Från peak oil-förnekare brukar succén Brasilien lyftas fram för att förneka peak oils existens.
Och visst är landet en framgångssaga, där man hundratals kilometer ut till havs på flera kilometers djup borrar flera kilometer genom korroderande lager av salt i havsbottens bergrund och till slut hittar olja kilometer under havsbotten. En fantastisk kombination av högteknologi, ingenjörskonst, vetenskap, kapital och en enorm mängd j***r anamma.
Sedan både dubbel- och trippelrapporteras de här fynden flera gånger i världsmedia med uppblåsta siffror där man redovisar oil in place, OIP, istället för vad som faktiskt går att utvinna. Först rapporteras de i världsmedia när man sätter borren i havsbotten, sedan när man faktiskt nått oljan och sedan minst ytterligare en gång när man beräknat vad som faktiskt fanns på plats. Fast då är det oftast lite tystare.
Se t ex tidigare inlägg om t ex Librafyndet (92 dagars olja) eller Tupi och mediagrodan Carioca.
Men verkligheten är iaf att Brasilien sedan mitten på 90-talet stadigt har ökat sin oljeproduktion och kommer fortsätta att göra det fram till någon gång mellan år 2020 och 2030.
Brasilien sägs visa upp en fantastisk ekonomisk tillväxt. Man är själva B i BRIC-länderna. Och med det sticker även landets oljekonsumtion iväg i takt med att tillväxten drar vidare konsumtion av olja inom alla sektorer av samhället. En konsumtion som faktiskt väldigt väl matchar vad man själva producerar inom landet.
![]() |
Historisk produktion och konsumtion
av olja i Brasilien och estimat för 2011 och framåt. Grön linje är nettoexport av olja, röd är historisk konsumtion, blå framtida konsumtion |
I själva verket har detta oljeunder nettoimporterat olja förutom 2008-2010. I år ser det ut att återigen bli nettoimport. Nettoexporten av olja 2008 – 2010 var faktiskt väldigt blygsam och skulle få marginella exportländer som Danmark att skämmas. Att det alls blev någon export att tala om kan man tacka finanskrisen för, då den ekonomiska kontraktionen globalt fick oljekonsumtionen att falla, även i Brasilien.
Någon gång efter 2020 kommer oljeproduktionen i landet plana ut och sedan börja falla rätt tvärt. Det är tyvärr en egenskap hos djuphavsfält att produktionskurvorna blir rätt branta, speciellt på nedsidan.
Poängen här är att även med fortsatta linjära produktionsökningar så kommer inte Brasilien tillföra den redan sedan 2005 fallande exportoljemarknaden någon olja att tala om.
Kort sagt så ger inte Brasiliens inhemska oljeproduktion resten av världen någon lindring inför eller efter peak oil alls. Tvärt om bygger landet i ökande takt upp ett rejält oljeberoende, som vida överstiger både inhemsk produktion, konsumtion och export av biobränslen som etanol. Medan landet konsumerade 2 654 000 fat olja om dagen 2010 så producerade man bara ca 450 000 fat etanol per dag (Wikipedia: 26.2 miljarder liter under 2010 blir 26200/(159*365)=0.4515 miljoner fat per dag) . Inte ens under ekvatorn kan man med sockerrör komma i närheten av den törst som oljesamhället behöver släcka ens regionalt. Detta är viktigt att påtala för tekniknaivisterna som pratar om etanolundret i Brasilien.
Brasilien kommer dock kunna fortsätta expandera sin ekonomi, skövla regnskogar och utarma sina resurser fram till någon gång efter 2020. Därefter kommer man gå rakt in i väggen.
Jag satte peaken för oljeproduktionen i landet till 2021, men det kan lika gärna vara 2029.
Men poängen kvarstår – någon väsentlig oljeexport kommer vi inte få se från Brasilien som är ett solklart fall av den sk exportlandmodellen, dvs att man måste titta på exporten av olja och inte bara produktionen, då stora oljeexportörer i tredje världen har en tendens att öka sin egen konsumtion snabbare än produktionen.
37 kommentarer
Måste väl ändå vara mer adekvat att mäta utefter behovet av importerad olja är. Den inhemska tillväxten är i högsta grad betydelsefull. Framöver kommer det inte att finnas något land som är så korkat att de släpper iväg sin olja.
2011-11-29 13:56 , du menar så korkat som Sverige släpper iväg sin el?
El är väl ändå ingen ändlig resurs i samma omfattning som oljan.
Oavsett kapacitet har Brasilien aldrig ämnat exportera olja. Det är raffinerade produkter de tänker och har satsat på. Massiva investeringar i nya högteknologiska raffinerier och hamnanläggningar med enorma interna pipelinenätverk. Brasilien har ett fullständigt enormt gasöverskott, pga av egen prod från oljefälten och tvångsimport från Bolivien pga oavuppsägliga kontrakt som stammar från tiden innen oljefynden. Denna gas kommer att användas i största möjliga mån för att ta pressen från oljan, dessutom är Brasilien en diktatur och måste man sänka delar av befolkningen för att tjäna pengar på export av raffinerade produkter så gör man det.
Produktionen av el är i högsta grad ändlig (effekten).
Vet inte hur det är ställt med demokratin, men rent formellt är väl Brasilien ändå inte någon diktatur?
Produktionen av el går att bygga ut och få en vartefter ökande exportintäkt. Att bygga ett kärkraftverk är som att bygga ett litet oljefält som pumpar på i 60 år, hur många sådana vill vi ha och kan bygga inför den kommande globala energikrisen? Vi har industrier som bönar och ber om att få investera tiotals miljarder, få länder har så bra "problem".
14:36
Så sol, vind, vatten och nuvarande samt framtida tekniska framsteg är ändliga enligt ditt förmenande.
Minst sagt inskränkt.
Japp, elproduktionen går att bygga ut men blir ändå en liten mängd energi jämfört med fossila bränslen. Så ändlig är den, inte över tid men per tidsenhet dvs i avgiven effekt. Min första kommentar gällde vem som skall få den effekten?
Dessutom blir följderna av vattenkraft en enorm miljöförstöring i det lokala ekosystemet och den lokala ekonomin. Men det kan bli importintäkter och sådana är ju alltid mer värda än de enskilda medborgarnas behov, medvetna eller inte.
Hörde visserligen i andra hand att Björn Gillberg på ett föredrag sagt att bensinbolagen numera blandar in 5 % etanol i bensinen. Börjar det osa hett?
Det stämmer bra det, dvs att de blandar in etanol. I EU och USA.
Total bränsleetanolproduktion i världen är väl ca 1.5 miljoner fat per dag, vilket räcker till att blanda in 5% i västvärldens bensin.
Cornu: Detta måste vara din turdag i bra nyheter, kolla bara di.se "Boprisfallet betydligt större än siffrorna visar" och "Costello uppmanar fansen att inte köpa hans skivor".
Den stora frågan är hur man ska tackla oljetoppen i Sverige. Skifferolja finns men är inte aktuell att använda, kärnkraft ska inte byggas ut, dammarna får inte byggas ut osv. Energibehovet finns, men ingen ambition att lösa det.
"du menar så korkat som Sverige släpper iväg sin el?"
För att inte tala om alla Volvobilar vi släpper iväg.
Hade vi stoppat bilexporten hade vi alla haft råd med nya bilar.
16:44,
Värst är väl ändå exporten av Absolut Vodka, vad hade inte priset varit utan den galna exporten.
Etanolen i bensin används som tillsats för att höja oktantalet sedan TEL (tetraetylbly) togs bort. Detta är ingen nyhet, etanol användes innan TEL uppfanns.
TEL ja, att blanda den skiten i bensinen var en av historiens sämsta idéer som gjorde hela västvärlden mindre intelligent. Dessutom visste man att skiten var giftig när man började använda den men den var billigare än etanol och bra för motorventilerna och när det var i rullning vart det ett enormt arbete att förbjuda det.
Anonym 15:27, jag ser fram emot en kapplöpning mellan kraftverksbyggarna och elledningsbyggarna som förhoppningsvis ingen vinner medan inkomsterna och skattepengarna rullar in.
Energi. Jordskorpan är 50-150km tjock under det är manteln 1500 grader Kärnan 6000 Oändlig energi 50 km bort. Solen också rätt mycket (mer) energi. Dessutom finns i princip oändlig energi ännu närmre i alla ämnen, molekyler och atomer. Ur mänsklig synvinkel är energin oändlig – oljan möjligtvis inte oändlig
I Sverige har vi blandat in 5 vol-% etanol i flera år och går snart till 6,5 % (10 % blir tillåtet, men bara 6,5 % skattebefriat så mer lär det inte bli). Finland och Tyskland har redan gått till 10 %. USA är på 10 % och har börjat gå till 15 %.
Jag har alltid undrat varför man ska gå den långa och krångliga vägen att processa metanol av biomassa. Förefaller enklare och mera "rakt på" att direkt utveckla tekniken mot generatorgas.
/Ej tekniskt geni
18:18
"Energi. Jordskorpan är 50-150km tjock under det är manteln 1500 grader Kärnan 6000 Oändlig energi 50 km bort"
Det är ju för j****gt att ingen har tänkt på det förut…. 🙂
Djupaste hålet någonsin borrat: 12 km.
Det var i Reinfeldts tomma skalle man borrade det hålet.
Seriöst hur svårt kan det vara att borra 50km? Har ni inte sett nuke it from inside eller vad den heter?
"Seriöst hur svårt kan det vara att borra 50km?"
"Att bygga ett kärkraftverk är som att bygga ett litet oljefält.."
Cornu måste besitta en alldeles speciell dragningskraft.
Varför borra så djupt?
Vi kan redan idag dra nytta av jordens värme-i bergborrhål och värmepumpar. 10-15 TWH utvinns!
Hur är det med Brasiliens djupa fält har de redan börjat byggas ut? Tror vi inte har sett Brasiliens oljetopp än! Det goda med den oljan är att den kommer att vara dyr!/Oppti
Anonym 22:22, halva nöjet är kommentarerna.
Magnus Redin samt Anonym:
Jo, lite fler "kärkraftverk" skulle nog göra världen mer harmonisk, förutsatt att den är lycklig vill säga … kärleken alltså!
😀
"Brasilien kommer dock kunna fortsätta expandera sin ekonomi, skövla regnskogar och utarma sina resurser fram till någon gång efter 2020. Därefter kommer man gå rakt in i väggen."
Vad är det för fel på dig egentligen? Varför denna misantropi? Är du så olycklig med livet att du inte tål att se andra gå mot en bättre tillvaro? Varför ska inte brasilianarna få göra vad vi på ett hållbart sätt gjort i över hundra år? Dvs utnyttja sina naturresurser till människans fromma.
zokrates76
Jag förstår inte varför det inte verkar gå in i huvudet på människor att det inte är framsteg att så snabbt som möjligt skövla och förbruka alla resurser man lyckas hitta.
Varför måste länder som Brasilien, Indien och Kina tvingas göra exakt samma misstag som USA och Europa gjort i 100år?
Vad har våra "framsteg" lett till?
/Tompan
"Vad har våra "framsteg" lett till?"
Att folk har det varm och gott, bra med kläder, god mat, gott om godis, bot mot allehanda sjukdommar, att det går att resa kors och tvärs och se världen, att man inte behöver arbeta ihjäl sig, en explosion av kulturellt skapande i alla riktningar för alla smaker. Kort sagt lever vi som kungar så när som på att alla inte kan ha en kungs sociala status.
Problemet är hur vi skall göra för att fortsätta ha det bra och helst göra det bättre så ännu fler trivs med livet.
Kärkraftverk var förresten en riktigt kul felknappning, synd bara att de är så kantiga att krama. 🙂
Magnus Redin,
Just precis, "kort sagt lever VI som kungar.."
Problemet är att vi lånat av åtminstone de närmaste tiotalet generationer, vi har förbrukat deras andel av inte bara fasta och icke förnybara tillgångar, vi har också sett till så att de har mycket sämre förutsättningar än vi har haft, bl a genom att utsläppen gett oss en varmare planet, isarna lär fortsätta smälta långt efter vårt finansiella harmageddon, skogarna är skövlade och jorderosion kommer att vara ett stort problem osv.
Vad havens försurning kommer att betyda för tillgången på fisk och annat marint liv i framtiden har vi inte en susning om, likväl exploaterar vi resurser och späder på denna försurning varenda dag.
DET.. har det gett oss.
Vad spelar det för roll att du åkt flyg till Thailand några gånger, då dina barn och barnbarn inte kommer att få äta sig mätta ens.
..fast jag antar att du var ironisk.. 🙂
/Tompan
Priset på Brent och WTI verkar inte påverkas av den pågående ekonomiska krisen…
Tompan för fan du har svalt bet-krok-tafs-flöte och rev från det sunkruttenpolitiska gröngalna IPCC. Jag tror t o m att spötoppen sticker ut ur käften på Dig. Men du är väl pissvänsterdum kan jag tro? Hitler höll sina krig igång med syntetbensin. RSA hade SASOL (southafricansyntheticoil) när omvärlden spärrade dem från oljeimport pga apartheid. När KKV gen 4 går (ryssarna-Indien-Kina blir först)kommer vi att ha möjlighet att tillverka billig bensin. Den som satsar på sol och vind satsar på medeltiden först om hundratals år kommer det att finnas teknologi för att dra nytta av dessa energiglesa källor. Räkna inte bort vår uppfinningsrikedom. Barnbarnen grejar det!
Nog för att domedagsprofeter kan vara irriterande, men religiöst övertygade framstegsfundamentalister är nog bland de läskigaste som finns. Leva på lånade resurser och hoppas på evig tillväxt.
http://femtioelfte.blogspot.com/2006/04/miljstrutsar-p-lvsjmssan.html
/Ej tekniskt geni
Känns som flera av kommentatörerna måste lära sig begrepp som EROEI och Exergi…