett öre mer än vad du behöver för att överleva som bonde.
Att vara helt cash är nervöst, men guld och fastigheter i Sverige och Norge är knappast svaret.
Det bästa man kan hoppas på är kraftigt fallande aktiekurser i företag med icke förnybara tillgångar, företag vars tillgångar uppfattas som attraktiva i tillväxtländer.
Vem vill vara tung i fasta tillgångar i Sverige när sossarna tar makten? Alliansen kan inte vinna en tredje period även om Reinfeldt klappar händerna ståendes på händer i direktsändning, samtidigt som han berömmer borgs unika förmåga att koka välsmakande lånesoppa medan resten av Europa går hungrigt.
Rätt aktier ger skydd mot en fallande valuta och är en exponering mot den globala ekonomin, vilket inte kan sägas om fastigheter i ett enskilt land. Fastighetsskatt kommer åter bli ett modeord.
Om man nu måste leka bonde så är det bättre att köpa i t.ex. Spaniens NV hörn där det finns tillgång på vatten och vädret påminner mer om södra England än det torra inlandet. Billigt land, tillgång till billig arbetskraft p.g.a. hög arbetslöshet och en solbränna på köpet.
En dålig dag där är om man under siestan råkar ha en mardröm om långa köer eller tomma hyllor på bolaget.
Det jag vill veta är, hur tjänar man pengar i ett globalt Japan scenario? Inget går upp eller ner, det bara jäser, jäser och jäser, som en suffle i permanent equilibrium. 2012, 2022, 2032 osv…
Ska jag tvingas till ett produktivt arbete, istället för spekulation? Jag har inte varit anställd sedan 1994, vad skriver man på CV:et? Båten förliste och jag levde ensam på en öde ö tills några turister hittade mig, vad är internet?
Öppna konto i Kenya eller på Madagaskar. Investera i vad som helst som har bäring på deras inhemska ekonomi.
Blivande oljeländer. Blivande ekonomisk boom!
Och jag som har ågren över att vi köper gård, till hektarpriset 70 tusen…
Mindre areal, större andel gårdscentrum.
Om man räknar bort gårdscentrum så blir det ca 50 tusen per hektar.
Låter väl inte så illa?
När, vi har ju sett dyrare gårdar passera. Men sammanlagt så blir det ju ändå mycket pengar.
Du tar upp ett intressant ämne!
Jordbruket kommer (som du påpekar) att få se ökade inputkostnader i form av konstgödsel och bränsle. Detta sätter förstås stor press på marginalerna. Jordbrukarna runt om i världen blir bara äldre och äldre – och det kanske inte är så konstigt med tanke på vilken skitbransch det varit under flera decennier. Vem vill bli bonde i dagens klimat? Därför anar jag att vi förr eller senare kommer en gräns där priset som bönderna tar ut måste öka drastiskt. Annars går de i konkurs / svälter ihjäl.
Sett ur ett hundraårsperspektiv är vetepriset extremt lågt idag. Jag tror inte att svensk jordbruksmark är någon vidare bra tillgång att investera i dock. Däremot tror jag att själva jordbruksråvarorna kan bli det. Samt jordbruksmark på vissa ställen på jorden (bl.a. Ukraina, Uruguay, m.fl.).
Skogsmark i o f s. Men när banken börjar bli tveksam brukar kreditgivningen bli därefter.
Sverige – världsmästare i skogspriser?
Säljaren av marken, Jacob von Corswant, är kusin med Patrik von Corswant, vars Stafva gård/mejeri gick så dåligt att det fick säljas häromåret http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article3165556.ece
http://www.helagotland.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=6413194
I andra artikeln kan man läsa om hur Patrik von C anställde Jacob von C för att räta upp ekonomin, det skulle gå på ett halvår trodde han – men det gick inte alls…
Äga gård är som sagt vansinne. Har själv kusiner som håller på å driva en släktgård (där jag är delägare) i konkurs… …Att äga gård skuldfritt känns dock inte som en så mycket bättre idé – om man tror den kommer sjunka nominellt i värde så kan man ju lika gärna sitta på kontanter eller liknande.