SEB släppte nyss sin boprisindikator (pressmeddelande, Schibsted/SvD/TT, Bonnier/DN/TT), som baserar sig på en enkätundersökning som Demoskop utför en gång i månaden åt banken. Indikatorn är noll om lika många tror på stigande bostadspriser som på fallande bostadspriser och alltså negativ när en majoritet tror på fallande priser.
Antalet svenskar som tror på stigande priser ligger kvar på 26%, medan antalet som tror på fallande priser återigen ökar efter att ha minskat förra månaden. Indikatorn är därmed återigen nere på -24 eftersom 50% av svenskarna nu tror på fallande bostadspriser. De senaste två månaderna har annars varit lite mer positiva.
Boprisindikatorn i blått |
Denna indikator följer eller leder för övrigt bostadsprisernas faktiska utveckling mycket väl, liksom börsens. Se bifogad chart där Valueguard-KTH:s lägenhets- och villaprisindex finns med, liksom börsindex OMXS30. Samtliga kurvor återhämtade sig något de senaste månaderna, men det är slut på det för tillfället.
Ny data från Mäklarstatistik och statistik från Valueguard kommer på onsdag.
Hushållen förväntar sig för övrigt enligt SEB en ränta på 2.25% om ett år mot 2% när undersökningen genomfördes. Hushållen tror alltså på räntehöjningar…
Hushållens tro på räntan om ett år
Källa: SEB |
Det antydda sambandet mellan bopris, börs och boprisförväntingar kan antagligen stavas konjukturen. Svenska folket inser som kollektiv att vi är på väg mot lågkonjunktur eller rent av recession. Vi är inte dumma tillsammans, svenskar även om ränteförväntningarna kanske är lite väl offensiva.
Å andra sidan har svenskarna sedan 2009 ständigt trott på högre ränta, men glappet mellan nuvarande ränta och svenskarnas kollektiva prognos har nu börjat minska. Endast 5% av svenskar med bostadslån funderar på att låsa räntan i det här läget.
28 kommentarer
Jag tycker du är väl positiv till Valueguards statistiska behandling. De har ju inte heller fått med den nedgång på ca 10% som mäklare bekräftat, och som jag och de flesta som är ute på marknaden märkt av personligen.
(Detta gäller Stockholm)
Men skall man inte sälja när alla säger köp och köpa när alla säger sälj?
11:02, nej man skall köpa på botten, skit samma vad folk säger.
10:59, det beror på att proppen inte gått ur än. Valueguard justerar ju för vad som säljs, kvalitetjustering. Och volymen på det som säljs är väl av en sådan kvalitet att priserna bibehålls, medan små volymer där marknaden helt kraschat inte slår igenom i statistiken så väl.
Än.
Men det kommer.
Valuguards siffror för Stockholm är exempelvis 6-7% ner på några månader. Inte så stor skillnad mot 10%, eller?
"Positiva" som i att priserna går ner? I alla andra medier är det positivt att det blir dyrare att köpa bostäder, jag antar att du inte är som dem.
11:05
"Och volymen på det som säljs är väl av en sådan kvalitet att priserna bibehålls"
Läste just detta:
"Richard Lagerling poängterar att anledningen till att han inte tror att priserna går ned med ytterligare är för att de redan har gått ned så mycket. Han anser att prisstatistiken visar en mindre nedgång än vad den verkligen har varit.
Han har också en teori varför det ser ut på det viset:
På en marknad med ett stort utbud säljs de bästa objekten lättast och först och de som är mindre attraktiva säljs inte alls. Om man då har en lägenhet som kostade X miljoner kronor för ett år sedan och som säljs för 15 procent lägre i dag så är det ungefär motsvarande vad medelpriset var tidigare."
http://www.realtid.se/ArticlePages/201112/09/20111209101857_Realtid477/20111209101857_Realtid477.dbp.asp
Hörde ett reportage på radion i morse att nu försvinner riktnummerna. Då de flesta nyheter bara återrapporteras i sann TT-anda så saknades en analys om vad det skulle vara bra för. Det skulle iaf kosta 10 miljarder vilket är en rätt ansenlig summa. Du som skrivit om Telias nedmontering av PTN har du någon koll på detta?
/Ninja
12:30 , hur länge skulle det då vara positivt med en stigande bostadsmarknad ? I ytterligare 10 år så att en två i en stad kostar 15 miljoner och vanligt folk endast har råd att bo om räntan är 0,1% ?
IQ fiskmås.
Positivt ett tag för de som spekulerar ja, men alla bubblor korrigeras med tiden och då är det inte särskilt positivt längre, i några medier.
En variabel som jag skulle vilja se att du, Cornucopia försöker väga in i framtida bostadsprisinlägg är gentrifieringen, som jag tror har varit betydande i vissa områden den senaste tiden.
14:01
Gentrifiering har tyvärr blivit ett modebegrepp bland kultursociologer. Det räcker med att det öppnar ett surdegsbageri på en gata och att några ungdomar cyklar runt med en basker på huvudet för att några sociologer ska skriva bekymrade artiklar om gentrifieringen av området.
@14.30:
Det är mer rättvist att mäta antal byggsäckar utanför lägenheterna än att titta på antalet förbicyklande baskerhipsters. Skillnaden mellan gentrifierade områden i Sverige och i t.ex. London är att i London flyttar kultur/mediaeliten in (med pengar) så blir området genuint förändrat och troligen över lång tid. I Sverige, där bostadsinköpen till stor del grundar sig i överbelånade konstfacksstudenter med extrajobb på Weekday (ok, jag generaliserar men vet samtidigt många som passar in i just denna beskrivning), finns risken att många hamnar under vattenytan i creddiga områden i takt med att lånekostnaden ökar. I Sverige är saken den att vi "löser" integrationsproblematiken genom att blunda för den, dvs. vi har skapat en extrem segregation (och kanske är det så vi vill ha det?). Det är legio att som medelklassvensk ta ett stort lån för att inte behöva bo i förorten, vilket blir rätt uppenbart i dagens Stockholm. Acceptabla ställen att bo på är, förutom innerstaden, Midsommarkransen, Hägersten, Aspudden, Liljeholmen, Hammarbyhöjden, Björkhagen osv, samt motsvarande områden norr om stan. Ergo: Segregationen är total.
/EDK
Hej,
ett fel där; börsen och fastighetspriserna följer varandra under en viss tid; det kommer sedan en brytpunkt när börsen drar uppat och fastighetspriserna star och stampar/faller. USA under 2009-2011 är ett bra exempel pa det, först faller allt samtidigt, sedan vänder börsen men den tröga fastighetsmarknaden som har överutbud kan fortsätta nedat.
Verkar som att utbudet är på väg att normaliseras. Nyutkomna objekt på väg till normala nivåer:
http://www.hemnet.se/tjanster/statistik
Positivt med ökande priser-varför inte?
Fråga alla som vill ha en bostad nu!
Tror ni det byggs fler eller färre om priserna rasar?
Med tillväxt i befolkningen oavsett orsak så måste det till fler bostäder.
När ca 40 0000 flyttar in till Storstockholm årligen så blir det underskott. Fastighetstidningen räknar med ett underskott på 200 0000 bostäder om 8 år.
Frågan är var de nya Stockholmarna skall bo?/Oppti
15:39, börsen har inte vänt. Börsen har gjort en såkallad deadcat bounce, det är viss skillnad. Eventuellt gör huspriserna också en sådan så småningom.
16:56, Det är väl alltid positivt med minskade priser för de som ska betala. Utveckling och prispress kan väl också ske i byggbranschen om det inte finns några val, alla kommer väl inte lägga ner helt om de inte får de priser de får idag. Dessutom flyttar det absolut inte in några 40 000 årligen till Storstockholm. Snarare ligger siffran på knappt 20 000, och inte alla av dessa kommer bo i ensamhushåll så att de behöver en bostad var. Men visst, bostadsbrist är det, och det måste man förstås lösa. Gör man inte det kan jag garantera att inflyttningen kommer minska den också. Folk flyttar inte till Stockholm för att bo på gatan.
Har utbudet minskat avsevärt den senaste tiden? Jag menar, Gp:s bostadsbilaga har sjunkit från cirka 90 sidor på toppen till dagens 24. Eller är det bara mäklarna som inte har råd att annonsera?
/Johanneberg
19:08, det brukar väl aldrig vara något rekordutbud under december då folk brukar ägna sig åt annat på söndagar än att springa på visningar.
"Sjunkande utbud i alla innerstadsdelar förutom
Södermalm gör att antalet spekulanter
per visning går upp. De sista veckorna innan jul
kan bli ett riktigt bra försäljningstillfälle med ett varmare klimat på bostadsmarknaden."
Saxat ur Bostadstempen i samarbete med Erik Olsson. Vårt Kungsholmen, senaste numret.
19:28, sitter också och garvar åt Erik Olssons krystade formuleringar för att få allt låta så positivt i Vårt Kungsholmen i den nya Bostadstempen de har lagt in. Intresant dock är belåningsgraden de redovisar i varje stadsdel, där just Kungsholmen är mycket högre än de andra (som även de är skrämmande höga).
Kungsholmen: 84,8%,
Östermalm: 77,6%
Södermalm: 72,9%
Vasastan: 73,8%
Innerstaden: 77,2%
Belåningsgraden är ju mkt intressant. Man vill väl använda det som argument till "ta nu rejält feta lån, i princip alla på Kungsholmen belånar sig max enligt bolånetakets 85%, så tag nu dina lån och köp så vi får provision".
Cornucopia och andra begåvade kommentatorer!
Jag har 300' på banken och ett huslån på 500'.
Skall jag amortera på lånet eller när kraschen kommer köpa på mig guld och dyligt innan hyperinflationen startar ?
Timur Lenk
Timur, om du tror på hyperinflation kan du kanske flytta till Zimbabwe för här lär det inte hända.
15:29:
Du glömde Årsta. Halva priset på bostadsrätter jämfört med Söder och frisk luft.
Där finner du numera förutseende fd konstfackselever, musiker och söderkisen Göran Greider.
Och än hetare blir de södra närförorterna när den sk Söderstaden Växer fram (Slakthusområdet mm. Tänk New York och Meatpacking District) tar form.
Vill bara skicka några varma hälsningar från Thailand där jag fn tillbringar några sköna semesterveckor. Vädret är behagligt, det är billigt att leva och man kan köpa godaste frukten i vagnar längs gatan att avnjuta i värmen. Hade ingen aning om att färsk Guarana doppad i salt, socker och chili var så gott 🙂
Sköt om er där hemma!
Mvh
Jörgen
Jörgen representerar den nya människan.
Som här hemma producerar och får ett överskott som sen kan ge utrymme för lyxliv.
Kanske klivit in i bostadskarriären och nu kan se sig förmögen nog att spendera sitt överskott på att utforska fruktmarknaden i Thailand-helt obekymrad av bobubblan-en sann optimist?
@13:48: IQ fiskmås tillbaka till dig, läs inlägget ordentligt innan du visar hur dum du är. Synd att ditt namn inte framgår..
/Pelle – medlem i Mensa
Den som känner sig tvungen att skryta med sitt mensa-medlemsskap är antagligen VÄLDIGT normalbegåvad. Du får väl argumentera mot det du anser är fel i (13:48)as inlägg!!??
Glöm 30%, 40% och 50% ras på bostadsmarknaden jag spår 70%-80% vilket är mer rimligt. Vem ska Sverige exportera till när derivatbubblan spricker, banker kollapsar och nationer faller på sina statsskuld. Arbetslösheten är utan överdrift ca 12% dvs den riktiga siffran. När "svenskar" med invandrarbakgrund med civilingenjörsutbildning jobbar på lager och som taxichaufförer då är det fan allvarligt. Tillgångar i alla former är "giftiga" idag, mest då "aktier". Då den inhemska marknaden för svenska företag är extrem liten, övervärderade aktier i förhållande till utdelning, kompetens fattiga och etniskt homogena…Jag hade rätt om Erikssons fall och att Nokia skulle följa efter i den trenden på-grund-av dessa orsaker…Ja vad ska man säga, lycka till Sverige!
Turisten Goldsmith