Börserna fortsätter ner i de asiatiska tidszonerna. I sig betyder det inget annat än att man följer efter fallen i USA och Europa igår. Stockholmsbörsen kan mycket väl öppna uppåt eftersom de amerikanska börserna steg något efter europeisk stängning.
Samtidigt kan man konstatera att den fallande trenden i det svenska börsindexet OMXS30 är intakt. Det glidande medelvärdet MA200 har fallit nästan linjärt och försöket till återhämtning på börsen i december nådde aldrig i närheten av tjurfällan från oktober.
Föga överraskande gick börsen enligt tradingmodellen över i sälj/neutral igår efter tidigare väntat falska köpsignal. Detta då gårdagens nedgång fick veckocharten att gå över i sälj/neutral och enligt devisen any out är det inte längre köp som gäller.
Man kan rita ut en trendlinje som fångar topparna på börsen och enligt den är det inte längre aktuellt med att börsen återhämtar sig över 1000 igen. Tror man att den trendlinjen inte bara är rent nonsens så är tjurfällan definitivt över. Frågan blir istället återigen om tidigare bottnar i intervallet 850 – 875 kommer stå sig.
En möjlig anledning till vändning är att ECB kraftigt kommer utöka sin utlåning till de krisande europeiska bankerna, där dessa kan lämna i stort sett vad för skit som helst som säkerhet. Därmed kan bankerna köpa BIGPIS-ländernas statsobligationer och (i teorin) tjäna bra med pengar på mellanskillnaden. Det blir en omväg för ECB att monetarisera statsskulderna, att trycka nya pengar för att köpa upp statsskulderna. Därmed ges en rejäl digital tryckpressinjektion till marknaderna.
Men det handlar ju i så fall främst om obligationsmarknaderna, även om optimisterna då tror att detta kommer spilla över på aktiemarknaderna eftersom fallande räntor på statspapper signalerar att krisen är över. Digitala tryckpressar löser dock inte staternas underskott.
Samtidigt innebär inte en sådan åtgärd någon som helst konjunkturförstärkning och bankernas problem är att de sitter med just BIGPIS-statspapper. Varför skall de vilja köpa ännu mer kan man undra? Kanske för att dra upp marknadsvärdet på sina egna tillgångar, som de dock ändå inte redovisar till marknadsvärde? En variant är att respektive bank här skapar en separat bad bank, vilken via stora lån från ECB köper upp bankens dåliga statsobligationer. Sedan knoppar man av sin bad bank och delar ut till aktieägarna och sätter den sedan i konkurs så drabbas inte den riktiga banken. Den enda som förlorar något är ECB, nämligen pengar ECB skapade ur tomma intet. Istället får ECB då ta över säkerheterna för lånen, i det här fallet just statsobligationer. Så blev ECB sittandes med statsobligationerna “lagligt”.
Och Sverige är inte eurozonen. Istället är vi på väg in i en lågkonjunktur eller recession. Och det är det som bör styra börsen, inte statsfinanser. Statsfinanser handlar om statsobligationer, börsen handlar om konjunkturen.
I dagarna kommer PPM-pengar in på börserna. Eller i (de svenska) obligationsmarknaderna, beroende på hur spararna fördelar pengarna. Vi har också att se fram emot en allmän decembereffekt. Det kan bli aktuellt får många aktörer att skatteplanera. Kvarvarande vinster kan säljas av för att kvittas mot årets realiserade förluster eller tvärt om. Fonder skall sälja av sina förlustaktier och köpa in aktier som gått bra inför årsredovisningen. Ingen förvaltare vill ju visa för kunderna att de har ägt en massa surdegar. Man kan alltså förvänta sig att aktier som gått dåligt går sämre pga fondernas säljtryck, medan aktier som gått bra går bättre. T ex lär väl varje Sverigefond av namn vilja köpa in Lundin Petroleum (OMX:LUPE) för att kunna slå sig för bröstet att de minsann ägde höstens stora vinnare. Detta kan å andra sidan kompenseras av att andra tar vinsten för att kvitta mot förlusten i andra papper. Men då med avsikten att köpa tillbaka.
Dags att fundera på det och hur det kan störa börsen.
20 kommentarer
Intel kom med en vinstvarning igår. Vi kommer kanske få se fler vinstvarningar i början av nästa år?
// Stefan
Definitivt. Konjunkturen viker som sagt.
Men kan inte konjunkturen och statsfinanserna höra ihop? Om det är så att konjunkturen är "dopad" av statlig konsumption och stimulansåtgärder?
Nu var väl Intels vinstvarning grundad på tillgången av hårddiskar, detta då det är en bristkomponent sedan översvämningarna i Thailand, iaf det de hänvisade till. Om man skall tro på Intel beror alltså vinstvarningen inte på vikande konjuktur.
Mvh
Igår när jag fick nys om ECB's erbjudande om obegränsade 36 månaders lån till mycket låg ränta så ser jag artiklar i bland annat Di om att hedgefonder stortankar obligationer i Grekland/Italien i ett nytt ljus. Pusselbitarna faller på plats. Ligger man i negativa derivat positioner mot börserna nu så kan man bränna sig rejält. Ni är varnade.
Mvh
Observer
Boeing flyger högt med ökad utdelning.
Antingen ser man allt negativt och säljer då det går ner eller också ser man nedgång som köptillfälle.
Vi lever i en orolig tid-varför inte ha roligt under tiden?/Oppti
Men varför sjunker guldet mitt i allt detta? Jag som ännu inte köpt guld funderar på om det är läge att köpa några tackor, vad tror ni?
Jag har ingen anaing vad är på gång. bäst att ha pengar under sängen.
Att kvitta vinster mot förluster är inte aktuellt för majoriteten, som sett om sitt hus och skaffat kapitalförsäkring. Det är därför vi läser nyheter i stil med "Allt färre svenskar äger aktier".
Mvh
Observer
Felaktig analys. S&P500 och OMXS kommer att dra iväg 10% inom kort.
Det finns optimister också, citat från Stockpicker:
"Om (även om allt kan hända) Euroländerna löser den mest akuta krisen så tyder det mesta på att 2012 kommer att bli ett osedvanligt starkt börsår. Mycket pengar finns nu vid sidlinjerna."
Skogsägare
Varför är uppgången dubbelt så trevlig idag?
Ser att inflationen är låg-alltför låg?
KPIF(ej räntepåverkan) ligger på 1,1% på årsbasis.
När reagerar Riksbanken och sänker räntan?/Oppti
Kors, bñrsen upp nar jag ar utomlands i varmen../Svante1
Ja, upp och ner är världen. Du kanske inte åkte till samma plats som förra gången?
Joda, samma varma goa stalle…kopte lite mer Aoil nyss, bñr dra ivag en del tills hemresan/ Svante1
Hej Cornu,
På vilken blogg som är tillförlitlig i Sverige kan man läsa om dag för dag-utveckling av valutor och den svenska kronans utveckling? Vill kunna följa detta exakt som Du t ex följer börsen. Du Cornu, skriver många intressanta saker men för lite om valutorna t ex euron och dollarn. Dollarn är ändå urviktig forfarande!
Vill också veta som Du säger RIKTNINGEN på dollar och euro och andra viktiga valutor.
MVH
Joc
Huh! Ruskigt att nästan läsa sina egna tankar.
Förutom påståendet om att statsfinanserna inte ska styra börsen. Tvärtom så kommer utrymmet att stimulera marknadens aktörer att vara begränsat för de flesta stater just när dessa stimulanser behövs som bäst. Bör påverka även värderingen av börsbolaget.
Känns som att vi sakta släcker ner OMX30. Kommer inte att se 970-nivån på länge. Nu släcker vi snart ner 960-nivån, sen 950-nivån…
De enda som kan luras in på köpsidan är de som tillmäter relationen MA50 och MA200 allt för stort värde.
Och när jag nu sitter och pimplar i mig helgens vinrester är jag generös med råden. Därför; dollarn kommer att stärkas relativt kronan den närmsta tiden. Har själv mina PPM-placerinar till 100% i USD.
Det blir en röd jul på börsen. Passa på och läs nednstående artikel:
http://www.affarsvarlden.se/hem/article3367394.ece
Så vilken dollarfond har du i PPM?
Vill påminna om det egna ansvaret för placeringar, men ok, jag har BL – Bond Dollar
Så här ser de 10 största innehaven ut i fonden BL-Bond Dollar (fondnr 551804):
10 största innehav
US Treas Nts 4.25 % 15/05/2017 8,0 %
US Treas Bd 8.75 % 87/15/05/2017 6,2 %
US Treas Bd 7.25 % 86/15/05/2016 6,1 %
US Treas Nts 3.12 % 15/05/2019 5,0 %
US Treas Nts 2.25 % 31/05/2014 4,9 %
US Treas Bd 7.50 % 15/11/2016 4,5 %
US Treas Nts 1.88 % 28/02/2014 3,0 %
US Treas Bd 5.38 % 15/02/2031 2,8 %
US Treas Nts 2.12 % 15/08/2021 2,7 %
US Treas Bd 6 % 15/02/2026 2,7 %
Summa 45,8 %
En intressant aspekt i sammanhanget är avsaknaden av möjlighet att gå kort inom PPM. Jag har påtalat detta för PPM och efterfrågade sådana produkter. Ska man vara ansvarig för sina framtida pensionsinkomster ska man väl också ges möjlighet att agera efter sitt förnuft?
Fick det korta svaret att sådana placeringsprodukter saknas. Vet inte om detta har ändrats sedan 2007/2008? Hur hanterar ni andra "dysterkvistar" PPM-sparandet i dessa tider?