Riksbanken har som bekant ertappats med att ha ljugit om situationen i Swedbank under den akuta fasen av finanskrisen 2008 – 2009. (Schibsted/SvD)
Det är väldigt viktigt att komma ihåg detta, dvs att myndigheter och makthavare bevisligen ljuger för att ge en positivare bild av läget än i verkligheten. Även eurogruppens ordförande Juncker har som ni minns erkänt att han ljugit för att måla en rosigare verklighetsbild.
Det är medveten om att Riksbanken mfl inte har något som helst incitament att berätta sanningen som man måste titta på exempelvis gårdagens stresstester av de svenska bankerna. Där pratas det om som värst 195 miljarder SEK i förluster för de svenska bankerna. Men vad baserar sig det på?
BNP och räntor i stresstestet
Källa: Riksbanken |
Lämpligen går man direkt till källan hos Riksbankens själva rapport.
Stresstestet utgår från att Sverige är i recession 2012 – 2014, med -2% i BNP för 2012, -4% för 2013 och -2% för 2014. Även övriga Norden och Baltikum skall visa upp recession under perioden.
Kreditförlusterna för de svenska bankerna baserar sig då främst på kreditförluster hos företag, då konkursrisken sätts till ca 2 – 2.5% för företag.
Kreditförluster i stresstestet
Källa: Riksbanken |
Men kreditförlusterna från privatpersoner sätts till endast 0.2%. Som bekant kan privatpersoner inte gå i konkurs i Sverige. Riksbanken räknar helt enkelt inte med att de dryga 2000 miljarder SEK i bostadslån som svenska hushåll har kommer orsaka några som helst problem för bankerna trots tre år av recession.
Nu kan förstås inte överbelånade bostadsägare smita från sina skulder. Men ordet “bostad” nämns inte i någon form över huvud taget inte i stresstestdelen av Riksbankens rapport. Fallande bostadspriser finns med som riskfaktor innan själva redovisningen av stresstesterna, men själva stresstestet bortser helt från bostadsmarknaden.
Även om inte BLT-kollektivet kan smita från sina skulder så kommer att de hamnar på obestånd definitivt påverka den intjäningsförmåga som enligt Riksbanken skall kompensera för bankernas förluster om 195 miljarder i stresstestet.
Den svenska privata skuld- och bostadsbubblan förblir en risk och Riksbankens totala ignorerande av detta när de testade bankerna gör att vi kan klassa in en bostadskrasch som en svart svan i stresstesterna.
Kom ihåg att även på Irland kunde man inte lämna över nycklarna utan skulderna är och var personliga, inte knutna till bostaden. Det gick åt helvete för de irländska bankerna ändå.
Under tiden kan man hos Tidningen Fastighetsaktien läsa om hur Swedbank fortsätter fiffla med siffrorna hos sin bad bank Ektornet, dit man skickat alla dåliga tillgångar banken fått i knät efter finanskrisen, dvs främst fastigheter och lägenheter i USA och Baltikum. Dessa bokförs där enligt metoden mark-to-fantasy, men bolaget går längre än så när man skall redovisa reslutatet. Man bortser exempelvis helt från sina personalkostnader…
Fler lögner alltså.
Och de europeiska stresstesternas falsarier har vi ju redan fått facit på, eftersom krisande belgiska banken Dexia var en av de banker som klarade sig bäst i de testerna. Men så är även stresstesterna utformade för att ge en så positiv bild som möjligt.
22 kommentarer
Inga konstigheter, en av grundbultarna i ett Ponzi.
Men aktiehandlare ser ingen risk. Swedank rusar i dag på en svagt negativ börs.
haha, som vanligt då alltså, glad att jag kört enligt plan B i 10 år, alltså 100% fysiskt guld och silver, resten s-iter jag i.
När storföretag och storbanker har samma målsättning och intresse som statsmakten och statsnyttan. Då har man ett fascistiskt samhälle.
Den som säger detta är Benito Mussolini, och fascism har inget att göra med rashat eller de tankar som nationalsocialisterna höll på med utan fascism är just statsnytta.
Italien av idag styrs med fascitiska grundtermer och Grekland är på väg dit. Att detta med den ekonomiska krisen nu på väg in i en depression skulle ge dessa resultat är väl känt.
Vårt eget land blir allt mer auktoritärt styrt, och nu med den nya amerikanske ambassadören som inte är vem som helst kommer vi att fullt ut bli en lydstat till det alltmer facistiska USA.
Sorgligt men sant
Lasse
Hur utnyttjar man detta bäst?
Har provat säljoptioner förut, har aldrig givit nagot ens när jag har haft "rätt" p g a att tidpunkten aldrig har stämt. Blankning är riskabelt da man kan bli tvingad att fullfölja om det skulle bli ett nytt (tillfälligt) rally.
Tacksam för tips.
Bankernas förtroende i marknaden är systemviktig.
Mer viktig än en ärlig redovisning av förhållandena. Läste om Bankerna i USA 2008-som var illa ute men fick tillgång till lågränekrediter och kunde överleva.
Swedbanks läge 2008 var illa men det hade bara blivit värre om vi visste hur illa det var!
Kontentan är väl att vi behöver inte veta allt, huvudsaken är väl att de som vet agerar i rätt riktning!/Oppti
Negångar kan med fördel utnyttjas via Minifutures eller turbowarranter.
Oppti 11:25 … du menar elitnyttan, inte medborgarnyttan…?
11:34 Ser du nån skillnad? Varför?
Även du kommer att få pension-som påverkas av hur samhället utvecklas. Om en Bank går i putten så kommer du att påverkas av det-garanterat.
Ta Folksams räddning av Swedbank-lönsamt men den stiftelse som ägde Swedbank förlorade mycket på det. Stiftelsen var en av de stora finansierarna av kultur och forskning.
Folksam har LOs försäkringstagare./Oppti
Jag hörde om en bank eller motsvarande som tog datat från den europeiska stresstesten för någon/några månader sedan och gjorde en egen utvärdering. Den visade på _rätt_ mycket sämre läge än det som redovisades från officiellt eu-håll. Någon som minns vilken bank?
I sverige togs det mest upp i termer av om stresstesten var något värd eftersom resultaten kunde värderas så olika, men det kom fram bra att så länge datan redovisas öppet så att andra parter kan analysera den så var det OK. Nu kom det väl fram att man kanske måste vara en bank för att analysera datan, och då måste banken vara villig att sprida sin analys och media måste vilja rapportera…
Så vad ville jag? öh, vet ej.
Lasse 10:30:
Det är rätt det Du skriver att Sveriges ekononomi kan förstås om man tänker sig Sverige som en delstat i USA. Men politiskt är ju Sverige samtidgt EU-medlem och träffas därför av både direkt tillämplig EG-rätt och indirekt av olika åtaganden som politikerna ingår.
En aktuell fråga är om det händer något på det där miljö/klimatmötet som pågår? Beslut därifrån skulle ju kunna innebära både stöd till sådant man vill se mer av och kvävningsdöd till sådant man vill bli av med.
Tobias Wallin
Vi befinner oss i slutet av en epok som snart går i graven och inget är väl naturligare än att då blåljuga och måla om historien i glättiga och dina färger. Ju osannare lögn desto trovärdigare blir den.
Här handlar det om att friskriva sig för allt. "Här till är jag nödd och tvungen", som biskop Bratt uttryckte det för många hundra år sedan.
Dessvärre ser jag också att vi glider in i en fasciststat där statsnyttan är överordnat allt. Det skrämmer mig!
Bostadsskulder och bankerna 2000 miljarder, som du tar upp Cornu går väl att gömma undan i bankens balansräkning. Bostaden övertas av banken som hyr ut bostaden i stället. O,2 % ränta t ex. Bankens fordringarna (låneskulden) behöver egentligen inte ändras, utan balansräkningen ser lika solid och proper ut som tidigare. Eller?
Bra inlägg Cornu. Det är ju märkligt att SEB och Swedbank hyllats gång på gång av analytiker för sina fina rapporter. Med kreativ bokföring ala Ektornet blir grodor till prinsar; men hur länge kan detta trolleri-nummer fortgå innan alla ser att kejsarna är nakna?
Mvh
Observer
Copyright på bilden w00t? The Borg rip-off:
http://www.businessinsider.com/steve-jobs-was-right-google-looks-a-lot-like-microsoft-did-2011-11
Man blir ju f*n ta mig mörkrädd när man inser hur bortfintade vi är av politeker/riksbank och även kreditvärderingsinstitut och för den delen även ECB, IMF etc. Pensionsfonderna hyser jag ingen förhoppning för överhuvudtaget heller.. Vad gör man när man arbetat ett helt liv och upptäcker att man blivit r*vkn****d av det samhälle man slitit för att bygga upp! Man skulle spart varenda "gammal" 5-krona man ägt, eftersom silvret i dessa långt överstiger 5kr. Är det inte ett mörkt deflationshot som bekämpas av pengatryckning och inflationsbalansgång så är det skuldsättning långt över den totala samlade penningmängden på jorden. Är fyfiska ädelmetaller verkligen det ända vi kan äga för att skydda oss? Jag börjar verkligen överväga detta efter många år.
/Erik, 61 år och fortfarande arbetsför många år till!
Det är bara att förstatliga bankerna. Sänk löneerna hos de som jobbar i högre positioner öka kapitalkraven, öka kontatinsatskravet vid lån samt gör amortering av lån till ett krav. Ekonomin skulle naturligtvis gå ner i fart initialt afftersom man inte längre skulle balansera "on the edge" med utlåning och risker. Å andra sidan skulle systemet bli väldigt mycket stabilare.
"Doc"
"Riksgälden och Alecta har i dag träffat en överenskommelse som avslutar
rättstvisterna runt Carnegie. Statens stöd till Carnegie för att trygga den
finansiella stabiliteten hösten 2008 kommer att återbetalas. Dessutom blir det
ett överskott till skattebetalarna på 150-400 miljoner kronor."
Kom nyss som bevis på att det ibland lönar sig att stötta dåliga banker i dåliga tider!/Oppti
Oppti, beror på hur man räknar. Tydligen vet de själva inte ens det eftersom man säger 150 – 400. Och det är bara en partsinlaga, inget bevis. Med tanke på att man medger att man ljuger och ljugit, även Bo Lundgren (numera Riksgälden), så skall du nog ta en siffra som 150 – 400 med en stor nypa salt.
NB: För er som missat det så har Bo Lundgren erkänt att man blåljög om läget inför och under 90-talskrisen för att inte skapa den panik som var motiverad. En gång lögnare…
Vad hände precis med OMXS30?
Var är robotgnället när börsen tokrusar?
Cornucopia-det finns skäl till att de kanske inte räknar ut det på kronan när.
-Osäkerhet.
-Deras vinst kunde vara Carnegies eller deras kunds vinst.
-Köparna (Bure)kanske inte vill framställas som dåliga. (Med facit idag gjorde de ingen bra affär)
Men alla som påstår att bankernas förluster socialiseras har det motigt.
På 90 talets räddningsaktion var väl statens vinst , efter några år, rätt stor./Oppti
Intressant tokrusning i OMXS30 idag.
Det har gått upp 10% nu på ett par tre dar?
Är skuldkrisen löst? Eller kan det vara att Schweiz ska köpa JAS som spär på riskaptiten?
Tvära kast onekligen; ena dagen 879 och nästa dag 979.
Mvh
Observer